Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2019 02:52 - АМЕРИКАНСКИ ЗАПИСКИ - 3
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 699 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

 ЛОС АНЖЕЛЕС  И  ПРИЩИНА - ПРИЛИКИ И РАЗЛИКИ

 

    Колкото единият град да е малък, а другият – огромен, два пъти по-голям от населението на България, с дължина по бреговата линия на Пацифика колкото от София до Стара Загора, в момента има нещо общо между тях и това е огромното, съответстващо на мащабите на тези страни строителство. Започвам с това в Лос Анжелес, но преди това едно сравнение и със София

   В София се застроиха т. н. междублокови пространства, като между два съседни блока се направиха т. н. пломби, а обединеният, състоящ се вече от три блока комплекс грозилище получи прозвището „Три в едно”. Построиха се от бушоните на мафията ни огромни молове, а също и небостъргачи, фитнеси, офиси и какво ли не, строителството им продължава. Това са окрадените чрез банките спхестявания на хората по време на хиперинфлацията, тогава изнесени от страната, които сега тогавашните ограбници на хората инвестират в строителство. София от към периферията пък се опасва от все повече гета с коптори и скъпи къщи, построени на общинска земя,  в които се струпват ромове от цяла България. Ако човек започне да строи къща, рекетират го до дупка. Ако някъде до София обаче отседне ром, прави си „къща”, никой не го гони, от общината му прекарват вода за хигиенни нужди. Освен това му дават пари за неграмотност, многодетност, за социално слаб, енергийни и други помощи.    

    Човек, влязъл по работа в строителния отдел на Общината без да е разменил една дума с когого и да е от служителите му, по излъчването им разбира, че ще бЕре ядове. Докато стане готов с документите, които му искат за строежа, за да ги докара с тира на тия назорници и контролиращи, много има да плаща..

   Да се построи къща на свободен парцел в Лос Анжелес е още по-строго. Години продължава процедурата да се получи разрешително за строежа. После се преминава на друг етап, одобряването на проекта. И ако това се случи, контролът при строежа става постоянен. Проверява се как се изпълняват работите, отговарят ли на размерите елементите, които се влагат в сроежа. Тук се строи по друга технология. Елементите са от дърво и метал, закрепени едни към други със специални елементи, глави, винкели. Елементите на къщата се изработват в някоя строителна фирма, на обекта те само се монтират като играта лего. Единственото масивно нещо е фундаментът, който е от бетон. На този фундамент са местата за закрепване на къщата. Каквото и земетресине да стане, къщата ще остане. В нея има места за закрепване на мебелите в случай на земетръс. Тръгне ли обаче строежът, той напредва с дни. Изглеждащото всичко от дърво от вън се оформя като дворец, като крепост, каквото е пожелал собствеикът ако даващите разрешителното са казали „Да!” Технологиите на строителството са на изключително високо ниво, имаг хората машини за всичко. Да не губят време строителите те имат и електрически колички, с които се ппридвижват и се карат необходимото за монтаж.

    Голяма част от зелените прощи на Лос Анжелес обаче са превърнати в стоителни площадки. Строят се огромни сгради, строи се бързо, с технологии, които не съм виждал у нас, с отлично качество. Има едно понятие „видим бетон”, ега ти красотата на шарката. Казвам това като любител строител, изявявал се доста в това упражнение. В Лос Анжелос не се строят блоци с апартаменти, макар да има и такива, а банки, офиси, фитнес зали и други мастодонти. Културните обекти като операта напр. са по-сложни като изпълнение от ракета на Путин и ако някой не поясни какво е предназначението на чудноватата сграда, която се вижда, само умен като Радев или интелигентен като Манолова могат да го отгатнат. Ние – не!!!

   Строитеилството на небостъргачите обаче е нещо уникално. Такива има доста в Даун Таун, но и още доста се строят, като всеки от тях е направо шедьовър. Не сграда, а суперсложно съоръжение е небостъргачът. Детайлите – огромни и с определени размери – се доставят според габаритите на пътя, вдигат се с кранове, излизащи от небостъргача и се монтират където трябва да бъдат. А в тези детайли са всичките инсталации, които са необходими, като се започне от интернет мрежата и се стигне до каналите.

  Защо строителството тук, пък и в цяла Америка е във възход? Защо това строителство не се извършва в Голямата страна, където живият най-щастливите хора на света, в Северна Корея, в Куба или Венецуела, като последните две страни са едни от най-красивите на света като природна даденост. Обяснението е просто: Хората инвестират спечеленото от тях в стабилните и силни държави, в които имат доверие. Към понятието „хора” обаче принадлежат и мафиите, които ограбили средствата от страната си зад паравана на олигархията или спечелили ги по нечестен път, също интвестират тук. Пари на латиноамериканските наркомафиоти, на руската мафия, и на други като тях чрез влагането им в такива обекти могат да бъдат изпрани. За Путин се говори, че той инвестира предимно в металургичната промишленост по Европа и САЩ, където има подставени лица, чрез които управлява сречелените по време на мандатите му като кърмчия между 250 и 400 млрд. долара. Колко точна са парите му евреите-банкери ги знаят до цент.

