Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2011 21:08 - 22 ГОДИНИ СЛЕД ПОГРОМИТЕ НА ВЪЗРОДИТЕЛИТЕ В ИЗТОЧНИ РОДОПИ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 5258 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 05.07.2011 22:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Има един паметник в с.Могиляне,наречен Туркиян чушме.Туркиян е момиченце на две години,възродители гонят и бият родителите му.Майката бяга с детето на врата си.Куршум улучва детето в гърба между плешките му и то умира без да издаде звук.В памет на това дете е построена чешмата  с паметник на детето до нея  и скромна градинка.Прпоръчвам да се посети този паметник,но и тракйскте останки около него,които са в селата Бенковски,Дедец,Добромирци,Ягнево,Мъгляне.От тук започват римски пътища към Гърция и в района има много римски мостове,а също и природни паметници: пещери,скали.Районът е уникален.

image

OHNE WAFFEN RUINEN SCHAFFEN! Така гедерманците наричаха социализЪма.
Във всеки случай тази къща не е рухната от взрив,а от последствията на възродителите.За мен тя  е обобщена картна на страната ни за това,
което я сполетя след изгряването на свободата й.     

image

Училището в с.Ночево,чиято околност наричам Долината на царете.В този район и в района около с Дъждовница се намират най-големтите тракийски светилища у нас.

image

                 Има инфраструктура,няма хора.Къщата е била на първенец,защото е с      
                 големи прозорци.Има и еркер.Хората се изселили в Бурса.
image

                                            Изоставена каменна къща.

image

Горната част на къщата е паднала вече.Останала е само долната,където живеят през зимата животните.Вижда се задницата на една крава,търсеща хлад в някогашния обор.В дясната част на къщата се е скрило на сянка едно магаре.

image

Тази запазена къща ще се възстановява от наследниците на обитателите им.

image

                                                 Мотив за Верещагин...

image

                  Тъжна гледка към изоставен дом,от който хората са били изгонени.

image

Тук имаше граничнен посто,който ни пазеше от гърците.Гърците са големи подлеци.Бяха хванали каракачаните да шпионират за тях,но Службите ги разкриха,изеха им животните,изклаха ги,а тях заселиха  в страната да са под окото на Службите и така пресякоха шпионската им дейност.Това пък опустоши Балкана,където те водеха стадата си чак от ърция.  

image

    Останки от къща,предназначена за обитавани от хора и животни едновременно.
    Животновъдството е бил основният поминък на хората,а покрай него е било възможно примитивно земеделие поради голямото количество оборска тор. 

image

Изоставена многофамилна къща,нещо като блок.Хората подписвали документ през 1989 г,че се отазват от всичко,срещу който получавали разрешение да отидат на екскурзия до Турция.

image

Останките от училището и джамията в махалите Душка - център.Ловците на змии могат да се пробват да хванат смоци,търсещи мишки между камъните.Двете липи напомнят,че тук е бил мегданът.

image

Една от махалите Душкка.Все едно неутронна бомба е паднала,така са минали от тук възродителите.Един човек обаче е останал,а през лятото идват животновъди да ползват запазените още сгради,пасищата и водата в района.

image

Последната обитаема къща в махала Пещера.Тук са живяли помаци,които макар и тормозени нямаше как де отидат в Турция и напуснаха родните си места.

image

   Част от системата С-100 от клеона - съветска дума,остатък от студената война.Тогава се пееше на съветски език една такава песен:
 "У сольдата время мало - он ебет через портала!"
   Второто "Е" е от типа двумя точками,а по времето на солдатите в България заградените ни територии бяха колкото свободните.А в Голямата страна пък имаше и забранени градове,където работеха военните им заводи.
   

image

     И като изгониха хората от родните им места,които с труда си направиха от полупустинята градина,дали дойдоха по тези места други или този голям район стана ничия земя,превръщаща сесега  в друг тип пустиня,непроходима от подраст и тръни.

image

Къща като керпост.Някога тук са живяли хора,раждали са се деца.Долу са живеели животните и са топлели със собствената си топлина къщата през зимата.Голямо зло ги е постигнало,за да изоставят всичко,което са сътворили и да побегнат.Всичко от джелезо или годно за ползване в циганските катуни е изчезнато от къщата.

image

         На този етап от строежа в живота на човека са е намесили възродтелите.

image

  Прогонените някога турци сега се завръщат като пенсионери по родните си места и възстановяват част от къщите,където смятат да довършат земните си дни.Децата им от Турция идват на гости при тях през лятото с армагани,пари и провизии,купили са им и високопроходими коли.Внуците им не знаят нито една българска дума.Прибират вечер кравите,по обед водят магаретата на водопой.

image

                Останки след прогонването на хората от родния им дом



Гласувай:
6



1. sramejlivetsa - Можеш да напомниш и за Батак.
06.07.2011 13:33
Можеш да напомниш и за Батак.
цитирай
2. анонимен - ДА ВЪРВИШ ПО ДЯВОЛИТЕ
07.07.2011 00:39
МАЛКО ИМ Е БИЛО! И НЕ МИ ГОВОРИ ГЛУПОСТИ! ЗАЩОТО ТОЧНО ПО ТОВА ВРЕМЕ СИ ОТБИВАХ ВОЕННАТА СЛУЖБА. И ОЩЕ ТОГАВА ПО ТИЯ НАИСТИНА КРАСИВИ И ЧИСТО БЪЛГАРСКИ КРАИЩА НЕМОЖЕШЕ ДА СИ ПОИСКАШ И ХЛЯБ АКО ГОВОРИШ БЪЛГАРСКИ. А ТИ АКО СИ БЪЛГАРИН СИ СРАМ ЗА РОДА СИ! АКО СИ резняк МРИ!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12267627
Постинги: 4564
Коментари: 10792
Гласове: 18367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930