Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2012 22:49 - КАК ЛИ ПРЕЖИВЯВАТ ПРЕЗ ЗИМАТА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1643 Коментари: 3 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                 КАК  ЛИ  ПРЕЖИВЯВАТ  ПРЕЗ  ЗИМАТА

                          СЪНАРОДНИЦИТЕ  НИ  ПО  БОСИЛЕГРАДСКО?

 

     За този край с компактно български население, откъснат от България съгласно Ньойския договор, невърнат към България след разпада на Тройното кластво / Сърбия –Хърватия – Словения/, непоискан от България след югоразпада, защото тя не може да управлява и териториите, които има, съм писал и друг път. Този район в Сърбия наричат Южната крайна, а на мен любимата ми е  Северната, защото тя включва голяма част от Западна Стара планина. Затова първо се замислих за зимата в с. Топли дол в момент, когато бях в дълбокия сняг на махала Кръст. Написах  и писание на тази тема. Макар селото да е с име Топли дол, хората там се оплакаха от полярен студ през зимата в продължение на три месеца и двуметрова снежна покривка. Тамошният студ стига чак до Драгоман у нас, където през зимата е доста по-студено отколкото в София. В Северната крайна всички села остават през зимата затворени. Единственият път, който се разчиства от сняг е този от Пирот към Заечар, а в последно време и пътят за скикомплекса Бабин зуб. Вероятно така са живели хората там по времето преди да ги завладеят турците, а след като са ги завладяли, едва ли нещо се е променило. Районът е бил стратегически за римляните, поради което са пресекли билото на Балкана от Петрохан до Салашки проход с десетина римски пътища. Повечето от тях съм описвал вече.

    Така си е било, така си е останало в Северната крайна. С една разлика, че българите са намаляли там десет пъти. Но не идват да се заселят на освободеното от тях място и сърби, защото условията на живот са много тежки. Тежки. Връзката на Северната крайна с България е била през Драгоман към богатото Софийско поле.

     Не така стои въпросът обаче с Южната крайна. Централният й град е Босилеград, който от всякъде е заграден с планини. Най-ниската планина е тази, която разделя Босилеград от село Горни Кортен у нас. След Овобождението трудоваци строят път от Босилеград през с. Извор, през един нисък превал, после през с. Горни и Долни Кортен до Кюстендил.До Кюстендил има обаче още по-удобен път покрай река Драговищица. Кюстендил и Босилеград - два съседни града от една държава, но не така са влизали в плановете на Европа за този регион. Дебелогъзите еврогеьове откъсват този район от България целенасочено: да направят живота на хората там, откъснати от България невъзможен, да ги уморят и да бъде дебългаризиран. По един съвсем прост метод:

     Босилеградския регион е заграден към Сърбия с високи планини, достигащи 1500 м. н. в. Към Босилеград отиват две долини на реки. Едната е Божичката, другата – Драговищица. Божичката извира от района на селата Власи, които са с надморска височина над 1100 м. Долината й е тясна, сенчеста, неподходяща за път. Тези села през зимата остават изолирани от Сърбия поради дебелия сняг и студ. Богатството им е язовира Власински, който произвежда ел. енергия. Най-близкият град до Босилеград в Сърбия е Сурдулица, но между двата града е Дукатската планина, която се преодолява през един проход, малко по-висок от Петроханския. Петроханският проход у нас се ползва и пътят се разчиства, но този има съдбата на нашия Троянски проход – като дойде зимата се затваря.

   Така подредиха еврогеьовете българите от Южната крайна. Назад към Сърбия не могат, напред към България - не дават. Докато се изселят от там или умрат. Геноцид!