   За да го има този подем има и още нещо, което го катализира - страхът у тези, които имат пари. Един световен конфликт може да превърне парите им в хартийки. Макар и малко вероятен, докато Путин и Тръмп са начело на държавите си, той е възможен. Много натрупано напрежение има между държавите, то не се тушираи води до промени. За пример давам аншлуса на Крим, довел до преначертаване на границите след ВСВ и нагъчкването на Черното море с руски оръжия, включително и такива с ядрен заряд. Това е срашно неприятен конфликт до нас, изключително вреден за страната ни с курорти по Черното море. Това ще изяде главата на Путин, защото ако възникне военен конфликт Русия ще лъде разделена между Китай, Япония, Западна Европа и Америка. Кавказките страни след 300 години иго ще се освободят.

   Същото строителство, но според мащабие на Косово, се извършва в Прищина и други градове. Косово в момента прилича на строителна площадка. Чужди фирми с модерна техника строят с наети косовски работници. Такива сгради като тези в Албания, които паднаха след земетръса няма. Освжбдено от грабежа на сърбите, с възможности да вложат средствата от труда си за ържавата си, за тях, косовари са във възход. Ако за Америка парите за инвестициия в строителството са от съмнителни източници - давам пример с гр. Майями, където за строежите се твърди, че са финансирани от руската мафия – то парите за строителство в Косово идват от работата на строителите и работниците косовари по ЕС и Швейцария, където преоблааващия брой гастарбайтери са косовари. Има сянка на съмнение обаче във финансиращите това строителство косовари, че са мафиоти.

   Нестабилността в някакав степен в Америка по времето на Тръмп доведе до инжжекция в строителния бизнес на България. Българите в Америка не са без страхове за спестяванията си и те ги инвестират частхот тях в строителство в България. Предпочитаните от тях жилища са в луксозно изпълнение, в затворени комплекси от малко къщи, където всичко е охраняемо и подържано. Към 90% от тези имоти са в София. Те финансират строежите на руксозни малки затворени комплексчета по „яката” на Витоша от Симеоново до Киноцентъра. Други наши сънародници инвестират във Варна, но много малко. Един такъв имот от около 100 кв. м. между Симеоново и Драгалевци излиза към 200000 долара. Към всичките има двойни гаражи, но и общо двор с цветя, дървета. Максималната височина на сградите е 4 етажа. Най-скъпо е до Драгалевци, защото се очаква до няколко години метрота да има спирка под гробището на Драгалевци.  Разбира се, за подръжката на тези имоти се плаща, но това не е пробелм за българския американец. Този апартамент може да лъде даден под наем срещу колосални суми, да се живее в него, да служи за офис на „американеца” в София. Ако американецът остане в Америка  се пенсионира там, наемът от тукашното му жилище ще бъде добавка към пенсията му.

    Ща завърша пак с едно сравнение между София и Лос Анжелес, как изглеждат къщите /на едноетажна Америка/ тук и как блоците в България. Тук всяка къща или всяка година или през една се боядисва, дворът, който е без ограда се оправя, като се засаждат нови цветя или се променя нещо в него, но с разрешението на общината. Картинка! Зад всичко това стоят големи разходи и много труд, който полагат мексиканците. В България падне някъде стреха или балкон, идват от общината и поставят предупредителна лента,не преминавай, опасно. Лентата изчезва, хората си преминават, опастността остава. Но общината вече не носи отговорност, ако паднал предмет утепа някого.  И грозотията остава. Ако тук някой допусне таков нещо, жилището му се оценява, изкупува общината и го изчезват от имота му. 

  





Гласувай:
6



1. starforlife - Добро утро, Коста.
29.12.2019 06:43
Наясно си колко е смешно хора (или завършени идиоти като Радостина с ласото), на които кракът не е стъпвал в САЩ, да леят дитирамбите си?
Който не е видял нещата с очите си, той дори не може да си представи колко назад са представите му за тази страна и хората, които я населяват. За живота, който са изградили и го живеят с удоволствие, а не скотски като повечето наши съграждани.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Наясно съм, прилагам убедителн мотив -
29.12.2019 07:33
starforlife написа:
Наясно си колко е смешно хора (или завършени идиоти като Радостина с ласото), на които кракът не е стъпвал в САЩ, да леят дитирамбите си?
Който не е видял нещата с очите си, той дори не може да си представи колко назад са представите му за тази страна и хората, които я населяват. За живота, който са изградили и го живеят с удоволствие, а не скотски като повечето наши съграждани.


- на кои съм посветил Записките си от предния постинг.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12191229
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031