Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2012 22:04 - НОВА ПАМЕТНА ПЛОЧА НА ЛЕВСКИ....
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 3047 Коментари: 8 Гласове:
11

Последна промяна: 19.02.2012 16:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Днес нямах възможност да бъда на откриването на тази паметна плоча, макар да бях поканен от скулптора й Сашко Хaйтов, с когото сме приятели. Събитието е значително и затова му отделям и аз малко внимание.
    От Николай Хайтов, с когото бяхме приятели знам, че гробът на Левски е тук. Костите му са били извадени, защото е имало мегаломански проект да се издигне тук комунистически монумент, но плановете не са се осъществили. Те са били построени около църквата. Оставили са някъде костите на Левски и са ги изгубили. Започвам с хронология на събитието:
    От майка ми още към 1951 г. знаех, че Левски е погребан в тази църква. Тя знаела това от баба си, която е била връстница на Левски. Не само бабата на майка ми, всички българи са знаели, че Левски е погребан там от родолюбиви българи, а също и други революционери. Интересното бе и друго: пак по това време, майка ми ми разказа, че в едно от селата Габарево, Сахране или Скобелево живеят наследниците на руския император. Последното нещо, което ми каза преди да почине бе, че цар Симеон не е никакъв цар, а мошеник, комраджия и мръсник като всичките си роднини в Италия, които били следствени или в затворите.
   Николай бе убеден, че гробът на Левски е в църквата и го доказа по безспорен начин. Той бе истински българин и извървя пътя към истината, макар да бе възпрепятстван по всички възможни начини. Най-големият му опонент бе един квазипрофесор по история с инициали НГ, пияница, специалирал по водката, дависим от Службите. Знам случай, когато бе пиян като свинкя и една квазиписателка геронтофилка с инициали ЕИ го "тресна" и си го води като най-цената й бройка. "Скочила" на такъв учен! Той има наглостта дори да нарече Николай неук, изтъквайки своето място в историческите науки. А фактите бяха повече от ясни. Имах съсед по вила от Службите, който яко пиеше и го попитах веднаж за този професор. Той каза, че би го попитал само едно: "Кажи ми как си станал професор, като не си бил доносчик?" Още един такъв "историк" знам, мисля, че е доктор по история. Докторатът му е за Гошо Тарабата, наричан още Гошо Мастиката. От с. Серешник, Пернишко е, набеден е за глава на Октопода в България и има инициали ГП.
   Аз дълбоко съм убеден, че гробът на Левски е бил тук, че са имали някакви планове след Деветото на мястото на църквата да построят нещо друго и са му извадили костите от църквата с тази цел. После са ги изгубили - не нарочно, а от просотия. От толкова много чували - един го няма. За преместването на костите има документи, знае се къде са били, кой е отговарял за склада. После се е наложило преместването им в друг склад и те вече са изчезнали. Знае се и номера на чувала, в който са били. Това, което е останало от Апостола е косата му, остригана при замонашването му.
   Има и други такива случаи в човешката история, когато хората не са в състояние приживе да оценят стореното за тях от много велики личвости. И Моцарт няма гроб. Но и той и Левски са в душите и в сърцата на хората. Без Моцарт Австрия днес щеше да е едно тъпо село. Без Левски ние нямаше да сме същите.
    Но остава парещият въпрос: Достйни ли сме за Човека, когото приживе хората нарекоха Апостола...Сирищници, боклуци, мутри, ортаци на престъпниците, олигарси и ужасяваща бедност за хората. - За такова общество ли даде живота си този велик българин, равнопоставен според мен само на още един човек в нашата история - Свети Иван Рилски?

image

В олтара на тази църква тайно са били погребани четирима революцонери: Геров, 
Димитър Общи, главата на воеводата Бенковски, която е била донесена от Рибарица и Апостолът на свободата ни Васил Левски. Поклон пред паметта им! Днес, 18. 02. 2012 г. на Задушница бе открита новата паметна плоча на Апостола.

image

Задушница. Поставена е нова паметни плоча на Левски на мястото, където той е погребан. Свещи, цветя, преклонение пред делото му, което не заслужаваме!

image

                                         Направено от Александър Хайтов.

image

Цветя и свещи на Задушница пред новопоставената паметна плоча на Апостола.

image

Не са останали средства да се доправи прощадката пред плочата...

image

                                 Цветя пред паметната плоча на Апостола

image

                                       Цветя пред паметната плоча на Апостола

image

                  С уважение към Апостола от всички краища на страната!

image

Новата паметна плоча на Левски. Идеята е на фондацията "Николай Хайтов", архитект е единият му син - Здравец, а скулптор - другият му син Сашко. 

image

                      Цветя пред новопоставената паметна плоча на Левски.

image

Нвопоставената паметна плоча на гърба на църквата "Св. Петка Самарджийска"

image

           Родолюбив българин при новопоставената паметна плоча на Левски.

image
                            Момиче с уважение към делото на Апостола.
                                "Ние сме във времето и времето е в нас!" 



Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Поздрав, родолюбиви Българино!
18.02.2012 22:33
Почит и поклон пред Духа на Апостола!...
цитирай
2. bojo12345 - Не си успял даприсъстваш на откриването на плочата.
19.02.2012 09:37
Днес ,аз няма да отида да гледам онези които ще ходнесът най-големите венци и ще произнесът речи в ,които ще заявят ,че едвали не спят денонощно с неговите завети!Днес наистина е тъжен ден.Но не знам още колко тъжни дни са ни приготвили днешните "държавници" за останалото време до края на годината ???
Мисля си , ако АПОСТОЛА беше жив дали би им връчил "Стара планина" или
би ги ИЗБЕСИЛ днешните "клатимадурковци"
цитирай
3. erato7 - Поздрави, Добротворецо!
19.02.2012 13:29
Поздрави, Добротворецо!
цитирай
4. анонимен - Сашко да бе дал десет лева на някой ...
19.02.2012 13:37
Сашко да бе дал десет лева на някой студент по българска филология, че да му оправи грешките по неграмотно оформения напис!!! А за гроба на Левски - няма как това да е гробът на Васил Кунчев, Васил не е обесеният в София!
цитирай
5. sande - Поздрави, Коста! Ти си винаги там, където трябва.
19.02.2012 14:11
Благодаря за информацията.

Вярвам на голямия родолюбец и талантлив писател Николай Хайтов, че това е мястото, където са положени костите на Апостола.

Това е победата на великия Хайтов!

Но и да не е, цялата българска земя е тясна, за да бъде гроб на Апостола.
цитирай
6. vedrina - !!!
21.02.2012 07:51
Неотразимо...!!!
цитирай
7. анонимен - za Vasil Levski
23.03.2012 16:15
Basil Levsi da po4iva v mir i dano vsi4ki da go darjim v sarcata si no o6te vedna6 kazvam da po4iva v mir
цитирай
8. pvdaskalov - Язък за лаптопа!
22.08.2012 17:29
Прочетох лъжите на господина и се погнусих от него... Ега си слагача. Нито една дума не е на мястото си. Клюки, клюки, клюки...Така оплю всичко около себе си, че повърнах върху лаптопа. Язък за машинката...Че господинът е подставено лице, повече от ясно. Уж не бил на откриването, а вади набор от снимки, какъвто няма в друг сайт. И изкарва писателя по-велик от героя. За какво? Че успя да излъже народа... Знае ли господинът, че на откриването на плочата портретите на Хайтов бяха повече от тези на Левски?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188111
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031