Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2012 23:31 - ДВЕ МИНИАТЮРИ ОПУС 879
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2055 Коментари: 2 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

 

 1. ГЛЕН  ГУЛД – ГЕНИЯТ, КОЙТО С ИЗКУСТВОТО  СИ ДОКОСНА СЪРЦАТА НИ.

 

       Ако бе жив Глен Гулд, днес той щеше да нъврши 80 години. Едва ли има музикант или човек, обичащ музиката да не познава изкуството на този гений. Той остави следа в музикалния свят като с изкуството си предложи нови, съвременни интерпретации на доста произведения. Човек не може веднага си се съгласи с тях, но той го убеждава. Ще посоча един пример: Имам три зааписа с него на Речитативната соната на Бетховен, които са доста различни. Познава се кой изпълнява сонатата, но тя звучи различно.  Ще цитирам едно изказване на Вайсенберг за изкуството му: Той изпълнява всичко на много високо ниво.

     За Глен Гулд има много писано, той е оставил и стотици записи. Когато става на 30 години той решава, че най-важното за него вече ще бъде интерпретацията на произведенията, които той изпълнява, а не сценичната изява и започва работи в тази насока. От тогава той започва да прави студийни записи. Те не могат да се слушат рутинно, равнодушно, те размислят, защото привличат цялото ти внимание. Чрез тях той доказва, че геният не е даден веднаж завинаги, че той, както всичко останало на този свят  се развива. Като доказателство към това ще посоча едно произведение, с което той започва кариерата си – Вариации Голдберг от Бах. В годината на смъртта си той отново записва това произведение. Мъдростта, която е придобил в живота си  в това велико произведение той демонстрира  най-ярко. Едно от богатствата, което имаме в дома си са точно тези два записа.

   Репертоарът на Глен Гулд е много обширен и обхваща много и различни по стил автори. Той интерпретира гениално Бах поради умението си да изважда и провежда гласовете в произведенията му. Същото сторва и когато изпълнява други автори. Произведението, но в негово изпълнение прозвучава в даден момент глас, който никой до сега не е подчертавал. А с лявата ръка какво прави! Глен Гулд изпълнява и много сонати на Бетховен, участва в камерни ансамбли с негови произведения и винаги свири наизуст.Той изпълнява всичките му пет  концерта. Върховите изпълнения от тези концерти са №1, където той изпълнява своя каденца, в която полифонично вплита темите от концерта. Заради тази каденца бих слушал отново и отново концерта.

   Като млад  Глен Гулд записва последните три Сонати на Бетховен, но записът му не е на висота.

    В късните си години Глен Гулд записва Клавирните сонатите на Моцарт. Един гений интерпретира друг гений – щях да откача, когато ми подариха този запис. Тук ще отбележа, че той изпълнява двата концерта в до-минор на Моцарт и на Бетховен и това са едни от най добрите изпълнения, а изпълнение като неговото на Моцартовия концерт вероятно никога вече няма да има.

   Романтиците май остават недолюбвани от Глен Гулд, като от Шопен и Шуман той не изпълнява нищо. Свири обаче Брамс.

    Додекафониците също са автори, които Глен Гулд интепретира. Те за мен остават неразбрани и прилежно съм слушал негови изпълнения с учебна цел, но без никакъв резултат. Не само, че недолюбвам додекафониците, но и ме дразнят.

    Много от интерпретациите на Глен Гулд са считат от музикантите за спорни. Аз също недоразбирам интерпретацията му, когато изпълнява лирични пиеси от Бах, когато „разлюлява” темпа. И двата момента илюстрирам с примери – Прелюдът в ми бемол минор от том първи на ДТП и Токатата от Шеста партита за пиано.

   Глен Гулд е труден за разбиране, особено когато изпълнява полифонични творби. Това е областта, за която той е сътворен да се изявява. Този, който го слуша трябва да е подготвен в доста голяма степен в музикално отношение, за да го разбере. Има обаче едно негово изпълнение, което въпреки трудността му се възприема леко и ефирно и това е Концерт за пиано и оркестър от Моцарт №24 в до-минор, К.491. Диригент е Валтер Зюскинд, а записът е от 1962 г. Той е исторически. Има го в Ю-туб.

   С това произведние поздравявам приятелите на изкуството на Глен Гулд.

 

 

 

 

  2. СУШАТА ТОВА ЛЯТО ПОЩУРИ ПЧЕЛИТЕ

 

   За събирането на мед лятото бе неблагоприятно за пчелите. Не останаха гладни пчелите за отглеждане на поколението си, но сега, преди да настъпи зимата високата температура и ужасяващата суша ги пощуриха окончателно. Септември е месецът, когато пчелите трябва да съберат мед, да го складират в питите в кошера си и той да им служа за храна до следващата пролет. Зимата пчелите прекарват в кошера, излизайки за минутка от него веднаж месечно при хубаво време по естествени нужди. Поради сушата и жегата обаче това лято цветенца от доста време почти няма, няма и мана. А ако не се събере храна за зимните месеци пчелите съзнават, че ще загинат и започват да търсят алтернативни източници, от които да си набавят захар, да я преработват в мед и да оцелеят. Мечките натрупват тлъстини, които през зимата ползат като енергиен източник, така правят и костенурките, жабите, змиите и др. А пчелата не спи зимен сън и трябва да се храни с храна, която тя си е приготвила за периода, когато няма от къде да се набави нова.

   От цялата тази суша косвено  пострада гроздето ми. За да се запасят с храна за зимата пчелите го нападнаха и изядоха почти цялата ми реколта от бяло гразде. Хитрици! За да не си хабят хоботчетата да пробиват дебелите люспи на черното грозде се заеха с бялото и ме превърнаха в техен спонсор. За първи път ми се случва това. Осите редовно нападат гроздето и плодовете, които са узрели и сладки, но те не са много и не правят големи бели. А пчелите имат разузнавачки, които като намерят бяло грозде с мека ципа довеждат няколкокошерово войнство, което пробива всичките зърна и поврежда /унищожава!/ реколтата.

   До сега се пазех от сквроци и по-рядко от косове, но от тези малки същества не успях да се опазя. Нито мога да ги изгоня, нито да напръскам с нещо против тях. Не само, че не се махат, но ми кацат и по ръцете ако по тях има капки гроздов сок. Да им е сладко! Осигуриха си храна за зимата от моите асми. Добре, че имам и грозде с дебела ципа.

   А за тези, които имат асми и още не са ги обрали, трябва веднага да сторят това. Ако не, ще усетят и те липсата на цветенца през това лято.




Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. balkanian - :)
25.09.2012 23:56
И при нас на село така миналата година горските птички изядоха гроздето, та по този повод това лято им занесох хранилки с топки от фъстъчено масло, много го харесват, да им е сладко :)
цитирай
2. bojo12345 - При сушави години като тази ....
26.09.2012 07:15
Пчелите събират така наречения МАНОВ мед.За зимата ,пчеларите им добавят за хранене питки от пудра захар и мед.Да отглеждаш пчели е цяла наука.Жалко ,че напоследък по-малко хора се занимават с тази дейност.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12305101
Постинги: 4573
Коментари: 10805
Гласове: 18381
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930