Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2019 13:32 - ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ СЪНАРОДНИЦИТЕ СИ В ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ! - 2
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 2406 Коментари: 38 Гласове:
2

Последна промяна: 04.06.2019 13:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
      Продължение:
      
          Изходна точка с. Равно буче:

    Това село е в съседната долина на с. Црни връх. Преди Црни връх има мост, тръгва се от него в ляво, по долината на река, приток на Тимок. От гр. Кална по долината на тази река е преминавал особено важен римски път, който почти навсякъде е запазен в участъка през планината. През седловината Светиникоски проход, този път е достигил до с. Чупрене. За да се достигне до нашата хижа Горски рай се пътува и по този път.

   Не могат да се сравняват красоти, но за мен Светиниколския превал е връх на красотата. От едната му страна е вр. Острата чука, но до нея стърчат още две, от другата е вр. Хайдушки камък, и той изключително красив. Хайдушкият камък е малко под върха и от него хайдутите са наблюдавали надолу равнината, такова поверие е останало. Мисля, че в този участък на планината природните условия по целия Балкан от Тимок до Черно море са най-сурови. Морените тук са като пиринските, макар и с 1000 м. по-ниски, горе по високото има само смърч, най-издържливото на бури и студ дърво, изветрени от студа скали.  Много превали има по Балкана, на мен този ми е любимият.

   Разходки от прохода са ръзможни в две посоки. Едната е до досигане на вр. Острата чука, който е връх на красотата и обгледността. Втората посока е към вр. Хайдушки камък, също много красив алпийски връх. Доста е стръмно към него, много места има за спиране, защото са голяма красота.

   За прибиране предлагам различен маршрут, като се отиде на вр. Орлов камък през госта гора и през площи с хвойна. От Орлов камък се слиза на с. Равно буче без проблеми, но денивелацията и разстоянието са горлеми. Никъде не са леки пхреходите по Западния Балкан. Сравнително запазевана му природа и многото диви животни, между които огромни пайци, диви котки, рисове, сърни, змии и най-много диви свини има навсякъде по него. Има и лисици и едни подобни на лисици животни с много дълги крака, като на кокили. Хората се опакват от вълци, мечки тук още няма, но условия да живеят те тук има добри.

   Съвсем бегло описах предпочитани от мен преходи по Балкана на територията на Западните покрайнини, сега ще се прехвърля на планината Видлич, по същиство астх от Балкана. Тя започва като отклонение от вр. Ком, като от ляво я загражда долината на р. Нишава , а от дясно, долината на р. Височица. След с. Голеш планината е на регииона на Западните покрайнини, които сърбите държат незаконно, а ние не си ги искаме.

   Тук ще въведа едно понятие, Забърдието. Това са селата над гр. Цариброд в един огромен въртоп на планината Видлич. Най-голямото село тук е с. Смиловци, но големи са били и Бребевница, Протопопинци, Мазгош и още доста. Позорният за България Ньойских мирен договор и окупацията на този регион от от Сърбия доведе тези региони до много лоши последствия като изоставане във всяко отношение, тежък живот. Забърдието е инересно с оброците си, които са навсякъде. Привеждам за пример с. Бребевница, коетох има 14 оброка. Аз знам толкова, можеда са и повече. До селото има манастир, а след него до нашата граница оброк с прастар кръст тип слънце. Много оброци има в с. Радейна, и не само там. Над с. Смиловци има манастир в прекрасна местност, дол, при Смиловские езера има по-малък манастир. Тук е много интересно като природаа, а мястото на Забърдието е един голям въртоп. Същото е и положението в нашето село Смолча, и то в един голям въртоп.

   От с. Смиловци е добре да се посети манастира над него. Пътят до него може би е вече асфалтиран. От с. Смиловци започва римски път, чиято цел е била да прехвърли планината Видлич и да достигне до най-главния римски път покрай река Височица, наричав Вия долороса, който влиза в България и минава над с. Беренде извор.  Не римки път, а римска магистрала е била тя, защото части от нея още се ползват от камиони и коли по долината на р. Височица.

   По римския път през Видлич до с. Бракьовци хубав маршрут е да се достигне до билото на Видлич. Ако това стане през пролетта, ливадите са цветни поляни, преобладава ирисът.  По билото се тръгва в посока обратна нахтазии на България. Този прерход е труден, защото е дълъг и се изкачват и слизат връх след връх. Заслужава си обаче. Така се достига до според мен най-красивото място на планита Видлич, едни огромнни пасища, заградени с карстови планини. В България тези пропадналости наричаме препасници. Ливадите са огромни, заграждащите ги скални сивобели ридове са многокрасиви, има и гори. Ако сех продължи по този масив се достига до с. Градашница.

    За прибиране е най-добре да се ползва отново римски път, слизащ от пранината към с. Височки Одоровци, недалеч от с.  Смиловци. В селото има манастир и един огромен оброчен кръст.

   Този маршрут по Видлич е за туристи, които могат да се ориентират добре. Ако не могат щетрябва да се върнат по римския път в Смиловци, а следващия ден по римския път ще могат да посетят прекрасните ливади, оградени със скали, за които вече казах без опастност от изгубване в тази безводна планина.

