Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2012 13:39 - ДЕН НА ТРАУР КЪМ ПАМЕТТА НА УДАВЕНИТЕ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1856 Коментари: 7 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                       ДЕН  НА  ТРАУР  КЪМ  ПАМЕТТА  НА УДАВЕНИТЕ

                                    ОТ  СЕЛО  БИСЕР И  ЗА  РАЗМИСЛИ

 

       Доста станаха трагедиите, които сполетяха хората, но две откенаха в сърцето ми най-силно. Първата от тях е жестокото убийството на момичето от Перник, на което при борбата да му завържат краката с пластмасови свински опашки са строшили врата и гръбнака. От всички убийства или нелепо загинали при катастрфи, поради лекарска грешки и др. това за мен бе най-трагичното – момичето се оценава на 250000 евро и трябва да послужи като разменна монета между нискостоящи и висостоящи мафиоти на пернишки мафии.

     Голяма трагедия бе и наводненето в с. Бисер. Тези добри, трудолюбиви хорица изведнаж се оказват в капан в домовете си от водата на срутилия се мутрорибарник над селото им. Дървета, предмети от пътя, ледени късове и др. предмети препречват пътя им за излизане от домовете им. За минути те губят всичко, каквото са направили и дори живота си.Това става рано, когато всики хора още са по домовете си. Както в Згориград преди около 50 години.

     С Каквито и лъжи тези истини за двете трагедиите да се обясняват на хората, те няма да минат. Хората ги знаят.

    

     Започвам със сличяя в Перник:

     Твърди се, че след затварянето на мините и голяма част от промишлените предприятия е започнал процес на мафиотизация в града. Създали са се перншки мафии, които гастролират по София като крадци по домовете, създадена е била много сериозна мафия за крадене на коли и връщането им срещу откуп. Друга мафия „държала” скрапа за металургичния завод, който работи със скрап. Контрамафия пък оранизирала грабежи по вагоните със скрап и го продавала по още веднаж. Мафии имало по развлекателния бизнес, по разпространение на дрога и т. н. Ангажираните към тези мафии имали добър „бизнес” много пари. Всички местни власти и съда в Перник ги протежирали и имали съучастие в „бизнеса” им. Посочва се една съдийка-мафиотка, която пияна е сгазила с джипа си главата на човек и избягала. Таки и не могат да я осъдят, защото се „заиграла” със следователя по делото.Един от мафиотите, който искал повече бил самоубитият Стойчо. Най-високостоящата в Перник  мафия държала Общината, защото големите пари били там, от бюджета й. От него цокали. Думата „цокам” чух за първи път.

    Мафиотите на по-ниско ниво както и мафиотите на по-високо ниво подържали връзка със съседните мафиоти, напр. от Дупница, за разпределение на границите си. Отклонявам се със спомен от предни години. Почивахме до една скала на р. Струма между селата Скрино и Невестино. Там имаше рибар и ни каза следнто: От тук нагоре командва Васил Илиев, от тук надолу –Чомбето.

     Желание на всеки пернишки мафиот било да се облажи от Общината. И самоубитият Стойчо и другият убиец- Марио, те също са „играели” с Общината. А да се заиграеш с тях, трябвало общинарът, който подписва договора да е достачно добре „мотивиран” за да стори това.

   И какво става?

   Нискостящите в йерархията мафиоти Стойчо и Марио с информацията, която имат искат да „щипнат” от високостаящите мафиоти 250000 евро. Феодалът на Перник бил някакъв си Феди, който подържал връзка директно с главата на октопода в България - Параванката, защото били авери още от избирането на Параванката за президент. Феди му дал пари за кампанията. Връзката на феодала в Общината пък била главната архитектка на Общината, която работела за него и „държала” Общината. При тези двамата били големите пари. А при архитектката дошли и нови пар от бащата на сина й, Мишо бирата. Той бил прехвърлил на сина си имоти за да не му ги запорират срещу заеми от банки. И разработата тръгнала:

     Ще отвлекат близък на тези двамата и срешу откуп ще го пуснат. Че парите ще бъдат получени веднага те са били сигурни, защото нещата може да се „разсмърдят” и да се разкрият мафиотски структури, достигащи да най-високата инстанция в държавата, президетнстсвото. А да заплатят  тази сума - 250000 евро за първите мафиоти е щяло да бъде като ухапване от бълха. Оценяват живота на момичето за толкова пари, отвличат го, но то се съпротивлява. Да го пуснат – значи да изпуснат 250000 лв. и то после да ги издаде. Не става! Строшили му врата и гръбнака, то починало. И се провалили. От полицията съобщиха, че било удушено. Следователят се е заблудил нещо, не че е искал да излъже...

   Първата димка бе пусната от говорителя на РПУ-Перник - момичето било отвлечено за да го убият, а те фанали убийците. Но пък единият се самоубил със законно притеавания му пистолет, пред звеното от ГДБОП, които го охранявали, другият се оказва луд. Интерсно, цял Перник знае, че Стойчо е мафиот, от полицията обаче законно му разрешават да има пистолет. И дума не става за връзката – главната архитектка на Общината – феодала – главата на октопода. И че част от парите им са станали прицел на мафиоти от техния кръг и един живот в зората си бе жестоко отнет. Защото престъпниците заплащат за свободата си: наа висшите магистрати, или на вицепрезидента, ако не се пазарят с тях...

   Хората обаче знаят какво се случва в Перник и къде е коренът на злото. Аз го знам от тях. Които трябва обаче, да го не знаят?

 

   Вторият случай е трагедията в с. Бисер. В мое писание за микроязовирите обясних, защо те са най-много в Източни Родопи, састоянието им в момента, промяната на предназнаението им и новите им „стопани” . Там язовирите са много. Като премислям сега, може би не са стотици а направо хиляда. Над някои села има доста микроязовири, като над с. Бисер те са 20. Всичките язовири като техническо състояне са пълна скръб. Въпреки това се държат от мутрорибарите винаги пълни, за да има повече воден обем за рибата им. Пълен язовир, изоставен технически, със съзнателно счупена механика за отваряна на клапата му, с която се регулира обема на водата му, с изоставено изтичало,което при преливане размива стената му – това си е водна бомба със закъснител. Гръмва безшумно и удря селата по-надолу, които са близо до брега на реката.

   Хората, живущи в тези застрашени от новите собственци на язовирите райони не мога да преценя колко са, но със сигурност са над милион. А язовирите - поне 2500 броя. Някои от селата са в по-добро положение, защото над тях има един язовир, а не 20 както над с. Бисер, но пък ако обемът му е доста по- голям?

   Сега се търси собственик на язовира, пардон – такъв, който е трябвало да отговаря за техническото му състояние. Защото се е знаело, че стената му е сцепена. Въпреки това обаче той е бил препълнен и с повредено съоръжение за източване на водата му. Класически случай! Хората банки източват, Софийска вода източва фирмата и милион софиянци с надути сметки за неизползвана от тях вода за общо потребление, а такъв прост механизам, за източване водата на язовира не сработва. В Требич казват, оно щом е механизъм все че се потроши, но тук май са го потрошили. И така язовирите са изгубили предназначението си, превърнати са в рибарници и водни бомби със закъснител. Сега се търси Акт 16 на срутилия се язовир. После ще се търси собственик - Общината или държавата. Но може язовирът да е на Горското, на ликвидираното вече ТКЗС, може да има за него висящо съдебно производство още от 1989 г. Или пък селяните да са си го построили по собствена инициатива, ако е много малък, знам и за такива микроязовири.  Никой обаче така и няма да попита мутрата, която държи язовира препълнен след като е повреден, кой му е дал разрешително да го превърне в рибарник и защо е допуснал такова нещо: стената спукана – язовирът прелива докато се разруши, отнесе къщите в селото и издави хора.

