Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2012 13:18 - ДО ГОРНА БАНЯ – СОФИЙСКО.....
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 3745 Коментари: 2 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                         ДО ГОРНА БАНЯ – СОФИЙСКО И ОБРАТНО С ВЛАК

 

      Наскоро поканих чрез блога си г/жа Фандъкова да се разходим с влак по този маршрут, но ме обземат съмнения, че тя не отваря блога ми, а се занимава с други, по-маловажни работи. Дано този път хората, упълномощени да следят за имиджа и сигурността й като включат търсачката и попаднат на името й да я уведомят за новата ми подкана към нея.

     Голямата ми дъщеря е родена на 13. юли и живее в Горна Баня, Софийско. Трябваше да я посетя. Кварталът е известен с името Балконът към Витоша. За жалост някогашната слава на Горна Баня помръкна. Мутри купиха двата най-големи извора с минералната вода - този над банята и в Думусдере под гарата, други мутри направиха огромни палати в самата Горна Баня, както и между Горна Баня и Бонсови поляни. Но и това им не стигна. Сега застрояват самите Бонсови поляни с хотели. Как ли главният архитект на г/жа Фандъкова е бил „мотивиран” да подпише разрешителните им за строеж на няколкото мутрозаведения там? Други преди това са били „мотивирани” вероятно да променят статута на гората и ливадите там в строителна площадка. Като не дават вече да се правят заменки, тъй ще е – главният архитект ще се облажва! Ако може някой да го „мотивира” той и надстройка на партийния дом ще му разреши.

    Да се пътува с кола до Горна Баня –много е скъп бензина, да се пътува с автобуси отнема доста време, което все не ми стига. Да се пътува обаче с влак отнема само 15 мин, пък и емоциите за доста. Ето защо:

   Живея на 15 мин. път до Централна гара. Сега във връзка със строежа на метрото пред гарата се правят доста промени, които засегнаха дори бизнеса на предгаровите проститутки. Те стояха на бул. Мария Луиза при пресечката с ул. Струга срещу автогарата. Това са най-делбелите проститутки може би в България. Нищо чудно да са от породата Фидоски, която е била култиврана в Монтанско преди около 50 години и сега е най-търсената за интимни контакти. Дебеланите имаха само един станадртен въпрос към преминаващите покрай тях мъже, ще го цитирам и него. При спазаряване с клиент го завличаха долу в предгаровия подлез, който е затворен за хората, но за тях – не. На път за гарата знам аз кого ще срещна, какво ще ме питат, но сега целият ъгъл е превърнат в паркинг за самосвали и проститутките ги нямаше. Продължих по трамвайните линии и слязох на долното ниво на гарата, където цари самият ужас. Предгаровият площад е превърнат в излаз от циганското гето в подлезите, което вероятно е най-мръсното в България. Завивам към шадравана – никой друг пътник към влака освен мен няма! – а по перилата му насядали едни огромни цигани, които пиеха бира от двулитрови бутилки. Басейнът на шадравана бе пълен с празни бутилки от бира и чашки от кафе. Такава смрад се носеше, че не се диша, но най-вече на урина. Загледах се в един циганин – най-огромният от насядалите редом с дебелите проститутки, които пресрещаха пътниците преди гарата. Циганинът бе с главогръд, огромен корем като буре, бедрата му бяха като бурета и прасета – пак като бурета. Не беше черен, но по тялото си имаше черни редки косми по-дебели от тези на дивите прасета. Дивото прасе в сравнение с този циганин е едно мило животинче. В този момент към мен се устреми една фидоска, два пъти по едра от мен и попита: Шефе, искаш ли п....? Аз имам рефлекс за самозащита в такива случаи както при среща с диво животно в гората: никакво внимание, никаква помяна в поведението ми, продължавам по пътя си. Така се спасих от мечка, която изскочи от клека срещу мен, преследвана от кучета. Фидоската се повърна, но веднага друга фидоска ме засрещна със същия въпрос и застана срещу мен. Заобиколих я и продължих, но вече се притесних. Преминах входа на гарата, който въвежда в долното ниво. Той е зарит от пластмасови отпадъци и не може да се диша от миризма на амоняк.

