Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2012 19:24 - ВЕЛИНГРАД ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 4057 Коментари: 4 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 ВЕЛИНГРАД – В  ЧЕТВОРНИЯ  ЗАХВАТ  НА „АНЕЗИЦА”, „АСФАЛТОВА  БАЗА”,     

                            ХОТЕЛИТЕ  НА  НОВОБОГАТАШИТЕ И БАНКИТЕ

 

   Велинград ползвам като изходен пункт за част от туристическите ми изяви по Зарадните Родопи вече няколко десетки години. Мястото на града е райско кътче, разположено на дъното на праисторическо море. Това море се е издигало ведно с новонагъващите се и днес Родопи, докато в един момент ридът с името Каркария се е разцепил и морето е изтекло в посока на река Марица. Това е станало в местността, носеща днес името Цепина, където са селата Дорково и Костандово. На скалите наблизо има останки от едноименна византийска крепост, вероятно унищожена от варварите през ІV – VІІ век.  Костите на много праисторически животни в местността, наричана Животинското гробище, свидетелстват за катаклизъм, след който те са измряли. Най-вроятно след спадане на водата в морето, търсейки вода за пиене те са тръгнали след водата и където тя е свършила – над цепнатината при тези две села - те са умряли.

    Велинград през време на турското иго е наричан Чепинското корито и с право. Местността там представлява висока около 900 м. н. в. котловина с много хубав климат. Почвата е тънка, а който копае основи за къща и без да е образован в тази област ще види, че тук някога е имало море. За да имат турците тук пълен контрол над населението е било извършено тяхното ислямизиране с особена жестокост и тези, които не са приели исляма или са напуснали родните си места или са били избити от турците. Затова тук преобладават помаците, като християните са преселници след Освобождението, когато тук идват бягащи от жестокостите на турците македонци след Илинденско-Преображенското въстание и други преселници след позорния за България Ньойски договор.

   Велинград – това понятие се нуждае от пояснение. Градът се състои от три села, като замисълът за тяхното обединяване и превръщането им в курорт възниква още през времето на н. в. Цар Борис ІІІ, който наема за тази цел виден архитект от Германия. Тези три села са Каменица, Лъджане и Чепино. Вероятно Чепино и било най-значителното населено място, защото районът тук се нарача Чепинско корито, реката – Чепинска. Мястото на Чепино е възлово – тук слизат пътищата от много села високо в планината. През Чепино покрай реката преминава път от Беломорието през Доспат към Тракийската низина. Може би това село е било най-голямото със седалище на валията за тези села.

   Името на Велинград идва от партизанката Вела Пеева. След разбиването на отряда тя се е криела през м. март между едни морени под х. Кладова, като горският й е носел храна. От полицията обаче вдигнали цената за главата й и той й „взел парите”. Ловните дружини са я намерили и убили. След Деветото пък убили предателя й.

   Извън темата споменавам още едно корито – Годечкото. То доста прилича на това, но населените места в него са много повече. Дори скалите си приличат – карст. И реките – Нишава и Чепинска са еднакво големи.

    В Чепинското корито са разположени общо седем села,три от тях вече споменах. По река Мътница, идваща по две долини от посока Батак са разположени три села – Костандово, Дорково и Ракитово. Просторът тук е необятен. Четвърто село, най-близкото до Велинград,  е разположено по продължението на р. Чепинска. То носеше име Корова, днес се нарича Драгиново. И неговото местоположене е страхотно красиво, а земята и ливадите му – богати.

   Чепинското корито предлага страхотни преходи към Каркария, към язовирите, към Баташката планина, към Сюткая, към Каратепе, към селата по рида Велийца, граничещ с рида Балабаница на Рила. Посочвам само направленията, но изказвам и лично мнение: единствено Переликският дял на Родопа е така красив, колкото този тук, Чернатица слагам много зад тях. Не спомеавам Източни Родопи, защото те са нещо съвсем различно като природа. Имат си други ппедимства.