   И още нещо, много важно:

   Извори по планината Видлич има на малко места, които хората там знаят. Посетителите на планината трябва да си носят вода

   И накрая един кратък маршрут от с. Смиловци до водопада през пролетта. Защото през лятото той пресъхва. Типичен карстов водапад, подобен на този подманастира Св.  Онуфрий, а също и на още един дсота по-голям междух селата Височка Ржана и Ръсовци.

 

   А сега маршрути по планината Влашка:

   Тази планина някога е била обща с планината Гребен, били са дъно на море, после това дъно се е надигнало и река Ерма е разрязала планината, образувайки чудното ждрело. Около 10% от това ждрело е в България, останата част – в Западните покрайнини.

    Влашката планина е достаголяма по площ. Вълнуващо е да навлезеш в ждрелото на р.  Ерма и да минеш между Купените при с. Власи, подобни на нашите в Балкана, но и доста различни. Туристите, които не са идвали тук трябва обезателно да посетят с. Власи, защото то е разположено сред горяма красота. Наоре по реката в един участък отх около 7-8 км. няма села, защото долината е много тясна. В една такава теснина сред голяма красота е Погановскят манастир. За съжаление мафиоти строят до него хотел и развалят красотата на околността на манастира…Нагоре долината се разширява, от двете страни на реката има села и махали, наричани Трънски Одоровци. Те са принадлежали някога към Трън, Ньойският договор ги предава към Тройното кралство наказателно не към Сърбия, която сега ги държи незаконно.

    От шосето покнай реката Ерма има отконение от пътя за махала Селище. Маршрутът към това село е изкрючително красив. Пътят е доста стръмен, изкачват се само джипове, но е добре да се ходи и да се гледа, рядко се среща такава красота. В начлото пътят минава сещу едни скали, после под други, всичките – бисери. Пътят достига долината, в която е разположено с. Кусоврана, но то не се вижда. От високата част на този път се виждат красоти от Гребен планина, от Влашката планина и от Руй. Сред каква красота е разположено това село, Селище! То не може да бъде другаде, защото в средата му има обилен непресъхващ карстов извор. Какви красоти обаче се разкриват след селото!

    Римски път с изтъркани ог копита камъни до стерен, да заприлича на павиран, преминава през места, чиято красота не може да се опипише. От дясно има скали и скални групи, които са с различен  цвят, една от друга по-красиви. Отляво стърчат красиви гористи върхов, зад които е с. Нашушковица. Този път достига до с. Кусоврана в горната част на селото, под най-високия връх на панината, наричан Паниците. Това е така, защото ако от ниската част нап планината тя изглежда с два върха, то това се оказват две пропадналости.

    Да сеизкачат тези паници е задача трудна за ориентиране, пак се борави с римски пътища. Един прехвърля билото на планината, той е доста широк, но от него има отклонение в дясно на един 80 см. римски път, което не се различава. Не се ли намери това откронение, върхът невоже да бъде уцелен. Изкачването е дълго, но ведтаж спъли на откритото, с поглед към Стола, една много характерна скала до гр. Бабушница, или към вр. Руй и Гребен планиня, забравяш за умората. Този е много велик преход. За съжаление пътят от с. Кусоврана до с. Присян през една сърбоманска махала на самия превал, вече е непроходим.

   Друг велик преход по тази планина е разходка от с. Стол под едноимената величава скала над него, наподобяваща нашата Синаница. Красотата е невероятна. Пътятхс изкачва, изкачва, като вече да няманаселени места, но такива няма защото няма водоизточници. Минава се покрай върхове, където със сигурност е имало византийски крпепости, през чудни ливади, за да се достигнеп до последното село, разположено доста високо, сред чудна красота. Над нег започва букова гора,има чуднохубави ливади.От мястото на водосбора  на рекичката, представляващ огромно място за пасене на крави и овце, нататък се продължава към още едносъроманско село, Синя глава. Говорят българдски език, а казват:

   - Ние сме сърби, много добре се живеем с българите…

   Още един красив преход тук може да се осъществи от с.Нашушковица. То се достига с кола по...асфалтиран широк римски път. Над селото е много красиво, долу в долината се вижда село Кусоврана.

  Интересни катохприрода са и преходите от с.  Присян. В началото не е красиво, но после става осбено красиво. В ляво се отива към едносъроманско село,което споменах, на превала за с. Кусоврана, а ако се мине под  него пътят проддъргжава чак до с. Стрелац, което означава да се прехвърли цялата планина. Почвата или има и други прчини, но цветята и храстите тук са много едри. Снимах растение Царски свещник /Овча опашака/ високо 4 м. колкото дърво. Ако към Бабушница преобладават скалите, редом с плодородна земя,  тук има само плодородна земя с червена почва. И водоизточници само по определени места.

  

   Сега ще опиша три маршрута по Гребен пранина.

   Отелязвам, че на територията натази планина има манастир Свети Никола, който е пратриаршеска резиденция.

