Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2012 12:42 - СТЪЛБОВЕТЕ НА ЕЛЕКТРОПРОВОДИТЕ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 4462 Коментари: 4 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

       СТЪЛБОВЕТЕ  НА  ЕЛЕКТРОПРОВОДИТЕ  ВН  И  СН – ПЪЛНА  СКРЪБ!

 

     Въвеждам уточнения веднага: ВН е съкращението за „високо напрежение”. СН означава „средно напрежение”. Посредством ВН се пренася електроенертията на големи разстояния. ВН у нас е 700 кV, 400 кV, 220 кV и 110 кV. Средното напрежение е 10 кV и 20 кV. То се ползва за разпределине на енергията от подстанциите до трафопостовете по населените места. Още еддно съкращение пояснявам, ЖР. Това означава железорешетъчен стълб.

   Страната има сигурен ениргиен пръстен от 400 кV и възможности за дубливане на функцията му от електропроводите 220 кV при авария или планов ремонт. Пръстенът 400 кV бе затврен в периода 1975 – 1980 г. Имаме и връзки със съседните страни. Това се случи благодарение на един енергиен проект на СИВ, наречен МИР. Изградени бяха и съответващи за тези елекропроводи подстанции. Около София има две грамдни разпределителни подстанции на 400 кV и две на 220 кV, които подават енергия на подстанците 110 кV, захранващи София.

     Темата този път ще бъде за преносните електропроводи, защо при пътуванията ми из планините минавам и под тях и това което виждам е наистина ужасно.

    Докато работех имаше едно задлъжение на служителите на енергото, което е наричаше обход. Минаваше се под определен участък от стълбовните линии и се оглеждаха стълбовете. Те имат номера. С бинокъл се гледаха изолаторите и се попълваше има ли повреди по тях. Това се описваше в маршруен бележник. Други бригади пък боядисваха електропроводите. Ползваше се сребърен феролит, но после се премина на синя блажна боя, която е по-евтина. Понеже бояджиите бяха цигани се твърдеше, че те избрали цвета, като този в маалата им. При констатирани спукани или счупени изолатори минаваха после съоръжени със съответна техника бригади, които ги подменяха. Така беше.

    След Десетото тази дейност се промени. Боядисване на стълбове – какво е това, биха попитали днешните служители на НЕК или пък: От къде пари за боя и работници? И те възприеха друга тактика. Където гръмнат изолатори и електрпроводът изключи отиват бригади и подменят повредените. А стълбовете? Те крозират и отиват към смъртта си. Тези грамади от стоманени профили няма да паднат скоро, но смъртта им е неминуема. Все една да имаш къща с ламаринен покрив и да не подържаш ламарината - отива цялата къща. А „гирляндите” – това са редицата изолатори? Част от изолаторите нямат периферия въобще, а има случай и на два съседни счупени. Това изкривява полето, предизвиква концентрация на напрежението в определени участъци с остър ръб и е риск от нов пробив. Нека някой да отиде и да види част от тези стълбаве между подстанциите Костинброд и Столник. Стълбовете на електропоровидите, това, което държи вените на енергийната ни система е обречено на смърт. А какви разходи отиват за един направа ва един стълб на електропровод? Той се сглобява на място, като елементите му са под номера. За да се изправи трябва бетонен фундамент от поне десет кубика бетон и техника. За електропровдите 400 кV пък има система от стави, върху които се изправя стълба с помощта на товарен хеликоптер и после се стабилизира с опорните въжета. А дотогава оторе бръмчи хеликоптера и гори керосин. Ъгловите стълбове са още по-сложни. Колко сложни и скъпи са тези съоръжения, може би всеки си е задавал този въпрос, виждайки електропровода 400 кV над Дунав между гр. Оряхово и Румъния.

    Аз гледам на стълбовете и състоянието на мрежата професионално и от тази позиция казвам, че по-зле техническото им състояние никога не е било. Всичко там се крепи на магия. Ще поместя и снимка на ръждялали до неузнаваест стълбове. Така ако продължи и стълбовете ще достигнат състоянието на язовирите днес, но след още години. Те са собственост на държавата и тя няма възможност да се освободи от отговорността за тях, както от язовирите По стълбавете  развъждане на риба или каране на джетове не върви и няма да се намерят кандидати да ги вземат. Като почнат да падат обаче, кандидати за скрап със сигурност ще има доста от маалите.

     Осигуряването на тока на държавата е свързано с националната сигурност. Държавните мъже да не мислят за националната сигурност на държавата си, не е ли това деяние за вписване в книгата на Гинес?

 

      ПП:

      Докато пишех този постинг по МЕЦЦО тръгна пак Реквием, този на Брамс, наречен Немски. Той за разлика от този на Моцарт е писан за живите и са ползвани текстове от Стария завет. Целта на този Реквием е да напомни на хората

    „Господи аз знам, че с мен трябва да има край, но моят живот трябва да има цел!”

      Знам колко им е интелекта на тези, дето отговарят за стълбовете и знам, че няма да разберат музката на Реквиема, но дано изискат слжебно текста му и да го прочетат...

 



Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Напълно те подкрепям, Преди няк...
07.02.2012 13:26
Напълно те подкрепям,
Преди няколко години се наложи да направим ревизия и боядисване на едно ЖеРе, което се използва за комуникации. Имам приятели в бившето Енерго, сега в разпродадените му останки и естествено се обърнах към тях с молба да ме свържат с това звено, което поддържа Же Ре тата за съдействие. И предполагам от първи път ще познаеш какво ми казаха - имаше, ама сега май никой не го се еня.
А уж частника бил по-добър стопанин от държавата. Ама то като си взел нещо само да го доиш, някой ден се събудиш и видиш, че е умряло...
цитирай
2. анонимен - Току що ти писах, но забравих да те ...
07.02.2012 13:30
Току що ти писах, но забравих да те питам как гледаш mezzo, ч е при мен го няма от близо 10 дни и пак ми казаха, че имали техн проблем и евентуално след няколко дена..На МСАТ кейбъл съм.
Георги
цитирай
3. bojo12345 - Помня как преди години високоволтовата преносна мрежа...
07.02.2012 13:45
...след АТЗ -то край Стара Загора по посока на Нова Загора, тежкия и мокър сняг замръзнал по проводниците беше пречупил стълбовете.
цитирай
4. planinitenabulgaria - Към Г/н Георги:
07.02.2012 14:01
Сигналът на МЕЦЦО е най-слаб, защото по него няма изяви на Кондю и Азис. Операторът трябва да дойде и да постави усилвател на антената преди входа й в телевизора или ако има видео, сигналлът трябва да постъпи в усилвател-разклонител към телевизора и видеото, иначе нищо няма да стане. Ако сигналът минава през видео и после влиза в телевизора се отнема част от силата му и без този разклонител-усилванел някои програми не могат да се приемат.
Коста
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12189245
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031