Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2019 12:36 - ДЕВИНСКАТА ПЛАНИНА – ЕДНО ОТ ЧУДЕСАТА НА БЪЛГАРИЯ – 10
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 1596 Коментари: 9 Гласове:
8

Последна промяна: 04.11.2019 12:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

   ПРИ  ПОСЕЩЕИЕ  НА  ЯГОДИНСКАТА  ПЕЩЕРА

                   ПОСЕТЕТЕ  И  СЕЛО  БУЙНОВО

 

   От две години с пари от ЕС се ремонтира пътят от с. Кричим до Девин. До следващото лято ще бъде готов. След Девин пътят е ремонтиран заради необходимостта да се премести трасето му в един доста дълъг участък поради строежа на яз. Цанков камък, където бе вдигнат на по-голяма височина и бе пробит тунел. След този ремонт достъпът на туристите до прекрасната долина на р. Въча, за няколко години след освобождението Тъмрашка република, ще бъде максимално улеснен, а красотите и минералните извори на този край ще привлекат още  повече туристи. За сега извън плановете остава ремонтирането и разширяването на пътя през с. Мугла до Смолян. Този път по красота падвишава многократно пътят от Широка лъка през прохода Ешеккулак до Смолян и ще се окаже важен за поминъка на малкото хора, останали по тази прекрасна долина под най-високите върхове на Родопа, носещи името Карлък /Снежник/, защото са високи и снегът по тях идва рано и си отива късно.

    А сега за село Буйново:

    Селото е разположено в голямо – не голямо, а огромно! – уширение на река Въча на десетина км. след Ягодинската пещера. Предполагам, че тази пещера е най-посещаваната в България, защото според категориите за красота тя е поставена на второ място в Европа. Вълнуващо е да се достигне до пещерата, защото се пътува през Буйновското ждрело, един друг скален шедьовър. При един завой над ждрелото се извисява отвесна бяла скала, висока към 1000 м. с прорастнали по цепнатините й черни борове с хоризотална корона, каквито има и към Велинград по долината а р. Чепинска.

   След паркинга за автомобилите близо до входа нна пещерата пътят продължава към с. Буйново покрай естествения вход на пещерата, над който има билката Безсмъртниче / Силивряк, Хаберлея родопензис/. Пътят е прекрасно подържан и достатъчно широк, и той бе построен с европейски пари по линията на ЕФРР.

    Тук се питам и отговор нямам - ако не бяхме към ЕС а там, накъдето ни стремят ненормальниките Радев на първо място, но и мекеретата на Путин в България като простакелата Нинова или хибридката Манолова, дали тази инфраструктура щеше да бъде изградена ил пък нямаше пък да има още по-добра структура с пари от Путин или пък тези региони щяха да бъдат отписани въобще, защото влизат в категорозицаията на социоложката политоложка проф. д/р Галима Мастурбатовная като такива със затихващи функции.

    Край на отклонението.

    Пътят следва долината на реката Въча, която тук не е голяма. Пътувай се покрай прекрасни ливади от лявата страна, от дясната - до чудновати скали с ивичен строеж и се достига до едно уширение на долината, в което се събират три реки – Въча, която идва от с. Кожари и още две малки,  непресъхващи, даващи вода на селото. Прекрасно място!

   Ридът в дясно от селото е с лек наклон, а горе той е равен и огромен като площ. Тук са нивите, ливадите, градините на хората, а също и горите. Макар и равен, ридът е леко набразден от многобройните долини на рекичките, които тук имат временен характер, извори има много. Този рид е много специален – от едната му страна на север тече р. Въча, от другата му страна на юг тече р. Доспат, която се влива в Места и така по долината й се достига до Егея. Това е бил единният път към зимните пасища, другият е бил през превала над с. Кожари при извора на р. Въча.

   Още едно отклонение – заради тези паши и невъзмогжният достъп на юг към България на времето възниква идеята да се установи тук Тъмрашката помашка република, просъществувала до 1912 г.

   Селото е съвсем близо до границата и се намираше в първа гранична зона, което означава, че достъпът по времето на соца до него бе почти невъзможен. Знаейки това преди години с жена ми се изкачихме натам от Късъка и Змейца, но при с. Чала един съгледвач на мотор ИЖ налетя на нас, държа се с нас както полицаите във влака с Маяковски, като разбрали,  че е съветски гражданин, не ни попречи обаче на програмата да си продължим маршрута. Днес това не може да стане защото такива съгтледвачи няма, но няма и туристи, които от Доспат да се качат до с. Чала и да слезат при пещерата. Този труден достъп до селото по клеоновотох време доведе до големи трудности хората, чиито пасища останаха зад мрежите.

    Разходки около селото могат да се направят по този рид, разделящ реките Въча и Доспат, който е много голям и много красив. Най-добре е да се тръгне по долината на реката в горния край на селото, която идва от дясно. По нея се достига до един Ловен дом, който остава в дясно,  жродългава се към ловна хижа на рид, след който се пътува до с. Чавдар. В дясно започва път към следващ рид, след прехвърлянето на който се достига до тракийско светилище, наречено Орфеево сърце. Това е жертвен камък с кладенечета по него с форма на сърце и каналчета за оттичане на кръвта. В едно от сърцата имаше и второ малко сърце, но вандали са го разбили.