   В Перник казусът се изяснява: нискостоящи в йерархията мафиоти опитаха да ужилят високостоящи – архитектката на общината, феодалът на Перник, главата на октопода. Друг е въпросът дали някога тези факти ще достигнат до съда въобще. Говорителят на ОДП Перник, когото явиха по телевизията подведе хората с изявлението си. Когато се изясни, че не е така, друга по-висока инстанция ще измисли нова лъжа.

    При изясняване на случая за трагедията в с. Бисер също се започа с извления, твърде далеч от истината. Само бать Бойко се е изказал от селото, че язовирите стоят препънени заради иконимически интереси, макар да са повредени и опасни. Никой обече не назовава мутрата, която се явява собсвеник на язовра в момента на срутването на стената му и е пряко или косвено отговорна за трагедията ведно с другите, които са „ирали” с нея.

     А такава трябва да има. Както и за останалите 19 броя язовири над с. Бисер, които са препълнени вероятно поради съзнателно повреждане на клапите им за източване и са нови потенциални водни бомби. Не само за с.Бисер, но и за поречието на Марица са опасни тези бомби. Защото събираната за една или повече години вода в язовира ако изтече за няколко минути става страшно. Мостът-паметник при Свиленград ще отнесе...

    Като турист имам едно предложение:

    Който има интереси към тази тема да посети два язовира, хиперкрасиви. Единият е под с. Мъгляне. Красота + подръжка на съоръжението! Има интересни останки от тракийското време в околностите му, имам писание и снимки в блога си за тези места. Вторият язовир по същество се явяава мутромикроязовир, но достъпът до него е възможен. Той се намира под махала Памук, част от с. Ночево. Язовирът, че е красив, това е факт, но пък наблизо има и тракиски останки по скалите над приток на р. Харманлийска, за който в блога си имам писание  „Долината на царете”. Гавазин на мутрата и бюлюк кучета й пазят рибите срещу открадване...

 

 Да последваме призива на Г/жа Пролет999999999999

  

 



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bojo12345 - Коста , когато почна стоителството на така наречените язовири...
08.02.2012 14:52
на ТКЗС- първата им цел бе -ще направим по-модерно земеделието-ПОЛИВНО!
Второ като допълнителен доход -зарибяване и печалба от улов а рибата.Повече от 50 язовира в хасковския край има на които съм ходил за риба и бяха казали ,че на всеки 3-4 години ще ги точат до дъно,почиствати отново зарибяват.По този начин и язовирите щяло да се подържат технически изправни , а и рибата давала най-голям прираст до 3-4година!Да- ама не ,аз поне не знам един от тези язовири построени вече преди повече от 40години да е експлоатиран по този начин.Дори някои ги надстроиха като този при с.Гарваново.
След 89г.-всичко отиде под леда,скапана работа ,пълно безхаберие на отговорните държавници.Дай Боже тази "обеца"- трагедията в с.Бисер да им скъса ушите на виновниците от най високите етажи на властимащите!!!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Добре си ги нарисувал, пълна дез...
08.02.2012 16:34
Добре си ги нарисувал, пълна дезинформация и в същото време "Никой обаче така и няма да попита мутрата, която държи язовира препълнен след като е повреден, кой му е дал разрешително да го превърне в рибарник и защо е допуснал такова нещо: стената спукана – язовирът прелива докато се разруши, отнесе къщите в селото и издави хора". Вероятно има договор за концесия и трябва да се провери, какво е предвидено в него, спазват ли се задължениета от страна на кинцесионера. Мисля, че ако има желание, това е много лесно за проверка дори от журналистите:)))

