Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2019 17:28 - СТО ГОДИНИ НОЬОЙСКИ ДОГОВОР
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 703 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 17.06.2019 20:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

   На 14 т. м. в читалището на гр. Брезник, който е един от граничните градове със Сърбия и една от твърдините за опазване на българщината в този регион, се проведе Регионална конференция на тема "Ньойският диктат и съдбата на хората от двете страни на сръбско-българската граница 1919/2019 г.", организирана от Обществения комитет "Сто години Ньойски договор". Тя премина на много високо ниво поради познанията на участниците в нея по казуса - позорният за България Ньойски "мирен"договор - една от масите за пиршество на победителите в ПСВ. Този несправедлив "договор" положи основите на следващата голяма война, започнала 20 години след него.
   В конференцията взеха участие духовните водачи на българите, превърнати в резултат на този договор в заточеници в чужда страна в собствените си имоти, г/жа Зденка Тодорова и г/н Иван Николов, а също и представители на Община Перник и Кметство Брезник, имаше и много гости. Присъстваха и българи, които не са потомци на българите в Западните покрайнини, но патриоти, запознати както с казуса, така и регионално с тази прекрасна част на България. Много задълбочен доклад, с който трябва да се запознаят държавниците ни и да променят линията, която водят спрямо Сърбия относно претенциите й да стане член на ЕС, изнесе проф. д/р ист. науки Светлозар Елдъров, от Института по балканистика към БАН.  Докладът на г/н Иван Николов пък бе толкова силен, че и сега чувам речта му. Зов за оказване на помощ на българите, чиито земи незаконно се държат от Сърбия, а българското население в тях е намаляло 10 пъти, това бе призивът на г/н Николов-Босилеградски към българските управници.  
   В блога си ще поместя докладите на участниците в Конференцията, а сега ще поместя само Декларацията на Обществения съвет "Сто години Ньойски договор". Ето текстът й:

ДЕКЛАРАЦИЯ

от Обществения съвет „Сто години Ньойски договор“

и участниците в Регионалната конференция

„Ньойският диктат и съдбата на хората от двете страни на

сръбско-българската граница (1919–2019)“

 

На 27 ноември 2019 г. ще се изпълнят 100 години от подписването на Ньойския договор, с който за България завърши Първата световна война. По форма той представляваше диктат, а в същността си беше жестока саморазправа с българския народ и стремежите му за национално обединение. Вместо да намери справедливо решение на противоречията между европейските народи, довели до кръвопролитната война, Парижката „мирна“ конференция се превърна в пиршество на победителите, в което правото на силата възтържествува над силата на правото. Начертаните тогава в парижкото предградие Ньой граници безжалостно разсякоха българското национално землище, българският народ беше натоварен с непосилни репарации, а българската държава окована със сурови клаузи. В Западните покрайнини граничната бразда не раздели само един народ, тя раздели села, семейства и роднини, като отвори живи рани в сърцата и душите на хората от двете страни на сръбско-българската граница, които са живи и до днес.

Ньойският диктат обаче не целеше само да отслаби България и българите, той имаше за цел да ги унижи морално и да им вмени чувство за вина. Неслучайно датата, на която бе подписан, умишлено съвпадна с Деня на победите – бойният празник на Българската армия, прославящ нейния последен победен ден в Сръбско-българаската война от 1885 г. (15/27 ноември). Със същата реваншистка цел тогава беше създадена и легендата за „българските насилия“ в Поморавието, която се превърна в сръбска държавна стратегия, политика и пропаганда, насочена срещу България, от която обаче най-много страдаха българите в Западните покрайнини.

Вместо да се укроти и затихне с времето, в последните години тази политика се възражда с нова сила в Р Сърбия. Във връзка с честванията на 100-годишината на Първата световна война тя се превърна в трайна антибългарска кампания, увенчана с канонизирането през 2017 г. от Архиерейския събор на Сръбската православна църква на т. нар. „Сурдулишки мъченици“. Днес в Р Сърбия се печатат и разпространяват книги, в които със задна дата и с фалшиви факти не само се клеветят и злепоставят България и българите, но и се полагат основите за бъдещи териториални претенции с измислици за сръбско население в Трънския и Брезнишкия край. И това се прави във време, когато Р Сърбия заявява желание за евроинтеграция и търси подкрепата на България!

Като имаме предвид всичко това, а също и изнесените в Регионалната конференция в Брезник нови исторически свидетелства и съвременни факти, членовете на Обществения съвет и участниците в конференцията апелираме към българските държавници и политици да не дават безусловна подкрепа за евроатлантическата интеграция на Р Сърбия, а да настояват за незабавно преустановяване на антибългарската кампания. Като член на НАТО от 2004 г. и на Европейския съюз от 2007 г. и като фактор на мира и стабилността на Балканите, България в лицето на нейните държавни и политически лидери не само е в състояние, но и е длъжна да направи това.  С настоящата декларация се обръщаме и към българския народ с апел за подкрепа и солидарност с българите от Западните покрайнини в духа на нашия национален девиз „Съединението прави силата“!

 

Гр. Брезник, 14 юни 2019 г.

        
                        










Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12150082
Постинги: 4532
Коментари: 10746
Гласове: 18293
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031