Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2012 11:44 - АРДИНСКИЯТ ШЕЙТАН
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 4907 Коментари: 5 Гласове:
14

Последна промяна: 29.04.2012 11:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

             ДЯВОЛСКИЯТ  МОСТ  НА  РЕКА  АРДА  ДО  ГРАД  АРДИНО

 

    Имам поместен вече постинг за този мост с доста снимки. Причина, да се върна на тази тема е коментар към предишния ми постинг, от който личи, че коментиращият въобще не е чувал за този древен строителен шедьовър, който вдъхновява с красотата си. А мостът повдига въпроси у строителтите и архитеките, които го виждат не толкова във връзка с технологията на изграждането му, а в друг аспект:  Как е било възможно да се извърши това стрителство в такива големи размери и така безупречно? Аз считам този мост за най-великото древно строително творение в частта от територията на Византиия, където днес е нашата България.

    Този път ще поместя само една негова снимка – в предишни постинги съм поместил доста – защото на нея се виждат всичките му сводове. Ясно се вижда къде е „стъпил” моста, как конструкторът му е предвидил при високи води на реката те да преминават през допълнителни отвори в горната му част. Известно е, че река Арда, както и река Върбица са най-буйните реки в България. По време на дъжд и снеготопене поради характера на планината в този участък - там влагоакумулираши гори и почви почти няма - всичката вода по скалите се стича в тези реки и няколко други по-малки, които също се вливат в Арда. Мостът е издържал на всички тези капризи на природата тук повече от 2000 години. Причини за това са мястото, избрано за него – той е стъпил на много здрави скали и камъните, от които е направен. В този район те са много здрави и не са се размили от водата за този дълъг период. Строителният разтвор е нещо средно между вар и цимент, но където се показва той се вижда, че механичната му здравина е както на камъните. Не далеч от този мост до известната Хладилна пещера има останки от още един тъкав огромен мост, но сводовете му са паднали. Колоните му обаче стоят.

    Мостът е строен от римляните. Строителството му се опитват да си го припишат и турците и българите, но това не е така. Архитектите и инженерите са били римляни, строителите са били роби, надзиравани във всеки момент от римляните. Мостът е част от римски път, който идва от гр. Ардино, изкачва се на махала Дядовци и се спуска към р. Арда. След това продължава надолу по течението на реката и завива срещу течението на р. Давидковдска. Този път има участъци, пробити в скалисти места, където следите от инструментите на робите не оставят никакво съмнение кой е строил и пътя и моста. Аз имам в архива си от снимки към сто римски моста и няколко стотици снимки с участъци от римски пътища по планините ни. Само във Врачанската планина съм описал 14 римски пътища. А колко много пресичат Балкана, особено Чипрвската планина. Нямам спецално образование в тази област, но към нея имам интерес, усет и подадине и се считам самопросветил се в тази област както напр. в музиката. Когато ходя из планините – гледам.

     Мостът днес е малко променен визуално и не толкова красив. Той имаше само две ленти с по-високи камъни по края на участъка му за преминаване, които се издигаха на десетина см. над площта му. Нещо като бордюри. В този си вид мостът беше много опасен за преминаване, а ако има скреж или сняг то бе невъзможно. Но пък в този си вид мостът приличаше на опънат лък над реката. Слизайки към него, когато го забелязвах /в оригиналния му вид/ от далеч спирах и пред тази красота настръхваха всичките ми оксомени участъци по мен. За да се обезопаси обаче моста след като направиха път за туристите до него изградиха парапети от камъни, високи около50 см. но те го загрозиха веднаж, защото нарушиха архитектурата му и втори път, защото камъните са иззидани грозно. Трябваше да се направи декоранивна зидария от речни камъни, които да не нарушават стила на моста. А ползваните са тип ломени и грозно иззидани.

