Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2012 01:13 - ЯЗОВИРИТЕ СЛЕД ДЕСЕТОТО – НА КОНЦЕСИЯ НА МУТРИ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 5300 Коментари: 9 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

              ЯЗОВИРИТЕ  СЛЕД  ДЕСЕТОТО – НА  КОНЦЕСИЯ  НА  МУТРИ

 

   Грабежът на страната, планиран от Луканката не отмина и язовирите в България. Те бяха разпределени на такива, които участват в енергопрпоизвоството и останаха под контрола на държавата, а другите бяха отдадени на концесия. Кои бяха концесионерите и кой го определи не бе ясно, защото язовирите ги застопанисаха мутри, зад които концеионерите останаха скрити. Други язовири пък директно си ги присвоиха местни феодали. Давам пример с язовира в Братушково, за собственик на който се провъзгласи местен дерибей с прякор Барона, прятел на Тататрчев. Той загради акваторията на язовира и не допускаше никой там. Яздеше джет и ловеше риба. Друг приятел на Татарчев, Роко от Кърджали, който печаташе фаливи пари се опита да присвои яз. Кърджали и атракционния кораб, който плуваше по него но не се получи. Много примери мога да дам, но ще се огранича само с още два:

    Доган чрез подставено лице – собственикът на таксиметрови коли в София, арабът Ашраф, получи в резултат на заменка от кмета на Своте Емил Иванов от ДПС язовира при с. Раниславци, ведно с гората около него. Едва ли много хора знаят за този бисер на Понор планина, но аз съм го посещавал преди да заградят района и да почват да го охраняват гавазите на собственика с рязаната карабина, с която „третираше” всички политици до сега. Извън темата ще кажа, че чрез подставено лице същият този с рязаната карабина чрез заменки, осъществени с Община Своге придоби махалите Добърчин и горите под вр. Грохотен и горите над махала Търсава.

    Най-много язовири на квадратен километър площ по времето на Правешката Тиква са били изградени в Източни Родопи. Тази линия е била правилна. В Източни Родопи може да има много дъждове и сняг, може да не вали и в продлъжение на месеци. Поради това е необходимо да се акумулира водата при поройни дъждове и снеготопене. Още една особеност имат Изочните родопи. Почвата там е малко и водата не може да се акумулира в нея както в Западни Родопи. Туристите, които обичат тази планина добре знаят какво става след дъжд по скалистите й долини, които преди дъждът са били сухи - стават непроходими след минути! Веднаж като буфер за поройните дъждове и втори път като влагозапасяване за нуждите на селкото стопанство - за това са били строени тези язовири. А работна ръка – турци-строители от района – колкото щеш. Пред погледа ми в момента се появи яз. Мъгляне. Егати язовира! Голям, красив, с мост, до него – най-старата джамия в Родопите, старо турско гробище със старинни камъни. Този язовир дава питйната вода на Джебел. Общината си го подържа и той е с функциониращи изправни съоръжения. Стената е земнонасипна, залесена. Това подържано съръжение никога няма да се срути, но причина за отличното му състояние е тази, че тук не допускат гастрольори да крадат джелезо и джици от язовира, а си го пазят. Като контрапункт на този подържан язовир посочвам гетото до стената на яз.Копринка, което поминува с откраднато джелезо от съоръженията на язовира и никой и не си помислюва да ги изгони от там.

     В Източни Родопи хората са чували за три язовира - Кърджали, Студен кладенец и Ивайловград. Средните по обем и малките язовири обаче там са няколко стотици. Само около с. Лебед язоврите са десет. Такава е била линията на партията някога, всяко поточе да се прегради и завири или заязовири. Който е пътувал от Асеновград за Кърджали и е гледал сигурно е забелязал , че в равнината има десетки микроязовири. Същото нещо продължава в източна посока, където няколкото десетки притоци на р. Харманлийска са завирени. Едните по-големи, други - по малки. Има и един голям язовир, Тракиец, който осигурява питейна вода за Харманли.

