Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2012 16:03 - СРЪБСКИЯТ МОДЕЛ НА РЕФОРМА....
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2328 Коментари: 3 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

              СРЪБСКИЯТ МОДЕЛ НА РЕФОРМА В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА

                                    – СПЕШНО НЕОБХОДИМ У НАС

 

     Аз често взех да посещавам Западните покрайнини на Сърбия като турист и давам тази страна като пример, където законите се прилагат и изпълняват от всички. Това, от което хората там са най-доволни е обстоятелството, че няма кражби – по домовете, по градините, по улиците, в превозните средства и дори по планината. В Сърбия имат полиция и съд, на които хората вече имат доверие.

   Не беше така до преди десетина години. Там в резултат на забогатяването на тамошните мутри, наречени ембаргови милионери, които по време на ембаргото натрупаха милиони, започна повсеместна престъпност, дирижирана от най-богатите мафиоти. Тяхното влияние набираше мощ и преди десетина години вече си съперничеше с изпълнителната власт. Един смел министър-председател обаче, Зоран Джинджич, им се опъна и големите престъпници му изпратиха джелати. Убийството му наклони везната в полза на властите и те започнаха мащабна операция срещу престъпността. Няма да е пресилено, ако кажа че работиха по методите на Пиночет. Пиночет затвори на едни стадион всички тамошни милионери, които отговаряха на нашите кредитни млионери - забогатяли по престъпен начин буквално за дни, ограбили Чили и поиска от тях доказателства, от къде са богатствата им. Които не представиха такива ги гръмнаха.

   Сърбите направиха подобен сценарий, но без разстрели. С данните, които имаха от полицията и другаде започнаха проверка на всички съмнителни бизнесмени, която обхвана всичко: документи в домовете и офисите им, проверка на фирмите и лицата, с които са работили, проверка за данъчни престъпления, а също какви имоти са придобили и какви разходи са извършили. Така попаданаха на следата на убийците и арестуваха поръчителите. Почти всички големи престъпници се оказаха от квартала на новобогаташите, Земун, съответсващ на нашите Бояна или Симеоново край София. Разплитайки престъпните контакти на новобогаташите, които хората  нарекоха Земунската мафия се оказа, че доста от тях са съдени и оправдани за престъпления, чрез които са ощетили държавата, други не са достигнали изобщо до съдебна фаза. Имало е и такива с висящи дела. Разследващите са доказали, че между магистратите и престъпниците е имало контакти, които по същество са били причината, престъпниците да са на свобода и да са толкова нагли - да се осмелят да гръмнат министър.председателя за да сплашат правителството на Сърбия и то да започне да се съобразява с техните интереси.

   Разбраха сръбските власти, че причина за корупцията и престъпността в страната е корумпираната им съдебна система и първата реформа, след като държавата се пребори с мафиотите бе да премахнат всички висши магистрати от съда, следствието и прокуратурата и на тяхно място да назначат млади, некорумпирани съдии, на които е било добре обяснено да внимават. Ръководството на полицията пък е било допълнително натегнато и на полицаите са дали още права когато трябва да се действа бързо за превенция на престъпление или срещу извършители на такова.

   И какво стана в Сърбия след тази промяна в съдебната им система?

  Делата на престъпниците тръгнаха. Неосъдени за престъпления, с висящи дела на свобода престъпници, на това се сложи край. Някои големи престъпници набързо напуснаха страната, а обявените, че не могат да я напускат са я напуснали нелегално. Сърбите знаят, че бать Байко бил хванал Йоца Амстердама тук и само поради този факт той е популярен в Сърбия.

   Днес Земунска мафия няма. Големи престъпници може още да има вп Сърбия, но протекции от съдебната система там или от правителството те нямат. Ще просъществуват докато ги хванат, защото тогава ги очаква бързо съдопроизводство от новите съдии  и затвор. Приятелите им от Албания, Косово и България не могат да им помогнат.

    Циганска престъпност в Сърбия също няма, но в името на истинта и преди да гръмнат Зоран Джинджич там циганска престъпност нямаше, защото с нея полицията винаги се е справяла. В Сърбия има много цигани, в почти цялата Воеводина. Те обаче работят там на полето и с това се прехранват. Не съм се интересувал, но предполатам, че помощи за тях там едва ли има и поради това работят през лятото, а с припечеленото от него живеят цялата година. Имало е самонастканили се косовски цигани в самия Белград, но сърбите вече ги били изнесли на фургони в Ресник. В Сърбия понятията сбиране на скрап, кражба на жици и разбиване на домове не са известни никому. За да няма в Сърбия цигански кражби причината е частното земеделско производство, при което всеки си пази нивата, животните, градината. Как ще отиде някъде един циганин и ще открадне кон, овца или грозде? Докато краде ще му изпратят полицаи и от нивата – в затвора. Нека някой друг да направи после като него. В страната има закони, които важат за всички!

