Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2012 00:08 - РАЗЛИКИ МЕЖДУ ПРЕСТЪПНОСТТА...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2075 Коментари: 4 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

РАЗЛИКИ  МЕЖДУ  ПРЕСТЪПНОСТТА  И  БЕЗРАБОТИЦАТА  В  СЪРБИЯ  И  БЪЛГАРИЯ  СПОРЕД  СЪРБИ  И  БЪЛГАРИ  ОТ  ЗАПАДНИТЕ  ПОКРАЙНИНИ 

 

     Доста интересни неща ми разказаха българите в Крайните и сърбите по тези две теми и поради това ще ги публикувам в блога си. Разговорите с хората са неразделна част от моите пътувания по планините. При пътуванията си аз винаги говоря с тях, като тези хора са предимно от отдалечени села в планините, но разговарям и с такива, дошли от големите градове за да посетят манастири и др. забележителности или пък живеещи временно през лятото по „вили” из родните си места. Вероятно хората не ме считат за подозрителен, защото ми се доверяват и излагат пред мен без притеснение факти и проблеми така, както ги разбират те самите. Поради тази причина имам много информация за събития като напр. т. н. възродителен процес от пряко потърпевши, от такива, които са го извършвали, напр. „доброволци” от с. Копиловци, от други, които са били в Турция и са се върнали като пенсионери отново по селата си и за много от деянията на апостолите турци-ченгета от ДС, днес лидери на ДПС. Турците ми оказаха такова доверие, че присъствах на тяхно погребение във време, когато за такова „престъпление” се отиваше в затвора, както и за едно друго престъпление, обрязване. Сега обаче темата е за престъпността в Сърбия, като мнението е на сърби и българи, живеещи там, тяхно е и сравнението между тяхната и нашата престъпност. Само езикът е мой – изглежда смешен, но не е.

    Сърбите твърдят, че у тях битова престъпност почти няма. Поне това било спестено на хората там, които са доста бедни. Полицията била много строга срещу този вид престъпност и веднага при сигнал реагирала. Тази твърда нейна ръка респектирала престъпниците по градовете и селата. Полицаите били безкомпромисни с крадците– слагали им белезници, биели ги с палки. В последно време обаче и в Сърбия имало тенденция за увеличаване на дребната престъпност. Това се е получило след приемане на някакъв закон, че цигани в Сърбия няма, а има роми и ако наречеш някой циганин, а не ром и той има свидетели, ще те осъди да му платиш обезщетение за обидата. Това дало самучувствие на доста подтисканите цигани там и те вече започнали да крадат дребни неща. Ке ги ебем у дупе, така заплашваха хората, с които говорех  авторите на този нов закон. Започнала била дребна циганска престъпност във и около Бабушница и Ниш, където имало доста цигани, много цигани пък от вътрешността на страната в момента се заселвали в гр. Пирот заради калпав кмет там, който разрешавал това. Дадоха ми пример с цигани от Косово, които по време на безредиците там се самонастанили в къщите на прогонените албанци. След връщането им обаче от Македония с тези цигани, които не успели да избягат от къщите на албанците станало страшно. Другите цигани обаче покрай безредиците там си решили въпроса с години напред да не работят. Те се възползвали от правата си на сръбски граждани и след изгонването им от чуждите къщи в Косово и поради страхът да останат там се изнесли в Белград. Другите изгонени от Косово сърби,  настанени в Белград започнали работа, да си строят жилища, докато циганите направили гето до центъра на Белград и докато им давали помощи правели каквото те си знаят – битова престъпност и планини от боклуци около гетото. На белградчани им писнало от тях и поради това кметът на Белград ги депортирал в някакво село, отървавайки така съгражданите си от мръсотии, викове и миризми.  Въпросът бил отнесен до съд в Сърбия и после в Европа, но кметът на Белград въобще не се съобразил с решенията им.

       /Б.М. Такъв казус възникна у нас с крадливата фамилия Зрънкови от Видин, които крали в район, предвиден за кражби от друга фамилия. Станала война за територии между двете фамилии и тогава МС на РБ реши да преместят Зрънкови в изоставеното военно поделение в Ботунец. Хората там се вдигнаха до един и не допуснаха никакъв зрънковец в селото си./

     По селата в Сърбия обаче да се появят цигани да крадат или пък някой самостоятелен гастрольор, това било невъзможно. Веднага някой се обаждал по мобилния, идват от полицията и го прибират – на тях да обясни що дири в чужда нива или градина, ако вече не е отнесъл тоягите на някой потърпевш, в чиято собственост е навлязъл. Липсата на опастност от кражби на домашни животни по селата била причина те да бъдат отглеждани много по-леко, в полудиво състояние и да има днес в Сърбия много и екологична селскостопанска продукция.

