Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2020 06:18 - АМЕРИКАНСКИ ЗАПИСКИ - 10
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 524 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 15.01.2020 06:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                   АМЕРИКАНСКИ  ЗАПИСКИ  10

 

    КАЛИФОРНИЙСКАТА  ВЕНТУРА  И  НАШИТЕ  ИЗТОЧНИ  РОДОПИ – ПРИЛИКИ  И РАЗЛИКИ

 

     Вентура е град в Калифорния, чието месторазположение ми напомня за един възлюбен от мен планински регион в България, Източната Родопа. Градът започва от океана /Пацифика/, където има приказни плажове с всякакви морски обитатели и птици, след това навлиза в хълмиста местност, в която някои хълмове завършват с причудливи скали, моделирани както това са правили траките, на чиито земи сега живеем ние. Градът според мен е в отвоювана част от /полу/пустинята, която е приспособена за заселване. Вероятно това е станало след построяването  на язовира Хувърдам на река Колорадо, защото тук вода както в България няма.  Зеленината в града и около него е навсякъде, като има много и различни видове дървета, храсти, трева, цветя, пустинни растения от типа на кактусите, някои от които големи колкото дървета. Градът е планиран, преобладаващо едноетажен. Центърът му отстои на 130 км. от центъра на Лос Анжелес. Къщите са идеално подържани, тревните площи, съчетани с градинки – също. Улиците са като с току що положена настилка и маркировка с боя по нея. Градът е доста голям по площ, състои се от няколко квартала. Към всеки квартал има разклонение от някоя или от няколко магистрали, които се отправят към града посредством доста сложно отклонение по бетонни пътища на няколко етажа.

   Подобен спомен за уредена държава и равномерно разпределение на хората върху площта си имам когато самолетът ни от Лос Анжелос не можеше да кацне на летището в Копенхаген и обикаляше с нисък полет поради някаки причини дълго над Дания. Така видяхме моста над морето, който я свърза със Швеция, прекрасно уредените й населени места, равномерно разпределени териториално, включително и по островите й. По островите, които видях, крайрежието им бе заобиколено от голям път с кейове до него, а от тези кейове започваха пътища за вътрешността на острова. Не видях ненаселен остров, а по островите имаше малки предприятия в големи сиви метални халета.

   Същото в инфраструктурно отношение е и тук, във Вентура. Градът е с огромна площ, периферията му е разположена в сухи долини, по които не слиза от планината рекичка. Отклонения от магистрала води до кварталите, а пътищата между кварталите се промушват под магистралите.

   Градът е разположен както по равнината, така и на отделни хълмове, които тук не са високи, като до всички тях има пътища. Където има високи квартали има и огромни метални резервоари за вода малко над тях. От пустинята хората направили градина...

   Голяма красота обаче в този регион е ниската планина, подобна на нашите Източни Родопи, която разделя градът Вентура от крайбрежието на океана към Лос Анжелес. Тази планина ми напомня пътуването ми по дела на Родопи, наречен Стръмни рид, когато се преминава през с. Токачка. Планината тук се нарича Хълмовете на Агура. Широк път, направен така, че да се руши минимално околната среда, прехвърля планината, разделяща гр. Вентура от крайбрежието на Пацифика, принадлежащо към Лос Анжелес. За целта са били построени много тунели за да се опази природата, като тунелите, са доста различни от нашите. Влизането в тунела не е на най-удобното място, но поради тази схема тунелът е съвсем прав. Осветлен е като да е ден, мрежа от тръби осигурява вентилацията му.

   С изкачването към прохода от дясната страна се виждат много, много скали, каквито има напр. по региона на с. Равна, в Източни Родопи, голяма част моделирани от  човешка ръка или с направени по тях някакви промени като заоблени дупки или пещери, големи да поберат няколко души. За посещението на тези скали има специално направени паркиниги в страни от пътя, от където да бъдат достигнати. Да ги посетя, както аз правя няма да се случи, ще си остана сам с високопланинския скално-пустинен резерват Джошуа, но и от това, че ги видях съм доволен. Ако някой пътува от Вентура към Лос Анжелес и обича природните красоти, може да ги посети, ако има интерес към скалните феномени, доправяни от живущите тук предишните векове хора. Ще види един кът от Източните Родопи в Аммерика. При нас майсторите са били траките с кремъците си, тук майсторите са били инките. Тук има и една екстра – лозя тук и там, където производителите продават вино, но то е толкова скъпо, като да са добавяни за ферментацията му дрожди с хормони от Тръмп.

