Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2020 15:34 - АМЕРИКАНСКИ ЗАПИСКИ – 11
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 346 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 17.01.2020 15:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

УНИВЕРСИТЕТЪТ  УКЛА  В ЛОС  АНГЖЕЛЕС  -  СЪВЪРШЕН  АРХИТЕКТУРЕН  КОМПЛЕКС!

 

   Имах възможността по линията на музиката – хорова изява на деца – да посетя една от залите на този университет.  Докосването обаче до тези върхови като архитектурно достижение сгради към университетския ковплекс сгради породи у мен желание да ги разгледам по-подробно. Те са специфични за специалността, която се изучава в тях и са нещо уникално. Медицинският факултет се състои от един тип сгради, литературният от други, философският – от трети, но има още много факултети. Най-слино внпечатление ми направи богословският факултет. От едната страна той наподобява на катедралата Свети Стефан във Виена, от другата наподобява на италианските манастири. Да се ппоектира това чудо и да се направят копия от някакъв материал, бетон или нещо друго, което да имитира абсолютно каменорезбите по тази катедрала, да се наппавят кулите и то така, че да не  падат, длед ткато тук постоянно има земетраси,  да се монтира всичко това във висините– това е било огромна работа на специалисти, проектирали съоръжението, на инженерите, измислили технологията да се изработят тези детйли, на майсторите, справили се с тази трудна задача, даа ги изработят, на строителите, монтирали ги непоклатимо на местата им. Една цу.ялостна дейност, достойна за уважение.

   В италианските манастири има един специален тип колони, крепящи сводовете и това са нправили колоните плюсх сводовете. Опитах се да разбира от какъв материал са тези колони, нямам убедителен извод. Мисля, че са ляти от специален бетон и после шлифовани, но не съм учеден. Няма снадки обаче от отделне елементи, от които а са сглобени. Около сградата има ограда, без всякакво съмнение от т. н. видим /излят в декоративни форми / бетон, покрита с някакави плочи, наподобяващи покривче, изработени от пясъчник, но дали материалът е имитиращ бетон ил пясъчник,  аз който разбирам от строителни материали не мога да кажа. На за изпълнението мога – то е безупречно.

   Градините в уневирситетския комплекс също са прекрасни. Някогашните студенти или гости от други контитенти са донесли и посадили различни дървета, виреещи в този географски пояс, които са чудновати и прекрасни. По тях има табелки от къде са донесени и типа на дърветата. Градинките са оформени вълшебно, като на най-високото място има фонтан с вода, която се задвижва от мощна водна помпа, а от мястото се виждат всички красоти наоколо. Под комплекса преминават пътища, част от инфраструктурата на града, а над тях има мостове и студени връзки между аулите. Има и стадион, доста голям, около него – спортни прощадки. Явно има има и спортен факултет.

   Целият този комплекс е построен да изглежда като от тухли. Тухлите обаче са декоративната част, носещата част е стоманометонна конструкция, но тя никъде не се вижда. От тухли са не само сградите, тухлите се ползват за пътеки, завътрешни пътища, те са в комбинация с бетонни елементи, но в хармония с тях. Тухлите не са като тези, които наричаме единички и ползваме при нас, а специални. Те са като шприцвани, защото имат такива следи по повърхността, правите им ъгли са идеални, а в пострройките са ползвани тухли с различен цвят,подредени така, че да се ешват цветовете и да изглежда стоежът още по-красив. Тхлите не са еднакви, защото има такива с различна площ – дебелината им е една и съща, а размерът на нестандартните е трябвало да отговарят за определен декоративен зид. Има и такива, на които едната стена не е перпендикулярна на другите. Има и квадратни тухли, по-големи по площ, други са като правоъгълни равнобедрени триъгълници, други – такива, че да се ещват с останалите бетонни елементи по стената или по пътеката. Приказна красота.

   У мен ръзникна въпросът, има ли елемент на кич във всичко това. За мен върхът на кича в света е направеното от мафията в Лас Вегас. Откровено казвам, че там за мен всичко построено е кич плюс простотия, макар да са прилагани най-модерни технологии, включително и такава, да се затъмни през деня небето и по него да се появат звезди в съзвездия, луна. А също квартали като тези на Венеция, с улици с вода и лодкари, пееши италиански простотии. Има и копие на Айфеловата кула, пирамида Луксор, небостъргачи и какво ли не. Най-кичозното място в света, по-прпосташко не е по възможностите на човешкия разум.

   В случай с постпроеното в университетския комплекс УКЛА всичко е различно. Мислено е, измислено е как да стане построеното красиво, как да бъде изпълнено. Един грандиозен, зъвършен и много скъп комплекс, това е университетския комплекс УКЛА, който се радвам, че посетих. Има и други интересни места в Лос Анжелос, от които поетих доста. Изключителни са парковете им, музеите, които отстъпват на тези в Европа. Парковете им обаче са недостижими. В тях има животни и редки растилелни видове, езера. Много красиво направено, но и с много точки в тях, където се прадава амкане и посетирите ги американци се сезирват най-много точно върху тези мместа. Учудващо е, че няма скръбска скара.

  Това обаче, което най-много ме впечатли освен университеският комплекс УКЛА бе и една гръцка църква, за която убедено казвам, че по-красива по-добре изпъненена като украса вътре и вън, като стъклопис, изографисване, аз не съм виждал. Има старинни църкви в Евпора, най-много в Италия, но такава съвременна църква и така добре направена не съм виждал.

   Много неща има в Лос Анжелос, ще пиша и за тези, които ми бяха противни, но който посети Лос Анжелос ако не посети увинелситетския комплекс УКЛА и гръцката църква, би било пропуск. Те са произведения на изкуството, чиято красота остава незабравима за докосналите се до нея.

 

  





Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180257
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031