Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2012 23:05 - КОИ СА ОСНОВНИТЕ ЗАМЪРСИТЕЛИ НА СОФИЯ?
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 3647 Коментари: 3 Гласове:
12

Последна промяна: 01.05.2012 23:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                             КОЙ  Е  ОСНОВНИЯТ  ЗАМЪРСИТЕЛ  НА  СОФИЯ?

 

    Имаше трагичен инцидент наскоро - кучета нахапаха професор от кв. Малинова долина, от стреса той получи инфаркт и почина. И се почна както винаги първо против кучетата, после критиките се пренасочиха към Общината и накрая те се фокусираха върху Фандъкова. Вината за кучетата стовариха върху нея, като освен за ухапаните хора, кучетата бяха набедени и за това, че замърсяват кв. Малинова долина и дори цяла София. Вадели били от кофите за боклук опаковки от разни неща за ядене, разнасяли ги на скрито за останалите кучета място и така вместо да отиде боклукът в някое депо, той бивал разхвърлян тук и там. Ясно, кой е виновен да има разнесени боклуци извън кофите, да е замърсена София и това замърсяване да приема вече застрашителни размери. Бездомните кучета, за които вина носи Общината и конкрестно Фандъкова.

    Бих попитал тези, които обвиняват кучетата, че замърсяват града, ако премахнат бездомните кучетата по някакъв начин – ако ги изтровят или гръмнат всичките и да не остане нито едно от тях - дали София ще стане по- чиста?  Мисля, че не. Поне що се отнася до тротоарите. Сутрин и вечер собствениците на домашни кучета ги извеждат от апартаментите си за да ги изчишкат по тротоарите или градинките. Кучетата от идеалния център сторват това по тротоарите, а тези, за които има междублокови пространстава или градинки – в тях.

    Всеки, който се движи по тротоарите на малките улички в центъра на София знае, че те са „минирани” и внимава много, пристъпвайки по тях  или пък  се премества на пътното платно, когато минираното е извършено по начин, да не може да се прекрачи или прескокне. Една такава улици, която непрекъснато се минирва е частта от „Веслец”, ограничена от улиците „Симеон” и „Св. Кв. Кирил и Методий”. Минирва се по два пъти дневно, а точно там пък има детска градина.

   За това не се говори, но в името на истината то е по-малката беля. Голямата беля е друга: какво се случва на боклука от кофите преди да го транспортират от служба „Чистота” към депата, предназначени за него? За това не се говори, но аз ще се спра на тази нема и ще отправя директна критика към Общината и към ръководството й, което проявява пълна недаловидност спрямо проблема, който е в основата на замърсяването на София Ще приложа и снимков материал, но той обхаваща само финала на един процес, който е най-ужасният - разхвърляните по гори, край пътища и по дерета боклуци. А етапите да се стигне до него са следните:

    Ромове с приспособени за возят товари детски колички, с пазарни торби от оцветен сезал, с чували от сезал и с помощта на други приспособления спират край контейнерите за боклуци и търсят нещо от интерес за тях. Живея до пазара и сезирам общинските инспектори да видят какво става с развалените плодове и зеленцуци, които се изхвърлят там в контейнерите. Те се изваждат от кофите от ромчета, разхвърлят се и се проверяват има ли нещо годно за ядене измежду боклуците и то се прибира. Разхвърляното не се връща в контейнерите. Подобно, но не чак в такива размери „обработване” на съдържанието на контейнерите се извършва и по улиците. Ако има нещо ценно в него и то е на дъното на контейнера? Поради това всичко трябва да се провери! В случай, че не може да се достигне до дъното, част от боклука се изважда, но и дори да се прибере обратно, замърсяването около контейнера е факт- останки от развалени храни, мазнини и др. остават по тротоара или на улицата, която се осмърдява.

    Какво може да се ползва от контейнерите?

    Доста хора изхвърлят храна и то предимно хляб. Други изхвърлят бутилки с нещо недоизпито, плодове. Освен храна в контейнерите се изхвърлят вестници, стари книги. Изхвърлят се и по-едри неща, като стари прахосмукачки, малки ел. печки. В последните години хит в търсенето по контейнерите стана желязото и цветните метали. Оставеният до контейнерите повреден хладилиник, пералня или по-голяма печка може да предизвика бой между ромовете кой да вземе уреда, за да извлече от него суровина за скрап. Освен нези неща до контейнерите се поставят и по-големи, напр. авточасти като врати, брони, капаци, гуми, акумулатори и др. Акумулаторът с строшава да му изтече киселината на улицата и се прибира от него само това, което има в състава си олово.