    Изходна точка за един прекрасен маршрут по Гребен пранина е с. Драговита. До него седостига от с. Поганово, но се кара много внимателно по тесния асфалтов път с доста голям наклон и на завоите се подава звуков сигнал. Драговита е най-красивото село на Гребен планина. При влизане в селото от ляво има красива скална група, под селото има друга. Това село ми прилича на нашите родопски села. Голяма красота е вестоположението му с изглед към скалните страхотии на Влашката планшна.

     От училището започва стар път за горната махала на Драговита, която е поне на 4 км. разстояние. Изкачва се Гребен планина, наречена така заради скалите си и се вижда, че зад тази скална ограда има голямо плодородно плато. Махалата е в ляво на един рид, от който блика вода. До тук бе красиво, но от тук става още по-красиво. В ляво са гори и ливади почти на равно място, в дясно са скалните гребени на плранината, но тук някак по-меки. Има три върха тази планина, коитохсе виждат от махала Маниш под с. Врабча. Псевдорека без вода почти през цялата година извира близо до махалата Драговита и си устремява към с. Искровци. Пътят по платото се разкронява за с. Долно Невля, за с. Враабча, което ньойските идиоти разделиха в две дъргави и към с. Петачинци. Уникална е красотата на самотните къщи в групи от букови дървета около тях, които да ги пазят от ветровете. Страхотни къщи тип възрожденски има във Врабча, стопаните им почиват отхделата си като животновъди. Някои от къщите наподобяват вече на черепи без очи…

    Още три прехода ще опиша към тази махала на Врабча, респективно към с. Драговита. Първият е от с. Петачинци по път, доста стръмен. До с. Драговита се стига по обратния път спрямо тозиу, който описах.

   Вторият преход е за по-сериозни туристи, започва от с. Искровци. Това село отговаря на нашата гара Лакатник, така е заобиколено със скали от ждрелото на р. Ерма. Върви се между скали, преодоляват се поляни с тръни и така се достига до псевдореката горе, която споменах. Някога от тук са минавали животните на с. Искровци на летни паши. Днес е останал споменът от онова време.

   Третиятхмаршрут до горнатахмахала на Драговита е от манастира /църквата / под с. Икровци, където по напълно запазен римски път от средните категтории се достига безпроблемно до платото на Гребен планина. Пътят излиза до трите върха, най-високиите наГребен планина, коитохсе виждат от махала Маниш у нас. Те са много ярки, защото са изшилени и не могат да се объркат с другис. Който е ходил на водопада под с. Врабча ги е виждал.

  

  Към планината Руй ще опиша само три прехода. Отбелязвам, че този Руй е доста различен от частта му у нас,  падвишава по площ, като красота, като хидрология и орология многократно. Като красота тази планина поставям в Царибродско на второ мястох след Балкана. Като се погледне към нея от вр. Руй, изкачен от Трън става ясно, че Руй е тук, а не в България.

   Изходната точка за Руй е с. Ракита. От него вр. Руй може да се изкачи по два маршрута, сега ще опиша първия, по римския път от тук, заминаващ в посока Лесковац. Красотата става все по-величава, показва се село Вучи дел. Такава преквасна гънка на планина, в тоято е селото  рядко се среща. Пак оп римски път, по-тесен се тръгва към върха, но пътят свършва, продължава се по пътеки. Достига се скална порта и през нея се навлиза в Руй планина. До върха обаче се върви поне 45 минути по огромни пасища. Живот е кипял тук! Планината има плато с няколко чала, но и един огромен рид, който се отделя от вр. Руй и продължава към с. Ракита. По този рид е скалната група - огромна и много красива! – Ветрен дол. След нея има още едно облгледно място, връх-скала, надвесен над нашето село Ломница. Страхотевица, но с възможност да се изкачи безопасно. Пътят слиза през овчарници в с. Ракита.

   Вторият възможен преход  съвпада с изкачването към върха, но от скалната порта се позва пътя за изоставената застава на мяст,, подпходящо за панорамен хотел. След това се върви по шосе, направено от граничните войски в посока на с. Црвена яблко, в която живее единсръдси ерген, търсещ си булка.  От превала, по който преминава пътя от с. Ракита до с. Червена ябълка се слиза в с. Ракита.

 

   Ще отбелега една особеност на Руй планина – по нея гъстотата на римските пътища е най-голяма. Ще дам и маршрут по долината на една река. Ето как:

   В Руй плранина има една крепост, наричана Калето на Иван Асен, тя е над с. Звонци на Ясеновия рид. Ясеновия рид е населен и до сега смахали, които са обитавани. В началото пътят минава под калето, загатвайкис какквви скали са се борили хората да го построят. След това пътят се извива срещу калето и навлиза  първите махали, наредени на височана като пунктове за наблюдение на околните красоти.  От ляво на пътя е планината Гребен, като от тук се виждат страховитите й бели скали. По шосето се продължава през този комплекс от махали, достига се гъста, тъмна букова гора. След преодоляването й се достигат красиви поляни, слизащи към с.Петачинци. Време е за връщане, но предстоят две емоции. Първата е изкачването на Калето, което става доста напрегнато. Страшно си е, макар да е направено обезопасяване. Връщането същое емоционално. Ползва се римският път, който е от другата страна на рида с калето. Минава се покай еднакъща на рида, която има извор. Чудо на природата, затова тази къща е направена там. Седп това по римския път се слиза покрай изоставени и обитавани къщи, коитох излъчватх жассяваща мизерия и тежък труд и се навлиза в долината на реката, скъдето се спуска римскияттхпът. Така се стига до началната точка, от която се извършва изкачването на Ясеновия рид.

