Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2012 10:24 - НАСЕЛЯВАЛИ ЛИ СА ТРАКИ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 5229 Коментари: 4 Гласове:
9

Последна промяна: 10.05.2012 14:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

               НАСЕЛЯВАЛИ ЛИ СА ТРАКИ СКЛОНОВЕТЕ НА ВРЪХ ОПОР?

 

      Връх Опор е в Средна гора и се намира на разклонение от рида Гълъбец. Височината му 1090 м. но той е много характерен. Прилича на легнал лъв или куче, насочило поглед към с. Макоцево. Затова хората го наричат Макоцевския връх. Под „врата” на кучето има къса стръмна широка долина, която завършва при един от ж. п. мостовете след спирка Макоцево. Не е възможно траките да не са ползвали върхът и околностите му за светилище, да живеят наблизо и да си имат там крепост. В Източни Родопи където има такъв специфичен връх и под него долина те са превръщали върха в светилище, като са правили специални пътища до него, а по скалистите му скатовете са издълбавали с кремък култови ниши. Различни са били тези траки тук от родопските. Не са правили скални ниши, но пък са правили гробници, каквито има чак в най-източната част на Родопите. А в Родопите гробниците на знатните траки са тип скални.

    По два от ридовете на вр. Опор има останки от крепости, които са издупчени от иманярите като швейцарско сирене. Кога са строени тези крепости и от кого не знам, но ги посочвам като туристически обект. Изходен пункт е спирка Макоцево.

    А траки, че са живяли тук, в това съм убеден. В дворвете на макоцевчани има тракийски каменни сечива, които са били ползвани от хората тук и които са запазени до днес. Това са целокаменни хавани, хромели /ръчни каменни мелници/ и др. Ще поместя снимка на един малък хромел, който е ползван толкова много, че „мъжкото” му се изтънило, а „женското” му се е разширило. Булгур се е мляло с него хиляди години! Тези каменни сечива на траките са били намерени със сигурност тук наблизо и хората са продължили да ги ползват.

   Тук хората твърдят, че са основали селото си, слизайки от местата, където се предполага да са живяли траки и че те имат нещо общо с тях. Като доказателство посочват доста особените каменни кръстове, доста различаващата се от канона църква „Св. Димитър” и новостроящата се сега църква „Св. Георги”.

   Тези разговори само цитирам, не съм специалист в тази област, за да давам мнение. Едно от хобитата ми е да посещавам местата, където траките са живяли и се възхищавам от сътвореното от тях. Мисля, че съм „прогледнал” малко в техните дела, но не да ги преценявам, а да ги откривам лесно – гледам за рид със скалисти участъци и под него непременно река.  Доста светилища описах вече в блога си като туристически цели.

    Специално подертавам,че камените кръстове в с. Макоцево са единствените от този род. Те със сигурност не са правени в с. Гинци и са много стари. Предполагам, че останалите два здрави кръста са част от христянско светилище или унищожен от турците през 14-и век манастир.

   В селото има оброк на Св. Петка, но селяните са зарили кръста при разширяването на пътя до хоризонталната част. Дано да отиде някой и да им го извади и постави както трябва да бъде. Този кръст е с пъпки и е доста по-нов от двата кръста-шедьоври. Още един доста голям кръст в горния край на селото има, според мен - най-новият. Ограден е с метална ограда, обрасъл до степен, да не можеш да се приближиш до него.

   Доста новобогаташи „инвестират” в селото поради природната му красота в мутробароци, дано се намери някой от тях да инвестира в културата или благоустройството му. Имам и предложение как да се спестят пари: вместо "бизнесменът" да си постави в двора три порцеланови патки, да си постави две. 

  

 



image

Ръчна мелница за зърно /хромел/ в селски двор, със сигурност от времето на траките.

image

            Античен предмет в селски двор, вероятно още от времето на траките.

image

Оброкът на макоцевчани на името на Света Петка.
Дано някой да отиде и да им извади зарития в земята кръст.

image

Каменните кръстове са мое хоби, но този е уникален и не мога
да кажа нищо за него.

image

                                 Кръст от древно гробище или светилище

image

                            Кръст, който е бил в това гробище или светилище

image
 
                                             Уникален кръст

image

                           Уникален каменен кръст

image

                                                 Уникален древен кръст

image

                   Църквата "Св. Георги" се реставрира и отново ще отвори врати. 



Гласувай:
9



1. sparotok - !
10.05.2012 13:31
Хубав постинг ! Със сигурност траките са населявали връх Опор, това е безспорно, подобни места не остават пустеещи.

Поздрави!
цитирай
2. mt46 - Поздрав
10.05.2012 16:50
за интересния постинг, Коста!
цитирай
3. kasnaprolet9999 - Този кръст се намира над местото с ...
10.05.2012 23:18
Този кръст се намира над местото с казана в с.Макоцево и често съм минавала от там, около него расте много слез и бял пелин. Църквата "Св.Георги доста време се строи, може би около 10 г., хората от с.Макоцево събираха пари за нея от дарения. Радвам се, че най-после е завършена.Поздрави за постинга, включвам ги и трите в моята блогвълна за с.Макоцемо
цитирай
4. sande - Санде: Много интересно!
25.10.2012 06:59
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12183190
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031