Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2012 18:08 - ОЩЕ ЗА ВОДНИТЕ КОНЦЕСИИ И АРЕНДИ:
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 4357 Коментари: 1 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                               ОЩЕ  ЗА  ВОДНИТЕ  КОНЦЕСИИ  И  АРЕНДИ:

 

    Софийското поле вероятно се е образувало в резултат на изгаснал огромен вулкан. Голямото количество минерални извори е доказателство в такава посока. Такова поле на изгасал вулкан е и това при с. Марикостиново. Там минералните извори са с още по-голяма гъстота. Освен естествените минерални извори с топла вода в Софийското поле има и много извори, които се появиха по време на сондажи. Имше някога такова предприятие „Сонди и инжекции”, което на определени места правеше сондажи на много голяма дълбочина. На въпроса какво търсят сондьорите отговаряха шеговито: корените на балгаро-съветската дружба! Ще спомена само няколко от тези извори:

   -Изворът до Курило, който имаше печален край: вкараните химикали под земята в урановия рудник Кътина избиха през сондажа му и няколко души починаха,

   -Изворът при Казичене, който е най-топъл от всичките, а може би и най- обилен. Водата е с голямо съдържание на желязо и не може да се пие. До него има и втори извор от по-малка дълбочина с разкошна вода за пене,

   - Изворът в Нови Искър, който намали дебита си поради втори сондаж в Доброславци,

   - Изворът в Световрачане, където имаше баня, но водата бе отклонена за завода ЛАКПРОМ.

   Един такъв извор обаче бе унищожен. Много хора знаят киселият извор между село Гниляне / истинското му име е Глиняне/ и Околовръстния път. След сондаж там излезе много обилна вода с темпертура около 37 градуса по целзий. Водата бе полезна срещу много болести и се ползваше от хората. Количеството й бе такова, че там имаше и баня. Такъв дар от природата – лековита минерална вода и баня с вода, подгрята от природата точно колкото трябва за къпане!

   След Десетото веднага затвориха банята и я купиха мутри. Оставиха обаче минералните извори пред сградата да ги ползват хората. Пред тях винаги имаше хора. Аз, който бях винаги загрижен за колежките си и имах служебен транспорт редовно пълнех за тях вода от този извор. Но...

   Мутрите отремонтираха банята и тя тръгна. Освен хора в нея се къпеха и цигани, изпълняващи определен ритуал: кандидатснахата отиваше на баня със свекървата и женската челяд от рода, чието момче ще я купува, за да видят дали няма дефект и да им пропаднат парите. Големи майтапи бяха. През зимата обаче работата в банята намаля и мутрите я затворха. За да нямат ядове с водата, набиха един кол в тръбата, от която тя извираше. Така спряха и водата за чешмите, където хората си наливаха вода.

   През пролетта мутрите решиха отново да пуснат банята и извадиха кола. Но минералната вода бе „избягала”. Пробила си е друг подземен път и извира на друго място, възможно е и направо в река Искър...

   Едно голямо богатство за хората, не само за селяните на Гниляне, мутрите го умряха. Това бе ужасяващо екопрестъпление, но Татарчев си глредащше котките или си пита дедовио, не помня. Нямаше виновни за унищожаването на извора!.

   Смятам, че туй унищожение няма да е последно. Минерлната вода се отклонява за СПА-центровете на мутрите – напр. във Велиград - без да има проучване има ли опастност за нея. До Миричлери мутри разкриха кариера за строежа на магистралата, други мутри пък държат там минералните извори в комплекса под аренда или на концесия. Как така стана, дагоеба, че простаци разсипват природните богатства на страната и нкой не може да противостои срещу тях?

   Вчера съобщиха за подобен случай, макар и не с минерална вода над село Бисер. Той е достоен за книгата на Гинес. Мутрата, която развъжда риба в един от язовирите бетонирала изтичалото му! Знаех за много случаи, когато за да не се стигне до изпускане на водата на язовира за напояване, а с нея да се разбяга и рибата на мутрата, съзнаелно е било чупено задвижването на клапата на изтичалото. Но ако тя се бетонира, май работата става абсолютно сигурна - бетон!

   А какво става с язовира след това? Той престава да бъде язовир. Не може да се източва водата му, не може да се ремонтира,превръща се в потенциална водна бомба.

   Тока постъпвали арендаторите и концесонерите на водните басейни. Най-важното нещо за язовира е изтичалото му и то се прави най-прецизно. Ако язовирът е с насипно земна стена около тръбата на изтичалото земята се уплътнява и се се ръси с циментов разтвор, нарчан още циментово мляко. Насипът трябва да е от глина, като в нея се полагат и камъни. Ако стената е бетонна има други изисквания при полагането на тръбата на изтичалото. В името на истината земнонасипната стена е много сигурна. Такава е стената на язовир Батак. Земата се събира от мястото за водния басеин със скрепери, полага се и се трамбова от тежки машини, като се оформя профила на стената, който в основата е много широк. После се полагат на външните й поврхности големи камъни, за да не се размива от водата. Такава е стената на яз. Белмекен, но тя е изпълнена некачествено и това е слабото място на тази така полезна каскада.

   Често се споменават две форми на представяне на съръжение за ползване: на концесия или под аренда. Резултатите са едни и същи – разруха, но може би има някаква граница. Напр. под аренда се дават съоръжения може би на стопани с тегло под 150 кг. и само с  джипове, а на концесия с тегло над 150 кг, но и с  яхти освен джипове.

    Трябва да има някакви критерии и за големината на предоставените им за ползване хидросъоръжения и минерални извори...

     И още нещо за книгата на Гинес:

     Още се търси концесионирът /арендаторът/ на язовира, чиято вода удари с. Бисер. За сега има само косвен улики от него: шараните от язовира му, които останаха по улиците и дворовете и дори в къщите на хората. Вече имало и образувано следствие срещу неизвестен извършител. Полицията ни обачене спи, по шараните му ще го гепне.

     Да не пропусна още един концесионер – французинът, на който са дали концесията на Софийска вода АД. Издръжката на деветте французина-концесионери струва на софиянци към 7 млн. лв. годишно. А никой „от горе” не вижда, че ще сторят с водата на софиянци това, което сторват в момента с водата и останалите, доста по-дребни от тях концесионери. Язовир Искър е много сигурно съоръжение, няма да се разпуши и да залее селата под него, но ще го източат съзнателно, за да имат още един коз, че цената на водата трябва да се повишава непрестанно! Концесионрът е концесионер за да печели, да източва националните логатства по схеми, а не да мисли за природната среда или пък за хората.

     Доказателства – да посочвам ри такива. Само с доказателтва от Източни Родопи мога да смаям тези, които ми не верват...

   

 



Гласувай:
8



1. анонимен - Аз вярвам на всичко, но какво можем ...
12.05.2012 00:13
Аз вярвам на всичко, но какво можем да направим? Как да спасим богатството от хубави води и съоражения, за които са се трудили бабите и дядовците ни, което е съсипано...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12150288
Постинги: 4532
Коментари: 10746
Гласове: 18293
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031