Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2012 16:27 - БЪЛГАРИЯ – В ПЕРИОД НА ВЕЛИКО ПРЕСЕЛЕНИЕ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2680 Коментари: 5 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

       БЪЛГАРИЯ – В  ПЕРИОД  НА  ВЕЛИКО  ПРЕСЕЛЕНИЕ  КЪМ  ГРАДОВЕТЕ

 

    Тази зима бе доста сурова и туристическите ми пътувания преминаха главно по населени места. Схемата ми е много проста и добре разработена: влак-село под планината-пътища към махалите високо в планината. И отново влак. Тази схема има и екстри: влак-населено място-разчистени от сняг третостепенни планиниски пътища за дървари-браконери и ловци-бракониери.

   За първи път през тази зима – бих казал от 1989 г! – общините разчистваха пътищата от сняг. Невероятно, но е така! Снегорини се изкачваха до доста високи населени места и разчистваха пътищата задоволително. От тези високоразположени места пък започват пътищата за секачите, но имат ли връзка тези неща, има ли връзка и това, че сечта на горите се извършва предимно през зимата, не мога да твърдя. Трябва да има нещо – така отговори царо като го попитаха дали има досие в ДС. Той не знаел...

   Тази зима се състоя стачка по идея на главата на мафията, агент Гоце, който чрез връзките на Тренчев с влаковите проститути косвено изклати бать Байко, за последно. Стачката обаче причини странични ефекти. За първи път – пак от 1989 г! – видяхме пътуващи чисти влакове след стачката. А хората – зависещи от превоза на влака се размислиха. Разговарял съм с такива, които се колебаят дали да останат по населените си места и да пътуват с влак до работата си в София или да се преселят в София. За доста семейства този влаков тормоз над тях се е оказал решаващ в избора на решението им.

   Едно кратко отклонение:

   След Деветото земята,ливадите и гората на хората у нас бе отнета и те в значителна степен емигрираха в градовете. На тези, които останаха по селата пък се преселиха децата им. Връзката със средствата за производство на село, хилядолетните уменията за работа със земя и стока бяха умряни след текезесирането. Това катурна страната – не петвековното турско иго, а съветската система на колхолизиране и у нас. Тя доведе населението до пълната зависимост на поминъка и живота си от държавата - сега мутри и олигарси. В Сърбия това не се случи и хората продължават да си обработват земята, оставайки независими макар при много тежки условия. Затова там няма престъпност, не им пука ще бъдат ли в ЕС и не допускат концесионери нагли крадци като Софийска вода и др. да ги ограбват. Вярват в полицията си, вярват в справедливостта на съдиите им. Връщам се на темата.

   Процесът с преселението на хората от населените ни места, до които няма влак е почти приключен. Давал съм пример със с. Батулия, набеденото партизанско село. Имало е наистина няколко партизана, но не им е било лесно на хората от селото: през деня ловните дружини притискат хората да не дават храна на партизаните, вечер въоръжени партизани идват при тях за храна. В Требич в такива случаи казва: Отпред – змия, отзад – магаре! Батулия преди Деветото се е състояла от стотина махали по всички заветни гънки с поточета из Балкана. Това са били независими от държавата планинци, които при тежките условия в планината са осигуравали поминъка си. И са раждали много деца, защото са имали нужда от помощници и отмяна от тежката си работа. Някога не е имало пенсионен фонд, младите са гледали старите.

    Пак едно малко отклонение:

    От с. Локорско тази есен прехвърлям Балкана и слизам в Бакьово. Срещам две пиянища на път за кръчмата долу под гробищата. Заговорихме се, едното пита какво бутилче с рикийца си нося в торбата. Казвам му, че не пия. Оти си тръгнал тогава, пита той обиден, като не си носиш пиене. Заговори ме и вторият. Пита ме, „напазарил” ли съм поне пет кила жици от изоставените къщи, за които да взема 50 лв. Казах, че и да има жици няма да ги взема, а той попита: къде си одил тогава, като не си турнал в торбето няколко кила жици? Помислих си, за тези отчаяни хора освен пиенето и начините за набавяне на средства за него, имат ли те някави други интереси...

    Батулия днес – едно село за пример до преди вяколко години – е пълна скръб. Къщите – изоставени, рушат се, училището – със зейнали дупки вместо прозорци, като череп без очи. Тук и там пуши по някой кумин на къща с престарели хорица. Женицата от магазина за храни едвам прави необходимия оборот да не затвори магазина. Бедни, огрижени хора. И насядали в кръчмите мъже на всички възрасти. Пред тях – пепелник и чашка, нещо ядат, донесено сигурно от дома им. Какъв поминък имат тези хора, това ли са стремежите им – да пият по рикия в кръчмата, не мога да кажа. Говорих с един човек от Батулия който каза, че селото е в процес на изселване към София. До няколко години, каза той, тук ще останат само тези стари хора, които искат да си умрат в селото.

