Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2011 12:57 - „СЪРБИЯ НЯМА НИЩО ОБЩО СЪС ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ!”
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2665 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 29.11.2011 15:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

         „СЪРБИЯ  НЯМА  НИЩО  ОБЩО  СЪС  ЗАПАДНИТЕ  ПОКРАЙНИНИ!”

 

     На 27.11.1919 г. е бил подписан Ньойският мирен договор. Този договор не е бил мирен, защото подготви предпоставките за възникване на Втората световна война след четвърт век. Това не е никакъв договор, а диктат на победителите в Първата световна война, който засегна особено болезнено малките държави, привлечени да участват в нея на страната на „лошите”. А „добрите” – това бяха Англия, която тероризираше чрез колониалните си владения половината свят и го ограбваше и франузите. Лошата България е била наказана с отнемане на нейни територии и придаването им към съседни държави ведно с крупното българко население в тях. Тази несправедливост на договора не бе отстранена спрямо малките държави дори след Втората световна война, в която също участваха „лоши” и „добри”. Добрите бяха англичаните, които така разделиха колониалните си държави, че оставиха ужасни проблеми в тях, напр. кюрдския проблем, този между Индия и Пакистан и др. По подобие на Ньойския договор отново бе извършено отнемане на територии от едни държави и придаването им към други, бяха създадени държави без никакво бъдеще, както на времето бе създаден СССР. Една от тези държави бе Югославия - новият СССР, която освен Тройното кралство от сърби, хървати и словенци, които не се понасят, включи и други държави и етноси още по-несъвместими да живеят заедно. Поради тази причина – изкуствената държава Югославия, придадените към Тройното кралство български територии бяха оставени към нея. Планираните от „добрите” разпри в Югославия дойдоха доста рано, но позицията на тази държава, която се водеше неутрална бе толерирана от Запада, който плати доста скъпо за съществуването й под формата на заеми, както тогава се наричаха кредитите. Съществува виц от времето на Тито, когато Хрущо му отиде на крака. Излиза Тито и си пипа възела на вратовръзката, да види дали е на място и ципа на панталона, дали е закопчан, но тези действия се оценяват от сътрудниците на КГБ като съмнителни и веднага изпращат информацията до Центъра в Москва. От там след секунди идва отговорът, какво е искал да каже Тито на Хрущо: До гуша ми доди да ми давате заеми, ама ке ме фанете за курецо да ви ги върнем!!!. И препоръчали на Хрущо – никакви заеми да не му дава, ке го завлече и него.

   Разприте и разпадането на Югослаия бяха неминуеми. Причина за тях бе шовинизмът на Сърбия, тяхната мания, че са над всички в югосъюза. Те започнаха да жвеят на гърба на другите етноси и държави и да се отнасят с тях лошо. Стигна се до там, че научените да работят сърби – мюсюлмани в Босна намразиха другите сърби така, че искаха да се отърват от гнета им на всяка цена. Напомням, че сърбите в Босна са заселници от Сърбия, които на времето биват разселени там и им е била предоставевена по 300 дка земя и гора. Що за хора са сърбите говорят събитията от Жепа и Сребреница. И в Косово стана нещо подобо. Там мюсюлманите работят, сърбите –по кафаните и кощаните. Защото са много висши. Показахи ги, когато Милошевич отиде и им обеща закрила. Дебели като бурета, едвам ходят, когато са извън джиповете си.

    Югославиа се разпадна. Последни ги напуснаха черногорците, защото съюз между сърби и черногорци не върви. Черногрците – това са най-красивата раса на Европа, но и най-мързеливата. От тях нищо не могат да вземат сърбите. Ако не са албанците в Черна гора, черногорците са умрели от глад. При разпадането на Югославия юридически отпадна и статутът на нашите територии към нея,наричани Западни покрайнини. Това са бългрски територии, временно придадени към Трйното кралство - не към Сърбия! – и те трябваше да бъдат върнати на България. Но България не си ги поиска, разтягайки политлокумът за мостове на дружбата между нашите страни и други видове педерастии, Европа си затрая, щом ние самите не си ги поискахме. Европа ще се застъпи, но ако има интерес от това, а разделението е коз в нейните ръце: Който даде повече при решаване на проблема, той ще се окаже „добрият”. Сега сме в ЕС, Европа пак си трае, защото е пред срутване от проблеми, които държавите – мошеници, на първо място Гърция – най-големите мързеливци и паразите - й натресоха.