   До тук всичко добре. Язовирите построени и държавата се освободи от грижата да ги подържа. Даде ги на мутри на концесия. Те развиха там рибовъдство, наговориха се и направиха рибата една от най-скъпите стоки, други пуснаха по язовирите джетове и лодки, край тях построиха мутрешници. А подръжката на язовирите? Нема такова животно! Язовирите със земнонасипна стена издържат дълго, но и те изискват подръжка на шлюза и на системата при преливане. Иначе стената ще се размие. А тези с бетонните стени се нуждаят от сериозна подръжка. Червена светлина светна през по-миналата и миналата година, след като вода от неподържаните язовири наводни села, но вината бе насочена на другаде или прикрита. Дългите години на изоставяне на язовирите от към подръжка и ограбването им от към съоръжения, които стават за скрап води до много опасни последици. При препълване язовирите могат да се разрушат и да причинят страшни бедствия, защото няма кой да пуска шлюза и да регулира водата в тях, да им остави „буфер” да поемат „висока” вода, да бетонира цепнатините на изтичалото при преливане. Редно бе да „гръмне” язовир в Източни Родопи поради изброените от мен факти. И тази бомба се стовари върху с. Бисер. Реката му се нарича Буюкдере или Бисерска. Тя извира изпод землището на с. Миланово, където красотата е разпиляна без мяра. Тази река обаче има десетина притока и всеки от тях има микрояовир, а някои и по няколко каскадни. С. Орешец е с два язовира, с. Ботево има два язовира, с.Смирненци има язовир, с.Тънково има яовир, с. Ботево има три язовира, с. Лешниково има язовир, с. Надежден има язовир, а язовирите над с. Иваново са каскада от поне осем. Водата от един от всичките тези язовири, ако той се издъни ще отнесе с. Бисер. Аз изброих 19 язовира, но те са повече. Толкова изоставени от държавата язовири, предоставени на концесия на мутри или ограбени от към джелезо като дамоклев меч над с. Бисер - редно бе него да го тресне водната стихия.

   Водното богатство, природният ресурс на страната, отдадено на концесионери! Същите такиви концесонери-проститути, които взеха Софийска вода имат заплати по 69000 лв. на месец и пълна държавна издръжка за сметка на софиянци и какво направиха те? Загубите на питейна вода додстигнаха 70%, цените на водата се повишиха 10 пъти и не влагат инвестиции за нова мрежа. Защото всичките пари за вода отиват в джобовете им и напускат страната. Концесионерите, дали са местни или вносни, те ограбват хората, страната, похабяват национален ресурс – водата и се изявяват като престъпници и паразити спрямо него.

    Те така постъпиха концесионерите и с язовирите. Държавните мъже мислеха, че като махнат тези камъни – отговорността за подръжката на язовирите - от шията на държавата и мутрите като подпишат, че ще ги подържат, проблемите ще се рашат.

   Сега е с. Бисер, после ще има и други. Тук нещата са упущени както във влака и къде ли не. Грабежът по линията на язовирите вече става виден и с невъоръжено око. От всички. И от нищо неподозиращите хора преди да бъдат издавени или отнесени от водата и въобще неоткрити...

    Язовирите – на концесия на мутрите!

    Така го намислиха, така го направиха, ето и последствията.

     Но има и язовири не на концесия, и пак с точно такова отношение към тях. Нека някой заобиколи яз. Доспат от дясната му страна по течението на реката и да види кой е стопанинът там на гората, на незаконните селища с мутробароците, пред които стоят джипове с джетове и лодки. „Веселото село” край яз. Ивайловград бе една шушка в сравнение с този мегамутрокомплекс. Макар да няма нито един концесионер, сценарият тук се различава малко – язовирът се подържа от НЕК, от подразделението му Язовири и каскади. Тия, дето му се радват незаконно и на хартия не носят отоворност за него...




Гласувай:
18



1. bojo12345 - Коста , израснал съм в този край...
07.02.2012 11:21
Познавам Улу дере и притоците и още преди да сепострой яз.Тракиец-който освен,че беше за напояване все още служи за водоснабдяване на Хасково с питейна вода!Като го завириха 1963 г.беше целия разрешен за риболов.След като направиха водопровода ,забраниха да се лови от стената до острова (това го нарекоха вододайна зона)- охраняваше се и ХЕЙ всеки ден вземаха проби за чистотата на водата.
Тава Улу дере има един приток -Караман дере на ,който каскадно са изгадини два микро язовира яз.Кнежовник и яз.Мандра. И двата са като този Ивановския- не дай някой от тези двата да последва съдбата на скъсалия се!!!- ще помете Харманли.Тези са под аренда на фирми отдадени за рибовъдство!!!
Ивановския от много години е занимарен , там куче влачи диря няма-жалко ,че пострадаха съвсем невинни хората на едно цяло село!
Дано трази трагидия вразуми управниците и да се променят нещата !
цитирай
2. panazea - Здравей !
07.02.2012 11:21
Позволих си да включа линк на твоята публикация в моя блог . Ако позволиш , ще го влюча и към фейса : Красотите на България .
С уважение : Панацея
цитирай
3. sande - Поздравления, Коста, за смелото ти навлизане в тази "забранена зона", където се стреля с рязани пушки!
07.02.2012 11:59
Вярваме ти, защото ти като музикален пътешественик си обиколил родните поля и гори многократно и ги знаеш работите.