   Друго разходка от селото може да се направи до една огромна вижка, символ на тоталитаризЪма на границата с Гърция, която може да се изкачи. Най-красивото място за посещение обаче са меандрите на р. Въча, които тя прави по една заравненост, някога пасище за кравите. Красотата е много голяма! Тези меандри достигат до близкото с. Кожари, и то населено с помаци, както и Буйново. Селото е доста голямо като сграден фонд, но тук живеят постоянно само няколко много възрастни семейства. Децата и внуците им са по Европа, където те работят и са се устроили някак. Много е тъжно – село в този рай, обречено на смърт...

  От селото започва път към вододелното било на Родопа север/юг покрай р. Въча, която тук е още по малка, меандрите също са по-скломни с водата по тях, но се извиват като придвижваща се змия. По долината е пълно с крави на полудиво отглеждане. Интересното за тези крави е че изглеждат страхотно – изкъпани, сресани, дебели,  по 20 л. мляко във вимето и което ме учуди, въобще не се плажат от хората. Е аз ги доближавам, те идват към мен и дишат срещу ми като да въздъхват.

   Пътят покрай ливадите свършва, навлиза се в гора, маркирано откронение води до един обилен карстов извор, който се явава изворът на река Въча. Съвсем различен от извора на р. Арда, намиращ се под един смърч, на турски ардашлъ, от където и идва името на река Арда. Тук, при извора на Въча мечки няма, но при извора на Арда гората е мечо гъмжило и да се отиде там трябва подготовка – да се носят топри изпечени питки и бурканчета  мед, иначе – лошо.

   От с. Кожари има път/ека/ за с. Водни пад и за с. Ягодина, един прекрасен преход през боровата гора.

   В с. Буйново има скромен хотел, но посетители почти няма. Те предпочитат скъпия хотел в Триград и още по скъпия в Ягодина, тоз им е далеч или не оттоваря на ивото им.

   За отседналите в хотела в Ягодина селата Буйново и Кожари ся една прексна дестинация за разходки поне за три дни.

   Посещаващи долината на р. Въча, някогашната Тъмрака република, посетете този край, упознайте го,заслужава си...

   Ще приложа снимки от рекламни материали за този край, поставени на табло пред Ягодинската пещера.

image



image



image



image



image


image



image



image



image









Гласувай:
8



1. rosiela - Била съм натам.
04.11.2019 15:03
Пещерата е много красива, но селото не го знаех. Благодаря, Коста.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Ще има още постинги за този регион.
04.11.2019 17:56
rosiela написа:
Пещерата е много красива, но селото не го знаех. Благодаря, Коста.


Той е част от историята на България след Освобождението, разделена на две, а бедните региони Източна Румелия ги не ще, защото не могат да си плащат данъците. И още една опастност, зимните пасища на тези бедни хора остават в Турция. Без тях умира стоката им, а после и те. Затовйа и отговорът им, Помашка република по долината на р. Въча. Но с невключени в нея села с българско население като Широката лъка и други. Макар от различни вери, но с една кръв, хората са имали уважение едни към други.
С много лъжи са обяснявани истините в този регион, толкова, че малцина знаят какво наистина е ствало тук - полковник Ангел Вълчев от с. Лилкова, с когото се познавахме и тези, които са чели покъртителния му труд "Тъмраш". Ще пиша и за трите турски села в региона и защо те са точвно тук.
Когато пътувате към Гърция, отбийте се ден-два насам. Ще Ви укажа интересни места за посещения и места да си резервирате хотел. С региона съм запознат така добре, както Каракачанът и кандидаткметицата за София от село Берсин с популизЪма.
цитирай
3. rosiela - Пиши още,
04.11.2019 21:19
ще ми е интересно. И снимки пускай.
цитирай
4. planinitenabulgaria - Имам много да пиша, много снимки да публикувам, но съм много зает, защото станах
04.11.2019 21:50
rosiela написа:
ще ми е интересно. И снимки пускай.


