Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2012 23:22 - С МИСЛИ КЪМ ГРАД МАДАН
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2886 Коментари: 6 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                          С  МИСЛИ  КЪМ  ГРАД  МАДАН

 

      Поне 5 години не съм пътувал към Мадан. Като турист на времето се запознах и с неговия район, но трайни интереси към него така и не запазих. Преминах го, потопих се в Източни Родопи и от там – излизане просто няма. И това лято ще бъда там отново.

     Валякът на скрападжите обаче след МК Кремиковци и ОЦЗ Кърджали, управляван от циганина Валентин Захариев сега нагази здраво района на тези бедни хора, чиито поминък бе променен за пореден път. Напомням, че до Версайския договор основния поминък на хората тук е бил животновъдството, предимно овцевъдството, като овцете от този район са отивали на зимни паши по Беломорието около езерото Боругьол и покрай град Ксанти. В района е имало кехаи - собственици на стада с десетки хиляди овце, като те не са пасяли тези стада, а си били ръководели на този бизнес. В книгата на Константин Канев той е описан подробно, там става въпрос и за Агушевци. Затварянето на границата след Версайския договор води до невъзможност да се набави храна за зимата на тези животни , до драстично намаляване на броя им и до ужасна беднотия. След Деветото идват нови трудности за животновъдите, защото се въвежда текезесиране, ограждане с клеон на голям граничен район заради Студената война и други простотии. Започва обаче рудодобив в района, който го е имало и приди това, но не в такива мащаби. В района има залежи на цинк, не богати, но се ползваха при социализЪма. В Рудозем имаше и флотационна фабрика, която изливаше тинята от промивката на рудата директно в р. Арда и от там – на дъното на яз.Кълджали. В рудницине работата е тежка. В началото не се е ползвал методът „водно биене”, имало е много прах, не са ползвали достатъчно филтрите за пречистване на въздуха при дишане и много хора са починали от силикоза. В с. Павелско всичките жени бяха вдовици на починали миньори. Но сравнително добрите заплати, макар и срещу този тежък труд помогнаха на хората да заживеят нормално.

     Дойде Десетото – пак преустройство на поминъка на тези хора. Мутри купиха рудниците в България. Каменовъглените рудници ги купиха енергийни мутри, които веднага ги затвориха за да дочакат отново времето на въглищата, когато руските и арабски рекетьори ще направят невъзможно ползването на газ и нефт. Тогава въглищата не само ще се търсят, но и ще станат хит – страхотно скъпи. Рудниците, които нямат добри или пък никави перспрективи ги купиха скрападжии. Малко хора са влизали в рудници, но що джелезо, кабели, асансьори и др. неща от метал има в тях! Най-близките рудници до София са тези при Лакатник и Губислав,що неща извадиха, вадят и до сега циганите от тях! Някои рудници обаче около Лъки и Мадан можеха да се ползват още и имаше два варианта. Единият бе да купи рекетьор ОЦЗ Кърджали и рудника, който захранва със суровина този завод и като монополист да рекетира МК Кремиковци с непосилна цена за цинка за поцинковане на ламарината. Точно това стори циганиа Валентин Захариев. Стори го с парите от Кремиковци, който купи за един долар и продаде после за 100000000. Ама две неща не станаха както го бе намислил. Сгромоляса се Кремиковци и еколозите му затвориха ОЦЗ Кърджали. Ами сега с рудниците накъде? Къде да реализира рудата от тях? Решението е просто: вкарва ги във фалит и после – на скрападжиите. Технолотията на вкарване на предприятие във фалит е позната на циганина в детайли. Задълженията вече са такива, че кредити няма кой да даде, но най-важното е, че руда вече не трабва. И скрападжите се въртят около рудниците като орли над умрял кон. Кремиковци докара до скрап циганина Захариев, завода в Кратуевац взе за скрап, един в Косово и един в Македония, а си построи и модерен завод за тръбопрокат на територята на Кремиковци, който работи.