Добре,че биеш камбаната.

Но си знаеш поговорката: "Като си пееш, Пенке ле, кой ли ми те слуша?"...
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Прибавих към последния ми постинг ...
07.02.2012 14:28
Прибавих към последния ми постинг линк към този, за да е ясно какви са причините, довели до това състояние на малките язовири и бизхаберието на местната власт към управлението им. Да добавя само, че много областни управители актуваха много язовири като публична държавна собственост. Такива язовири могат да се предоставят само на концесия и така се е тръгнало нататък да ги дават на местните мутри.
цитирай
5. анонимен - Благодаря, че сте написал всичко ...
07.02.2012 19:51
Благодаря, че сте написал всичко това. Толкова истини на едно място скоро не бях виждала.
цитирай
6. koliok5 - Браво,
08.02.2012 09:55
браво за поста.
цитирай
7. momchil - Проблемът не е в концесията, като ...
08.02.2012 10:31
Проблемът не е в концесията, като такава, а в концесионера и в този, който следи за спазване на законите и наредбите. Дори и да са държавни пак ще бъде същото. Иначе статията е страхотна.
цитирай
8. planinitenabulgaria - На Момчил:
08.02.2012 10:58
Концесията у нас е форма на грабеж с два участника: този, който дава концесията и този, който я взема. Пример - Софийска вода. От какво Валяка и кристалночистият като спрайт Софиянски станаха милионеири? Защо водата поскъпна 10 пъти? Защо заплатите на концесионерите са по 69000 лв. на месец и имат право да теглят пари за лични нужди колкото преценят, че им трябват? Няма по-нагли крадци на софиянци от концесионерите на Софийска вода, но защо от МРРБ, МОСВ, ДКЕВР, Общината и др. и дума не казват срещу тях. Само аз ли знам нези факти? Отговорът е един: концесията ги свързва.
Точно така се гледа и на концесията на язовирите, оставени без подръжка. Там мутрата не ограбва един милион потребители на вода със сметките, но съм убеден, че се "отчита" на далият му водоема за концесия - да спи безплатно в хотела му, да кара джет или пък ду му откара за Никулден риби.
А отговорността като се срути стената на язовира?
Оказва се, че язоврът е процесен - води се дело между общината и държавата и затова не се подържа, че няма Акт 16, че язовирът няма собственик, че документацията му я няма. И става така, че рибата на мутрата в стопанисвания незаконно от нея язовир е по-важна от живота на хората, застрашени от срутването му. А за срутването има много допринасящи предпоставки - мутрата държи язовира винаги препълнен, за да има повече вода за рибата и вместо за подръжка изразходва средствата от"рибобизнеса" си за джетове, лодки и др. простотии. Ако не се промени това статукво, ще има още нещастия. Сега стените на язовирите са по-скапани отколкото преди 22 години, когато стартира разграбването им.
Разрушилият се язовир бе малък, но има огромни, с няколко села под тях. Имаме и спомен от жестоко бедствие: Село Згориград, отнесено не от вода, а от тиня на утайник.
цитирай
9. mileidi46 - Ако някой казва истината, ако някой ...
08.02.2012 11:16
Ако някой казва истината,ако някой знае истината -това си ти приятелю!!!
колкото и да биеш камбаната-народа е глух и ням!!
По-точно,просто така му изнася!!!Много по-лесно му е да има кого да псува и да обвинява,затова ,че го е страх да застане и да поиска отговорност от тези,които сам е избрал.....Ако не за друго-поне за това,че са излъгали и не са изпълнили предизборните си обещания!!Оставка и съд. И вън от парламента на всички играчи от 20 години насам....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12187845
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031