Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2012 00:27 - ПЕЩЕРАТА "БОЖИИТЕ ОЧИ"
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 6550 Коментари: 6 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

            КАРЛУКОВСКАТА  ПЕЩЕРА – ЗАСТРАШЕНА  ОТ РАЗРУШАВАНЕ

 

     Карлуковската пещера е един от бисерите ни от този вид. Тя не е особено голяма, няма сталктити или сталакмити, но е изключително оригинална, защото е проходна пещера. В течение на милиони години подземно ручейче е текло някъде през цепнатина в скалата, разтворило е варовика и са започнали процесите, характерни за пещерите. Възможно е и в тази пещера да е имало различни карстови фигури, обраузвани от разтворения във водата варовик, но в резултат на земетръс те да са се почупили, каквито процеси има в други пещери. Посочих, че в пещерата няма типичните сталактити, сталакмити и сталактони, но тя все пак притежава карстови образувания по дъното й, които наподобяват опредени фигури, някои от тях – доста големи. Пещерата притежава нещо уникално, което е дало и името й -  „Божиите очи”. Това са две дупки в свода й, които имат очертание на очи. В зависимост от положението на слънцето спрямо тях светлината, която навлиза в пещерата променя спектъра си. Когато вдигна поглед към тези очи все се сещам за цитат от Библията, където се казва за Бог, че е Творец на всичко видимо и невидимо.

    Пещерата е не по-дълга от 300 метра. Запленен от красотата й не мога да определя точно колко. Тя не е единствената в този район. Долният вход на пещерата е при скалиста долина, от двете страни на която има много пещери, но по-малки. Много от тях са недостъпни. Други са огромни, но широки и плитки, с варовик, оцветен на ивици. В дупките по проходната пещера и по тези в по-малките гнездят птици, като те проникват дори във вертикалните отвори по свода на пещерата. В тази пещера не съм виждал прилепи, но пък тях ги има в по-малките, които са недостъпни или имат много голяма дълбочина. Една от пещерите има на входа си карстово образувание, подобно на лъв, който пази  входа й.

   Долината с пещерите завършва близо до река Искър с монументален купен, подобен на тези в Балкана, но само техен макет.

   Цяла Северна България е осеяна с пещери. Причината е, че тя е била дъно на море, по което са се отлагали милиони години кости, миди и др. Посочвам като пример Девтеашкото плато, под което има големи пещери, а по-малки има навсякъде. Давам за пример района между Мездра и Струпец. Навсякъде има входове на пещери.

   Голяма беда се стовари върху пещерата „Божиите очи” след Десетото и я заплашва с разруха по две линии. Първата е тази, че по най-тънката част от свода й преминава път, по който вече пътуват тирове, натоварени с инертен материал от кариерата долу до лудницата. Пътят върху пещерата преминава върху нея в участъка между горния й вход и двете дупки за очите. Ако туристът се осмели да посети тези две дупки от горната страна на пещерата, ще види колко тънък е сводът й. Казвам, ако туристът се осмели, защото първите, които се възполваха от демокрацията тук бяха циганите от село Карлуково, които изпорязоха тръбите, обезопасяващи пътеките за разглеждане на пещерата и ги отнесоха на Отпадъци. Друго интересно за тях в пещерата няма и повече бели те там не правят. Но пък сега запалиха една голяма сграда в началото на селото, вероятно на бившето ТКЗС и още докато пушеше извлачваха от нея суровини – джици, джелезо, греди за горене и др. Така разбират те демокрацията - разруха, кражби, не спазване на законите на страната.

   Голямата опастност за пещерата обаче идва от преминаването на камионите върху свода й, което може да го срути и камионът да рипне от 50 м. височина ведно със смляните камичета, пътуващи за някой мутробарок. Дебелинана на покрива на пещерата е най-малка при входа й. Специално отбелязвам, че при входа на пещерата има още една, която е опасна. В нея имаше случаи с летален изход и сега желязна решетка затваря входа й. Ако падне тирът, може и в заключената пещера да се окаже. Този проблем може да се рещи, но това трябва да стане с ново трасе на пятя, дълго около киломитър, което да заобиколи горния вход на пещерата и да слезе в ливадата пред него. Държавата няма пари, но 25 годишни мутри имат коли по за милиони и палати за по няколко, а един апелативен съдия има дворец като на Обама. Мисля, че пари има, но държавата я няма. Сега ни обвиняват от ЕС, че сме имали 12 разбойника, но полицията не знаела за тях.

