Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2011 11:08 - РИМСКИЯТ ПЪТ ОТ С. КОПИЛОВЦИ ДО С. ДОЙКИНЦИ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 5057 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 28.09.2011 11:59



         Древен римски път е прехвърлял Балкана между селата Копиловци и Дойкинци, което е в Сърбия.При нас този път започва от долината на реката, идваща от водопада Големия скок. При водопада той се губи, но излиза на стотина метра по-високо на открит участък.Трасето на този път е разширявано и увредено при строителството на клеона. По него е трябвало да се изкачват товари за системата Сигнал 100,после да се обслужват граничарите,които ни пазеха от фашисткото куче Тито и неговите господари. Така разпореди Бражнев на Правешката Тиква.Пътят премнава през тераси - връх на красотата на Западния Балкан и пресича много реки.След като премине под скалния шедьвър Куклите, наричан Трите кукли, а те са десетки, пътят се изкачва на друго красиво място, между един безименен връх и Трите чуки.Преди да достигне тази седловина пътят се изкачва по алпийски ливади и строителството му е съобразено с терена така,че той до днес не е мръднал.Този,който не е бил там е пропуснал да види много от красотата на Балгария. Ще отбележа,че от тук започва пътека по Чуките и Копрените до седловината Кацакамък в източна посока,а в западна се отива на връх Вражата глава,друг шедьовър,после на Чуките над с.Мартиново и на Миджур.
     Камъните от пътя са приватизирани за строеж на пост,който поради наличето на тези камъни е най-голям от всички горе по билото.Срещу него малко по-високо има сръбски пост. Нашият пост е построен върху римския път! А той продължава и се уструмява към долината на р.Дойкинска в Сърбия, но много бързо се губи под хвойната и в смърчвата гора,за да се появи отново чак долу в обширна водосборна зона на потоци, които дават началота на р. Дойкинска.Днес там човешки крак не стъпва въобще.Това е развъдник за диви прасета и вълци,които преминават и у нас.Ще поместя постинг за този маршрут отделно.

image

Напълно запазен участък от римския път между селата
Копиловци и Дойкинци,който прехвърля Балкана.

image

 Римски път, чието трасе е разширено от двете му страни с две допълнителни ленти,за да могат да преминават по него автомоб ли. За опитното око на любознателния турист тук има три доказателства:
   - очертаната средна част на пътя,която е най-високата от платното,
   - наличието на едри камъни в нея,
   - потъването на страничните две ленти.

image

Само роби могат да домъкнат този голям камък,да му направят "лице" и да го положат в пътя редом с по-дребните камъни.Наличието на такива едри камъни е безспорно доказателство кой е строил пътя.

image

Запазен и доправян участък от римския път.Вижда се тясното трасе на оригиналния римски път в центъра на пътното платно,което е широко около 150 см.От двете му страни са положени ленти по технологията на инж.Макадам,които са с по-ниско ниво от това на оригиналния път,защото нямат толкова здрава подложка от едри камъни и са потънали малко от преминаващите авомобили.

image

                   Разрушен от наводнения участък на римския път.

image

Участък от римския път с приватизирани от него камъни.
Те са положени в бутобетона на мост над реката.
Простащината ходи по хората,независимо в коя държава са те.
Вместо да пазят - рушат, без да могат да направат вече такова нещо.

image

Първите камъни - много едри! - на пътното трасе на разрушен от водата римски път.Скалата под тях е хоризонтирана,за да не се приплъзват камоните по нея,но водата е объркала сметките на проектантите му.

image

Подпорна стена,изградена така,че да натиска с наклона си пътя,ред с много едри камъни,върху тях нов ред с изправени камъни,за да са устойчиви,между тях - набити по-дребни.Разрез на римски път,направен от буйната река.

image

                 Разрушен от реката при наводнения участък от римския път.

image

                 Подсечена от робите скала,за да мине римският път под нея.

image

За 2000 години реката е променила коритото си и вече тече по пътя.

image

    Разрушен от реката участък от пътя.Вижда се технологията на строежа му.



Гласувай:
3



1. анонимен - Kopilovski krasoti
03.10.2011 17:45
Наистина е красив Копиловския Балкан.Който в Копиловци е идвал той, два живота е живял.Добри и гостоприемни хора са Копиловчани.Господ ги е дарил с много красива природа, чист ваздух, и студена вода.Желаем живот и здраве на хората в това хубаво село.Да пазят Балкана,да почитат природата си както до сега.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12271628
Постинги: 4565
Коментари: 10794
Гласове: 18368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930