Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2012 18:54 - МАХАЛА ПЛЕШКА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2995 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 21.01.2012 20:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                   РЕКВИЕМ  ЗА  ДЪБОВАТА  ГОРА
      Реквием се е изпълнявал за починалите католици, но евангелистът Брамс пише реквием за живите. Да знаят, че някога ще умрат, но, че животът има цел и те трябва това да го знаят. Така той създава този шедьовър, който посвещава на паметта на майка си.
     Нещо подобно става с дъбовата гора. Все още я има, но така се сече от мутрите, че ще я изчезнат от всичките места, до които могат да достигнат секачите им. Дъбовото дърво при горене отделя най-много топлина и се явява много търсено на пазара за огрев в момент, когато енергийната мафия клати държавата. Енергийната мафия затвори каменовъглените мини, тя определя космически цени за течните горива, тя в момента иска да бутне и правителството чрез стачката на миньорите, подвластни на синдиката на Гоце-Тренчев,  Резултатът от енергорекета над хората:  Навсякъде по гората пеят моторни резачки. Тук държавата я няма, има мутродървари. Сигурно се печели от това, защото царо-менте се бе договорил със службите за измамата на народа му да му разрешат да сече не какво да е, а бяла мура от Рила от района, който дава вода на яз. Искър. Доста походих тази зима по Пролома, навсякъде се сече. Камионите слизат от планината и така ще е през цялата зима. През летния сезон ще се покрият някъде.
   Махала Плешка е част от някогашния мегакомплекс от махали, наричани Церецел. Описвал съм ги в блога си. Този мегакомплекс е обхващал всички села на Мала планина и на Косматица. Това е един триъгълник с върхове: Курило, Своге и Раниславци. Такова огромно нещо /махали/ другаде в България няма. Всяка си е имала име. От тези махали водят началото си много села и градове днес.
    Махала Плешка  е разположена по долината на р. Дълбочица, явяваща се централна за махалите. По доловете, даващи вода на реката има десетки махали. Те са разположени по южните скатове на планините, най-висока от които тук е Косматица. Последната махала по Пеюв дол е Лешка. Надморската й височина е 1100 м. Поминъкът тук е бил животновъдство. На стотина метра над селото има огромно пасище. Подобно е местоположението и на една от любимите ми махали, Лескова, но там климатът е по-благороден и тя е с 200 м. по-високо разположена от тази. Пътища до тук вече няма. Старият път, по който хората слизаха с превозно средство до Своге вече е изоставен. Само ако се отвори сеч на мутродърварите, те ремонтират пътя. От към Томпсън има път до махалата Пеюв дол, но и той вече се изоставя. 
   Голямата надморска височина на селото предлага разкошна панорама към Мала планина, и към отсрещния бряг на Искъра над с. Томпсън.Селото е открито само от юг. Малко по-високо извира водата за селото. През зимата слънцето го огрява през целия ден. 
   От това село има няколко възможни прехода. Може да се достигне до с. Томпсън по шосето по долината на р. Дълбочица, като се посети кръчмата в с. Церецел-център. До с. Томпсън може да се отиде и по билото на Косматица, много е красиво. Две възмогжности има да се достине и до Своге. Може да се продължи през вр. Церия и да се достигне до Чибаовската седлвина, а от нея се отива към Чибаовци, Свидня, Царичина, Балша, Кътина и Владо Тричков. Тези преходи съм описвал вече.
  На добър път в махала Плешка!


image

Гънката на планината Косматица, където е /била!/ разположена махалата. Всичкото туй са Ореше и засЕваше, казаха хората. Вижда се билото на планината, която е висока около 1200 м. н. в.

image

Тези увредени от суровите условия къщи напомнят за многолюдната някога махала.

image

          Другият брат връща стоката при къщите, защото се бе отдалечила доста.

image

    Един от двамата братя животновъди, последните жители на махала Плешка.

image

                        Не ме е страх, че ще си умра сама в планината.
                        Страх ме е да не ми откраднат козите.

image
На това куче бащата е чакал. Ходи със стадото и спазва кучешките закони, но не лае.

image

        Кучето - чакал избира място, където има подходяща маскировка за него.
image
      Ловно куче от махала Плешка
image 
              Това се получава след интимен контакт на кучка с чакал



Гласувай:
9



1. mt46 - Поздрав за постинга, Коста!
21.01.2012 22:46
Чудесни снимки!...
Трябва да се секат не ценни дървета, а... мутри...
Лека вечер!
цитирай
2. planinitenabulgaria - На mit46:
22.01.2012 10:24
Мутрите са по-устойчиви и от дъбовите дървета. За да не поставят пернишите мутри във фокуса на вниманието на хората, какви фиести правят всичките: полиция, следствие, прокурор, съдии. Само и само да не стане дума за пернишкия феодал и за мафиите там. А животът на момичето? Той е бил оценен на 500000 лв....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12307491
Постинги: 4577
Коментари: 10805
Гласове: 18386
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930