   Повече от тук няма да преминавам, рекох си и отидох на влака. Влакът - с климатик, никакъв потрошен прозорец нямаше, тръгна по разписание. Втората емоция за деня дойде при преминаването му през кв. Факултето след пресичане на Суходолското шосе. Аз скоро пътувах там, но сега положението е още по-ужасно. От едната страна, а на места и от двете страни на линията се свличат боклуци от незаконните сметища на циганите върху трасето на ж. п. линията. Върху тези боклучища или по изкопа за линията са наредени обори за конете, бараки и цигански клозети по принципа на наколните жилища. Предната част на клозета им е опряна на ската, задната част е подпряна на колове. Влакът минава толкова близо до тези клозети, че ако прозорците можеха да се отварят през процепа между дъските разстоянието ще стигне на пътник от влака, желаещ да докосне с ръка най-интимното място на извършваща естествените си нужди красива циганка. Падащите върху ската под клозета фекалии се стичат върху релсовя път и размекват трасето, пради което машинистът намалява скоростта на 25 км/час и следи пътя преди него с осторожно внимание. Не само изтичащото от дървените клозети размеква трасето на ж. п. линията. От двата ската към ж. п. линията текат вади с мръсна вода. Причината за това е построяването на два водопровода за този квартал от Софийска вода, но пари за вода там не се начисляват поради споразумение между Софийска вода и Ангел Семерджиев това количество вода да се начислява като затуби на фирмата, а тези загуби да заплащат софиянци чрез по-висока цена за водата. Над линията вече има и достатъчно широки пътища върху боклуците да преминават каруци по тях. Пред копторите имаше насясадали цигани на маси с бира, а по улиците – циганета като ято птички. Тичат, крещят, може би точно днес родителите им са получили помощите за тях. Знаеш ли?

    Размислих се, колко различни са изявите на циганите, макар поразиите им да се все същите. Тези цигани от гето Факултето атакуват ж. п. пътя с фекалиите си от долу директно върху трасето му. Точно обратният метод за рушене на ж. п. пътя ползват циганите от гето Тунел №8 /при ж. п. гара Своге/. Там гетото им е върху тунела и фекалиите им се стичат между бетонните прешлени на тунела върху влака и върху контактната мрежа. Който не знае пояснявам, че по нея има напрежение 27 кV. Но какво нещо са нашите инженери. Направили са платна от поликарбонат над контактната мрежа, който следи профила на тунела. Поради това инженерно съоръжение като се отфекали някой върху влака, фекалията му пада върху поликарбоната и се изтъркалва /или изтича?/ в страни, падайки изван габаритите на влака. Във Факултето обаче трябва по-различно предпазващо лините съоръжение - да връща фекалиите обратно нагоре, а не да текат или да се изтъркулват върху линията. Сложно е. Може бе инженерът проектант трябва да се консултира преди това с фекаловед, а това е толкова рядка и поради много скъпо заплатена професия.

   На връщане влакът закъсня с 20 минути и хората обсъждаха бъдещето на влака. Казваха, че местната власт и държавата са дезертирали от проблемите на влака и понеже са слаби държавници и са упущили влака, били решили да се отърват от него като го продадат на чужденци, подобни на рекетьорите с тока и водата. Който купи влака, той да се разправя с циганите около линията във Факултето и гетата по гарите, да ремонтира ж. п. пътя, да смени релсите, които на места са останали направо без траверси и влакън преминава на мгия. По този начин правителството се отървава и от отговорността за извършените кражби в БДЖ до сега. Като голяма кражба хората посочиха продажбата на релсите от държавния резерв от склада на Алдомировци на Хърватска за скрап. След изчезването на тези релси вече се внасяли турски боклуци, които се износвали много бързо. Работниците от подръжката ги наричали рахатлокуми.   Акумулатори откраднали от гарите, сигнални и силови кабели. Друг пък каза: Владо Дунчев /бивш високопоставен влаков деец/ открадна локомотивите и  новите товарни вагони/, някой ще жали за останките от влака.  И аз се намесих в разговора и попитах, знае ли някой какво стана с военния резерв на Енергото от склада преди село Плана. Що бакър имаше в него! Дали и той не е отпътувал заедно с релсите от Алдомировци  на някъде за скрап?