   Има красиви преходи  от с. Пресека към Руй, от с. Берин извор, но не колкото тези, и там има римски път.

 

  А сега към две планини от с. Трънска Клисура, преименувано от сърбите на Клисура, за да няма връзка с гр. Трън, към който то е принадлежало винаги:

 

    Маршрут първи към планината Кървав камик:

    Не всички знаят, но освен Знеполето в Бългапия, което е Голямото /Знеполе/, под гр. Клисура има още едно Знеполе, Малкото. То е известно с това, че през м. юли понякога пада срана и унищожава труда на тези бедни хора. От това Малко Знеполе има път към махалите по склоновете на Кървав камик в този негов дял. Пътят отвежда до място, където се събират две малки планински рекички. Има църква „Свети Н|икола”. Пътят в дясно отвежда до най-голямото село тук, Пайа. Под селото има древна българска църква, поправена и сега представяна за сръбска. Кръстът от оброка е с откършени рамене и служи за стъпало на новата църква. Мястото на тази църква остава в сянка целия ден и растителността е много специална. Пътят достига просторно място по ската на Кървав камик, където са останките от гоямото и хубаво някога село Пайа. Къщите почти всички са напуснати, но се подържат. Да се отиде днес от селото до нашето село в Кървав камик, Къшле, е невъзможно, пътеката е непроходима. Някога тези села са били съседни, роднински. Днес в с. Къшле има само един човек, който е много стар, болен и живее там през лятото. А там каква красота е!

 

   Вторият маршрут от с. Клисура е към планината Въртоп, от другата страна на река Ерма. През гори, през прекрасни ливади пътят изкачва планината, като в края на гористата част са последните махали на Клисура. От тези махали има панорамна пътека за Власинското езеро, райски красива! Край Власинското езеро има вили на сръбските снобове, каквито нашите имат напр. край Цигов чарк до язовир Батак. Попадах на такива сръбски сноове, държат се с мен със саочувствие, каквото не им отговаря за простащината, поучават ме как да поздравявам на сръбски и др. неща. Все едно, аз съм някакъв дивак, попаднал в тяхната велика страна, а по същество ние сме на наши територии, които сърбите държат незаконно. От селото към планиината се върви без пътека по наклон, която достига билен път. Този билен път обслужва животновъдите, осигурява достъп до градини и ниви, разработени навсякъде, където има възможност за такиива. Планината Въртоп е продължение на Руй планина, но е доста различна. Сърбите за да прекъснат напочнянето за българските й корени са я нарекли Църковна планина. Да я бяха прекръстили на Еламеритни, щеше да е по-подходящо. Нахалството и наглостта им няма край, но тя минава пред пнашите политици. Да не пропусна, че от частта на с. Стрезимировци, която е в Западните покрайнини също има път за Въртоп планина. На името на тази планина е имало съпротивително движение за връщане на българските територии към България.

 

     Слидващата изходна точка ще ъде от с. Стойковичева. На път до това село от Клисура се преминава през една прекрасна местност от лявата страна на пътя, на около 3 км. преди Стойковичева. Такава красива местност нямаме дори у нас по Родопите. Има няколко вили там, но тази расота остава непозната. Когато минавм от тук при възможност нощувам сред красотите й. Второто интересно място е изгледът от високото към Власинското езеро. То наподобява нашия язовир Батак, но островите му са повече. Мястото на Власинското езеро е избрано за завиряване с цел подаване и връщане на вода от него за ПАВЕЦ Сурдолица подобно на мястото на нашия яз. Широка поляна.

    От с. Стойковичева започва дивен маршрут през прекрасната планина Кървав камик, който достига най-високия й връх по няколоко маршрута. Пътищата са много, защото махалите достигат до височина 1400 м. н. в. Прекрасно е тук. През разбични видове гори като дървесен вид, през ливади и махали се достига доста голяма височина, като пътят  достига път успореден на билоото на планината, който е строен от граничарите. Тук ще отбележа, че по времето преди 1989 г. на наши 4 застави отговаряха десет сръбски. От другата стран на този път е землището на нашето село Шипково, и то сред природен бисер. Достига се до най-високата точка на планината Кървав камик, където има висока метална вижка. Има загадъчно наредени камъни там, свързани с легендата, дала име на планината. От тук по билото може да се достигне до  най-високото наше село, Побиан камък. Ориентир е вижката над него.

    Остават още две пранини, които са в Западитее покрайни, една от друга п-0хубави. По-малката е Милевската планина.

    Към нея ще препоръчам един маршрут – уникален!!!—от Босилеград.

