Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2012 11:05 - СЪСТОЯНИЕТО НА ЯЗОВИРИТЕ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2321 Коментари: 6 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                       СЪСТОЯНИЕТО  НА  ЯЗОВИРИТЕ

                    според един дългогодишен служител в Енергетиката /аз/

 

    Известна е тезата на Ленин, че като вземел в Русия властта, щял да я електрифицира. При нас след като комунистите взеха властта строителните им стремежи се насочиха към строеж на язовири. Тази тактика претърпя известни промени. Част от замислените за производство на електроенергия водоеми промениха предназначението си и се превърнаха в резервоари за питейна вода за големите градове, и вече запроизвеждаха ток само по ширпотреба – ако водатата за енергийно отработване отива след това към станциите за пречистване на питейна вода. От многото язовири и каскади има две групи, които са безупречни. Това е Баташкият водносилов път – най велкото строително творение на социолизЪма и каскадата Белмекен. Всички останали язовири са сбъркани по отношение на енергийното отработване на водата. Давам за пример сърбите, които са по-прости от нас но по-добре са се справили с тази задача. Техният Завойски язовир, изграден на наша териория в т. н. Западни покранини има изтичало, водата от което пълни тръби и по този начин се получава денивелация 400 метра спрямо язовирната стена. Същото нещо се случва и с водата им от Власиния им язовир. А нашите централи са на самите язовирни стени и денивелацията е най-много стотина метра ако язовирът е пълен, после намалява и отдава по-малко енергия на турбините.

  Големите ни язовири останаха държавни след язовирния грабеж по време на демокрацията. Те се подържат от Язовири и каскади към НЕК, но подръжката им е с много лошо качество. Наемат се временни работници-пиянища, които за нищо не стават. Като погледнеш какво са ремонтирали или подобрили – да се хванеш за главата! Но пък пекли цър-пър, разхвърляли битилки...Ако някой мисли, че това не е истина да отида да погледне водохващането на каскада Петрохан. Ще се смая.

    Друга група язовири остана към общините или към В и К дружествата, защото бяха изградени специално за да захравнат с питейна вода определини градове. Посочвам два такива в Източни Родопи, защото сега натам е насочен фокусът на вниманието – яз. Тракиец, който захранва с питейна вода Харманли и яз. Боровица, който захранва с питейна вода Кърджали. Тези язовири запазиха статута си и нямаше как да ги вземат мутри на концесия. Река Харманлийска извира от местност с тракийски светилища, Долината на царете. Там е известната скала Пармаклъкая. Река Боровица извира изпод един висок връх, Чилякая, и подобно на р. Харманлийска в горното си течение минава между скали, издупчени от траките с култови ниши. Там е и смешната пещера Вулвата.

    С малките язовири обаче стана страшно, а те са хиляди из цялата страна. Една четвърт от тях обаче са в Източни Родопи. И правилно!

     Ролята на язовира там е да бъде като буфер, който да поеме удара на високите води при поройни дъждове, а през сухия сезон да дава вода за напояване на песъкливите нивички, засадени предимно с тютюн. За целта трябва да се изпускат периодично определени количества вода и до свършване на лятото водата в него тя почти  да се изчерпи. Ако това не се прави, от този язовир няма никаква полза! Да, ама не!

    След Десетото мутри взеха язовирите на концесия или направо ги заграбиха. Първото нещо, което направиха бе да строшат устройствата им за изпускане от тях на определени количества нода. Целта бе по-голям и независим от нуждите на хората обем в язовира, защото мутрите направиха от микроязовирите рибарници предимно за риба шаран. Така язовирите остават пълни през цялата година и ако прелеят, водата изтича в рекичката. Язовирната стена има преливник, от който водата преминава в бетонни улеи за да не размие стената на язовира и така се стича по нея. Казах, мутрите строшиха механизмите за командване на клапата на изтичалото на язовирите, но не се грижат и за преливника му. Вместо това направиха хотелчета покрай язовирите и пуснаха лодки и джетове в тях. Давам и пример, язовирът под Памукмахала. Един райски кът, където гавази пазят рибата на мутрата в язовира да не я изловят селяните или други. Но пък има хотел, лодки. Егати красотата! Извърши се подмяна обаче – от язовир, водният обем се превърна в рибарник. Такава бе съдбата на почти всички язовири. Още един посочвам, този при с. Раниславци. Ако може да си уреди някой с човек от ДПС - да го посети, защото язовирът е купен от Догана заедно с гората покрай него. Но преминаване през оградата не препоръчвам, защото ще го гепне и тресне с рязаната са „карабина” някой от турските гавази на имотите на Сокола.

