Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2012 13:42 - ПРЕДИ ЗА ЗАПОЧНЕМ ДА СТРОИМ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 6251 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

   ПОЛЕЗНИ  СЪВЕТИ  ПРИ  СТРОИТЕЛСТВО НА КЪЩА  ВЪВ  ВИЛЕН  ИМОТ

 

     Обичащият природата за да е по-близо да нея в един момент решава да си направи и къща сред нея. Къде ще се намери място за строително творчество е Божия работа. Още нося спомена от първия ни опит да потърсим подходящ за нас парцел в Кътина. Като минавахме между едни шипки, аз – носейки дъщеря ни, един доста висок шипков храст изпружинира, удари я по бузата и бодил като въдица се заби и остана в ухото й. После гледахме огромна самотна каменна къща в махала Елата-1 на Плана и на други места, но изведнаж късметът ни сработи: наш роднина избяга в Америка и неговият баща ни дари парцела му в Панчарево. Три пострйки изградих със собствените си ръце и имам доста набран опит. Оказа се, че имам строителни умения без да съм се занимавал никота с тази дейност. Когато видя строитетелство на сгради при пътуванията ми из страната ги разглеждам професионално и откривам грешки в конструкцията им, в изпълнението, в качеството на работата им. И си казвам: добре, че нямах нужда от тез...

   В настоящото писание искам да кажа най-важното, към което трябва да се стреми изграждащият си вила и как да предотврати нежелани последствия. Грешки в строителството се отстраняват много трудно, а в повечето случаи е невъзможно.

    Тази зима бях гост на Зимевица и Бов, два прекрасни района за вилни имоти. Ако някога късметът ми бе излязъл тук, сега щях да имам красива къща в този възлюбен от мен район, отдалечен на около 75 км. от София. Но стана така, че от входната врата на коперацията ни до вилата ни отстоянето сега е само 17 км. Парцелът ни не беше нещо особено, защото е със северно изложение, но аз така го преооформих, че слънцето вече е при нас от изгрев до залез през цялата година. И кладенец си направих дори.

    Днес строителни матерали има много, повече от половината от тях са фалшиви. Въпреки това много от новите материали и технологи могат да се ползват с успех. Какво трябва да се стреми да постигне строителят при изграждането на къщата си?

   Първо, къщата не трябва да бъде с РЗП над 50 кв. м, като тя трябва да има една голяма стая с общо предназначение от 18 кв. м. с кухненски бокс в нея, спалня от 12 кв. м, баня-тоалетна от 3,5 кв. м. и тераса от около 8 кв. м. Това е напълно достатъчно!  Първото нещо, което трябва да се предотврати, това е да се изкачи влага по хигроскопичен път до нивото на пода на къщата и второто е да се даде възможност на сградата да „диша”. Предотвратяването на възможността да достигне влагата до пода се постига по следния начин:

    Стените до бетонния пояс се строят от камъни на два етапа. Във видимата си част зидарията трябва да е докоративна. Ако не се получи има рязани плочи, които се поставят по специална технология за украса на каменния зид след завършването на строежа. Най-устойчиви на атмосферни условия са гнайсовите.

    Не винаги теренът е хоризонтален, с това се съобразява проектантът. Ако е наклонен, банята трябва да е на мястото на най-високия зид. Разглеждам случай при хоризонтален терен:

    Правят се каменни основи на къщата, като се изкопават основи за зидовете 50 см. в земята и дебелина на камената стена 40 см. При достигане на нивото на земята се прави пояс около къщата по начин, теренът около нея да бъде покрит със здрав пояс, който да излиза на 50 см. от зида. Това ако не се направи после започват да растат треви и храсти  до самата къща, с които няма преборване. Този пояс се армира здраво, като върху каменния зид има ж. б. пояс със сечение 25 х 25 см. и армировка с №12 или 14. Извън габарита на къщата дебелината на пояса трябва да бъде 10 см и да се армира пространствено с бетонно желязо шестица. Предвижда се и наклон за отвеждане на дъждовната вода извън основите на къщата. Смеската за бетона е 3 обема филц, три обема пясък и два обема цимент. Може да се се повиши цимента до 2,2 части. От марките цимент, които се продават само типа ТИТАН е качествен.

