Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2018 17:23 - Кому и за какво заповядват директорите на дирекциите за социално подпомагане
Автор: georgihadjiyski Категория: Технологии   
Прочетен: 1615 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 21.01.2018 17:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Кому и за какво заповядват директорите на дирекциите за социално подпомагане към Агенцията за социално подпомагане?

 

Касае се за един от многото абсурди на съвременната българска администрация, появил се из незнайните дебри на българския преход и продукт на случайно попаднали в съответната институция личности, но пък затова – достатъчно овластени за да могат да извършат съответните „грандиозни реформи”, продукт на твърде нисък интелект и абсолютно непознаване както на дейността на поверената им институция, така и на „особеностите” на обслужваните от нея български граждани.

В конкретния случай става дума за издаваните „Заповеди” от директорите на дирекциите за социално подпомагане към Агенцията за социално подпомагане, по силата на делегираните им правомощия на Закона за социално подпомагане и Правилника за неговото прилагане, на Закона за семейните помощи за деца и Правилника за неговото прилагане, на Закона за интеграция на хората с увреждания и Правилника за неговото прилагане, на Закона за закрила на детето и Правилника за неговото прилагане,както и на Наредбата за целевите помощи за отопление.

Така наречената „Заповед” е административният документ по силата на който се отпуска или не се отпуска съответната социална помощ на кандидатствалите за нейното получаване български граждани:

- Социално слаби;

- Родители на деца;

- Хора с увреждания;

- Лица, изпитващи здравни, образователни, комунално – битови и пр. потребности.

От езикова гледна точка самата дума „Заповед” има твърде императивен, категоричен смисъл на отношението субект – субект, т.е. касае нещо, което не подлежи на обжалване и е задължително за изпълнение, а това дори и в чисто административен аспект, свързан с делегирана нормативно-правна възможност за обжалване на всеки административен акт, разкрива една абсурдна недомислица.

Ето защо, ако се приеме, че във всяко демократично общество гражданите са истинският работодател на администрацията – дори и на работещите в мегаагенцията за социално подпомагане, то тогава въпросът кой на кого трябва да „ЗАПОВЯДА” – дали директорите на нейните териториални дирекции на гражданите или гражданите на чиновниците, които са длъжни да работят за тях, е изключително уместен.

Затова и не е за учудване, че преди 2003 година административният документ, по силата на който се отпускаше или отказваше социална помощ, беше именуван „Решение”, което се издаваше от ръководителите на общинските служби да социално подпомагане и подлежеше на съответното административно обжалване.

От кого, кога, защо и как бива осъществена обаче променяната на наименованието, придаващо специфичния смисъл и на съдържанието на този административен акт, са твърде интересни, макар и абсурдни въпроси, които едва ли биха могли да получат логични и административно издържани отговори…

В кулоарите на Министерството на труда и социалната политика и на огромната агенция за социално подпомагане, в която работят над 5000 чиновници,  добре запознати лица – които по силата на своя професионален статус на чистачки, шофьори, пазачи, телефонистки, са един вид странични наблюдатели на дейността на различни „големи началници” през времето, а и същевременно са пощадени от перманентните мърляви кадрувания на „по-висшите и престижни” длъжности, разказват под сурдинка за някакъв шеф – старшина от запаса, който бил дошъл някога и незнайно как и защо в новосъздадената агенция за социално подпомагане от разпуснатите трудови войски и решил да въведе познатия му от трудовата армия военен ред – на заповеди и безпрекословно изпълнение. Абсурдно – като много неща в нашата страна напоследък, но в известна по-голяма или по-малка степен обясняващо направената „значителна, макар и оказала се чисто лексикална реформа в социалната сфера”.

Може ли обаче изобщо един български чиновник да „ЗАПОВЯДА” на български граждани, независимо дали са:

- Социално – слаби, повечето от които – неграмотни и дори и неможещи да прочетат съдържанието на получения документ?

- Родители – особено от изчезващата „средна класа”, които са се престрашили да имат деца и дори да кандидатстват за отпускане на съответните видове социални помощи за деца, преодолявайки всевъзможните поставени административни бариери и огромните опашки от безработни социално – слаби постоянни клиенти на социалните институции?

- Така наречените лица с увреждания – инвалидите, чийто живот в съвременното българско общество е сам по себе си невероятно мъчение, спрямо което една подобна заповед е просто поредният парадокс, малоумна измишльотина на нечий болен мозък, напълно откъснат от действителността?

- Нискодоходните пенсионери, работили цял живот за да плащат със своите данъци заплатите на чиновниците, които в заника на техния живот се гаврят с издавани идиотски „Заповеди” – особено за отказ на социална помощ?

Безспорно парадоксите на социалната политика в съвременното българско общество не са малко. А този е един от тях, който за съжаление едва ли ще получи скорошно решение.


Решение на ръконодигел на общинска служба за социално подпомагане

image

Заповеди на директори на дирекции за социално подпомагане

imageimage

image




 




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2305170
Постинги: 382
Коментари: 550
Гласове: 3359
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031