    Към планината се тръгва от града по пътя за с. Милевци. Разбира се, че това е отново римски път, тук и хам доправян, за да пеминават по него малки камиони. Сега има нов път, ще се върна на него. Пътят изкачва доста голям наклон по долина след Босилеград, където са били махалите махалите му. Те са доста, стават все по-високи, разположени са по места с уширения и слънце. Достига се до първата махала на Милевец. Високо над нея горе в планината има друга махала, най-близката до нашето село Побиен камък. В дясно има път за с. Груинци, който преминава през плодорди поля, където са нивите и градините на селяните от селата Милевец и Груинци.

   Село Милевец е разположено в теснина на Милевската планина, където има място само за градински с цветя. Нагоре по долинаата на реката преминава римски път, който завива на дясно и излиза на билото на Милевската планина. То е доста отдалечечено от селото по вертикала. От билото на планината се виждат селата Побиен камък, Милевци, намиращо се в центъра на планината и с. Груинци, което е на териториятта на България и на Западните покрайнини, едно прекрасно място за село. Вижда се и седловината Славчето.

  Най-високият връх на планината е Милевец, който тряабва да се изкачи, защото е уникален. Тази планинска верига, започнала от седловината при  Стойковичева завълршва чак ппи нашето селро Бобов дол, като включва Земенската и Конявските планини.

    Връх Милевец е преименуван от сърбите, но с такова просташко име, че не го запомних, но го имам на снимка на пирамидата му.

   Слизането от върха се извършва в посока на с. Груинци, родното място на лингвиста, писател и поет Емил Попдимитров, имал щастието да почине когато тези територии през 1941/44 г. са били вървати на България от Германия. Правя едно откронение – ВСВ бе заложена като неизбежда при сключване на мирните договори след нея, архитектити на които бяха 90% Ангрия и 10% Франция. Те бяха предупредени за това, но самочувствието им на владелци на света им попречи да го схванат и само 20 години след тези договори, към които е и Ньойският, започнах ВСВ, която отново с отвратителните си договори заложи днешното несигурно статукво в света на противопоставяне, напрежение и несигурност.

    Село Груинци е на прекрасно място – има възможности и за животновъдсто и за земеделие, слънце го огрява целия ден. Според мен надморската му височина е към 800-900 м. Тук има стара църква, още действащо училище само сдве деца, братче и по-голяма сестра. Мястото на старата къща на Емануил Попдимитров си стои, останки от къщата им до църквата има, сведетелство за трагедия на хората тук. Откъснати от родината си, заточени в имотите си в чужда страна...

 

   Последнитехдва маршрута, които ще предложа са по дивната пранина Бясна кообила. Красотата на тази планина е изключителна. Природата й е неповторима, отнесена към планинитехна България, които познавам отлично. Планината има форма на част от подкова, останалата част от подковата образуват планините Кървав камик и Милевска. И тази отворена само към Кюстендилско тясна долина идиотите ньойски преградиха с граница, затваряйки единствения достъп на хората до полето, оставяйки ги в снежен капан – да измарт или да се издселят българите от родните им места и така да имат сърбите претеции за тях.

   Първият от маршрутите е в два варианта. Тръгва се от седловината с паметника на илото на планината до вр. Бясна кобила в дясно. Тя се достига по долоната на р. Любатска, отсттояща от Босилеград на 25 км. Такава красота рядко може да се види. Ориентир за прехода е най-високят връх натам, Стрешер /Стражар/. През чудни обгледни места към планините в Западните покрайнини и България  - вижда се дори Витоша - се преминава през скалисти ридове, през върхове с маркировка от границата до 1919 г. и се достига до подножието на вр. Стрешер. Той е като наллюдателен пункт кам всички красоти наоколо, напр. Власинското езеро, но и към Косово.

   След Стрешер, който се явява страничен на билото връх няма такива красоти. Има ги обаче по ридовете на Бясна кобила към р. Драговищица. В гънките вежду тези ридове има села, заграденни от хората с ветрозащинти пояси. В ужасяваща бедност, разчитайки само на картофите на първо място и на животинсата продукция, тук всеоще живеят българи с надеждата, нашите политици да ги присъединят отново към родината им.  Има някаква пътна мрежа до селата им, действаща половината година. Пез другата половина – сняг. Минавайки от тук картините ми напомнят на нашите по рида Амбарица. Тук е същата алпийска картина. Има и много скали и скални групи, под тях ливади и дерета, в които не се вижда вода. От ввисокото се вижда язовиира при с. Лисина, долината на реката Драговищица, прекрасното място на с. Божица.

 

  Вторит ваариантза разходка по билото е в обратната посока, като се изкачват два върха – Бясна кобила и Църноок, друг един красавец, подобно на Стрешер. Пътят е по тревисто било почти навсякъде,  много е красиво, но най-голямата красота е върхът Църноок. Наречен е така, защото има образуване като око, чиято зеница е една оставаща до средата на лятото преспа.