   Като втора причина да няма престъпност в Сърбия сърбите изтъкват ефективната работа на съда с престъпниците. Окошарват ги и след като излезат от затвора ако пак ги хванат да крадат ги съдят като рецедивисти и получават дългогодишни присъди.

   Престъпността в Сърбия била по високите нива, но толкова високо, че хората дори не знаели кои са престъпниците. А те били двама-трима души и „работели” директно с правителството и с правителствата на страните, с които имали „дела”. Хората нито знаели за тази престъпност, нито пък я усещали на гърба си. Пострадал от такива престъпници бил министър-председателят Джинджич, който се оплел с тях, не изпълнил каквото са искали от него макар да си получил своето и измамените мафиоти с дворците в гр. Земун платили на хървати да го гръмнат. Разплитането на това убийство нанесло голям удар на мафиотите, чито имена и до днес не били обявени, а само на убийците, но пък всяло страх в новите управляващи да продължат да работят с мафията и станало причина съдебната им система, която също е подпомагала голямата престъпност чрез необходими за нея решения да бъде реформирана. Всичките съдии на отговорни постове са били сменени с млади, страната се изчистила от корумпираните магистрати, свързани с престъпниците. Но мафия в Сърбия пак има, казват хората. За да покажат пред Европа, че се борят с нея били поставили под домашен арест Йоца Амстердама.

   Какво мислят обаче сърбите за нашата престъпност? Те твърдят, че в България има 1,5 млн. души, които по същество се занимават с престъпност. Те не работят, гледат да направят някоя шашма, да откраднат, за измамят, от техните среди тръгват по домовете на хората битовите престъпници. Освен тези 1,5 млн. потенциални престъпници в страната според тях има още около 1,5 млн. цигани, които по правило не работят и се препитават единствено чрез престъпност, която извършват предимно по селата, където липсва полиция. Това са достатъчно голям брой престъпници, казват сърбите, за да бъде всеки човек у вас или имуществото му из цялата страна потенциално застрашено. Този проблем, съчетан с малкото полицаи, законите, които по същество защитават престъпника според един член от НК за неадекватен на престъплението отговор и му дават възможности при нанесени му телесни повреди да съди нападнатия от него, а на корумпираната ни съдебна система да се обогатява от престъпниците – туй нещо в Сърбия го няма, казват те и в това отношене сме много по-добре.

      /Б. М. Кметът на с. Желен разрешил на няколко годечки цигана да се заселят в селото. Дошли те, но нищо не работят, стоят тук само през лятото и ползват селото като база за престъпност – да крадат животни. Обрали овцете на с. Лесков дол и не само там. На овчар да му окрадеш овцете е все едно мошеник с фалшиви документи да открадне фирма и фиктивно да я продаде. Хората взели да се пазят сами и една вечер засекли крадците. Те избягали с колите си към Своге, но един не могъл да се качи в тях и оказал яростна съпротива. В схватката му е била отсечена с брадва ръката. От кръвозагубата циганинът умрял. Спукали после циганите селото със съдебни искове за този млад човек, баща на много деца, убит по особено жесток начин. Подобен е казусът  с убития от художника Йордан Опиц наркоман. Наркоманът - с 92 регистрирани в полицията взломни кражби, художникът – с 45 разбивания на дома от крадци и много откраднати картини. При поредния обир художникът гръмнал крадец. Но в съда не потупват по рамото, а го осъждат на 3 години затовр, защото „прекършил живота на това младо птиче” според думите на адвоката му. И да плати доста голяма кръвнина на роднините на жертвата. А причината за присъдата е друга – художникът като човек на изкуството е беден да си плати на съдите да го оправдаят срещу гръмването на престъпника и иска на роднините му.Я да видим сега с какво решение ще излезе съдебният състав, на който е дадено за решаване „тлъстото”дело на Любо Пъпката с адокат Даниела  Доковска? На такъв съд, защитаващ интересите и на убитите престъпници, да ти е драго да му ебеш майката, както казват в кръчмата на с. Требич. Да видим сега и друго, дали помачето Плевнялиев или осиновената циганка Попова ще „помилват” този „престъпник”. Пари те няма да посмеят да вземат, а няма и кой  да им даде, но ще имал ли достоинството да сторят това? Защото ако го сторят от съда ще ги разделят на молекули. Те такова нещо в Сърбия не може да се случи./

 

      А сега за мнението на сърбите за безработицата там и у нас. Те се считат за много по-малко засегнати от нея поради частната собственост, големия процент селско население и възможността за алтернативна работа за безработните, която се изразявала в следното:

     Детето им в града остава без работа и препитание, но то има алтернатива – може да се върне при майка си и баща си на село и да поеме част от работата там. С него те ще произведат допълнително селскостопанска продукция, ще спечелят пари от нея, ще преживеят, ще изчакат да премине кризата. А какво става при вас, питат те. При подобни случаи децата могат също да се върнат при родителите си, но те са също в града, с ниски пенсии и това, което могат да направят за съкратените си или удволнени деца е само да ги нахранят или подслонят временно. Останалото децата им могат да си го набавят само чрез някаква престъпност. Никакви песпрективи няма това решение, казват сърбите. Старите си отиват а младите нямат какво да правят, просто загиват. Друг начин за справяне с безработицата в Сърбия била пенсионната им система, която позволявала и по-ранно пенсиониране. Таван за пенсиите нямало, но трудовият стаж трябвало да е над 20 години и за него получавли 16-20000 динара, около 320 – 400 лв. А в Сърбия всичко с изключение на бензина е по-евтино.

    /Б. м. Едва ли това е възможно и ще дам пример. Тръгвам аз за Хайдушкия и Орловия камък рано-рано. В последните къщи на с. Равно буче двама възрастни работят по градината докато не е станало много горещо. На масата седи един младеж и ме вика при него. Влязох в двора аз, на масата – недопита еднолитрова бутилка домашна ракия. Да сипя по ракия, казва момчето, но плете думите. Аз от възмущение откачих. Тръгнал съм по хлад да се изкача на високото, ще пия с идиота ракия. Майка му и баща му блъскат с мотиките, а туй копеле сигурно цялата нощ се е преборвало с бутилката. Дойдоха родителите и казаха, за да оправдаят сина си:  дошъл сибил  от града много изморен от работата там и тук си почивал. Само че не на мен. Още една такава бутилка и наистина ще почине.

    За този боклук не алтернативна работа, а никаква работа не става/

    Завършвам с един виц от соцвремето:

    Срещнали се Тито и Тато. Не се разбрали и започнали да се дразнят един друг. Тато казал:

    - Вие не работите, защото имате 8 млн.певци. Зле сте.

    А Тито му отговорил:

    - Вие не радите защото вместо 8 млн певци имате 8 млн. крадци! По-зле сте от нас.

    Накрая на постинга ми да изкажа и лично мнение:

    Сърбия изглежда бедна, България – ограбена. Май това е истината.

 




Гласувай:
7



1. tota - РАЗЛИКИ МЕЖДУ ПРЕСТЪПНОСТТА... И не само...
15.09.2012 09:17
Коста, сърбите са държали на държавата винаги повече от нас...национализмът е бил винаги приоритет, а ние се тупаме в гърдите и се люшкаме в различни посоки, разделени под чуждата свирка. И забравяме, че държавата това сме ние...но на власт имеющите май така им е по - добре...Държавата - кучета я яли, стига те да са добре.
Но верни са думите, които си изрекъл накрая: " Сърбия изглежда бедна, България – ограбена. Май това е истината." За съжаление!!!

Поздрави!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Държавата ни е в упадък!
15.09.2012 09:47
tota написа:
Коста, сърбите са държали на държавата винаги повече от нас...национализмът е бил винаги приоритет, а ние се тупаме в гърдите и се люшкаме в различни посоки, разделени под чуждата свирка. И забравяме, че държавата това сме ние...но на власт имеющите май така им е по - добре...Държавата - кучета я яли, стига те да са добре.
Но верни са думите, които си изрекъл накрая: " Сърбия изглежда бедна, България – ограбена. Май това е истината." За съжаление!!!

Поздрави!


Ако сега ни предложат /самите сърби или от ЕС/ да ни върнат Западните покрайнини, държавниците ни няма да искат да стане това. Защото този акт ще им донесе нови проблеми, а те не могат да се справят с тези в настоящите ни граници. Местни феодали и откровени мутри поеха ролята на държавата и тя абдикира от огромни райони на страната, напр. от две трети от Северна България. Виждайки тази безпомощност съзнанието на хората падна до ниво, което не ги спира заради скрап да срутят дори Дунавмост.
Никога упадъкът на странта не е бил толкова страшен. Нищо обаче не е случайно - точно това искат тези държави, които искат да се разпрострат и върху нашите земи...
цитирай
3. sande - Санде: Каквато държавата, такива и циганите.
18.09.2012 15:35
Каквито циганите, такава и държавата.

Дядо ми Йован когато срещал в полето, по пътя или в гората непазнат човек, го спирал и го питал строго: Ти кой си? Какво търсиш тука? Каква работа имаш тука?

Ако непознатият не даде задоволителен отговор, дядо Йован го арестува, води го в Общината. Там да обяснява.

Ако окаже съпротива, пребива го.
цитирай
4. lieri - Страхотно вярна е заключителната ...
21.09.2012 14:02
Страхотно вярна е заключителната фраза: за бедността на Сърбия и бедността на България поради ограбването й! Лиери
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185276
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031