   Нарочно се спрях на това село, което е отдалечено само на 3 км. от ж. п. гара Реброво. Учениците от Батулия идват да учат тук, няколко жени от селото идват на работа в шивашкото предприятие ПЕТРУНКА в Реброво. Другите пътуват до София за сега, но „редат” да се преселят там.

   Пиенето – това е черта на българския народ,която яз не разбирам, защото никога не съм сядал за да пия и не съм се напивал в живота си. А цигара не съм заплавла въобще. По гарите и по селата просперират единствено „кръчмите пиени”, както ги нарича Дядо Вазов. Вътре в тях - дим от цигари и викове като през иерихонски тръби. Пиянищата като свършат парите почнаха да крадат и те като циганите, предимно жици от къщите на хората, които в момента не са в дома си, горят ги и ги продават като цветен скрап. Поместих снимки от гара Бов, където едно момиче слязло горе от махалите чака влака за да пътува до работата си в София. Хубаво като картинка, заобиколено от гаровите пиянища - докато не пият, фърлят му белтъци. Има ли накаква перспектива това красиво момиче тук? Тези от кръчмите са хората, които за сега остават тук, всико друго емигрира в големите градове при първия случай. Тези села все пак имат влак – връзка до града, където хората работят, но тези, които са отдалечени от влака, посочвам селата Ябланица, Огоя, Миланово – много са! – там тенденцията е пълното им обезселване от към постоянно живущи там хора.

   Всички тези преселващи се хора се устремяват към София, където евентуално има работни места, макар тенденията да е много лоша. Някога Вазов говори за „глад и нужди” на хората тук, които е виждал, за „измахнати, посърнали” от тежкия труд, сега излъчването на тези хора според мен говори за ужасяваща бедност и грижи.

   Напуснатите къщи стават обект за снемане от тях на суровини. Ромбригади правят набези из тях и сбират черен и цветен скрап и др. полезни за оборудвне на катуните им потреби. Пълно е със складове за приемане на такива суровини, това е фундаментът, положен от държавата за грабежа по къщите на хората, тяхното разрушаване и поминъка на циганите. Но той е с чадър от парламента вероятно, защото е непоклатим. А НАДИН си набавя съвременни машини и става все по-могъщ. За сметка и на тези увредени безвъзратно къщи, на заличаването от страната на селата и малките градове. Началото бе положено през 1989 г. в Източни Родопи, сега циганите разпространиха този почин из цялата страна. Такива тъжни картини съм виждал...

     Тъжна е картината в цялост. След това, което стана в Източни Родопи, след 1989 г, различен сценарий доведе до същото дередже във Видинско след като се установи в страната „демокрацията”. Никой тогава не се замисли, не анализира причините за тази ужасна тенденция политпроститутите яхнаха тези проблеми за да се възползват от тях, яздят ги до сега.. Сценарият се разпространи в Монтана, Враца, София-област и др: изселване на хората поради изоставянето им от към грижи и власт от страна на държавата на цели области и предоставянето им на местни мутри и феодали. Хората емигрират, идват цигани които унищожават оставеното от тях. Когато то свърши и те отиват в големите градове, където далаверата продължава – продажба на незаконно внесени стоки като цигари и др, взломни кражби, джебчийство, устноновяване на трайни бази – катуни, маали, цели квартали!– в периферията на градовете. Където никакъв закон на страната не важи! В това отношение най-привилегирвани са циганите в София, които освен че не плащат за вода, никакви данъци, Общината не ги гони като се самонастанят някъде, полицията пък въобще не се интересува  какви са тези хора и от какво живеят след като са безработни, социално слаби. Голямата им екстра в София обаче е безплатният за тях градски траспорт и това ги засмуква за преселване точно там. Във всички други градове кметовете се справиха с този проблем. Единствено в София циганите по цял ден пътуват от един „обект” към друг, развозват огромни сезалови торби с боклуци и никой ги не пита за билет или полицаите какво возят в тях.

   Това е основната причина като им свърши далаверата по изоставените населени места да я преместят в София. А лидерите им да си направят и по един ромбарок в Костинброд за милиони. Но никой не пита от къде толкоз средства е намерил безработният ром...  