  

   Друг прекрасен маршрут по Бясна кобила е този от с. Долно Тлъмино до вр. Църноок. В това село Кюснедил дари средства за опстрояване на малка църква, която остава отворена целодневно. Минава се през махалата Караманица, където има минни галерии, в които сърбите депонират отровни промишлени отпадъци и хората се пазболяха от рак. След Караманицца се вижда отклонението за  с. Жеравино, половината от което е в Българиа. Идиоти, така да пазделят хората.

    Караманица е дсота високо село, от което направо започват алпийските пасища. Върви се по тях по останки от римски път, който следва билото на рида, много висок. Нагоре, нагоре, вече се показва Църноок, но до него има поне още два големи върхове. Преди да се достигне Църноок се вижда окото му. Минава се покрай него, аз имам сники в блога си на това око когато преспата е изпълнила цялата му зеница.

    И тук подчертавам, изкачването на върха е задлъжително заради това, което се хвижда от него – България, Македония, Косово, Сърбия и планините около Бясна кобила.

    С разходката /поне 10-11 часа/ до този хдивен връх приключвам препоръките си за преходи по планините на Западните покрайнини. Посочих само най-впечатляващитехмаршрути, аз съм изминал още много. Предполагам, че дуг, изминарл по планините на Западните покранини 4000 км. няма. Това стана по моя програма, която средвах упорито десет лета, като посещенията ми съм отразил в блога си.

    Това мое туристичесто писание подарявам на ръководстовото на Дома пна културата в Брезник – нямам никакви авторски претенции! Ако желаят да го издадат на хртиен или електронен носител, да го редактира и подредят, защото то обхваща територия от около 8000 кв.км. Важното е моите познания по тези региони да станат достояние на хора, обичащи Родината си включително българите, живеещи извън страната заради идиоти.

    Напомнм и за нещо, с което започнах – тези наши сънародници са живо свидетелство какви сме били българите, преди век, защото тук сънародниците са опазили ценностната си ситема от оново врими. Трудят се упорито, животът им зависи от техния труд. Излъчването им е на добри хора, следващи неотклонно земния си път на естественото Божие употребление. Защото при тях не  е имало отнемане на собствеността им и прогонване поради този факт от подните им вместа по градоветее, кадето да лъдат набутани в панели, сред които се родиха децата хим. Не имало и съзнателно унищожаване на интелегинцията физически, чрез присъди на народния съд или въдворяване в ТВО като Белене и още стотици лагери от нашиа архипелаг. Затова в България хората сме различни, с разрушета ценностна система, защото с лъжи истината ни е била обяснявана. Не можем да се мерим с тези чисти лългари, останали в Западниет покрайнини, за които младите хопа нищо не знаят.

   Да посети местата български, които са ни отнели, да се борим за връщането им към България - затова си направих труда да напищатова пиисание, в което предлагам да бъдат упознати техните места.

   За да мога да сторя обаче това, зад гърба си има много усилия и изминати хиляди км. по Западните покрайнини. Чувствам  се по-богат с тези свои познания за Западните покрайнини. Дано и други да посетят и обикнат тези прекрасни българскии терипори както аз. Аз строих това не защото съм от този край, а защото съм българин.

    Дано да има и други такива…. 

      

   
    