    Хората изхвърлят в контейнерите разни неща, от които могат да се снемат суровини за скрап, по едри предмети, от които след като се разбият също може да се извади нещо и цели уреди, които са толкова големи, че трябва да бъдат натоварени на каруци или автомобили и откарани за „разфасоване” в гетата. Това породи един бизнес, който местната власт не го знае вероятно, защото ако го знаееше отдавна щеше да го забрани и не само София щеше да е по-чиста, но и в околностите й нямаше да има стотици незаконни сметища, които вече просто няма как де се почистят.

    Технологята на този бизнес, който основно замърсява София е следният:

    Ромове търсят по контейнерите каквото счетат, че ще им свърши работа и го отнасят в гетата си за преработване. Там те имат инструменти за най-необходимото, най-първото от тях е чукът. Боклукът, съдържащ суровини се отнася чрез вонящи пазарни торби, чували, бали и заедно с модифицираните детски колички за развозване на боклуци или велосипеди с огромен багажник и се натоварва във возилата на Градския транспорт, предимно автобусите, по-малко по трамваите и още по-малко по тролеите. Без да плащат за ползването на Градския транспорт ромовете с товарите поемат за гетата си, където ще обработят боклука. Нека боклукът бъде един сравнително малък хладилник. Пътува той напр. с автобуса, през това време намерилият го ром се обажда по мобилния си телефон на друг ром от гетото да го посрещне на спирката и да му помогне. Отнасят хладилника до гетото и започва снемането от него на суровина. Изваждат му компресора, обелват му ламарината, но... В него има доста пластмаси, стъкла, термоизолации, които не ги вземат в Отпадъци. Тези неща се запофичват от ромовете в дерето, където водата ще разнесе боклука изпод гетото им или в някое сухо дере, което те от дере превръщат в рид. Извлечената суровина от боклуците, която е едва 5-10% от тях, те натоварват отново в превозните средства на Градския транспорт и пак безплатно , необезпокявани от контрольорите в тях я откарват за продажба в Отпъдъци.

    Лошото е друго,че тази схема не я знаят в Общината. Там не знаят за този процес, който води до замърсяването на София и до възникването на стотици боклучища около гетата, не знаят също така, че ромовете пътуват веднаж с боклука и втори път със суровината от него безплатно по Градския транспорт и още много пъти докато открият в друг контейнер „суровини”. Те цапат, повреждат, осмърдяват превозните средства,  паразитират към този клон на Общината. Наши ромове пробваха тази схема във Франция, но тамошните кметове издадоха заповед: който разнася боклук от контейнерите - екстрадиране веднага. И решиха въпроса с разнасянето на боклуци по френските градове от наши и румънски ромове.

   Това за мен е основната причина за замърсяванто на София. Такава тенденция има и в Пловдив, но там срещу този проблем вече са предприети мерки. Напр. не могат ромовете повече да се возят без билети в Градския транспорт, ако пък носят багаж, трябва да плащат и за него. Причината за това са опасенията на пловдивската Община, че градът им по подобие на Видин и Сливен е в процес на превръщане в цигански град. Вече между една трета и една четвърт от етноса в града са ромове и всичките раждат докато могат, защото от това идват приходите им, а българите – по едно на няколко семейства. Пловдивските ромове обаче са концентрирани предимно на три места и поради това боклуците не се разнасят навсякъде, както от софийските ромове, а се концентрират в махалите им, предимно в Столипиново и Шекер махала. Не реката, която Херкулес отправил да измие Авгиевите обори, а Марица да отклонят да тече през Столипиново, и тя не би била в състояние да отнесе планините от боклуци около блоковете на ромовете. Софийската циганска махала Захарна фабрика спрямо населението на София е доста по-малко отколкото аналога й в Пловдив – Шекермахала. Тези две махали са привлекли ромовете да си направят гета около бившите фабрики в тези два града за преработка на захар, защото след ликвидацията им те предлагат много джелезо и джици за скрап. Невъзможнотта обаче за пловдивските, пазарджишките  и др. ромове по големите ни градове да ползват безплатно Градския транспорт и да развозват чрез него боклуци и суровини дава своите резултати. Ограничаването на достъпа на каруци от тези махали по голяма част от улиците на Пловдив също дава добър резултат. Докато в София ромове с каруци се движат по Орлов мост макар да е забранено, но ги спират толкова, колкото им искат билети в Градския транспорт. Безплатният Градски транспорт за ромовете в столицата е основната причина те да миграрат от вътрешността на страната в София. А успелите в бизнеса – да си строят дворци в Костинброд.

   В София тези прцеси са изтървани от местната власт. Вместо да се бори с тези пробеми, тя по същество е съучастник в развозването на боклука и възникването на планините от сметища около определени квартали. Нека някой отиде да види какво става между кв. Овча купел-2 и маалата над него. Нека друг да отиде да види какво има в горичката зад Факултето. Навсякъде, където има гета около тях и в самите тях има планини от боклуци. Това са боклуците от контейнерите, които не отиват по предназначението си в депата за боклук, а постъпват тук за преработване. Преработване – добре, но отпъдъците от този процес - боклукът от боклука - се разфъргва непосредствено до маалата и става нещо страшно.              

