Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2012 11:08 - ВИСШИ РАЗУМИ – ЧЕТИРИ БРОЯ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1205 Коментари: 1 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                        ВИСШИ  РАЗУМИ – ЧЕТИРИ  БРОЯ

 

     Днес, по времето на компютрите, човешкият мозък се сравнява с техния харддиск, който съхранява информацията. При първите персонални компютри харддисковете поемаха към 30 гигабайта инормация, но днес тя вече може да достигне до един и дори повече терабайта.

    При Божиите същества с мозък и нервна система мерни единици не могат да се цитират, но огромна съхранена информация и програми, че има заложени в мозъка им, в това няма съмнение. Понеже съм зодия Риби ще цитирам едно чудо с рибите. Известно е, че те са пътешественици, чиито миграции надминават по дължина тези на прелетните птици. Ето един пример:

    В Дунава около Видин се излюпва една рибка змиорка. Тя в началото въобще не прилича на змиорка, такава става  в по-късен етап на развитието си. И тази рибка като се излюпи тръгва по течението на Дунава. Достига Черното море, но и там не остава. Намира Босфора и преминава в Мраморното море. При пътуването си тя нараства. От него през Дарданелите отива в Егейското море. Вече рибката е поотраснала, набрала сили, може да започне едно доста по-сериозно пътуване. Доплува тя в Средиземнто море, преминава и през него, улучва Гибралтарския пролив и навлиза в Атлантическия океан. И него прекосява. Достига крайбрежието на океана в района на Куба. Колко остава там не е ясно, но като постои там някакво време започва обратния си път. Каква е тази навигация, да улучи отново проливите и да се върне при Видин, за да си снесе хайвера и да умре където се е родила, такава навигация  сигурно и спътниците нямат. Това, че тази риба все пътува, разгадаването на тайната й става доста късно. Защото при пътуването тя променя и формата си. След доста продължителни изследвания маршруът й е бил изяснен: от река Дунав до Куба!

     А сега за подобни чудатости сред хората:  

    В близкото минало имаше един шахматист от Аржентина, гросмайстор Найдорф. Той не бе ставал световен шампион и поради това не е толкова известен, но пък е известен с друго - с феноменалната си памет на шахматната дъска той нямаше равен на себи си. Някои шахматисти играят партии блинд. Това означава, че шахматистът не вижда фигурите на шахматната дъска, но помни ходовете и така играе. Има шахматисти, които играят блинд на две или дори на три дъски. А Найдорф играеше блинд на 64 дъски, колкото са черобелите квадрачтета на шахматната дъска. Ако една партия продлжава средно 20 хода, това означава 40 промени по всяка шахматна дъска. На всиките 64 дъски промените стават над 2500. Найдорф ги запомня!

   Този може да се мери по обем на паметта със змиорката!

   Още един пример ще посоча за гениална памет. Полското гениално еврейче Юзеф Хофман е пианист, роден през 1876 г. Учи при най-добрите музиканти на Европа. Той е и композтор, но творбите му не са нещо особено. Изявява се и като педагот. Изнася концерти по целия свят, които са организирани от неговия импресарио. Репертуарът му е бил огромен. Вечерта, преди концерта или преди да излезе на сцената  Хофман е запитвал маестрото: Господине, какво ще свиря тази вечер? И импресариото му е казвал: напр. Брамс – Концерт №1, Голберг-вариации, Хайдн - Соната №39, после тези и тези бисове. Без да е погледнал нотите или да е упражнил пиесите непосредствено преди изявата си Хофан излизал на сцената и изнасял концерта или рецитала.

     И днес има пианисти с огромен репертоар. Вайсенберг напр. има в репертоара си 60 концерта с оркестър. Но такъв феномен повече не се е появявал.

    Още една феноменална памет:

    Ивестна филхармония ще изпълнява симфония на Шостакович, на репетицията на която присъства авторът. За да са по-дълго време с този велик човек, филхармониците решили да изпълнят цялата симфония. Доста е изморително това, да я свирят два пъти за един ден и при това на ниво, но заради Шостакович така решили. Да ги види на какво са способни. Малко след започванто на репетицята обаче Шостакович ги прекъсва и иска обяснение от диригента:

    Защо английският рог свири с една октава по-ниско?

    Оркестрантите стават на крака и започват да ръкопляскат на Шостакович. В оркестър от сто инструмента да различиш, че един от инструментите свири точно партията си, но с октава по-ниско – това не са и предполагали. Диригентът му обяснил, че партията на английския рог е много тежка и музикантът свири така, за да пести силите си за вечерта.

    Ще поясня нещо по тази тема. Обоят и англиският рог са дървени духови инструменти, при които звукът се образува в една стройка. Въздуът през нея преминава през много тесен отвор, поради което звъкът на тези инструменти е писклив. Мазикантите трябва много силно да надуват, за да премине въздухът през стройката и поради това в по-напреднала възраст те получават дори белодробен емфизем и ги пенсионират по-рано. За да може да издържи на този маратон, изпълнителят на английския рог и диригентът решили партята да се изпълни по начин, при който инструменталистът да спести силите си за вечерта. Но Шостакович ги хванал.

    Четвъртият брой висш разум ще го пропусна. Той още твори сред нас. Опасявам се, че  ще вземе да се възгордее и да снижи нивото на творбите си или пък да престане да твори. Ще дойде време и за него...

   

 



Гласувай:
9



1. divna8 - Саргасово море е целта на змиорк...
13.01.2012 11:59
Саргасово море е целта на змиорките... Спомен отпреди милиони години, когато там е било / а, май си и остава!/ най-подходящото място за хвърляне на хайвера. После излюпеното потомство тръгва по обратния път: откъдето са дошли родителите...
"Преселението" е познато не само на човеците :):):)
Но се замислям и за друго: дали спорят с другите змиорки за произхода си и кои от тях е били първи?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12288800
Постинги: 4567
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930