Гласувай:
2



1. bdenkov - Търся информация за задграничните фирми на НРБ и БКП
12.06.2019 20:40
Огнян Минчев: Руската империя удуши България, сведе я до колониална администрация
https://frognews/novini/ognian-minchev-ruskata-imperiia-udushi-balgariia-svede-kolonalna-administratsiia.html
„София , която е обвързана с Москва с двойните вериги на ”православното единство” и на ”славянското братство” трябва най-после да разбере, че руската империя - в съветския й модус - буквално удуши българската държава и я сведе до слугинска колониална администрация. Това пише в коментар политологът Огнян Минчев.
Наследниците на тази колониална администрация на БКП - висшите представители на управляващата днес България политико-икономическа олигархия нямат интерес да си припомнят историческата истина за удушената българска държава. На тях им е по-изгодно да продължат да слугуват - те са трето поколение прислуга на Москва. Затова българите нямаме държава, нямаме президент, нямаме независими институции - ние гласуваме за това кой цвят слуги да обслужват Москва по-усърдно като дойдат на власт в България. Но в днешния и утрешния свят е все по-опасно да нямаш държава, да бъдеш нечия прислуга. Хубаво ги гледайте тия двамата на снимката. И заедно, и поотделно така могат да ни извъртят, че съвсем да ни няма! Който няма достойнство за независим живот, който не носи отговорност към миналото, настоящето и бъдещето на страната си, който не притежава лоялност към партньори и съюзници, които сам е избрал - този няма право да претендира за място нито в истинската политика, нито в истинската история, предупреждава във фесбук политологът.
Атина, която е обвързана с Москва само с веригите на "православното единство" трябва да разбере, че руската империя няма нито братя, нито приятели - тя има само слуги, врагове или "попутчици" - такива като Ердоган, които са заинтересовани за определен период от време да вършат "черната работа" в услуга на Кремъл, коментира още Минчев, след изразеното вчеро от Атина негодование, че Кремъл превръща Анкара в свой инструмент на Балканите.
цитирай
2. bdenkov - 1
12.06.2019 20:43
КОМУНИЗМА И БЪЛГАРСКИТЕ ГЕРОИ СА НЕСЪВМЕСТИМИ ! ПОРЕДНИЯ СИН НА ГЕРОЙСКО СЕМЕЙСТВО УБИТ ОТ БОЛШЕВИШКИЯ КОМУНИЗЪМ И БЪЛГАРИТЕ ПРЕДАТЕЛИ - КОМУНИСТИ И РУСОФИЛИ ! Да отдадем заслужена почит към Кирил Дрангов !На днешната дата 8-ми юни 1946 година, след продължила часове престрелка с комунистическите власти в България, загива Кирил Борисов Дрангов.
Кирил Дрангов е виден деец на ВМРО и близък приятел и съратник на Иван Михайлов. Син е на полк. Борис Дрангов - един от най-талантливите български офицери.Поклон пред паметта на Кирил Дрангов и всички останали дейци/герои станали жертва на безпрецедентен акт на предателска политика!Кирил Дрангов е роден в 1901 година в семейството на българския офицер Борис Дрангов и Райна Дрангова в Лом, където баща му служи.Като ученик е доброволец в Първата световна война, в която загива баща му.Влиза в редовете на ВМРО и е сред основателите на студентското дружество „Вардар“, а по-късно негов председател.Прекъсва на няколко пъти следването си поради болест и революционната си дейност. Посещава лекции в Гренобъл и Инсбрук. Завършва през 1928 година. Във ВМРО Дрангов става един от най-приближените на Иван Михайлов дейци. След убийството на Тодор Александров участва в разгрома на левицата в така наречените Горноджумайските събития през септември 1924 година ? След Деветнадесетомайския преврат в 1934 година и забраната на ВМРО е въдворен в Лом. Освободен е през 1936 година само за да бъде въдворен отново на следната година в Севлиево, а през октомври 1938 година в Борисовград.
цитирай
3. bdenkov - 2
12.06.2019 20:44
След освобождението на по-голямата част от Вардарска Македония през април 1941 година Дрангов се установява със семейството си в родния град на баща му Скопие и упражнява адвокатската си професия. В началото на септември 1944 година при оттеглянето на българските войски от Вардарска Македония се завръща в София.След Деветосептемврийския преврат Кирил Дрангов се укрива в София, издирван от новата власт, която се разправя с членовете на ВМРО.Според висшия офицер от Държавна сигурност Стефан Богданов по лични указания на комунистическия лидер Георги Димитров е наредено през лятото на 1946 година да бъдат ликвидирани без особена публичност няколко дейци на ВМРО, сред които е и Кирил Дрангов, като изпълнението на задачата е възложено на полковник Лев Главинчев !
ЗАЩО СЕ ГОНЯТ ЧЛЕНОВЕ НА ВМРО ОТ КОМУНИСТИТЕ,И ЗАЩО РОДНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ - КОМУНИСТИ И РУСОФИЛИ УНИЩОЖАВАТ СИСТЕМАТИЧНО БЪЛГАРСКИТЕ ГЕРОИ ! ЗАЩО ИЗГУБИХМЕ "МАКЕДОНИЯ" ? ЕСТЕСТВЕНО ПО ЗАПОВЕДИ НА БОЛШЕВИШКО-КОМУНИСТИЧЕСКА МОСКВА,ТАМ Е ЩАБА НА ГОСПОДАРИТЕ НА НАШИТЕ ИЗМИСЛЕНИ АНИМАЦИОННИ ГЕРОЙ И СЛУГИ - КОМУНИСТИТЕ И ФЕНОВЕТЕ НА ЧУЖДА И ВРАЖДЕБНА СТРАНА - русия !
Идеята за македонска нация е родена в Царска Русия, като закономерна политика на Русия и нейният съюзник Сърбия срещу България в края на 19-и и началото на 20-и век. За това свидетелства историята по създаването на книгата „За македонцките работи“ на Кръсте Мисирков, оформена в Русия, финансирана от кръгове в Русия, която поставя основите на македонизма и до днес апологетите на македонизма в Скопие я ползват за основополагаща. При издаването си в 1903-а книгата е незабавно изкупена и използвана от сръбската пропаганда в Македония.
цитирай
4. bdenkov - 3
12.06.2019 20:44
