Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2019 22:21 - ПОЧИНЪТ КОСТОВ/АХРЯНОВ Е ОЩЕ ЖИВ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 1426 Коментари: 5 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
  На няколко пъти пиша за проработката на някогашния ни министър, джуревеца Иван Костов и на висшия представител на Столична община Антел Ахрянов за поставяне на кръст пред мемориала на репресираните и загинали по време на социализЪма до НДК. Първо да уточня, какво значи ахренин. Това е обидна турска дума ча човек, сменил вярата си заради материална изгода. Така турците наричат презрително помаците.
   В резултат на тази проработка бе издирен каменен кръст, който да се постави до параклиса в памет на загиналите по затвори, концлагери и избити без съд и присъда. В проработката са участвали доста местни кметове, но кметът на с. Гинци, чието име заблравих е предложил най-изгодния за тия мръсници вариант - или кръстът от градинката на селото /Гинци/ да откраднат или този от гроба на бай Цветан от гробището на селото. Двата кръста са шедьоври от типа каменорезбени кръстове, изготвени от скала тип пясъчник от майстора каменорезбар бай Георги Герин от с. Гинци. Кръстът в селото обаче е спукан, спряли са се на този на гроба на овчаря бай Цветан. Отиват по нощите с един кран, защото кръстът тежи между 500 и 1000 кг, връзват кръста и го изтеглят. Той е излязъл от земята без да се почупи. Натоварват го в една УАЗ-ка и го откарват в каменоделдска работилница, където с ударан бормашина каменоделци разрушават уличаващите надписи - кой е изработил кръста, в памет на кого е и кои са заплатили за изработката му. Оставят само годината на изработката, 1894. 
   Не ги ли е срам другарите Ахрянов и Костов да се гаврят така с починалия човек, а също и с паметта на загиналите по време на репресиите, да тургат пред паметната им плоча откраднат кръст. Не го лри е срам и Другарят Максим, комуто не само аз казах истината за този кръст, наследниците на бай Цветан дори заведоха делс. Това е моралът на наши пправници, затова и ние сме като тях. Загова сега ще разкажа за още една подобна исторя:
    Над с. Владо Тричков-изток, където е имало само  няколко махалиички и няма църква хората си имаха оброк Свети Илия. Там имаше каменен кръст, побит до вековен дъб и скромно параклисче, служещо за църква, което те след 2000-та година построиха наново в по-голям размер. Хората си го подържат, палят свещи там, молят се, на Илинден има място да седнат на скамейки пред масите поне 200 души. Само че.някой гявурин /неверник/ като Ахренина и Джуревеца изчезна кръста от мястото му. Вече няма и кой да направи нов. Обяснението - някой го е натоварил на джипа си и го е отнесъл на вилата си. След това безбожно деяние параклисът осиротя. Това видях на една моя разходка там, преминавайки от с. Владо Тричков до с. Подгумер. Само че знам и други такива случаи, когато кръст се краде, после крадецът го връща на мястото му и моли за прошка, защото го е сполетяло нещо много страшно. Напомням за кърста на Кръстовата гора - крадецът на кръста, за да го предаде за скрап загуби и двете си деца, върна кръста на мястото и плати на заварчик да направи заварка на мястото на отрязването му с ножовка...
  Ахренина се новопредстави, Джуремецът обаче е жив и здрав и пише книти както хна времето Тошо Томов /Тато/. Дано да напише и как открадна кръста от гробището на Гинци..




Гласувай:
3



1. rosiela - Коста,
18.08.2019 08:31
а кое гарантира достоверността на тези истории?
цитирай
2. planinitenabulgaria - Вие сте една от малкото, незапознати с тази коварна история...
18.08.2019 09:24
rosiela написа:
а кое гарантира достоверността на тези истории?


Кое гарантира?
1.Идете да разгледаате гърба на кръста,
2. Делото на наследниците на бай Цвеетан, по време на което от съда поискаха жив свидетел на факта, че този кръст е бил изработен за бай Цветан - от 1894 година!!! - на основата на който след 10 години делото бе прекратено,
3. Запитайте монаха или свещеника от параклииса срещу НДК от къде е този кръст и ще получите отговор, това е оброчен кръст, незнайно от къде, така са инструктирани,
4. Посетете кмета на с. Гинци да Ви разкаже историята ва този кръст, да Ви покаже близнака му на площада в слелото.
Аз познавам наследник на бай Цветан, с хкойто сме в Кръг "Слово". От него научих още факти, но и съм жив свидетел на това светотатство, защото помня кръста в гробището на с. Гинци преди да бъде откраднат, той бе точно срещу входа. В съседния гроб почива кмета на селото,, който участваше в уйдурмата на Джуревеца и Ахренина...Бесрамници и неверници, Ахренина отдавна се новопредстави.
Ще сезирам за случая и сегашния ни патриарх. Предишният бе подобен на един друг патриарх, полк. Гундяев.
цитирай
3. planinitenabulgaria - Въпросът Ви ме изненада, ще го допълня с още две точки:
18.08.2019 09:43
rosiela написа:
а кое гарантира достоверността на тези истории?


1.Посетете село Владо Тричков - изток, преминава се през въжен моста над Искъра. По седата на пътя за с. Ромча под телевизионнта кула е параклиса "Свети Илия", разпитайте хората къде е кръсът му.
2. Посетете с. Манастир, влезте в двопа на училището. Разпитайте хората за историята на кръста, изправен като за наказание до каменната ограда в двора. Описал им историята и на тозии кръст. Същите неща с кръстовете се случват в Западните покрайнини, част от България, където оброчните кръстове продълават чак да манастира "Св. Онуфрий" на 20 км. след Пирот. Там светотатство с кръстовете извършиха в Суковския манастир, описал съм и него в блога си. Там обачме причината е друга, новитее сръбски монаси в манастира опитва да даличат българската история.
цитирай
4. vladtepes - За доц. Лостов
19.08.2019 10:24
Доц. Лостов е голям учен политикономист съответно разбира и от политика и от икономика.
цитирай
5. planinitenabulgaria - Из аз бях измежду подлъганите, които гласуваха за него.
20.08.2019 10:50
vladtepes написа:
Доц. Лостов е голям учен политикономист съответно разбира и от политика и от икономика.


За него важи забележката на Исус към учениците м, "По делата им ще ги познаете!". На времето той организипа вътрешноправителствена опозиция начело с безхормональника Раданчо, но бедата е, че вненяващи си качеството интелектуалци му вЕрват и сега същият този безполовник ще смърди в ЕП след подръпване на конците му от Командора. Считам, че възможностите на интелектуалците, поддержники на политиикономиста Иван Костов в интектуализЪма едва ли им дават възможността да различават сик от пармак....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184564
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031