цитирай
3. bojo12345 - Преди малко слушах министъра наотбраната....
08.02.2012 21:51
Какво се прави на ибрямбашия , не знае ли ,че няколко язовира попаднаха в очертанията на най-големия военен полигон "Корен". МНО забрани достъпа до тях!!! На този полигон можеха да се провеждат бойни стрелби от цяла дивизия с всичките огневи средста на въоръжение по стандарта бившия Варшавски пакт.Той поне е Хасковлия и много добре познава историята на полигона!
Когато се провеждаха стрелби с реактивните артилерийски установки -земята гореше!!!
Ограден беше с табели" преминаването забранено". На рибарите бе забранено да ловят риба по тези водоеми!Селяните да извеждат на паша животни , на пасищата ,които постепенно закелевяха и т. н.
Сега след като вече нямаме оная по численост армия - днешната е едно недоносче,която няма и достатъчно пари за такива стрерби, този политон сигурно й е доста голям и надали има и средства да го поддържа-какво остава да се мисли и за язовирите в неговите очертания???
Няма какво да се чудим,топката за отговорността ще има да се прехвърля от инстанция на инстанция- вина има ,но виновни няма да има.
Сега ще вземат мерки-след дъжд качулка!!!
Чакаме оставки от длъжностните лица- както става по цял свят!!!
цитирай
4. planinitenabulgaria - За мерките, които ще бъдат взети:
08.02.2012 22:39
Аз съм много наблюдателен. Видях, че Росен Плевнелиев докато бе в с. Бисер държеше сгъваем дървен метър от двуметровите. Цветанов държеше ролетка от големите, от 25 м. нагоре трябва да беше. И бать Бойко държеше много дискретно нещо, но предполагам, че и то бе средство за вземане на мерки. Неправилно е да кажа, ще се вземат мерки срещу опастностите от язовирите на концесия. С тия средства за измерване в тях, сматам, че вече ги взеха.
Гледах и за мутрата, която е развъждала риби в язовира, държала го е пълен въпреки спуканата му стена, повече вода за рибите й да има. Ама я нема! А е възможно и да не я появят въобще. Много валя, затова. Но пък взеха мерки!
цитирай
5. bojo12345 - Едно време с подобни мерки ....
09.02.2012 07:17
С най обикновен , шивашки метър,майсторите на ковчези .мереха починалия и предлагаха ковчег по мярка според ръста или правеха точен ,за да е удобен за покойника....?С тези измервателни средства от гореспоменатите държавници,много трудно ще се измери умрелия поминък на селяните от Бисер.
Гробарите на старите Хасковски гробища имаха една мярка - шаблон.Това бе една здрава обла тояга на която имаше две черти.Тоягата показваше колко дълъг да е гроба,едната й четра колко да е широк и другата колко да е дълбок.
Е те тази мярка (тоягата) е необходимата мярка, с която да премерим достойнството на днешните ПОЛИТИЦИ!!!
А колко от тях ще останат на политическата сцена?...Не е въпрос с повишена трудност!!!
Много са политическите трупове в Парламента.
цитирай
6. mitkaloto - Държавата се е предала. . . . Какво ...
09.02.2012 20:58
Държавата се е предала....Какво направи Сърбия с тяхната мафия?Вкара ги в затвора.За три дни разруши до основи цял квартал на мафията.Ние сме виновни!
цитирай
7. planinitenabulgaria - На Миткалото:
09.02.2012 21:21
Не само с мафията с център квартала Земун, Сърбия се е преборила и с дребната престъпност. Опитите да се разпространи от Видин към тях нашата циганска престъпност не мина. Затова от тук наши "ромбригади" отмъкват през разградената граница техни животни. Аз бях това лято 8 пъти на туризъм в Сърбия. Тези, които ходят там и оставят колата си ири каквото и да било, няма защо да се страхуват от кражби.
Не е същото да отидеш на туризъм някъде из Видинско напр.
В Сърбия знаят, че Бойко Борисов е заловил и предал на страната им престъпника Йоца Амстердама.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181642
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031