    Сега малко се пораздвижиха нещата, защото ние можем да пътуваме до там, но пък нашите роднини за да пътуват до тук се нуждаят от визи. Те се безумно бедни за да си ги извадят, както и да имат средства да пътуват. От тази година пътаващите до там българи ще трябва за заплащат еднократно на мутра или на банкер още 70 лв. върху рекета /Гражданската отгвороност/  поради разделянето й от т.н. Зелена карта. Вместо да облекчават връзките на рдонините, мутрите ги изяздват с още 70 лв. и казват, че не били вдигали цените на задължителните застраховки. Нещо, което не би разбрала и най-умната глава: да си платиш задължително на мутра тя да отговаря за теб ако извършиш нарушение.

    Змислям се за резултатите от Първата световна война, защото там е заложен коренът на злото за света в момента от преди почти 100 години.Несправедливите диктати на Англия и Франция доведоха след четвърт век до нова война за отстраняване на условията в тях. Тази война обаче я яхна мафията и тя не премахна неправдите, а насади нови, чрез които утвърди господстващото положение на САЩ  и валутата им в света, където в момента бе мафията и положи основите за разрухата на Европа. Това, което виждаме днес - просташкият американски пазар, присаден в културния континент, инфилтриране на всякакви цигани и престъпници от света в Еврора поради демократичия нов ред, заселване на мюсюлмани и негри, които дават могъщи популации и ще надминат по численост европйците, разделянето на Евпора на Източна /Нова/ и Западна /Стара/ - това е заложената бомба след края на Втората световна война Ако мафията не се бе намесила във войната, в Европа щеше да има Европейски Съединени щати начело с Германия, нямаше да има енергорекетьори, Тихоокенският басеин щеше да се командва от Япония, от изродите в Северна Корея нямаше да има ни един. Само че по този сценарий американците изгасваха и те направиха така, че това да не се случи. И от там – всичките проблеми, които днес тресат света. До тези с дълговите кризи, с банковите обири, с цените на енергоносителите, та и сценарят с Гърция – Троянският кон, вкаран с фалшиви документи от Уолстрийт в ЕС да го разтури. А у нас със сигурност гиздовци нямаше да имат дългове към Община Дупница...

    Жертва на тези мафиотски игри сме и ние, защото те дведоха до възникване на олигархията и мутрите у нас, но дваж по-пострадавши са сънародниците ни в двете Крайни. За тях България и дума не отваря: поне да им даде права да посещават безвизово страната ни, да си пренасят стоките до нашите пазари свободно, защото сръбските са им недостъпни, да получат и други придобивки като етнически българи, напр. здравно обслужване. А вместо това в Южната крайна наши цигани въртят далавери, а в Северната – наши мутри с луксозни джипове „редат” нещо с тамошните. Само че това няма да продължи дълго, защото сърбите ще се усетят, ще разгонят от Крайните и циганите и мутрите и пак ще спуснат бариерите както преди да станем европци и да влизам там свободно с европските си карти...

  

  




Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Здравей, Коста!
18.02.2012 09:49
Евро-пейците дават 5 евро срещу 100...
Ние не пеем, а блеем в евро-пейския хор...
цитирай
2. hopfen - Някога проф. Николай Генчев...
18.02.2012 22:20
заяви по същия повод "Крайно време е България да си върне Западните покрайнини" но гласът му остана по пуст и от този в пустиня!
Имахме на два пъти този шанс законово да си ги върнем- до сега доколкото знам никой не е повдигнал този въпрос в Стразбург- , но "нашето" правителство не се възползва от златните възможности които съдбата ни поднесе тогава....
"Така подредиха еврогеьовете българите от Южната крайна. Назад към Сърбия не могат, напред към България - не дават. Докато се изселят от там или умрат. Геноцид!" !!!!!!!!!!!!!
Наздраве за хубавата статия!
цитирай
3. sande - "Изгнаници клети, отломка нищожна от винаги храбър народ-мъченик"...
21.02.2012 11:32
За арменците го е казал големият поет Пею Яворов, но и за нашите от Западните Покрайнини се отнася.

Поздрави, Коста!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12284317
Постинги: 4566
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930