Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2012 20:01 - ЕСЕН НА ТУРСКАТА МОГИЛА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 6435 Коментари: 6 Гласове:
11

Последна промяна: 09.12.2012 00:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      Това са снимки от един маршрут, който започва от с. Луково, прехвърля планината през вр. Голата глава или Турска Могила и свършва в с. Подгумер. Ползва се старото шосе, което е било действащо до построяването на железницата и пътя покрай нея. Днес този път е неразделна част от престъпността в Пролома. Ще има постинг и за нея. Който не е изминавал този преход дори не подозира каква красота крие той.

   

image

Новият параклис в с. Луково. Той бе построен след като оброка до шосето се оказа продаден на мутра за да строи там заведение. Мутрата умря от някяква болест, не от гръмване, но се оказа, че продажбата й е била уредена от кмета и от Светия синод, който е собственик на оброка и на "сервитутната" зона около него, указана в документа за собственост. В момента около оброка има започнат строеж, който е изоставен.

image

                          Тази снимка обяснява защо изворите пресъхнаха...

image

Луковско, до шосето. Минава камион, спира, след минути продългжава...и няма я вече покъщнината.

image

              Луковско, където преминава с мощ втората вълна на грабежите.

image

              Неограбена още от българските гражадани вила в с. Луково.

image

                               Левият връх се казва Пророк Еремий

image

                                                   Изглед към село Луково


image
 
   Сега тук има село, Владо Тричков, но преди да се направи железницата тук е било зимното пасище за кравите на хората от с. Кътина. А землището е било на село Целецел. Село Кътина  е зад десния скат, а в далечината най-в ляво се различавамалко и Витоша.

image

                 Ронлива вулканична скала, наричана от хората тук лиска.

image

                                                     Село Владо Тричков

image
 
 Тъжна е историята на махала Турска могила. Това е единственото място в Пролома, където е живяло семейство турци животновъди. След Освобеждението те продават на безценица имотите си и се предселват в Турция. Името се запазва, но тук вече живеят българи. Те живееха до 1977 г. когато след земетресението изворите тук пресъхнаха. Последва бързо обезлюдяване на махалата с  посока Луково и София.

image
                                         Останки от махалата Турска могила

image

                                Обор в някогашната махала Турска могила.

image

                                  Запазена къща в махала Турска могила

image

 Тази среща не е никак приятна, но аз пак имах късмет. Крадците на гора ги нямаше. Тръгнах аз и измислих сценарий, с който да ги успокоя ги срещна. След половин час ходене виждам мутрешки джип, вече забравих за камиона. Седнало едно яко момче, а около него български граждани с моторни резачки, ядат,тихи като тревата. Джипът бе доста в страни, в гората. Къде е тази Турска могила, никакви знаци няма, не мога да я намеря, развиках се аз и се разпсувах. Камионът бе при Турската могила, с това загатнах, че камион не съм видял.Те ми посочиха обратната посока, в която отивах и аз "ядосан", изчезнах веднага натам. Номерът мина.
  Крадци на гора цяла зима "бЕрат дЪрва" и ги возят с такива камиони, купени на времето от военните. Видял съм стотици курсове и нито един спрян за проверка.

image

  Доста сърнелки има покрай оброка, защото тук дъбите са пощадени от брадвата.

image

Оброкът Порок Илия. Този древен кръст е местен по график за празнуване на Илинден по махалите. След опит за кражбата му той е бетониран. Ако се опитат
да го крадат, той ще се счупи.

image
 
                             Сърнелка. Сущата и жегата почти ги унищожи.

image

"Специалистът" само може да различи Каишовия превал, Мечата поляна, Заселе - 
елементи от Понор планина. 

image

                                              Махала Чанов превал - красота!

image

Махала Чанов превал. Хора са живяли тук редом с турците-животновъди от съседната Турска махала. Колко деца са се родили само. Сега тук живеят един дядо към 80 с бабата си, към 70, но тя е жилава като змия и според мен още може да ражда.Сплашена от новата вълна на кражби, тя излезе да провери що за човек съм. И накрая каза, че кучетата най-добре познавали разбойниците. С кучетата вече се бяхме "разбрали" и аз им давах хляб, те ми се покатерваха да искат още.

image

    Дали министърката на МОСВ познава туй място? Или пък този на културата?

image

               Два пощадени от брадвата дъба. Добре, че пожарът не ги достигна.

image

Над Подгумер се е залесявало доста, предимно черен бор - дървото, 
станало символ на социализЪма. Навсякъде расте, независимо от 
бедната почва или климата. Засадиха го и по морето /Отманли/.

