Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2011 19:18 - ЕКОПАЗАРЪТ НА СОФИЯНЦИ - ВСЕ ОЩЕ НЕПОЗНАТ ЗА ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 14492 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 25.11.2011 20:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

          Пазарът в Димитровград /Сърбия/ е отдалечен на 62 км. от Женския пазар в София. Като стоки и качество на стоките той бие Женския пазар "као маче у дирек", както в Димитровград казват. Тук се предлагат истински стоки, сега квалифицирани като такива отпред с една представка ЕКО. Който е опитвал сирене, кашкавал, месо, салами, консервирани зеленчуци, вино, знае какво искам да кажа. Това са стоки, произведени в полупланинските райони тук, които съм описвал в блога си. Някога те са били откарвани на пазара в Годеч, но след откъсването на този район от България те сега се предлагат в Димитровград. Земята са наторява с оброски тор, млякото е от крава, а не от сухото мляко на ЕС с изтекъл срок, прасето е хранено също с екологични храни. Цените са по-ниски отколкото в България, но важното е друго. Каквото купуваш е истинско. Има и втори елемент: Никакъв циганин за цяр на пазара не можеш да намериш да те удари в кантара, да те излъже по друг начин или да окраде чантата ти, колата ти, да те спира и предлага стоки менте или контрабандни стоки. Имат някаква система сигурно тук - има ли пазар - цигани по него няма, а вероятно е да ги няма тук въобще.Май са ги "въдворили" по Воеводина сред унгарските цигани там. 
      Разходите по пътуването от София до Димитровград и обратно са 20 - 25 лв. Ако се купи хубава стока в по-голямо количество, разходите се "избиват". Ако пътуват повече хора с колата - също. На границата няма никакви проблеми, вероятно са се договорили държавите да върви търовията, която подпомага селскостопанските призводители в района. Това са наши сънародници. И ние трябва да им помогнем да реализират продукцията си. След 1989 г. промишлеността на Сърбия пострада и тя се оформи като голям производител на такива стоки, поради което цената им там спадна и пазарът им се ограничи. В ЕС стоките им въобще не могат да бъдат изнесени. 
    До сега тези наши сънародници бяха съвсем забравени от държавата ни, но това, че имаме "европски карти" промени статуквото. Ние можем да ги посещаваме свободноно и ако изкупуваме стоките им, които са с изключително високо качество, ще ги подпомагаме в трудното им битие. 
     На пазара се говори български, пазарува се с левове по курс 50 динара/1лев.
     Този пазар е едно огледало за това, какво щеше да представлява България ако не бе извършено текезесиране на нивите и градините на хората по съветски образец. Тази бомба избухна 50 години по-късно, като остави хората откъснати от жизнената им среда, натикани в панели, с бъдеще в чужди ръце, сред циганизация, простотия, примАтивизация, престъпност, отчаяние и безизходност. Без умения да произведат най-необходимото, за да оцелеят ако отново исторически на налегнат тежки времена.    
     Използвам повода - писанието ми за този пазар, за да напомня, че в блога си имам доста писания за българите в Западните покрайнини, описание на планините
там, поместъл съм около 1000 снимки, и съм изразил безпристрастно личното си мнение по този казус. 
    Повтарям казаното то мен вече:
    Европските ни карти предоставят на хората, туристите и имащите интереси към тези пррекрасни райони големи възможности.
     ВЪЗПОЛЗВАЙТЕ СЕ! 
image

Поглед към пазара в Димитровтрад. Натам се устремяват много хора в петък, живущи на запад от София. Проблеми с паркирането няма, а кражбите тук са непознати. Подобен пазар става в Пирот, в Годеч и Своге.  

image

Каквото човек си помисли може да потърси, но какво ще намери е друго. Има всичко.

image

                      Като няма дотатъчно сергии, стоките стоят по земята.

image

Една връзка има поне 100 сухи чушки и струва 10 лв. навсякъде.

image

    Продавачът Огнян Минчев от с. Смиловци, атракцията на пазара.

image
                                         Къща на ембаргов милионер
               /аналог на наш кредитен милионер или откровена мутра/

image

Шкода 105 от 1979 г. е докарала стоките на семейството на пазара. Трябва да ги продаде човекът, да купи най-необходимото за зимата и с "железния си кон" отново да се качи в планината, където през зимата е недостъпно за транспорт.

image

С претоварено със стоки ремарке тракторът е спукал гума по лошите пътища, но е доставил стоките на тържището.Този трактор е сръбски и е поне на 40 години.

image

                  Таквоз сирене на пазара с циганите в София нема, е па нема!

image

                                           Повърни се дЕвойче, ке ти намАлим цената!



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Уникално!
28.11.2011 18:36
Хвала че има хора като теб да напишат такива неща, че хора като мен да прогледнат! (в това отношение) Благодаря за невероятното описание, ще се възползвам! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12187364
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031