Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2012 08:07 - Жътва за Великденските празници
Автор: vl999 Категория: Туризъм   
Прочетен: 4166 Коментари: 0 Гласове:
23

Последна промяна: 12.05.2012 17:23


 И тази година бившият минен инжинер Владимир Григоров, сега пенсионер от Кюстендилския край, жъне плодовете от своята многогодишна работа като овцевъд. Неговото стадо е добре гледано и за това му се отплаща още по-добре. От 18 овце майки  има 33 агнета, които продава за Великден и Гьорговден, за да осигури пари за поредната си екскурзия - този път до Канарските острови . Владо е обиколил цяла Европа и част от Азия - вижте в блога за тези пътешествия.
Като желае много здраве и щастливо посрещане на празниците, Владо поздравява всички свои приятели и роднини с картичките по-долу и великденският клип. 
 Нека има светлина в домовете ви
 !
image

image

image
И нещо интересно за Великденските традиции по света:

Великобритания
В цялата монархия има обичай на празника твърдо сварени боядисани яйца да се пускат да се търкалят свободно от върха на тревист хълм. Тази традиция съществува от стотици години, но в различните региони се изпълнява по различен начин. Най-разпространеният е яйцата да се търкалят между два пръта, а за победител да бъде обявяван собственикът на онова, което е стигнало до подножието на хълма най-бързо, без да се счупи или пукне. Според едно старо английско поверие черупките на счупилите се яйца трябва да бъдат събрани и стрити на прах, защото в противен случай ще бъдат откраднати от вещици.
На Великден в големите британски градове и особено в Лондон се организира и така наречения „Лов“ на яйца. Всяка година жителите на английската столица ентусиазирано се включват в това събитие, провеждано на различни обществени места в града. Стотици деца и родителите им се ръководят от следи, въпроси и загадки в търсене на скритите из паркове, градини и музеи яйца. Те са не само боядисани, но и шоколадови.

Испания
През цялата седмица, предшестваща Великден, по улиците из цялата страна се организират внушителни процеси, в които членове на религиозни братства, облечени с бели роби, носят кръстове или статуи на Исус Христос. Градове като Валядолид и Малага са особено популярни с този обичай и всяка година на празника привличат хиляди туристи, любопитни да го видят. Най-зрелищни пък са процесиите в Севиля.

Германия
Германците имат обичай да украсяват дърветата в дворовете си с боядисани яйца, на които е извадена вътрешността. 75-годишният пенсионер Волкер Крафт от град Заалфелд е особено запален привърженик на тази традиция. Едно от ябълковите дървета в дома му за празника се украсява с близо 10 хиляди яйца и всяка година привлича хиляди туристи. Волкер започва да кичи дървото през далечната 1965 г. и всяка година посвещава 2 седмици на закачването на яйцата.

Филипините
В седмицата, предшестваща празника, много католици в страната взимат участие в кървав публичен ритуал, по време на който се самобичуват с бамбукови пръчки. На този обичай се гледа като средство за изкупуване на греховете, лекуване на различни болести и изпълняване на желания. Участниците в ритуала вървят боси по улиците, като се спират на всеки няколкостотин метра пред импровизирани олтари, за да слушат откъси от Библията. Католическата църква във Филипините се разграничава от кървавия обичай, определяйки го като „нехристиянски“.

Чехия
В страната съществува обичай, свързан с понеделника след Великден. На този ден момчетата удрят земята около краката на момичетата със специално изработени за целта пръчки, украсени с панделки. Вярва се, че това носи здраве и вечна младост, но е също и показател за това колко харесвана е една девойка – колкото повече удари профучат покрай нея, толкова по-добре.
image








Гласувай:
23



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vl999
Категория: Туризъм
Прочетен: 248833
Постинги: 36
Коментари: 12
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930