image
Снимка за Червената книга - непосечена част от дъбова горичка. Тук планинският дъб се нарича цер, а в други места на страната - меше. Огромните дъбове са в полето

image

                           Ама какво нещо се е излегнало върху Мургаш...

image

Останки от единствената горичка, засадена след идването на демокрацията. Жената на някакъв огромен лайновоз взела да му приготвя барбекю, докатко той отмаря в колата си и запалила тревата. Огънят се разпродстранилп за секунди. Щетите върху големите дървета не са съществени, защото има път и пожарната е дошла веднага, както и доста хора от Подгумер с лопати. Това причиняват приматите на природата.

image

Тази снимка е историческа. Тук бе единствената площ - над с. Подгумер - където върху 3 декара от нея засадиха борчета. Два месеца преди да навършат те три години тук се възкачило семейство с колата си състоящо се от огромен дебел мъж, женица и дете. Разпалили те барбекюто, но се разпалила и тревата. Избягали, оставяйки прибОра за печене на пържоли, защото щяла да им се запали и колата. Всичките борчета-бебенца изторяха и не само те. 

image

Този кълвач се удари в електропровод и падна пред мен. Изчаках го за да го взема, но той се свести и литна отново.

image

  Този партизанин е освободил с. Подгумер от фашистите. Паметникът му е от бронз, но е много голям. Иначе да е сподели съдбата на паметника на Владимир Димитров - Майстора от с. Шишковци - от постамента в пункта за цветен скрап в Кюстендил след ювелирна среднощна акция на тамошните български граждани, дето кмета обгради със стена. 
   А Подгумер - и в тази крепост прокниха първите български граждани с разрешението на кмета им. При влизане в селото в дясно не е възможно да не се възмути човек от това, което те са премъкнали от боклуците и натрупали пред къщата си. 



Гласувай:
11



1. kasnaprolet9999 - Голяма красота е там и. . . голяма ...
08.12.2012 23:45
Голяма красота е там и ...голяма мъка, добре че пак си се отървал, ама спри се малко, стига си предизвиквал съдбата и късмета си.
цитирай
2. sande - Санде : Поздрави, Коста!
09.12.2012 19:02
Живописен пътепис, репортаж, разказ! Изтъкан от мускули, без сланина. Излъчващ сила.

Твоите материали струват колкото една цела телевизия, със стотиците й кореспонденти, говорители, редактри, оператори, музикални редактори, с автомобилен парк, шофьори. И началници. И милиони бюджет.

Аферим!
цитирай
3. planinitenabulgaria - Не ме възгордявай, Sande,
09.12.2012 19:25
sande написа:
Живописен пътехис, репортаж, разказ! Изтъкан от мускули, без сланина. Излъчващ сила.

Твоите материали струват колкото една цела телевизия, със стотиците й кореспонденти, говорители, редактри, оператори, музикални редактори, с автомобилен парк, шофьори. И началници. И милиони бюджет.

Аферим!


защото ще спра да ходя и ще се сезирам върху чалгата и бирата. Сега правя нещо сериозно - пътищата на престъпността в Софийско и София-окръг. Но доста се задълбочих. Правя всичко по памет, без да си ползвам писанията от блога.
Поздрави,
Коста
цитирай
4. doctora - доктора
11.12.2012 02:08
Възхищение предизвиква красотата и зверска тъга стяга сърцето при вида на изоставените къщи. Дявол да го вземе кога ще се изпълни отново с детски смях Българската земя. Тази земя може да изхрани и прибере 50 000 000 човека, а виж какво става. Идват интересни времена. Амин.
цитирай
5. marknatan - Много хубави снимки ! Да не си ...
13.12.2012 17:47
Много хубави снимки !

Да не си взел някоя фотографка !?

всички снимки са много хубави, но ето тази е истинско изкуство : Махала Чанов превал - красота!

ще ми дадеш ли право да си я разпечатам или използвам някъде ? с посочване на източника

цитирай
6. planinitenabulgaria - Разпечатвай и ползвай,
14.12.2012 00:12
marknatan написа:
Много хубави снимки !

Да не си взел някоя фотографка !?

всички снимки са много хубави, но ето тази е истинско изкуство : Махала Чанов превал - красота!

ще ми дадеш ли право да си я разпечатам или използвам някъде ? с посочване на източника



но ако трябва за нещо сериозно ми дай имейл, да Ти изпратя снимките с висока резолюция. Защо смяташ, че само жена /фотографка?/ може да прави хубави снимки? Човекът също може и има доста предимства - той може да отиде по места, недостижими като трудност за жената.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12190617
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031