Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2020 11:43 - ИСТИНАТА ЗА ИЗТОЧВАНЕТО НА ЕНЕРГОТО ....
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 460 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 09.02.2020 17:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
  

ИСТИНАТА ЗА ИЗТОЧВАНЕТО НА ЕНЕРГОТО ОТ ЧЕЗ ,СИНТЕЗИРАНА В ЕДНО ИЗРЕЧЕНИЕ ОТ СЕЛЯНИН НА СЕЛО БРУСЕН, ВРАЧАНСКО

 

   Понятиено Брусен се сързва с някакво виртуално място, където живият маймуни. То няма нищо общо със селото, носещо същото име, съвсем близо до гр. Мездра по пътя за с. Царевец и Старо село. Това, което ще коментирам се случи в с. Брусен.

   Мокър леплив сняг по жиците на неподържан от ЧЕЗ и неправилно монтиран железорешетъчен стълб /ЖР/ с линии 20 кV се натоварва на опън, огъва се и пада. Всичките села, захранвани по тази линия остават без електричество. Паднали са и други стълбове, а екипите , наричани Аварийни не могат да се справят бързо с проблема. Този проблем обаче става все по-страшен, ще се спра на него като специалист, а след малко ще цитирам истината за него, казана от един селянин от Брусен.

    Хората протестират, защото спирането на тока означава спиране на захранването на помпите за вода, която тук се добива от подземни водоизточници, от т. н. каверни в карстовата област в региона, някога дъно на море. Има вода и на повърхността – бари и езера, цитирам езерото до с. Старо село. Хората са три дни без електричество и вода, не може да им бъде указано кога повредата в електрозахранването ще бъде възстановена. На няколко места е повредена поради паднали стълбове рзпределителната мрежа с напрежение 20 кV, която захранва няколко села едновременно, а възможности да се захранват селата двустранно, така че поне половината от лишените от ток да могат да бъдат захранени няма. Трябва да се изключи целият електропровод и да се поправи. В градовете този проблем е решен в значителна степен, защото трафопостовете имат повече от едно захранване от различни места, подстанци

   Хората излизат на протест, с тях е и кметът на Мездра. Няма как от ЧЕЗ да не изпратят някой, който да им обясни, че се работи по отстраняване на повредата, ток ще има. И тоя от ЧЕЗ заведе хората от селото да им покаже, че снегът е съборил едно ЖР, поради което селата, захранвани с ток по неговата линия в момента нямат ток. В името на истината да се оправи тази повреда през зимата е много трудно, прилага се – ползвам съветска дума – времянка. Показва служителят на ЧЕЗ падналият стълб, който бе покрит със сняг и казва:

-       Снегът е виновен, гледайте какво е станало!

  Да, ама не, казва един от селяните. Я вижте, говори той в уважителна форма към представителя на ЧЕЗ, че всички болтове и конструкцията на стълба поради корозия са изгнили, защо не сте подържали стълба. Операторът на телевизията насочи камерата към болтовете на стълба, който е със сглобяема стоманена конструкция тип ЖР, държали стълба прав на магия. Не само че болтовете нямат нече резба от корозията, но и отворите, през които те преминават  бяха станали по широки от гайките, които прикрепват елементите на стълба.

-       Как няма да падне този стътълб, пита селянинът. Не

подържате линиите, те се рушат и затова сега нямаме ток!

   Аз обаче като бивш служител на енергото забелязах и друго. Стълбът е от типа ъглов, което означава, че линиите го натоварват на огъване в определена посока, към която той поляга с времето или се чупи, ако няма т. н. стабилизатор от стоманено въже, бетонирано така, че да държи стълба прав въпреки опъването му на една страна. Това опъване на на стълба на една страна се усилва, ако по жиците му има полепнал сняг.

