Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2012 12:50 - СЕДМОКРИЛ ПЕТОКУРЕЦ?
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2501 Коментари: 2 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                           СЕДМОКРИЛ  ПЕТОКУРЕЦ?

 

    Наскоро появиха по телевизията Фандъкова, и тя като рече, каза:

    - Започваме да събряме незаконните гета в София, защото проблемът вече не търпи отлагане!

    После стана диспут по тази тема, разясниха какво тя е искала да каже. А то било следното:

    В София имало 30 / пиша с думи, тридесет/ незаконни гета. Писах в блога си за историята на едно гето, основано от ковача на Панчарево, върху чиито коптор днес лежи Панчаревското езеро. Днес от това гето се нароиха пет съседни, но като се замислих и ги преброих на ум отново виждам, че съм сбъркал – не са пет, а шест. Който ползва спирката „Разклона за с. Герман” също може да ги преброи.

    Интересно е това, че градоначалникът на София дели гетата на законни и незаконни и посочва 30 незаконни измежду тях. Аз мисля, че гетата в София са поне 1000 и непрекъснато се основават нови, като старите при натиск върху тях се преместват на друго място. Причина толкова много ромове да има в София са безплатния градски траспорт за тях тук, което никъде другаде в страната го няма, многото кофи с боклуци за изваждане на суровини от тях с последващото им развозване по Градския транспорт и толерирането им от Обищаната при неспазване на местните закони, а също и възможностите тук за далавери. Поради тази причина от оглозганите вече от тях села към София се устремяват хиляди ромове и се настаняват трайно тук по къщи, чиито делбени дела съдебните ни проститути мотаят по десетки години, докато някой не им снесе, между блоковете, по парковете, в покрайнините – навсякъде.

   Общината вече била преминала към действия в тази насока и първото от тях било преброяването на ромовете в незаконните /30?/ гета. Още тук работата ще удари на камък. Как се преброява ром, г/жо Фандъкова. Първо той едва ли има лична карта, второ той е български гражданин и може да се пише такъв, какъвто се чувства /б. м. има интерес/ и второ как ще го намерите в гетото. Той е по „дела” или в някой градинка, срещу която има банкомат да си тегли помощите и там пие бира по цял ден срещу горещините, пуши и говори по мобилния си телефон, а жените гледат децата. За какво да учат те в училище, толкова пъсътр е животът. Просто няма как да стане това, г/жо Фандъкова. Второто нещо, което щяла да направи Общината било да върнат ромовете от незаконните гета в София обратно там, от където били дошли. И това намерение обаче ще зацикли. Българските граждани имат свобода на придвижване и могат да живеят където си щат, това право им го дава Конституцията. Може ромовете да се неграмотни и не знам какви, но не знам ром да не знае и да не отстоява правата си.

   И каква част от проблема ще засегне тази акция на Общината – мисля, само няколоко промила, като още от сега казвам, че акцияга ще претърпи провал. Вина за засмукването на ромове от цялата страна в София носи персонално и кмета на София, който разрешава те да се настаняват тук незаконно, да пътуват безплатно с изключение на метрото, който им дава помощи без да ходят на училище и забравя, че местната власт има общинска полиция. Някога ромовете служеха като трудоваци и научаваха някакъв занят. Други ходеха по нивите да работят. Днес те нищо не правят. Но не е съвсем нищо – раждат деца, което те превърха в свой поминък. Живеят от „детските”, но покрай тях има още и помощи като безработни, социално слаби, енергийни и от ЕС. И заливат София с нови и нови гета, а страната с популация. Това масово преселване на ромове подкани Общината да премине към броенето на няколко промила, което ще има същия ефект както подканването на луната към самодивите през тихата звездна нощ да правят промивки на смъртно ранения Караджа, както написа един кандидатстудент.

   Понеже съм на родопска вълна бих поучил тези, които ще броят ромовете по гетата как да сторват това. Агушевци, които са притежавали милиони овце са имали преброители на овцете си. В стадото е влизал преброителят, започвал е да брои и да си пише чертички, излизал от стадото и казвал: Овцете са толкова! За това се е полагало изпит, като кандидатът е преброявал стадо в което се е знаело точно колко са овцете, като те не е трябало да са под 500-600 и е имал право на 100 овце да сбърка само една.

   Далеч по сложна е задачата на днешните преброители на ромове по незаконни гета, защо уравнението е с много неизвестни: лични карти – няма, адреси – няма, етносът – според случая, а и обектът на преброяването не може да бъде намерен. Дали не трябва да се потърси някой потомствен преброител от с. Могилица или с. Момчиловци, който да свърши тази работа? Защото без тях още в началото наколкото промила от идеята на Фандъкова за решаването на проблема с гетата в София със сигурност блестящо и решително...ще се провали.

     Заглавието на постинга е термин, който зададох в Гугъл. От там възприех идеята да направя този постинг. Като запитах търсачката що е туй законно гето, получих отговор, че то наподобявало на седмокрил петокурец. До сега обаче над мен не е прелетявало животно на седем крила, и от което да висят пет таквиз...

  




Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lubara - Поздрави!
16.08.2012 13:13
Има един, но той се нарича "седмокрил петохуйник". Сега му свалят метала, има -няма около 1000 тона.
цитирай
2. doctora - доктора
18.08.2012 00:47
думата съдебни проститути и проститутки е безкрайно точна ... не разбират тези хора, че с каквото се хранят тук с такова ще ги хранят и там отвъд но наобратно ... амин.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12183802
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031