        Идващите от Западна Европа в София от Калотина преди да пресекат околовръстното шосе виждат един ужас за тях, но те не знаят, че това е захарче в сравнение с това, което е по други места около София или в самата София.

   Прилагам снимков материал от едно гето, към което с помощта на безплатния Градски транспорт му се доставя боклук и къде се изхвърля боклукът от боклука.

   Бок е турска дума и означава човешко лайно. Боклук означава лайнарник. На тези, които се насират, турците дават фамилия Бокови. Животинското лайно на турски се нарича фашкъ. Поляна напр. където са били затворени овце или коне се нарича фашкълар след като те се махнат от там. А какво предствляват местата около гетата или долините на реките под тях –за това нямам подходяща дума да ги нарека в настоящото си писание. Ако поет или интелекнуалец посети някога Карлово, нека да отида на разходка до реката Медов дол. Като погледне в какво се е превърнала долината й ако не умре от ужас, може пък в главата му да се роди точната дума.

   А може би и някой друг ще я рекне, като види приложения мой снимков материал на едно малко сметищенце. Това чудо е на метри от филиал на Общината, което поражда основателният въпрос:

    Не виждат ли представителите на местната власт, че София ще се обгради от плътен обръч с боклуци, ако така продължава? И че ще стане баклучарник, който няма да може да се изчисти въобще!

    И като лудите, си отговарям сам:

  - Не!

    Защото ако виждаше, поне щеше да накара ромовете да си плащат, като развозват бклуците. Ако пък искаше да Общината да реши проблема генерално подобно на французките местни власти щеше да забрани да се разнася боклук от контейнерите. И да пътуват каруци по София.

    Даще Обищината даще, даще ама нещи...

    Още едно писание и снимков материал ще поместя от планинските селца, където сметосъбиране не се извършва и там става също нещо страшно. Посочвам едно село – Челопек. Нека някой се поразходи по римския път над него, водещ до историческата местност Рашов дол. Планините от боклуци ще го смаят!

 

 

 



image
Хладилници и фризери със снети от тях суровини за скрап. Което не става за отпадъци - в дерето за наказание.
   Започва кампания "Да изчистим България за един ден!" Призовавам всички хора да не се правят на таквоз, а да тръгнат по гетата и по графици за ги почистят. Където боклуците са много да се направи мрежов график или да се приложи нов икономически механизъм, но боклуците от гетата да изчезнат. За един ден!!!  
image

Боклуколози и боклуковеди не биха могли за изяснят що за боклук е този. 
Но пък е много!

image

    Където веднаж е изхвърлен боклук от гетото, при него ще дойде още и още...

image

         Кой казва, че само с четка и бои може да се рисува? Може и с цветни боклуци!

image

ЕС иска туй нещо да си остане наш патент. Затова винаги ромозащитава при спор.

image

Да ходим на училище? Само ако ни плащат. Иначе какъв ни е кярът от келепира?

image

      Боклукът от боклука отива в рекичката. Река е почистила и Авгиевите обори.

image

             Тук джелезце с магнит да търсиш няма да намериш - всичко е извлечено!

image

      В рекичката, в Искъра, в Дунава, в Черното море....

image

                                      След снемането на суровината...

image

               Природата не търпи празни дерета...до гетата на ромите.

image

      Ембрион на ново сметище до гетото. Скоро ще се превърне във фетус.

image

Едри уреди след снемането от тях на сруровината им за Отпадъци. Другото - в дерето!

image

                         Цветово аранжирано незаконно сметище под ромско гето

image

                                                         Рекичка под ромско гето

image

                            Ражда се ново боклучище до ромско гето

image

                                              Боклучище до ромско гето

image

                                                 Боклучище под ромско гето 



Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Много си прав, друже, но не искат (а и ...
02.05.2012 11:51
Много си прав, друже, но не искат (а и не им изнася) да те чуят.

Това е и по Баталова воденица, и в Модерното покрай Бакърената, Смърдана, Филиповци, Факултето, овча купел покрай и през линията...

Няма край, но по-страшното е, че няма и да има. Добре знаем защо.
цитирай
2. toninabog - Трагедия!
02.05.2012 15:03
И още по зле ще става.Само правата си знаят "ромовете" ,но за тях няма задължения.
цитирай
3. sande - Санде: Апокалипсис - сега!
25.10.2012 06:29
Ето едно огледало в което можем да се видим.

Един приятел, Данчо, ми казваше след посещение в една евопейска държава:" Нас трябва да ни затворт в една кочина и да ни кажат: "Вие сте за тука, вашето място е тук!"

Иначе да политиканстваме и да претендираме ни бива.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180736
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031