   Велинград винаги е бил курортен град. Тук преди Деветото са идвали през лятото на хлад семейства на тогавашните по-богати хора от Тракийската низина, които са имали мелници, маслобойни и др, където стават страхотни горещини през лятото. Тогава са били построени и доста бани с топлата минерална вода тук,  почивни домове и вили на най-богатите хора от онова време, напр. собствениците на фабрики за цигари. След Деветото градът получава нов импулс, защото тук започват строежи на почивни станции, хотели от соцтип, соцзаведения и магазини. Градът се изпълваше през лятото с почиващи и местните жители подобно на тези от морето започнаха да строят големи къщи, в които да приемат гости. Успоредно с това хората не само по селата около града, но и и в самия град гледаха животни. Красотата на града и хубавият му климат бяха оценени дори от другарите от политбюро / тогавашната мафия, днешната е в парламента/ и те си построиха тук резиденция с народни пари. Градът растеше и се развиваше, имаше големи планове за по-нататъшното му развитие като курортен център с всичко, с изключение на скиписти и лифтове. Хората тук разчитаха на поминък по това перо. Минералната вода тук е в изобилие, защото под града ври и кири от борбата между двете плочи – едната от нас към Бялото море, другата – от Бялото море към нас. Те се натискат една към друга и недрата на земята тук не са спокойни, но е добре, че плочите не са три както при Мраморното море, а само две. Изворите с топла вода в Чепинското корито верятно са над 1000, като всичките са с различна температура, дебит и химически състав. Тук се намира и най-големият карстов извор в страната, Клептуза /скрита вода/, от чиито карстови дупки излиза водата, събрана по дела Сюткая, най-високият в Родопите и издупчен като швейцарско сирене. Има и пещера, Лепеница.

   След Десетото станаха промени, които засегнаха всички живущи тук. Промишлените предприятия ги купиха мутри по познатата схема, за 1 лев със задълженията им и веднага ги закриха. Закупуването ставаше заради площта, която те заемат и суровината от скрап при разрушаването им. Мисля, че сега работи само колофонния завод, но не ми е ясно от къде набавят суровина за него, след като вече няма и горски стопанства. Мутри-бушони купиха и закриха и тях. Кой е истинският им притежател няма и да се узнае. Останаха малко дървопреработващи предприятия, както и мебелни цехове, чиято продукция се търси все по-малко. Хората с големите къщи са принудени да свалят цените, защото идващите гости вече не са много, бизнесът им запада. Това, което все още функционира е пазарът на града, на който помаците докарват с влакчето стоките си: картофи, боб, млечни и др. произведения, земеделски сечива. Идват и хора от полето със стоката си. И цигани със стоки-боклуци от Турция.

   Голямото раздаване на богатсвата на града продължи и в областта на почивните бази. Пак по същата схема „еднолевовата”, бяха раздадени и хотелите и баните. За всеки обект си имаше утвърден човек. А тези бази бяха знчителни, давам за пример хотела Кисловодск – огромно нещо. И него го е купил някой за 1 лв. Как не ми го предложиха на мен, два пъти повече щях да им заплатя...

   Новата обстановка в града – разрухата на голяма част в него, както и обстоятеството, че къщите не са постянно обитавани бе отчетена от търсещите далаверата и така започна новата му история. Тези, които окрадоха България започаха тук строежи на хотели, ама истински хотели. Те са ужасно скъпи като строителство и като обзавеждане. От къде толкова пари намериха „бизнесмените”, които ги построиха, на кого са – това никога няма и да се разбере. Доброто за града все пак е, че те предлагат някакви работни места. Хотелите са много луксозни и са пълни с притежатели на поръчкови суперлуксозни коли, преобладаващо с руска регистрация. От хотелите пък се извлачват едни изроди, които едвам ходят поради закърнелите си от обездвижване крайници. Добре е, че в хотела има асансьори, а те - коли, които ползават по подобие на инвалидите. Без колите си те са си живи умрели, охраната им трябва и да ги носи.