    Мостът бе застрашен от иманяри, които започнаха да го рушат, търсейки в него заровено злато. Благодарение на кмета на Ардино по това време Мехемд Дикме така направиха с иманярите, че тук те не стъпиха повече, но пък разрушиха доста мостове по поречието на р. Върбица. Имам постинг на тази тема от с. Дрангово. Иманярска мутра докарала цигани с моторни разбивачки тип канго, с които са разбили моста. Останалите неразбити негови  участъци могат да служат за демонстрация на тхнолотията на полагането на къмъните по начин те да се самонатискат и да не може да мръдне мостът при преминаване по него. Удържал 2000 години, за две вечери циганите на мутрата иманяр разрушиха моста...

 Ардинският мост днес е удобен за посещения, защото бе напавен път до него от гр. Ардино. Пътят не е много добър, но за днешното все по-наедряващо поколение с все по-закърняващи крайници – става.

   На тези, които посещават моста посочвам три точки за разглеждането му. Едната е срещу моста като се застане на някоя скала по течението на реката. Мостът обаче е различен като конструкция от страната , където водата нарвлиза под него и е интересно да се разгледа и от тази страна на реката. Там има много интересни скали и камъни,по които може да се върви. Скални острови, като се скача от един на друг, това представлява реката Арда в този участък. Специално отбелязвам, че реката преди да премине под моста и след като премине е със съвсем различни брегове и русло.

   Третата точка за разглеждането му е като се продължи малко по римския път надолу по течението на реката.

   Не бива да има хора, които, които да не знаят за този мост. Той мери ръст като величие с тракйските култови комплекси из Източни Родопи. А Източните Родопи тук – те са много интересни. Над гр. Ардино има тракийски култов комплекс Карталкая. Двете скали и стотиците култови ниши по тях също имам в блога си. Център на този район е ридът с връх Алада, от който започват долини с тракийски останки, крепости по върховете, прекрасна природа и едно село с около 15 естествени и изкуствени езера /Лебед/. Обградено от византийски крепости и сред тракийски култови комплекси.

   Постингите ми са обикновено за места, които са рядко посещавани, затова и сравнително малко хора ми проникват /в блога/. Но това не смо не ме смущава, но и радва о пътя към целта ми – до опиша най-дивите и красиви места на България. Тя обаче остава още доста далеч.

    На добър път. Настоящото писание посвещавам на коментиращия ме с препоръка първо да се пообразова като турист и после да дава преценки за кръстове и др.ценности. И на мен, ако живеех в панелка и не излизах въобще, ако ми покажат един кръст-шедьовър вместо да проявя интерес към него ще реагирам по подобен начин, като попикана оса, както казват в с. Требич, Софийско

     



image

Дяволският мост край гр. Арда. Само Кемеровият мост над р. Девинска може да съперничи по красота на това наистина дяволско творение. 



Гласувай:
14



1. mt46 - Чудно е, че
29.04.2012 12:35
този мост е издържал 2 хилядолетия!... Съвременните ни градежи са доста рехави, неустойчиви...
цитирай
2. анонимен - Тончо
01.05.2012 14:53
Браво
Благодаря за интересната информация, жив и здрав да си!!!
цитирай
3. voden64 - Ардинският шейтан
01.05.2012 21:36
Наистина е нищо впечатляващо Имах удоволствието да го посетя лятото на 2011г И И ако може един съвет Посетете това уникално място в България защото започва строежа на Горна арда и моста може би ще остане под вода
цитирай
4. planinitenabulgaria - Мостът нямада остане под вода!
01.05.2012 21:59
voden64 написа:
Наистина е нищо впечатляващо Имах удоволствието да го посетя лятото на 2011г И И ако може един съвет Посетете това уникално място в България защото започва строежа на Горна арда и моста може би ще остане под вода

Строителството на каскада Горна Арда ще се извършва над Мадан! Мостът е извън местата на завиряване: те ще обханат двата притока на Арда от Черешките и от местността Ардашлъ, която се води за извор на р. Арда.
цитирай
5. sande - Санде: Мостът е наистина уникален, забележителност от най-висок ранг!
25.10.2012 06:21
Поздрвления, Коста! Написаното от твоята ръка ще остане, защото е родолюбиво и талантливо.

А хората са по моловете и пазарите. Къде време за четене ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184038
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031