   Едва ли има друг, по-нонаясно с този проблем, част от един комплексен проблем, който възникна след отдаването на концесия на Енергото на ЧЕЗ. Като турист съм наблюдавал разпределителните мрежи къде ли не по Балкана – гледам ги не от любопитство, а професионално! - и преценявам състоянието им в момента като гробница.

   Ще приведа за пример, че преди да се даде на концесия Енергото имаше екипи, които извършваха т. н. профилактика, която трябваше да завърши преди м. ноември. В тази профилактика влизаха преглед на трафопостовете и на разпределелилните мрежи ниско напрежение /НН/, линиите 20 кV, което включва здравина на изолаторште и боядисване на металните стълбове. За линиите весоко напрежение /ВН/ отговаряше НЕК. Боядисването на стълбовете ставаше със сребърен феролит, после той бе заменен със синя боя с много устойчиви на атмосферни условия качества.

   ЧЕЗ обаче си гледа печалбите, кърпи ралотите, а за подръжка на линиите 20 кV не полага никакви грижи. Като специалист в тази област съм възмутен и отчаян от състоянието на стълбовете, по които има линии 20 кV към селата и на тези тема съм написал доста постинги. Положението е трагично, а на стълбовете с мачтов трафопост то е още по-тежко – стълбовете са ръждясали, могат да паднат заради тежежестта, която носят. Таблото НН при тях не изпълнява функцията си, разединителите и предпазителите към захранването от мрежите 20 кV са пълна скръб.

 Това е част от източването на нашето Енерго от ЧЕЗ, което намалява активите му. В случай на нова продажба, то ще бъде продадено на доста по-ниска цена, защото е съсипано в доста гояма част. Проблем за хората обаче е некачественото и несигурното електрозахранване поради тази политика на ЧЕЗ да източват дружеството по този начин. Той е много прост - от неподържането на съоръженията на Енергото ЧЕЗ отклонява пари с които увеличава печалбата си. Ако ЧЕЗ подържаше съоръженията на Енергото, те щяха да са изправни както по времето, когато го купиха, мисля за около 500 млн. евро. Поради изоставяне съоръженията обаче се обезценяват и стойността на Енергото при нова продажба, за което от ЧЕЗ настояват, за да се отърват от проблемите, които ще последват, сега то може да се продаде на по-ниска цена, напр. за 300 млн. евро. Толкова даваше една Върбакова, толкова даваха и едни мошеници застрахователи. Съвсем близо до ума е, че разликата между 500 и 300 млн е част от източеното от Енергото, което някой в едно обозримо бъдеще ще започне да плаща. Чрез повишения на цената за тока напр, за да има възможност да се отремонтират или сменят някои съоръжения, като напр. изгнилите поради неподържане ЖР-та и др. Бедата, причинена ни от концесионерите, да докарат съоръженията до това лошо техническо състояние, ще грябва да се отстрани. Иначе сигурността на захранването на населените места, на качеството на захранваането, което се отразява и на загубите не ел. Енергия, отива на кино...

   В момента ЧЕЗ продължава да си стои, осуетяват му продажбата, кандидатите да закупят активите ми – новите концесионери – са още по-безскрупулни и от старите. Не е ли време държавата да отчете продажбата на Енергото като грешка, да го оцени според нанесените му щети и да си го възвърне. Вън източвачите от България!

  В Северна България има един начин на словоизлияние, при който говорещият сам си задава въпрос и си отговаря. Приведено това словоизлияние към проблемите на Енергото би звучало така:

   - Нали имаме КЕВР, какво /фалоса ми?/ гледат, та нищо не вършат.

   Май наистина погледът на ръководството на КЕВР начело с разпадащия се от остеопороза и несменяем доцент Иванов е насочен не към проблема, а към нещо незначително, за което севернякът сам се пита. Към една част от организЪма му, вместо към проблема.

    До кога ще е така?

               image

  В енергетиката има много играчи. Да се развали "хорото" им е задача сложна....




Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184819
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031