Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2019 22:52 - ПРОМИВАНЕТО НА ЗЛАТО ПО РОДОПИТЕ - СТАРА РАОТА...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 2089 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 28.08.2019 22:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

   Родопите са богати на редки метали, включително и радон. Добиивът на злато там е бил познат още преди 12000 години. Причината - на много места по водосборната зона на р. Арда има златни находища. Най-големият златопромивен комплекс е над с. Ковил. Има още десетки такива, но са по-малки. Златото е било метал на траките, от който те са правили украси, скулптури, съдове и др. предмети. Злато траките са добивали по следния начин:
   Те самите или техни роби са приготвяли златопромивни инсталации по скалите, като са издълбавали корита, свързани гравитачно, които се изтичат по улей, около 5 см. над дъноото на коритото. Те са носили торби със златоносен пясък и са го слагали в тези корита. Дъждът е отмивал почвата и пясъка от тях, а златото е оставало по дъноото на коритата. Разгреждайки този огромен златопромивен комплекс над с. Ковил винаагисъм се учудвал каква култура, технология и познания са пригтжавари тези хора.
   В златоопромивния комплекс до с. Ковил има пещери за охраната, за работниците, а също и малки пещери, предполагам за първосвещениците им.
   Този комплекс може да се посети като се пътува от с. Джанка за с. Ковил и преди да се навлезе в с. Ковил има римски път в дясно, който минава под златоппомиивния къмплекс. Той е толкова голям, че да се разгледа трябва цял ден. Такива златопромивни комплекси има на още много други места, цитирам само с. Бенковски.
   Самородно злато в Родопите се търси и днес. Златотърсачи има винаги след приждане на реката Буюкдере над с. Кос. Те търсят злато и след с. Кос, където реката навлиза в един огромен светилищен комплекс от поне 100 тракийски големи и малки светилища. Чудя се, дали златото е причина да са толкова много тук. Злато търсят и след Крумовград по река Крумовица до селотоо Стари чал. Хората казват, че най-много самородно злато има по долините на реките Върбица и Крумовица, като уточнявам, че Крумовице е сбор от три реки, а деретата към р. Върбица не могат да се преброят.
   По Балкана също има злато, но то е смесено с цветните метали и чак със сегашните технологии може да се отдели от тях. Чисто злато има по долината на р. Огоста на мястото под язовира. Преди да се зале тази площ машини претърсиха региона, като разораха всеки квадратен метър от него, промивайки пръстта,след което започна пълненето на язовира.
   Голяма златно находище, днес изоставеено има до с. Маджарово. За де не бъде яз. Ивайловград с обем над 1000000 куб. м. а самоо 350000 причината е това златно находище. Заради него се лишихме от този огромен язовир, а съдбата на златния рудник бе стандартна - купи го мутра и го затвори. Малкото работни места за хората от Маджаровоо умряха.
   Днеес ние не можем сами да добиваме злато и др. цветни метали, причина за това е продаажбата на съоръженията на мутри, които затриха този отрасъл. Ако пътува някой от Крумовград по скатовете на Стръмни рид, добре еда погледне какво е сторено по тепетата долу под пътя за с. Токачка. Горе-долу като това по Елаците.
   Поне по този показател - екология - траките, живяли 10000 години преди нас, са били на по-високо ниво. Простотията заля страната ни, издигна си и кумир, Радев...




Гласувай:
7



1. born - Нема да гласувам, защото постингът ...
28.08.2019 23:23
Нема да гласувам, защото постингът не прави смисъл. Освен това намесвате президента, който е един прост льотчик, вместо Светилото ни - Премиер /да го поживи господ и жена му/, което представлява едно пренебрежотелно отношение към Светлейшето ни Правителство /и него да такова господ и жена му/. Да не говорим за това, че не сте споменали и дума за онзи тъмен демон Путин, Гергиев и други знакови фигури от червеното задкулисие. Нет ! Това е истинско безобразие !
цитирай
2. planinitenabulgaria - остингът прави много голям смисъл, защото обхваща един периот от времето
29.08.2019 11:06
born написа:
Нема да гласувам, защото постингът не прави смисъл. Освен това намесвате президента, който е един прост льотчик, вместо Светилото ни - Премиер /да го поживи господ и жена му/, което представлява едно пренебрежотелно отношение към Светлейшето ни Правителство /и него да такова господ и жена му/. Да не говорим за това, че не сте споменали и дума за онзи тъмен демон Путин, Гергиев и други знакови фигури от червеното задкулисие. Нет ! Това е истинско безобразие !


на траките до сега, епохата на златодобовниците от Канада, Дънди. Отворих Архива на Центъра и намерих нещо много интересно, Деса Мерцедеса се е оиентирала от посока Георги Свиленски към Товарищ радеВ, защото бил много по -добър. Тя е интелигентна жена и има имвол верую за културата:
Не хочу я пыть из такова чайника,
я хочу меня ебать ГПУ начальника.
Гергиев освен спесиимента да борави парите на олигарсите има нова роля - явява се в рекламите, където дирижирайки химнослови бензиностанциите Газпром на Медведев. Вече само таам ще зареждам.
Още нямате достатъчно жизнен опит да схванета какво се случва около Вас...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12277600
Постинги: 4565
Коментари: 10794
Гласове: 18368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930