Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2012 21:23 - ТРЪНСКИЯТ СКАЛЕН ПАРАКЛИС "СВ. ПЕТКА БЪЛГАРСКА"
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 5277 Коментари: 6 Гласове:
18

Последна промяна: 03.05.2012 22:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     Постингът можеше да бъде много по-добър, но човкът, който пази параклиса не ми даде да снимам иконите и да ползвам светкавица. Следващият път ще ми разреши обаче.
   Предполага се, че няколко години в тази пещера през втората половина на Х век е живяла и проповядвала християнството Света Петка Българска. Има следи от огнището, по стените има естествено образували се от карста икони. Тук е вкамененият от нея според легендата хляб. Когато враговете на християнството са дошли да я убият тя е излязла през един от отворите на пещерата, който води долу до река Ерма. След това отишла в Сърбия, Албания и отново в Гърция, където починала. Днес нетленните й мощи, като тези на Св. Иван Рилски, се намират в Румъния в гр. Яш. В житието й не е описано тя да е пребивавала тук, но и църквата носи нейното име, на хълма отсреща има друг параклис.
   Ще направя постинг с добри снимки, когато пътувам за Сърбия. Имам обещание за това. 

Житие [редактиране]

 

Св. Параскева (бълг. Петка) е живяла през втората половина на Х в. във византийска Тракия. Нейно родно място било селището Епиват близо до град Каликратия, а родителите ѝ били благочестиви и уважавани хора. По-големият ѝ брат Евтимий, който също поел пътя на монашеството, бил ръкоположен за митрополит на Мадит (Майтос) и след смъртта си също бил канонизиран като светец. Според житията ѝ още като десетгодишна св. Петка чула в храма гласа на Иисус Христос и решила да се посвети на вярата. Тя сменила дрехите си с просешки и често раздавала своето имущество на бедните. Когато родителите ѝ починали, а брат ѝ вече бил монах, Параскева напуснала дома си и обходила светините на Константинопол (Цариград), като пет години прекарала в пост край усамотения храм “Покров Богородичен” в Ираклия. След пет години тя заминала за Светите места, посетила Йерусалим и Божи гроб, като се установила в Йорданската пустиня. Параскева следвала примера на прочутата св. Мария Египетска, като живяла тук много години. Предусещайки смъртта си, тя през Цариград се завърнала в Епиват и се заселила при храма “Свети Апостоли”, където след две години тихо изгаснала, водейки усамотен и свят живот. По онова време вече нямало нейни живи роднини. Състрадателни граждани погребали монахинята вън от градските стени като чужденка.

 

 Църквата "Света Петка" в Белградската крепост

 

Според преданието дълги години гробът на светицата бил забравен. Когато наблизо бил погребан някакъв моряк, двама местни християни имали видение, в която св. Петка била с царски одежди и заобиколена от Христови воини. Тя помолила да извадят мощите ѝ, които били пренесени в църквата “Свети Апостоли” в Каликратия. Преданията за отшелническите подвизи на св. Петка довели до появата на култ към нея, като било написано и кратко гръцко житие от неизвестен местен книжовник. Тъй като не било съобразено с каноните, по поръка на цариградския патриарх Николай IV Музалон (1147-1151) дякон Василик написал ново житие, чийто гръцки първообраз днес е изгубен. Св. Петка била известна главно в пределите на византийска Тракия. Когато след битката при Клокотница (9 март 1230 г.) цар Иван Асен II постигнал българска военна и политическа хегемония на Балканите, той изискал мощите от Латинската империя. Нетленното тяло на преподобната било пренесено тържествено в столицата Търново. Още във времето на цар Иван Асен II било съставено нейно българско житие, като бил написан и разказ за пренасянето на мощите ѝ в Търново. Най-големият връх в увековечаването на св. Петка Търновска е написаното от св. патриарх Евтимий житие - една новаторска, вълнуваща и дълбоко емоционална творба, станала известна далеч зад пределите на България.