    Влакът дойде, гледам го, добре изглежда. Минах за втори път през гетото. Вече бе късно и цареше всеобщ празник – бира, чалга, която се чуваше през прозорците на влака. Перонът при слизане обаче бе от другата страна на влака и...о, ужас. Наколко от големите стъкла при входните врати бяха потрошени, а съшо и от по-малките. Долното стъкло пред машиниста също бе строшено. Като влакът да идва от бойни действия и да е прикривал с вагоните си огън, воден от една му страна. Толкова удари от камъни бе инкасирал. Не само по стъклата е бил бит влака, но и с кутии червена блажна боя е бил  заливан. Къде ли ще да е станало това?

   Събрах смелост и си казвам: Ще мина пак по долното ниво на гарата, да видя там ли е още „бригадата” от шадравана. Така и сторих. Огромните цигани и дебелите циганки ги нямаше. По преградата му бяха насядали по-дребни, пак на бира и между тях - само дърти циганки. Питам се, къде ли са проститутките сега но...Става една дърта, ужасно страшна циганка, на която предните зъби излизаха хоризонтално през устните й и попита нещо, каето не разбрах. Продължавам аз, скача втора, втурва се към мен, но пък разбрах въпрса й: Искаш ли секссвирка? Първата не можеше да говори членоразделно, въпросът и  ми прозвуча така: „Ишкаш ли шекшшвирка?” Продължавам, изскачва трета и ми препречва пътя, защото вече се отправям към стълбите, изпускат ме. Въпросът – точно същият. Сутринта дебеланите питаха по друг стандарт: „Шефе, искаш ли п...., сега тези са по-директни: „Искаш ли секссвирка?”

    Размислих се като ги отминах, защото от към гарата свирна нещо, може би бе локомотив. Но си мисля, може да не е локомотив, а клиент на тия със секссвирките и така да са го свирнали, че той в момента да изимитирва локомотив. И как не - ако го свирнат огромните фидоски от предишната бригада не като локомотив, а като параход ще свирне...

    На финала на това богато на емоции пътуване, пресичам Мария Луиза и се заглеждам в спяща клошарка пред аптеката, заобиколена поне с пет сака. Спи, но държи саковете си. Жена на около 55, българка, застана пред мен и ме попита: Господине, искате ли момиче? И сочи с поглед едно дете на не повече от 15, което гледаше виновно и срамежливо. Въвеждаше ли го тази сводница в занята, сефте ли щеше да му бъде, детето изглеждаше ужасно смачкано – с крачета като клечици, с поличка до дънцето на гащичките му. Заболя ме сърцето и попитах брантията: Не те ли е срам да предлагаш дете? Тя се врътна и почти побягна, момичето – по нея...

   Как да не поканя при това пътуване г/жа Фандъкова? Предполагам, че тя не знае за гетото с име Централна гара. Ако знаеше, щеше да изгони от там циганите, защото предгаровия площад е на Общината. Щях да я въведа и в гарата изотдолу, да прегази площите с бутилки и чашки и да усети каква смрад цари там. Този вход е границата на владение на БДЖ и на Общината. И стоянката на проститутките щях да й покажа, с насядалите покрай шадравана фидоски или пък брантийки.

   То ще бъде тема на друг мой постинг, защото този ще стане много дълъг. При служебните си пътувания научих стоянките на проститутките по Околовръстното и в София. Те пак са там, където си  стоят от двадесетина години така, както и продвачите на цигари пред Женския пазар и издавачите на фактури-менте пред Илиенци. Научат ли обаче за тях от полицията – ще ги скондапцат! Ако пробутат на полицай кутия със стиропор и пирони вместо цигари, ако му напишат фактура, която счетоводството на полицията да не приеме, ако  вкарат някой полицай в предгаровия подлез и го изнасилят – това вече може да стане повод за решаване на проблемите в следващите десетилетия...

  




Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Санде: Като в романите на Емил Зола "/Жерминал" и др.: , само че ...
26.07.2012 15:31
... само че сега сме в 21 -ви век и сме в България.

Поздрави, Коста за жестокия репортаж от мястото на събитието. Този пожар е по-голям от онзи.
цитирай
2. анонимен - ЗА ЗАПАДНИЯ БАЛКАН...
27.07.2012 14:05
Здравей, останах впечатлена от постингите ти :) много са хубави и ми харесват. Искам да те попитам ходил ли си в с.Искрец/софийско? Мислиш ли да отидеш и да напишеш след това тук нещо..как е там,хубаво ли е и така. :) За отговор ти оставям мейла alberto.2005@abv.bg си и там може да ми отговориш на въпроса ми за което ще се зарадвам наистина :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188019
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031