   А великото преселението на българите към големите градове  и обезселването на цели области от държавата продължава. От трите града, които са най-привлекателни за тази цел Пловдив е на път да отпадне. Причината – експлозивно растящите квартали Столипинов и Шекер махала, които изсмукват финансите на града и причиняват неприятности на хората. Не след дълго Пловдив може да заприлича на Сливен или Видин.

    Трагично, но факт – Бълария обезселва територията си и българите се местят в големите градове, където всичко виси на магия. И със сигурност ще се срути, защото държавата се води от интересите на мафиите в страната и интересите на чуждите концесионери. При това положение, когато дъражвата не може да се справи с проблемите на собствената си територия, можем ла да очакваме, че тя ще предяви претенции да си вземе отнетите й територи, напр. Западните покрайнини. И тях ли да управлява, като не може и тия, които завзеха местните феодали, престъпници и откровени мутри.

    Въпросът, който не зададох до сега би трябвало да бъде:

    Накъде Българио, страно на мутри и олигарси? Като остане България без българи няма ли да бъде това и краят на тези, които засмукаха богатствата на страната и я изтриват от картата на света?

 



Гласувай:
14



1. bojo12345 - След като политеците присвояват средствата...
12.02.2012 17:26
от фондовете за интеграция...
Вместо да им стоят жилища ,да помислят, да им създадат работа и ги принудят да работят!Да си спичелят пари и да си стоят сами!
Преди деветото в Хасково е имало един конен стражар- казвали са му Фазлъ чауш.В края на роботния ден като минава с кона по павираната ценрална улица ,хамалите(цигани) са си тръгвали към циганската махала!!! Това го знаят по-старите кореняци хасковлии от бащите си-оня жандар е въвеждал стог ред!
Днешните вятър ги вее на могила-спазват правата на (циганите) човека по европейски!
цитирай
2. mt46 - Поздрав, Коста!
12.02.2012 17:40
Най-голямото престъпление на БКП е унищожаването, потискането на селата. През 1956 г. последните частници са принудени да влязат в ТКЗС. Дядо ми Йордан /един от последните/ казваше, че през "частно" е бил по-добре. През 60-те и 70-те г. хората биваха привличани в градовете, защото там заплатите бяха по-високи, имаше по-добър стандарт на живот... "Демокрацията" задълбочи /вместо да реши/ този процес на обезлюдяване. Закриха се училища, детски градини в селата...
Лека вечер!
цитирай
3. bven - Тъжна картина описваш, Коста.
12.02.2012 18:36
За бедните села, където няма поминък, ясно на всички. За ромските набези - вярно е, така е. Но ромите имат е хубави качества. Периодично минавам по една главна улица, по която има ромски къщи. Те си ограждат дворове, вътре, без да се вижда - започва строеж - една стая, измазват я, махат оградата - вижда се, че е ново строителство, присадка. На външната стена правят прозорец, слагат врата. Зад оградата пак започва строеж, виждат се арматури, кофраж - след време - нова стая. И така нататък - ясна ли е схемата? Няма собственост, няма чертежи, няма разрешения и актове от специалисти. Те, специалистите, стоят по стаите в общината . Който отиде - да го размотават за собствено удоволствие и то с месеци, защото трябва да се спази буквата на закона... Който не отиде - строи, живее и не плаща! За ток, вода - излишно е да мислим. Държавата знае. И мургавите граждани също!
цитирай
4. panazea - Този процес на обезлюдяване , който тече вече 67 години ,
12.02.2012 19:59
ще опразни постепенно България . Природата не търпи вакуум.
Ще се заселят евреи и китайци.
Какво ще кажеш за "върнатите" земи на хората ?
Заграбват ги местни мародери. Като няма разбирателство с братовчедите .Така върнаха земите от дядо , че да издирваме 40 братовчеди и техни наследници.
Във Видин вече обработват земите, за да хранят китайците. Пита се в загадката - чии земи ?
цитирай
5. sande - Поздравления, Коста!
13.02.2012 09:44
Повдигаш изключително важна тема и този път.

За обезлюдяването на българските села трябва да се пише непрекъснато. Даже и когато не вярваме, че процесът е обратим.

Картината не само е отчайваща, но и много тревожна. Запустява България. Запустява това божествено кътче от картата на света.

В Кюстендилско и Дупнишко е същото. Живи и жизнени са само селата около градовете, където може да се продава селскостопанската продукция на пазарите или да се намери работа в града, а вечерта да се прибереш на село.

Това е катастрофа, която е по-опасна от тази в село Бисер, с непрдвидими, дълготрайни последици.

Пиши, човече, ти можеш. Бий камбаната, тя бие за всички! Пък да става каквото ще
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181867
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031