    Втората опастност за пещерата е следствие от разрухата на държавата, на ценностните системи на хората, на простащината – оставена без грижи, алпинистите я превърнаха в учебна база. Катерят се вътре по стените й, бият клинове, чупят скални образувания, излизат дори през Божиите очи, достигането до които изисква преодоляване на обратни наклонии. Доста голяма разлика има между туриста и алпиниста – туристът обича природата и я пази, алпинистът я руши. И в определен етап от живота си се превръща в пиянище, а туристът обича природата до_животно.

   Пещерата днес е обърната в камерна зала за упражняване на алпинистите, за които в утробата й няма дъжд, сняг, лошо време. Целогодишно могат за я рушат с клиновете и чуковете си. Новата й слава - да се ползва по този начин великото Божие творение вече достигна и Западна Европа. Микробуси водят тук чужди алпинисти и те да се катерят в пещерата. Микробус със стокилограмови холандки и наш инструктор бяха наскоро там. Слагахи ги в седалка от въжета и ги спускаха. Такова безотговорно отношение към природата ни никога да сега не е имало. И как няма да има – лице на страната ни в тази област си министърките ни на МРРБ и МОСВ, да не казвам на какво приличат, а какво вършат виждат всички. Точно такива трябваха за да се бетонира Черноморието, да се направят скиписти където не трябва, да се секат и палят горите. Спрямо оклоната среда навсякъде в страната ни бащина цари простащина. Като че след нас вече няма да има хора, кой каквото може да открадне от природата, ако няма какво, да разруши нещо.

   Кой ще реши този въпрос с пещерата? Единственият, който „пази” пещерата и всичко наоколо е един украинец, който е избягал от Украйна по политически причини и тук стопанисва т. н. Дом на алпиниста. Човекът издирва стари скални църкви, римски останки, прави пътеки и дървени стълби, но да се пребори с мафията на алпинистите няма да може.

    И от този район държавата е абдикирала. Причината за абдикацията й – не може да се справи с проблема и търси концесионери за да се отърве от него. Сега се търсят концесионери за БДЖ, които със сигурност ще са като обирджиите по тока и водата. Но държавата няма да отговаря за белите и грабежа на концесионерите, които пък ще й плащат до 2% от техните печалби.

   Много е трудно да съградиш нещо и после да видиш разрушението му. Още по-трудно е да познаваш едно Божие творение и простаци да го рушат пред очите ти. А тези, които трябва да го опазват, да не им пука. Защото от тази работа пари няма да им паднат...

   Аз съм публикувал снимки от пещерата, ще публикувам и други. Дано да не стане така, че те да бъдат последнте снимки от пещерата...

    Всичко в тази държава съсипахме, защо да не съсипем и тази пещера?

 

  

 



Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. erato7 - Поздрави, Приятелю!
30.07.2012 14:07
И аз съм била на това чудно място преди няколко години.
цитирай
2. vlado76 - Природата ще победи в крайна сметка ...
02.08.2012 07:18
Природата ще победи в крайна сметка ;)
цитирай
3. анонимен - Ще се радвам да мога да видя пещерата...а ти защо не отправиш тази статия към....
02.08.2012 13:47
МИНИСТЕРСТВО НА ТУРИЗМА И ЕНЕРГЕТИКАТА...или органи, отнасящи се до защитата на околната среда и водите..., регионалните обществени органи за ред и сигурност на окалната среда...Виждам, че си заинтересован...
цитирай
4. анонимен - http://www. youtube. com/watc...
02.08.2012 13:49
http://www.youtube.com/watch?v=LXNLzb3YRoY
цитирай
5. planinitenabulgaria - Нищо не може да спре рушенето на страната и природата у нас!
02.08.2012 20:39
crazylove написа:
МИНИСТЕРСТВО НА ТУРИЗМА И ЕНЕРГЕТИКАТА...или органи, отнасящи се до защитата на околната среда и водите..., регионалните обществени органи за ред и сигурност на окалната среда...Виждам, че си заинтересован...

Нямам органи за ред и сигурност, имаме боклуци на всички нива!
цитирай
6. planinitenabulgaria - Вредна реклама:
02.08.2012 20:42
crazylove написа:
http://www.youtube.com/watch?v=LXNLzb3YRoY

Вместо да забранят рушенето на пещерата, курвове я рекламират като място за...алпинизъм. Никой не мисли за природната среда, опазването й като жизнена среда и запазване на красотите й. Затова й природата ни е сърдита и ни отговаря с такива жеги и суши, защото нарушихме равновесието на горите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12191574
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031