    Завършен е първият етап от спроежа, „излизане от земята”.До тук е най-тежкото при строежа. След това започва декоративното строителство с камъните. Тъй като строежът е от типа ниска /лека/ постройка, бетонни колони, скрити в каменния зид, които да се вържат за първия пояс трябва да се направят при съмнения в здравината на терена – ако при изкопаване на основите пръстта остава жива, хумус. Височината на този декоративен зид трябва да бъде поне 40 см. над бетонния перваз.

    При изгражданто на тези каменни стени се оставят отвори в тях за проветрение на подземието на къщата. Това е много важно! През тези отвори ще навлизат всякакви животни, които ги има в околността за да се крият, зимуват и т.н. това не пречи на обитателите на къщата, напртив, носи радост. Дойдат таралежи, смоците са разбягват. Дойдат смоци или невестулки – мишките побягват. Отворите се съобразяват по начин, да не загрозяват постройката и да съвпадат с преобладаващата посока на вятъра.

    Под площта, върху която ще бъде банята трябва да се направи изкоп до дълбочината, на която е поставен първия ред камъни върху земята и площта да се бетонра. Тук трябва да има помещение, в което да може да се влиза от към банята, защото в него ще се разположат водопровода, канала и кабела. За тези три неща се предвиждат отвори в каменния зид.

     Следва нов етап в строителството на сградата, цялостна бетонна плоча или бетонни греди и панели, изготвени в двора и монтирани на място. Ако се направи монолитна бетонна плоча трябва предварително да се направят опори, които ще я носят и ще се изгуби доста дървен материал. Плочата може да се направи и от сектори по следния начин:

   Олива се ж. б. пояс 25 х 25 см над каменния зид, като се предвижда арматура за колоните. Отливат се в калъпи бетонни греди с размери 10 х 10 х 250 см. армирани с бетонно желязо осмица. Дължината на някои от тези греди може да се съобразят с мястото за поставяне, за да не се режат после. Една такава греда тежи 90 кг.

   Вторите елементи за пода са армирани плочи 5 х 50 х 100 см., всяка армирана с по 6 м. бетонно желязо шестица. Всяко плоча тежи по 90 кг. След отливането им в калъпите те се покриват задължително с полиетиленово платно, за да не се напукат и след втория ден се поливат с вода. След четвъртия ден могат да се извадят внимателно, защото още са крехки и се оставят изправени, като също се поливат редовно с вода.

    За опора на бетоновите греди се правят фусове от опори, изградени с камъни и бетон, като те се нивелират. Те се правят така, че върху тях да се поствят гредите на разстояние от осовата им линия около 101- 102 см. Бетоновата греда трябва да опира в опори на всеки 125 см. За да стане опирането сигурно се поставя върху опората бетонов разтвор от пясък и цимент. За плочите в банята се предвиждат отвори където е необходимо. При полагане на плочите върху гредите се поставя върху гредите пак бетонов разтвор от цимент и пясък, за да прилепнат плътно.

     По пода повече не се прави нищо, продължава се със строежа нагоре. Добре е да се ползва като материал газбетон, защото предимствата му са големи. На всеки ъгъл трябва да има ж. б. колони, на всяко място на концентрация на напрежение – също. Височината на зида от газбетон трябва да бъде 275 см, като в последния ред на зида е добре да се предвидят места за гредите, да се поставят те и тогава да се положи и горният ж. б. пояс. От този пояс трябва да се предвидят технически средства, за да бъде „вързан” покривът за сградата абсолютно.

     Покрвът е добре да бъде двускатен с наклон 10 градуса. Сега има много материали за покриване. Стените трябва да са така плътно прилепнали към покрива, че там де не могат да проникнат съсели. Знам случаи на съсели, прогони обитателите на къщата и на къща, напусната от хората, защото е била проядена от съселите.

     Таванът на помещенията се прави от греди, между които ще се постави термоизолация от минерална вата. Има си технология за полагането й, върху тея се поставят плоскости OSB тип влагоустойчиви. Трябва да има достъп до тавана от задната страна на къщата чрез здравоплътна врата. Над банята пък се прави бетонна плоча, върху която се полага дишаща термоизолация.

