Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2012 21:54 - ЯЗОВИРСКА ПЪСТЪРВА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1185 Коментари: 0 Гласове:
2



                                                   ЯЗОВИРСКА  ПЪСТЪРВА

                                                  /четиво за Мирослав и Бойко/

 

      Това е доста старо понятие, произлизащо от Голямата страна, където живееха най-щастливите хора на света. Тази риба там наричаха толостолоб, което означава риба с тлъсто чело. Твърдеше се, че е „тиха” риба, вегетарианка, не е придирчива към чистотата на водата и храната и не става тлъста като шарана. Била приличала повече на пъстървата, отколкото на шарана и поради това в България получи това име, язовирска пъстърва, но запази и съветското си име, променено на толостолоп. В много язовири започна отглеждането на тази риба и се оказа, че за получаване на единица продукция от нея се изразходват по-малко средства. По вкусови качества обаче тя отстъпва на шарана.

      Животът обаче се развива, появяват се нови понятия и животински видове. Един такъв вид, пръкнат след Десетото бе язовирската мутра. Тя съвсем не е „тиха”, както язовирската пъстърва, а по натрупан тлъстини бие као маче у дирек дори най-тлъстите шарани. Не живее и във водата, а в мутробарок до водоема. Какво представлява видът язовирска мутра?

      Този вид оди по язовирите и  ги взема на концесия или под аренда. След този акт язвирската мутра счита построеното със средствата на хората водно съръжение за нейна собственост и променя предназначението му. Първо му затваря клапата за източване и след това поврежда механизмите тя да бъде отворена повторно. Ако клапата не затваря съвсем плътно изтичалото на язовира й, мутрата го бетонирва. Така язовирът променя предназначението си. Той не е вече буфер за високите води на реката или дерето, а водоем, който стои винаги препълнен. На преливника на язовира мутрата слага мрежа,през която да тече водата, но да не може да премине през нея рибата й. Грижи за съоръжението – това не е грижа на язовирската мутра. Тя се занимава с бизнес – пазар на рибата, наговарване с другите язовирски мутри цената на рибата да има само една посока - нагоре.

   А язовирът? Оставен без грижи и технически надзор, той се превръща в една водна бомба със закъснител. Няколко такиви вече тихо гръмнаха, оставяйки по стаите на наводнените къщи...шарани. Виновни нямаше!

   Още две качества има язовирската мутра. Нито МВР, нито ДАНС могат да открият коя е мутрата, собственик на определен водоем или на група водоеми. Мутрата, която съсипа с. Бисер не може да бъде открита въобще. Тя се покри физически, но се изявава в момента в друга област – дърпа конците на своите хора в следствието и покуратурата. Защото така стана, че в района й изпуснаха още един неин язовир с риба. Тая работа така няма да продължава! И както я няма, мутрата взе, че тресна шефа на Хидромелиораците. Преди 10 години не му е била чиста работата. Подфърли го на Следствието за доразследване. Ще му снемат сега отпечатъци, генетичен материал. И го махна от поста му. Това е доста сериозно предупреждение към правителството да не пипат другите опасни за хората мутроязовири, защото ако се обединят язовирските мутри след шефа на Мелиораците ще катурнат министъра на земеделието и ако требе - министър-председателя.

    Та това е разликата между язовирската пъстръва и язовирската мутра. Язовирската пъстърва е „тиха” риба, а язвирската мутра е едра риба. Тя е в състояние да отнесе тези, дето й прецакват бизнеса заради някакви си застрашени от наводнение  хора така, както водата отнесе село Бисер. Регистрация на язовирите щели да правят, кой да носел отговорност за тях. Аре алма им матерна!

 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12311928
Постинги: 4577
Коментари: 10805
Гласове: 18386
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930