    Нашите съародници и територии остават в Сърбия незаконно. През 1919 г. българите там са били 120000, днес са само 20000 благодарение на сръбсакато политика за асимилиране на това население и разселването му поради трудните условия за живот. Напомням, че естесвените връзки на тези райони с България бяха прекъснати, като техните контакти със Сърбия могат да се осъществяват като се преодоляват големи планини, високи почти 2000 м.н.в. Давам пример за връзката между градовете Босилеград и Сурдулица, като пътят между тях преодолява Дукатскта планина под вр.  Бясна Кобила.Височината на този проход е поне 400 метра над нивото на Петрохан, а в този район зимите са ужас. Политическата линия на сърбите бе ясна: обезбългаряване на тези райони, присъединяването им към Сърбия и ползване на огромните им природни ресурси: вода, енергия, гори, рудни находища. А хората – това е последната им грижа. В това отношени Босилеградско е в по-трудно положение от Пиротско поради високите планини зад него.

    На срещата между саъродниците ни от Западните покрайнини и нас по случай годишнната на договара бяха дошли двама достойни наши сънародници, поетът Иван Николов, председател на КИЦ на българите в Босилеградско и Зденка Тодорова, член на Хелзинкския кмитет за защита на правата на малцинствата, от Цариброд / преименуван от Тито на Димитровград/ . Изнесна бе нформация за положението там, което никак не е добро за българсккото малцинство. Даден бе пример със строежа на антена за мобилен оператор, която се строи върху войнишки паметник в Цариброд на загиналите български войски във войните там. През 1946 г. Тито взрви паметника, никой от нашите режими в последните години обаче не продумва за това. Сега на мястото на взривения паметник, в чиято основа е вграден сарофагът с костите на войниците, се издигна стометрова антена, а за да се прострои тя бе разрушен и паркът към паметника, засят с растителност, взета около Рилския манасир. За тези неща бе прожектиран филм със Зденка Тодорова.

    На срещата се изказа Ивн Николов, който разкритикува косвено сръбския шовинизъм и българския нихилизъм. Той е заложил в тази борба за запазване на балългарското в Западните покрайнини културата, а не политиката, която той счита за променлива и на която не може да се разчита.

    Думата взе и Зденка Тодорова.Речта й бе кратка, защото тя говори достатъчно във филма за Цариброд. Уж български етнос, уж многонационална държава, а в Цариброд първият полцай – сърбин, а също и останалите, че и на границата. И в местната власт – същото.

    Срещата бе водена от д/р Янев, а адвокат Челебиев прочете декларация до наши институции, между които и Парламента ни, за предпремане на действия от страна на България за подобряване на положението на тези хора. Едно от тези предложения бе да се дадат на българските граждани в Западните покрайнини български паспори.

   Ще ще дам лично мнение, защото съм независим в разсъжденията и в изводите си. В с. Требич, Софийско, хората имат една поговорка: Отпред змия – отзад магаре! Точно в такова положение са сънардниците ни в Западните покрайнини. Те имат основание да не вярват на сърбите така, като и на нас, за да се страхуват. Ако бяха останали в България щяха да им вземат земята и другите собсвености, да им забранят да пътуват и да ги ликвидират като хора и ценностна система. В Сърбия пък българите бяха подложени на тормоз, икономическа изостаналост, сърбизиране. Наши огромни райони в България, някога богати, днес са обезселени заради прогонването на хората от средствата им за производство - земята и положението тук е дори още по-страшно. В тези райони сега върлуват цигански банди, които доизгризкват всичко останало и превръщат градините в пустиня. Това е пътят, който е поела 2/3 от Северна България. В Сърбия пък нямаше текезесиране, днес поради това няма и цигански банди. Там бедите на сънародниците ни идват от друга посока. Не им е лесно на хората в Западните покрайнини, но и тук на селяните никак не бе лесно благодарение на богатия съветски опит, който възприехме и който е продължение на учението Мркс, целящо налагане на фалшив обществен строй, при който хората да се мразят, самоунищожават, държавите им да останат територии без население или с примАтивизирани крадливи изроди.