   Слушах за предаване по Нова ТV за съдията Пенгезов и още един прокурор, които със скрита камера ги снимали как изпили голямо количество уиски и отишли да работят. Критикуват ги операторите, искат да ги интервюират, но на они им дреме /там едно нещо/. Та те са независими, сами трябва да преценяват правилна ли е постъпката им. Какви са тия нахални репортери да се вмесват в делата на независимата ни съдебна система. Ако вземе някой да попита Пенгезов от къде има пари за къщата си, която е като двореца на Обама? Имаме независима съдебна система, никой няма право да се меси в работата й. А какви са резултатите виждаме всички. Парите на престъпниците преминават у висшите магистрати /частично в президентството/ срещу свободата им, престъпници крадат държавата. Само два примера ще дам. Някакъв АКБ Форест купил завода за електромотори в Троян за да го закрие и продаде на скрападжиите. Не плащал на хората две години заплати - и тях окрал, съдът не можел да го осъди. Дали пък висшите магистрати не са били мотивирани от бизнесмена да напишат такова решение?

  Наскоро двама бабаите се биха, единият промушил на другия сърцето, лечението до сега струвало на Здравното министерство над 300000 лв. Ще има регресивен иск, но аз знам, че той ще зацикли. Знам и как. Бабаитът, пробол сърцето на другия бабаит ще си плати на магистратите и те ще вземат правилното решение - вместо да върне на държавата 300000 лв. и да понесе  и наказателна оттоворност, той ще даде тези пари на магистратите, а наказателна оттгворност няма да има. Ще го изкарат кристално чист, като спрайт. А сумата – тя вече е изтеглена от сметките на МНЗ и ЗОК.

   Как се управлява престъпността в съда май знам знам само аз. От Касационния съд се назначава съдия за председател на СРС, който е най-голям в страната и заварките започват. Такава бе Костова, после стана член на ВСС. Такъв бе Колев, после стана член на ВСС. Такъв сега е Влахов и още е председател на СРС. Пътят му нагоре обаче е ясен – във ВСС.

   За да бъде така, причината е Конституцията ни. Имаше спор между министър Дянков и ВСС за изплащане на големи техни бонуси, които от ВСС сами си гласуваха и които Дянков се опита да им задържи. Набързо им ги даде обаче и обеща повече така да не прави. Какъв ли страшен и дебел „мотив” са му извадили висшите магистрати, та за дни този упорит иначе министър се абортира от отказа си и ги оправи с исканата от тях сума от бюджета.

   Аз съм писал в доста постниги по този въпрос, който има еднозначен отговор:

   Трябва да направим точно както направиха сърбите. Те, макар и да не са в ЕС са правова държава, а ние затъваме в корупция и престъпност и поради това у нас цари 100% измама на всички нива. А за цените, посоката е една: нагоре! Пак ще дам пример за спазването на законите у нас: от границата ни наши мутроловци стрелят по конете на сърбите, които са на свободна паша в планината когато стопаните им не се нуждаят от тях. Имам постинг „Ранената кобила” за такъв случай в Светиниколската планина. Подчертавам, мястото е резерват. Скоро отивам в Сърбия отново и ще занеса на човека халва за децата му. Аз имам чувство за вина, защото от тук се е стреляло по конете му.

    Причината за хала ни  също е ясна. Имунната система на държавата ни /съдът/ е болна от СПИН. Тя не само, че не може да брани организма на държавата ни от вируси /престъпници/, но и „чука частно” с тях или както е модерно да се казва сега, източва ги.  Не е ли крайно време държавата ни да започне превенция срещу тази болест, наречена независима съдебна система?

  Примерът може да се копира от съседите.

  

 



Гласувай:
18



1. diso - Коста, май нашите вече са се предали
21.04.2012 20:47
Крадоха министерски коли, обираха министерски жилища, "откраднаха" лаптопа на бившия шеф на пазарджишката полиция с всичката служебна информация вътре...
И нищо:((
Винаги се сещам за един пример: Защо американците отмениха апартейда? Заради мирните шествия на Мартин Лутър Кинг ли? Не. А защото черните почнаха да се въоръжават за самозащита и тогава... не се знае.
цитирай
2. syrmaepon - Хубаво предложение,но у нас няма
22.04.2012 08:36
политици като Джинджич - всичките са страхливи мишки...
цитирай
3. mileidi46 - Както винаги- страхотен анализ. . . ...
22.04.2012 13:45
Както винаги- страхотен анализ...!!!
Поздравления за което,приятелю!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12187440
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031