   Голяма хапка за скрападжите бе Кремиковци и като го бявиха за продажба един обикновен човек се бръкна в джоба и извади /не помня точно сумата/ мисля около 200000000 евро и го купи. За такова нещо и да нямаш пари, ще намериш от някъде. Хората измислиха едно понятие, бушони. Сега същата схема се върти и с рудниците, които скрападжиите първо банкрутираха, за да ги издигнат на по-високото ниво - за скрап.

   Мадан – това   е град с много красиво разположение. Центърът му има соцпривкус, като се набляга на символите на рудодобива. Соцмонументите са метални и грозни. Там бе построена най-голямата джамия в България с медресе в нея. За 6 месеца кандидатмоллите трябва да научат наизуст в джамията корана, за да станат ходжи. Стоят затворени в джамията, поспиват по малко и отново учат. Коранът е много по-малък по обем от Библията. Мястото на града е сред една лъка, в която се събират три реки и е приказно красиво. Красиви са и момичетата в Мадан със забрадки, възпълнички, но красотата им личи въпреки забрадките както на хубавия кон и под скъсания чул. Жалко за тези красиви момичета помакинчета. Жалко за всичките тези хора. Животновъдството им отиде заради договорите от Първата световна война, преживяха трудностите и беднотята между двете войни, станаха рудодобивници, доста мъже заплатиха с живота или здравето си, а сега? Отговарям си сам: или в Гърция на работа по нивите и градините им или във вътрешността на страната или... Не смея да го напиша.

  Но пък скрападжиите сигурно са доволни. Що метал за папане има там, а те с японските мелачки на бетон ще го извадят и откарат в Западна Европа. А защо отива скрапът там и защо всеки ден 1200 тона скрап напуска страната – ще има друг постинг. В този посочих поредните жертви, добрите и работливи хора от Мадан и Рудозем. Скрападжийството е организирана престъпност с център Западна Европа, целяща да усвои суровините на бедните държави.




Гласувай:
11



1. tota - Поздрави, Коста!
24.03.2012 07:27
Тъжна е нашата съдба на малка държава, орисана от Великите, но още по тъжна я правят продажниците политици и измислени бизнесмени.
Ще се намери сила да спре всичко това?
цитирай
2. syrmaepon - то така или иначе рудницете ще минат в историята,
24.03.2012 08:31
но за поминъка на хората трябва да се мисли
цитирай
3. bojo12345 - От вчера "Горубсо" Мадан има нов ....
24.03.2012 08:55
собственник, бившият директор на "Минстрой" Никола Вълканов.Мафиота който плати милиона и четвърт на консултанта на Цанков камък- Меди Доган.Те от край време са бис- бизе дружки,колят и бесят и този родопски регион.
Истината е ,че рудите привършиха ,а това което е останало тук там не е рентабилно за добиване.От цялата система на старото Горубсо е останал един единствен рудник в бившито V-то рудоуправление р-к Джурково.Само той може да върже пазарната икономика при благоприятни покачващи се цени на метала на борсата в Ротердам.
Вместа да им обещава сетли перспективи за работа по мините ,Премиера да се погрижи Държавата да промени поминъкът в региона с изграждание на предприятия от леката промишленост!!!
цитирай
4. sande - Скрап - лап! Скрап - лап ...
24.03.2012 08:57
Не знаех до скоро нищо за тази супер модерна професия - скрападжийство.

Циганите се оказаха новаторите и първопроходците на 21 -ви век в Бг.

Аферим!
цитирай
5. planinitenabulgaria - На коментирали писанието ми за Мадан:
24.03.2012 09:47
Който не е посетил Мадан, непременно да го посети. С фотоапарат! В джамията се влиза свободно, само се събуваш. Може да се снима, но питаш. Наблизо е с. Старцево със щраусите, Златоград, от който Гърция е отдалечена на някоко километра. А река Върбица какви тракийски култови комплекси предлага по скалите покрай нея. Имам стотоци, а може би и хялиди снимки в блога си от този район.
А за скрапа ще наиша специално писание, как той възникна, кой го роди, кои го управляват, кои се възползват от него и защо като се опита да каже нещо бать Бойко срещу скрападжииите, те веднага го млъкват и той казва, вече така няма...
цитирай
6. yotovava - Санде точно го е казал.
24.03.2012 15:13
И като погледнеш, все го тупаме тоя брашнян чувал...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184748
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031