   Стрителството на хотели не престава до днес. Може би ще престане, когато спре в Българя да се краде, но това едва ли ще се случи някога, а строителството си  е най-сигурният начин за пране на пари от престъпност. За управлението на тези пари в града има предостатъчно банки, но не колкото в Хасково.

   Т.н. строителен бум – кодовото название на вторият банков грабеж, не подмина и Велинград. Много къщи във форма на блоци се изградиха и продадоха, повечето от тях сигурно вече са взети от банките поради ипотечния кредит, други стоят непродадени, трети- недовършени. Замразеният строеж на културен дом - жестока хапка като площ в центъра на града - остава непродаден, защото който опита да го купи, може конкурентите му и да го гръмнат. Това е идеален център и много тонове скрап. Макар тук да не са така агресивни мутрите както тези в Кюстендил и Дупница, опасно си е. Много подготовка трябва за да се купи тази опасна играчка.

   Велинград има феодал, Фидел Беев, собственик на кабелната телевизия, на бензиностанците, на градския транпорт и други, май същият този бизнес го „държи” и в Пазарджик, но той не е опасен както братята феодали на Дупница. Имаше вероятност да го окошарят, но го скриха първо в парламента, после прокурорите го забравиха. Наш човек, избран е бил да получи всичко това, нама да му правим ядове. А може и да се е „отчел” добре, или пък да има ортаци, които за сега стоят на тъмно...

   Вторият елемент от промяната на града вече го загатнах – разрухата на заводите, които изоставени предлагат много скрап, който ведно с непостоянно обитаваните жилища с много медни съдове в тях, с домакински и други потреби, саздава стахотна хранителна среда за ромовете.  Това привлече много такива от полето, които се заселиха тук. Първите цигани се заселиха около приватизираната и затворена Асфалтова база и махалата им получи имато й - катунът Асфалтова база, който се разрастна експлозивно. Днес се нарича квартал Асфалтова база. Има и други такива безсмислени имена на квартали, напр. Квартал тунел №8 в Своге. За циганите законите на общината не важат, те имат права на малцинство и тези права трабва да се съблюдават, така искат от Европа. А общината – тя има само дадължения към тях – да не ги закача според местните закони, да им прекарва ток и вода, да им изплаща помощи. И стана каквато стана. Горите покрай новия квартал днес ги няма, изгориха ги, градат пропищя от кражби по домовете. Поне пет пъти е разбивна къщата на нашите познати във Велинград. От полицията съветват да се постави СОТ, не могат да смогнат да опазят нощем къщите. В тази циганска махала има голямо социално разделение между бедните и богатите цигани. В снимките, които още поместя това се вижда, както и опустошената планина около махалата им. Интересно обаче от къде са дошли парите за големите ромкъщи като на цар Киро, след като там всички са на помощи, най-значителни от които са детските. Във Ветово, в Левски и в Горна Оряховица е ясно - от телефонни измами. За тези също е ясно, но за хората от Велинград, за полицията обаче – не!

    Като това да не бе достатъчно, та нови заселници-цигани от полето основаха още една махала с име Анезица. Тя израстна върху най-красивото място на Чепино, над карстовите извори наречени Клептуза. Тук бе идеалното място за хотели, но на него се самонастаниха цигани. Сега кварталът им се разраства срещу течението на реката и вече отвсякъде този квартал опасва района на Клептуза. Вероятно това е причина райското скътче Клептуза да бъде днес така изоставено. Защото в Чепино – цигани на гроздове, като в Ракитово, с каруци, конете осрали главната улица на курорта, където хората би трябвало да се разхождат. Тъжната картина са стъжнява още повече порди изоставените заведения покрай езерата, замърсената в изкуствените водоеми вода и посечената от циганите гора по скатовете на планината.