обществена личност. Сега съм поканен в Трън, защото едва ли има друг човек, не казвам трънчанин, упознал останалите 2/3 от Трънско, отщипани ведно с трънчани от България след 1919 г. Приготвил съм два доклада, снимки, за това трябва подготовка.
Девиннската планина обаче е една от планиннските ми любови и мисля да й отделя по-значимо място в блога си. С нея май ще завърша туристическата си кариера, но тя не е само туризъм, а нещо доста по-разностранно.
Ще приложа девиз на Делян Пеевски към избирателите му от този край, където той отсяда вероятно в сараите на Карадайъ в с. Чала:
- Свободата е в теб!!!
И още един девиз ще приложа, който прави смисъл точно колкото неговия, но е от по-рано:
- Да живее международното положение.
Поместих и доста плакатни снимки в блога си на Карадйъта и Догана, разлепени по контейнерите за боклук по селата в Родопа. Прегърнати, подкрепят се...
Случващото се тук, в тая дивотия, в която обаче също живеят Хора, донякъде допълва това, които се случи на местните избори в София. Защото сценаристите са едни и същи задкулисници. Те остават скрити, виждаме само дилафите и бушоните им.
цитирай
5. shtaparov - Чудно лрасиви места си показал- ...
05.11.2019 03:19
Чудно лрасиви места си показал- само да имаше повече снимки...
цитирай
6. shtaparov - И резонен въпрос си задал: ако не ...
05.11.2019 03:21
И резонен въпрос си задал: ако не бяхме в ЕС,пътят вероятно никога нямаше да бъде изграден!
цитирай
7. bdenkov - 1
06.11.2019 11:05
Особения вид русофили, НЯМА да ви говорят за съветския "технологичен гении", за "върховите технологии" на сссср/ освен във въоръжнията им, например/. Няма да ви убеждават в някакъв съветски стандарт на живот, на гражданина или най- добрите стоки в света -съветските - за бита на съветския човек, за да не станат смешни ..Няма да споменават и "най- демократичните" им избори, смяна на двете джуджета във властта, за Правата на руските граждани, ограниченията на ФЕЙСбука, например. Няма да споменават и рублите ,които им се плащат за ни представят някакъв илюзорен , светъл и справедлив свят, под съветско владичество ..:), за вековните щения на Империята да владее НАС по пътя за Проливите. ТЕ, руските агенти - русофили , няма и да споменават за МЕЧТИТЕ си -отново тотална власт на Кремъл над България и ТЕ, само ТЕ да бъдат генерал-губернаторите на генералния в кремъл - ТУК в България и то ЗАВИНАГИ !! Това , те няма да споменават ..Те ще ви говорят за братската кръв в руско-турската война И по времето на Сталин-когато той ни е "освободил" !? , , , , .. ..Ще ви говорят за съветския балет, писатели, Шостакович, "освобождението" ни от фашизма !?, за кобзон и армейските им хорови състави, за братската "помощ' в окупацията ни след 1944 година, за милиардите, които са готови да дават, а всъщност- да смучат , грабят от нас , за лошия ЕС, за добрите сърби , които ще имат С 400, за азиатския им добър начин на живот,, за образованието им, за добрите братски- шпионски връзки межди КГБ и ДС ...Изобщо, за всичко "прекрасно" , ако станем пак руска губерния и то в 21-вия век !!?? Ето за това, трябва да си отваряме очите, РАЗУМА, и ума , за да не загуби България отново Свободата и Демокрацията си,членството си в ЕС и НАТО, като наш пазител и гарант ..И ако ТИКВАТА , руски агенти, патреоте или друга ИЗМЕТ, отново започне да ни тика , към тюрмата на народите , НИЕ трябва да реагираме смело и безкомпромистно, срещу попълзновенията на тази Империя- едната от изток, а другата от юг..
цитирай
8. bdenkov - 2
06.11.2019 11:06
За да оставим на децата си Свободна и Демократична България, а не робство и тоталитаризъм...
цитирай
9. bdenkov - 3
06.11.2019 11:06
Добре е да се знаят идиотите- русофили в България ..Да се знае какво говорят , как лъжат , как искат пак да ни направят крепостни селяни - вече на Путин, а преди на брежневци ,сталин, и т.н..Този дебил , не може да ви каже - КАКВО за вземем , въведем, днес и сега - прогресивно -от тази империя ? : Икономиката ли, общественото ли и устройство, Правата на гражднина ли, КГБ ли ? 'Свободните избори ли ?? Мизерията ли , руска ?? Православието им , ли -на КГБ ,!!?? Един народ изостанал с векове, смачкан, безмълвен , с малки изключения , НИКОГА не живял в условията на Демокрация !!! За някаква абстрактна "култура" , само говорят :)) Е , знаем я и нея - съветската култура, Кобзон,масовите им песни марширувайки , манията им за величие и ВСИЧКИ да са им благодарни, че миризливият съветски ботуш - ги е държал десетилетия под властта на сталин , кремъл и Империята на злото ..На КАКВО да се поучим, всъщност, от тази загнила Империя ?? На убийствата на журналисти, може би, убийства на десидентите им , ли ? И руската салата им е френска ..:)) Колкото ПО- далече от тази гниеща империя, толкова по- добре за България !! И Рапонии, нещо да кажеш за независимостта на Съдебната ни система ?? Отново ли путин ще ни командва и разпорежда с нашето бъдеще ???? Защо и за КАКВО банкянски тулуп прост,му правиш 3.5 МИЛИАРДЕН проект- тръбите от Турция - за НАША сметка и БЕЗ никаква нужда за Нас ??? Да се знае- Министерският ни съвет е една БАНДА криминални типове- от женски и мъжки род !!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180164
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031