    Мислите ми се връщат към Източните Родопи, където природата е, както турците казват, доксан дукус /99%/ като тази. Но всичко останало е на 99% различно. Съществуваше някакаво равновесие в Родопа до провеждането на проработката, възложена ни от Кремъл с кодово наименование  „възродителен процес”. От разрушителните й последствия почти всички инфраструктурни и други достижения, макар и съвсем скромни, целящи да направят полупустинята Източни Родопи годна за обитаване от месстните хора, бяха изоставени. Каменните къщи след прогонване на хорота от родните им места рухнаха. От градината, идиотите направиха пустиня! Точно обратно на стореното във Вентура. Гледайки уредения във всяко отношение град Вентура, в спомена ми нахлува разрухата, снимки от която съм поместил в блога си сред подобната у нас природа. Само разрушени каменни къщи като крепости у нас, някои по на 300 години и тук-там стари хора, останали да умрат по родните си места. Инфаструктурата по тази част на Родопа е изоставена, водоснабдяването, което при такива природни условия е проблем, просто го няма. Пред очите ми е пътят от Подкова до Момчилград, за който хората казват, че депесебиринджиите са откраднали от него 5000000, източени от еврофондовете. В Сиря вероятно пътищата са по-добри от този, преминващ през едни прекрасен висок регион. В резултат на този „възродителен” процес, при който бригадите с чуковете потрошиха и гробните паметници на поминалите,  се извърши съсредоточаване на хората в наколко града, не защото те така са желали, а защото така са били принудени от джелатите . Цитирам само два града, защото няма трети - Кърджали и Черноочане.

   Спомням си една поговорка на гедерманците, които казваха за комунистите: Ohne Waffen Ruihnen schaffen!

   За да е по-убедително това, което те казват, добавям два

тага:

    1. Изгонването на каракачаните от планините ни, обвинени, че са гръцки шпиони и

    2.  Разрухата на основата на страната ни - българското село -  в резултат на съветската колхолизация.

    Това е материалното, видимото, но разрухата в душите на хората в резултат на съзнателно унищожената им ценностна система е още по-страшна. Това е най-голямата ни пречка да станем отново нормални хора, каквито бяхме до съветската окупация на страната ни, продължила 45 години. Тези години не са приключили за всички, за тях бленуват Радев, Манолова, има и други с тяхното умствено и интелектно ниво - основната причина за техния светъл комунистически блян.

   Връщам мислите си към Европа:

   Това, което се извърши в Америка и в свободните страни -   инфраструктура, благодарение на която страните да останат с равномерно разпределение на населението в тях, бе част от стратегията на Хитлер за развитието на Германия. Убедиха се тези, дето победиха Германия, че това е било нещо разумно. Докато рушаха Германия други мисли ги вълнуваха, да ги не изпревари някоя държава в развитието си. Сега и България го е ударила на строеж на магистрали, но по този показател вървим след времето, населението вече се съсредоточи по градовете, цели региони се обезлюдиха. Колкото по-проста е една държава, толкова повече този процес е налице, давам за пример Атина, където живеят без да имат поминък половината тъпи и мързеливи гърци.  За да не се въздигне Германия над съперничащите й страни Англия и Франция - боклуци, изсмукващи богатствата на хората от половината свят -  Германия бе срината и унижена. Давам убедителен пример за жестокостта и стремежа на Англия, целяща да запази господстното си над света за да продължи да го ограбва  и на Франция, имаща подобни колониални намерения, достигащи чак до Виетнам, но и още една цел - да запази присъединени към Франция населените с немци области Елзас, Лотарингия и Саар. Съгласно определенията на идиотите, това са страните на доброто във ВСВ. Те наистина са били толкова добри, че макар и войната практически приключила и в Дрезден, културната столица на Германия да няма нито един войник,  разрушиха в най-големия студ този град, при което под развалините му бяха смазани към 40 000 германци, а към 200000 останаха в студа без  покрив? Този нечовешки акт разкрива не само лика на „добрите” в тази война, но и намеренията им - да унищожават в максимална степен страните небоклуци, които те възприемат като опасни а тях и да толерират страните примати. Защото културните държави могат да работят, да произвеждат, без  да ограбват света. Същите тези идиоти отнеха голяма част от територията на страната ни, такива били интересите им...

     За тяхна нерадост  Германия се възстанови, макар и на по-малка площ, докато Франция е изправена пред проблеми, които не може да реши, а Англия, погледната от самолет наподобява на нашите населени места Столипиново или Факултето, не мога да преценя на кое  повече.

    За страната примат – СССР, която бе въвлечена във ВСВ да доунищожи и ограби неразрушеното от Германия няма какво да кажа. Тяхното интелектуално ниво продължава да наподобява това, което е било 3000 години преди маймуните. Те не правят магистрали, не се грижат за хората, нищо не могат да произведат. Бедността е най-справедливото наказание за простотията на един народ, тя ще ги смаже. Но те имат с какво да се похвалят – при тях ракетите се произвеждат на конвейр, както колбаси.

   75 години след приключването на ВСВ, ако причините за която до сега са съзнателно изкривявани, неверно представяни, с лъжи са обяснавани истини, то резултатите от нея – кои спечелиха, кои загубиха, кои объркаха света, са видни.

    За тези, които имат очи да виждат...





Гласувай:
5



1. 1997 - Много интересно представена разликата между империята и колонията
22.01.2020 14:02
при еднакви природни дадености
цитирай
2. planinitenabulgaria - Разбирам, че Ви е трудно да направите разлика между колония и империя.
22.01.2020 14:34
1997 написа:
при еднакви природни дадености


Дано да можете да направите разлика между сик и пармак...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181186
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031