 

За отношението към св. Петка Търновска като закрилница на българския народ и държава особено силно впечатление прави споменаването ѝ дори в държавни и международни актове. Така например в своя известен договор с Венеция цар Иван Александър (1347 г.) се заклева и в името на Бога, Св. Богородица, в кръста, “... и в светата Параскева Търновска”. Мощите на закрилницата на столицата Търново били отнесени от второ ѝ отечество през 1395 г. – измолил ги видинският “млад цар” Константин II Асен, син на Иван Срацимир. Във Видин те останали до 1397 г., когато султан Баязид ги подарил на сръбския княз Стефан Лазаревич. Св. Петка останала в Белград до 1521 г., след което мощите се озовали в Цариград. През 1641 г. Цариградската патриаршия изпратила светите мощи по молба на молдовския княз Василий Лупу, родом от с. Арнауткьой (дн. село Пороище, край Разград) в столицата му Яш. Те се пазят и днес в църквата “Три светители” в този румънски град.

 

Обаче сред миряните има разспространена друга версия за озоване на мощите в Яш. Според нея костите се местят във Видин, за да се бъдат спасени от турското поробване. Когато турците превземат и Видин са дадени на сърбите да ги съхраняват до отблъскване на неприятеля. Сърбите обаче имали голям дълг към власите и решили да го уредят срещу мощите.

 

Света Петка Търновска е най-популярната българска светица не само през XIII-XIV в., но и през следващите векове. Посветени са ѝ десетки храмове и манастири из цялата българска територия, а извън пределите на страната – в Сърбия, Молдова, Влашко и Русия. На тази светица е наименуван и храмът в Рупите, издигнат от Ванга. Образи и икони на св. Петка Търновска присъстват в българските църкви още от XIII в. Петковден се чества на 14 октомври.

 

През октомври 2007 г. във Видин са открити две изложби по проект "По пътя на мощите на света Петка - пазителка на балканските народи". Координатор на проекта е Олег Антов. Едната е фотоизложба от 50 копия на икони на света Петка и изложба на макети на църкви и параклиси, които носят името на светицата.



image



image

                              Пещерният параклис "Света Петка Българска"

image

                          Пещерният параклис "Света Петка Българска"

image

              Част от входа към пещерния параклис

image

       Вкамененият хляб на Светицата, който разбойниците не могли да изядат.

image

 На тази скала има образ на Света Богородица с Младенеца.

image

                       На тази скала има образ на Светицата.

image

        Пещерата с параклиса има много изходи. Един от тях слиза при река Ерма.

image

И тук се минава през един вертикален изход както при пещерата на Св. Иван Рилски.

image

Таванът на пещерата с параклиса. Снимките са неясни, защото не ми разрешиха да ползмвам светкавица.

image

Този човек - бай Марин, се грижи за параклиса. Живее насреща
в голямата къща, отваря го за посетители и разказва историята му
.
image

              Не е вход на пещера, а скална цепка!

image

При влизане в Трън от към Стрезимировци този кръст се вижда.

image

       Връхчето над скалния параклис. Тук рйонът е карстов и има много пещери.
 
image

Новопоставеният кръст над скалния параклис  "Св. Петка Българска"

image
                       
                                          Трънският параклис "Света Троица"

image

                Трънската църква "Света Петка Българска" - една истинска църква!

image

                         Църквата в село Клисура, не далеч от гр. Трън.
                     Селото днес е в Сърбия съгласно Ньойския договор.



Гласувай:
18



1. tota - Поздрави, Коста!
03.05.2012 22:26
Отново ни поднасяш интересен материал за Св. Параскева (бълг. Петка). Снимките разкриват колко красива е България и какви тайни крие. Впечатли ме Трънският скален параклис "СВ. ПЕТКА БЪЛГАРСКА". Вълшебно място. Какво ли не са създавали хората в името на вярата, която ги е съхранявала като народ?
цитирай
2. bojo12345 - Много ми хареса!
03.05.2012 22:58
Отдаде ли ми се възможност ще го посетя!
Поздрави ,Коста!
цитирай
3. stela50 - Поздрави за интересния постинг ...
04.05.2012 09:09
Едно невероятно кътче от нашата България .
Имала съм щастието да посетя тези места ,
но до това свято място стигнах благодарение на теб.
Благодаря !
цитирай
4. sparotok - !
04.05.2012 14:25
Благодаря ти за хубавите снимки и за интересните данни!

Поздрави!
цитирай
5. pol1t0 - :)
05.05.2012 13:10
Супер!!!
цитирай
6. sande - Санде: Поздравления, Коста!
25.10.2012 06:40
Георги Чараклиев от Дупница е направил голям сайт - Светите места. Дали се познавате? Той е млад човек. Ще му препоръчам да се свърже с теб.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12284797
Постинги: 4566
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930