   Твърди се,че в момента във Велингрд живеят между 10000 и 15000 цигани постянно, но по време на избори те достигат до 35000. Те не могат да бъдан преброени, защото се пишат не български граждани, а българи. От тях зависят резултатите на местните избори във Велинград. Които ги „мотивират”, за него гласуват, защото парите или олиото или кебапите са едни и същи. Поелите властта с помощта на ромските гласове не забравят за тях и ги оставят да живеят без да съблюдават местните закони.

    Този проблем стана много страшен за Велинглад и това считам за основната причина при избора на места за стоежи на новите огромни мутрохотели, които са с изглед към циганската махала Анезица, но достатъчно далеч от нея.

   Този пробем засяга цялото Чепинско корито и става все по-страшен. На път за Цигов чарк всеки е минавл през Ракитово и вижда цигани на гроздове в селото, седнали, играят карти, люпят семки или говорят по телефоните си. И в Драгиново е така, но там циганите са най-зле, защото селото е изцяло помашко, а помаците знаят как да се пазят от крадци. Затова циганите са под селото в отделен кварал и не смеят да „барат” там, защото ще изхвърчат от селото като тапи. Помаците си пазят взаимно и домовете и стоката и нивите.

   Пропускам тази тема за оставащите две села от Чепинското корито, но извън темата ще кажа, че същият проблем виси със страшна сила и над Годечкото корито.То дори е по-напреднало в развитието си, защото цигани от него вече мигрират по Искърския пролом, докато Чепинкото корито засмуква нови и нови цигани от полето, които го закъсаха след като войската и полицията започнаха да охраняват градините и лозята на хората.

   Около Велитнрад има древни заселища и останки от крепости, които това лято смятам да търся. Най-изявеният самостоятелен връх над коритото е връх Острец. На него има останки от крепост, под него има останки от делата на траките. В района на Велинград има и доста параклиси, ще ги посетя и тях.

    Накрая една тъжна картина, как възприемам града днес:

    Отпред – цигани /Анезица/, отзад – цигани /Асфалтова база/, в дясно – луксозни хотели, в ляво - изоставени предприятия, в центъра – банка до банка, разрастващи се като метастази. А зад тези рубежи - природна красота!  Има и голямо класово разслоение – скъпи коли с дебели младежи, наподобяващи по обем на лайновози, а по улиците -  угрижени хорица, млади красиви момичета, измежду които доста със забрадки и цветни помашки дрехи, изработени от самите тях, с бохча на гърба с товар или отпред с бебе. И модерно облечени момичета има, разбира се. Заведения, сладкарници – пълно, но заведенията – празни... Така виждам  Велинград аз....

   А на туристите, които не са посетили планините около Велинград препоръчам да ги посетят. Красотата тук присъства навсякъде. Устройвал съм си „бази” на много места, всичките с различна красота. Не открих себе си в някоя от тези красоти, всичките отнесох в сърцето си. И ме привличат обратно с голяма сила...
   Ще те посетя отново, Велитград!

 



Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Поздрав
29.05.2012 21:18
за интересния постинг, Коста!... Навсякъде си има местни феодали - много взели, малко дали...
цитирай
2. tota - Коста,
29.05.2012 21:21
Едно красиво място на България с невероятно съчетание на природа и природни дадености - минералните извори. Жалко, че и тук ромите за допълзели и завладели града..Много жалко...Какво трябва да е управлението на държавата ни за да се спазват законите и да има ред?
Поздрави за обстойния разказ за това прекрасно кътче на Родината ни!
цитирай
3. nicodima - Често ходя там...
30.05.2012 09:27
Прекрасни гледки от планината, параклиси, води... Хубав център на града... Луксозни хотели и западнали санаториуми...
Това с циганите е вярно, перяха мръсните си дрехи на един от топлите извори към Клептуза...
За паракриса "Св. Илия" се грижи един истински патриот, възрастен човек, който увлекателно и дълго разказва историята на града...
Поздрави!
цитирай
4. rvardeva - ВСИЧКО е вярно, за съжаление! :(((
30.12.2012 00:08
ВСИЧКО е вярно, за съжаление! :(((
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184292
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031