   Най-голяма нужда от такива язовири имаше в Източни Родопи поради спецификата на климата и природата – полупустиня със сухо лято, но пък поройни дъждове и много снеговалежи. Сега, като се замисля, просто няма река или незавирена бара в този район. Над село Лебед само микроязовирите са десет. Реките обаче имат много притоци и съответно микроязовирчета. Едно като се продъни и селата надолу покрай реката отиват...

     Знам какво ще стане сега. Станишката ще поиска оставка на правителството, защо то не се грижи за язовирите. Както жената на един крадец на банкомати в Италия иска оставката на Цветанав, че от ГДОП грубо арестували съпруга й. Стреснало се детето й, на нея закъснял мензиса, всичкото заради Цветанов. Трябва да го махнат. Заради издавените хора от с. Бисер трябва да махнат бать Бойко и пак да турнат тройната коалиция. Има основание за внасяне на нов вот. Дано да не научи Мая Манолова...

    А какво ще се направи за да не стават и в бъдеще такива трагедии не знам, защото трябват много пари. Както и за влака трябват много пари, защото от него за 22 години открадраха 5 млрд. лв. и се стигна до там, че няма пари дори за нови стрелки на входовете на Централна гара, които са монтирани през 1975 г. и влаковете навлизат в нея със скорост 14 км./час. Малките язовири са 2-3 хиляди. Ако за всеки трябва по милионче – от къде? Има и друг вариант. Да залагаме кое село ще е следващото. Закономерно бе залято село Бисер, защото е под около 20 микроязовира. Рибата на мутрите или животът на хората, тази аленатива едва ли има избор. На ход са държат мъже.

    Кой ще поправи строшените изтичала на язовирите и ще регулира водата им според нуждите на хората на първо време, а след това ще ремонтира и язовирните стени? Давам за пример един образцов общински язвир, този в с. Мъгляне. Ако не бяха дадени на концесия на мутри и останалите язовири днес да изглеждат като него. И хората под язвирите да са спокойни...

 

    ПП:

    В момента, в който реших да публикувам това свое писание по МЕЦЦО тръгна Реквиема на Моцарт. Забравих да напиша, светла им памет на жертвите, издавени  поради „бизнеса” на изроди. Това, че в този момент прозвуча Реквиемът ми доказва, че няма нищо случайно.

 



Гласувай:
13



1. panazea - Здравей ! Включих твой линк към моя постинг !
07.02.2012 11:12
Чудесно си написал. Надявам се , че нямаш нищо против да присъстваш в моя блог?
Панацея
цитирай
2. sande - Много ценни са коментарите ти, Коста, но ...
07.02.2012 12:03
... но дано стигнат до ушите на тези, които са отговорни.

Иначе пак стигаме до поговорките: "Кучетата си лаят, кервана си върви..."

И други подобни.

Поздрави!
цитирай
3. kasnaprolet9999 - Много си прав, така стоят нещата с ...
07.02.2012 12:25
Много си прав, така стоят нещата с нашите язовира. Имам само една забележка. От края на 2004 г. Каскада " Петрохан", включваща ВЕЦ "Петрохан", ВЕЦ "Бързия", ВЕЦ "Клисура" не принадлежи на НЕК, защото е приватизирана от Енерго Про.
Справка-виж сайта на Агенцията за приватизация, в Регистрите за сключени сделки.
В кратце от там е следното:

Дата на подписване на приватизационния договор: 21.12.2004
Kупувач: Енерго - Про България АД
Булстат: 130368870
Данъчен номер: 1223106761
Номер и година на фирмено дело: 10295/2000
Адрес на управление: гр. София; обл. София - град; общ. Оборище, ул. "Московска" № 21, ет.1

Цена по договор: BGN 33600000 ; 33600000 лева

цитирай
4. bojo12345 - Ако се скъса някое малко, построено в по горното течение...
07.02.2012 13:40
...ще се получи ефекта на доминото... Да не дава Господ това да стане!!!
В моя край (Хасковския, където съм израснал) са построени много, а някои са без изпускател и дори нямат преливници!?!
цитирай
5. apostapostoloff - А виж, в Куба не е така!
08.02.2012 05:29
Там е много хубаво!
цитирай
6. mitkaloto - Великолепно!Поздрави!
11.02.2012 21:04
Великолепно!Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185276
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031