   А над българското малцинство в Сърбия се задават нови трудности. Има заплаха за разправа с дейците за съхраянване на българската памет там, но има и по-голяма заплаха. Националистите, водени от Войслав Шешел и заместника му /не запомних името му, звучи ми като Лайнолюб Вайнович/ издигат лозунги против влизнето на Сърбия в ЕС и имат голяма подкрепа. Възможна е тези тенденции да надвият, като за това ще помогне и положението на ЕС в момента, което благодарение на страните - мошеници в него се влошава. В България референдум нямаше, но в Сърбия ще има. Въпреки - претенциите им, че те са най- и по-, че мъжете са от типа курецкаогредо, а жените пичикаояма, сърбите са доста прости хора. В една област обче им признавам превъзходствното, тяхната чалга не е чак до толкоз просташка както нашата. Просто в тази област те са по-добри от нас. При едно влизане в ЕС – този пенис се подмята вече години от нашите управници с  наежда някои да се ловнат за него! –въпросът със сънародниците ни щял да се реши. Не, няма да се реши, казвам аз, защото нашите територии, над 80% обезбългарени  си остават в Сърбия. Но и тази надежда ще умре. Мисля, че това ще се случи по един съвсем незначителен на глед повод. Взривяваха покрай път в Сърбия, в Царибродско, наложи се да чакаме. Дойде до нас един полицай, явно сърбин и каза нещо, от което разбрах да чакаме за зелен семафор. Светна зелено, потеглих леко, той се затича срещу нас като че тръгнах да убивам Таджич. Не сме му изпълнинли заповедта, но такава злоба имаше в очите му, че не я забравям. Имах и друг случай, когато сърбин в Сърбия ми каза, че те там оставали свободни хора, защото в Сърбия имало комунисти, докато Българя се продала на Америка и Европа и в Сърбия бугари не искали да виждат.

   Според мен в момента протича процес на капсулиране на Сърбия по подобие на Северна Корея. Те имат отлично селско сопанство, произвеждат много малко и най-важните промишлени стоки, нуждаят се от малко средства за внос на суровини, напр. нефт и така остават независими от рецесията в света и от държавите, които чрез своите институции като банки, концесии и др. прастащини крадат ресурсите на други държави. Възможно е дори сърбите, които  сега ни пускат свободно дори да спрат да ни пускат. За това те си имат причини, но още не са се усетили. Наши цигани ходят там непрекъснато, както по време на югоембаргото с моторите си, за да източат резервоарите им. Имат нашите цигани някакъв бизнес там и ще се рзчуе. А границата какви джипове с наши цигани я преминават. Дали остават в Сърбия или продължават за Западна Европа, те си знаят.

   Очаквам усложнения от този трафик на циганите, защото появаят ли се някъде много от тях, има нещо гнило. И ще ни пуснат сърбите отново бариерите заради тях, ще изолират пак сънародниците ни от нас.

   Преди да ни ги спуснат обаче отново можем да направим нещо, макар и малко за тях. Първото е да изкупуваме продукцията напр. от пазара в Димитровград. Който е купил от там яйца с оранжев жълтък, сирене, което няма нищо общо с ментетата у нас, месо, домашни колбаси или зелнчуци, няма да помисли повче за Женския пазар, където едни цигани да му предлагат отрови за плъхове и контрабандни цигариа други да го „удрят” в кантара. И друг начин за подпомагане на хората там имаме. Да се посещават ждрелото на река Ерма, паркът Стара планина и да се посещават техните ресторанти. Който разбира от тези работи твърди, че плескавиците и другите им работи били супер, а цените там доста по-ниски отколкото в България. Разликите в цените на 2- 3 души в техен ресторант „избивали” бензина за посещението в Сърбия. Екостоки предлагат и манастирите. Заплащнето – то става с бългрски пари в съотношетие 50 динара за 1 лев.

    Заглавието на постинга си взех от девиза на срещата между разделените българи по вина на Ньойскя договор и не само по негова, а и наша:

   Сърбия няма нищо общо със Западните покрайнини!


                ДВАМА  ДОСТОЙНИ  БЪЛГАРИ  ОТ  ЗАПАДНИТЕ  ПОКРАЙНИНИ

image

Поетът Иван Николов, председател на КИЦ на българите 
                                в  Босилеград.

image

 

Зденка Тодорова от Цариброд, член на Комитета за защита
правата на малцинствата.  




Гласувай:
8



1. yotovava - Свекър ми е от Западните покрайнини.
29.11.2011 13:05
След 9 септември 1944 г младежите подписват петиция до ООН с искане да се присъединят към България - всички получава 15 годишни присъди и биват принудени да бягат в България.
цитирай
2. sande - Аз вярвам, че има възмездие за душманите на България!
29.11.2011 18:15
Сърбите вече си го получиха - няма я Югославия. Няма го Косово, няма я Черна гора.
Няма го Ядранот. Няма ги земите от другата страна на река Дрина. Войводина ще тръгне по свой път.
Остава Белградския пашалък.

А Слободан свободно предаде богу дух в луксозно обзаведените килии на затвора в Хага.

А съдбата когато и когото чука, остава си накрая и чуковете...

Нищо лично.
цитирай
3. alexs - Нашите деди къв са пролели за бъл...
05.12.2011 13:58
Нашите деди къв са пролели за българските земи!
Днешните управници на България не ги интересуват западните покрайнини!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185309
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031