    Електрическата инсталация трябва да е здрава, тип двупътна. Това означава, че кръгът за силовите уреди прави кръг в стаята и по този начин сечението му става двойно. Каналът за водата се опростява много, защото кухненския бокс се явява на стената на банята.

    След завършване на всички работи в стаите се доправя подът. Първо се запушват процепите между плочите и след това се нивелира с 2 – 3 см. рядък бетон. После се полага топлоизолацията, която може да бъде и от газбетонни блокчета, които от горната страна се бетонират. Тогава могат да се поставят и плочките в общото помещение. В спалнята след нивелиранто се полагат греди, между тях се налива термоизолция и се поставя дюшеме.

   Днес поставянто на прозорци е съвсем лесно. Поръчаш си ги по рзмер и си ги монтираш.

   Технологията на газбетонното строителство разрешава да се правят скрити трегери, като от външната им страна се поставят газбетонни блокчета с 5 см. дебелина и между тях остава 15 см. трегер. Това е напълно достатъчно при местата над прозорците и вратите. Полагането на ел.проводници и контакти  също много лесно. Не е необходима и мазилка, а само замазка на стените. Въшната замазка се прави с 3 части мрамрно брашно, 1 част хидратна вар и половин част бял цимент. Тази замазка се прави от вън ако няма да се поставя топлоизолация. Макар газбетоновите тухли да са добри топлоизолатори, аз считм топлозолацията на сградата за необходима.

   Сега за „дишането”, проветрението на сградата. Това е едно от най-важните неща и то се предвижда при строителството. Всяка стая трябва да има комин, макар никога да не се наложи да се ползва. Банята трябва да има отдушник, изведен към комина. Отдушници рябва да има и от двете надземни помещения - под банята  и  под останалата част на къщата, също изведени при комина. В една такава къща вздухът винаги ще остава свеж, никога няма да има усещане за влага или застоял въздух

    Къщата трябва да има и соларен панел на покрива, който да затопля водата в бойлера или да топли помещенята през зимата дори там да няма човек. В банята трябва да има предвидено място за ел. печка, а също и принудителна вентилация. В спалнята може и да няма печка, но в общото помещение това е задлжително. Ако ще се поставя конверторен климатик някъде пак се мисли при строежа.

   Ако каменната зидария не е расива, може да се разкаси с плочи от гнайс по спецална технология. Те се изтраждат от външната страна на зида по конец, след което се налива малко разтвор между тях и зида от 1 част цимен и 1 част пясък. След втвърдяването му се налива още и когато и той се втвърди, започва се нов ред. Майстори-педераси лепят плочките с теракол по метода на четирите кюфтета, зад тях влиза вода и те падат през пролетта.

   В това писание описах някои основни лини, които спазих при строителството на къщите ми и ги считам за добри. Как ще се разпредели къщата, на къде ще бъде изгледът, как ще се оформи вътрешната архитектура - това всеки решава сам. Като погледнеш на един човек къщата, става ясно какъв е човекът. Хайдн пък хказал за една творба на Ван Свитен: Какъвто човекът, такава и музиката му. Затова днес има скромни, но красиви къщи, има и мутробароци. Каквито хората – такива и къщите им.

    Не само по къщите, а и по градините се съди за човека. Защото простите неща не са за прости хора. А за градините – ще има друго писание. Защото към гората и плодните дървета изпитвам култ. 

   

 



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Изгореха виладжиите ...
25.01.2012 18:10
Първо се взема виза за проектиране, после след готовия проект се намира фирма за стр. надзор, заплаща се разрешението за строеж и чак тогава се строи и то от лицензирана фирма. Посочения в постига начин на строителство ще докара на собственика само ядове, глоби, такси в троен размер и за компания инспекторите по незаконно строителство. Сега да не е абдул Хамидовото /и на Майстор Манол / време та всеки мераклия да си зида дуварите. Модерната ни държава е създала лабиринт от правила на принципа : инстанция - квитанция.
цитирай
2. анонимен - Имаш много недостатъци Майсторе - и ...
30.01.2012 14:49
Имаш много недостатъци Майсторе - и в проекта, и в технологията ;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12293731
Постинги: 4567
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930