На 25 юли 1935 г. в Москва се открива Седмият конгрес на Комунистическия интернационал, който взема решение за признаване съществуването на тракийска, македонска и добруджанска нации. Конгресът взема решенията си по указания на Сталин, а доклад на него изнася Георги Димитров .През лятото на 1946 г. на обща българо-югославска среща в Москва, Сталин изисква от България много по-интензивно да развива “македонско съзнание” сред българите в Пиринския край, заявявайки: „Че нямало развито още македонско съзнание у населението, това нищо не значи. И в Белорусия нямахме такова съзнание, когато я обявихме за съветска република. А сетне се оказа, че действително има белоруски народ.“
В резултат на Августовския пленум на ЦК на БРП (к.) от 1946 година е взето решение за отваряне на училища, в които да се преподава на новосъздадената македонска езикова норма и "македонска" история през прочита на зараждащата се македонска историография, открива се Македонски народен театър в Благоевград, Македонска пътуваща книжарница и други македонистки мероприятия в пряко сътрудничество със Социалистическа република Македония.
Населението принудително е абонирано за различните печатни македонистки издания и е принуждавано да участва в културно-образователните срещи. Българското правителство реорганизира или разпуска традиционно силните сред македонските българи научни и културно просветни организации Македонски научен институт, Илинденска организация и Съюз на македонските емигрантски организации.През август 1947 година Георги Димитров подписва Бледската спогодба, която реално дава възможност за обединение на Пиринска Македония с Вардарска Македония, след като са отменени визовите режими и са премахнати митническите служби.
цитирай
5. bdenkov - 4
12.06.2019 20:45
Въпреки натиска на властите населението оказва сериозна съпротива. Следват репресии. Според проучванията 40 000 са преследваните за своето българско национално самосъзнание. Заради засилването на политическия терор и насилствената македонизация много жители на Пиринска Македония минават в нелегалност и се включват в Горянското движение.Докато българските комунисти, начело с Г.Димитров (Гошо Тарабата) правят приятелски политики с Титова Югославия, във Вардарска Македония се разгаря клане срещу елита на българщината там. Терорът започва на Кървавата Коледа (Кървавият Божич) 26 декември 1944г.
В Скопие са избити 72 български офицери. През следващите дни в Скопското кале са избити над 1000 войници и фелдфебели.
На 7 януари 1945 г. по пряко нареждане на Тито са избити над 1200 души. В Скопие са избити 63 души, във Велес – 54, в Куманово – 48, в Битоля – 36, в Щип – 77, край Владимирово, Беровско – 330. Над 700 души са избити в местността Седлото, между Охридското и Преспанското езеро по пътя към Отешево.В концентрационен лагер е превърнат остров Голям град в Преспанското езеро, в който са избити няколко хиляди членове на ВМРО, включително и войводи на организацията, участвали в освободителните борби. Кървавата Коледа поставя началото на комунистическите репресии над българското население в Македония, при които по официални данни, са избити над 23 000 души, а повече от 130 000 души са изселени, въдворени за принудително заселване в други части на Югославия или са затваряни в концентрационните лагери – Ясеновац, Ямите, Голи Оток. В скопския затвор Идризово загиват над 4000 души, активни членове на ВМРО. 800 членове на ВМРО са избити в лагера край Добой, Босна. В началото на 1948 година назрява конфликт между Югославия и СССР, а в резултат се проваля идеята за Балканска федерация и идеята за македонизация на Пиринска Македония бележи упадък.
цитирай
6. bdenkov - 5
12.06.2019 20:46
Едва през 1963-а година официалните български власти открито отхвътрлят политиката по македонизацията. Показателни за промяната на тази политика са и преброяванията на населението в България, които отразяват 178 862 македонци през 1956 година, но при преброяване през 1965 година са преброени вече само 9 632 македонци.
Въпреки това плодът на това национално предателство е жив и днес. Днес македонистката пропаганда използва това предателство на българските комунисти, като доказателство за фалшивите си тези. И днес в преброяванията на населението в Пиринска Македония се намират хора, които да се пишат за етнически "македонци" ! "ОСВОБОДИТЕЛИ" И ПРЕДАТЕЛИ "БЛАГОДАРИМ" ВИ ЗА "МАКЕДОНИЯ" ... "ЖИВИ И ЗДРАВИ ДРУГАРИ" ...
Поклон! За съжаление и Срам за Българите, името му не се споменава на 2.06. -Деня на Ботев и борците за Свободата на Българите.и гробът му е неизвестен. А днес, 9.06. е добре да слушаме внимателно какво е мнението на обществото за един от най-яростните противници на българщината в Македония-предал борещите са за българщината в Македония българи на Сърбия с "Нишката спогодба от април 1923 г" чието име е увековечено на един от най-красивите булеварди на София, на град и села. Личност върху която трябваше да издигнем "Грамада" както е описал Иван Вазов.
цитирай
7. bdenkov - 6
12.06.2019 20:49
Днес в София се проведоха два гей парада - София прайд и Кремъл прайд, на атАка !!!
Винаги съм подчертавал, че русофилията в България е еквивалентна с хомосексуализмът, защото русофила външо се обявява, като българин, но всъщност по душа е долен русофил, сиреч българоФОБ !
Слушам по някакви руски телевизионни канали, че обратните на нас бългАРИте - русофилите/рублолюбци от атАка били пазили паметикът на Апостолът на българската свобода В. Левски от някакъв ляв прайд и нещо не мога да разбера, нали левият Волен от сутрин до вечер ни проглушава ушите, че някакви АЗИАтски колонизатори ни били освободили от някакво робство, пък днес с удивление разбирам пак от същият Волен, че В.Левски е апостолът на българската свобода, тоест да разбираме ,че и водачът на Кремъл прайд, най - накрая е разрал, че рАсия няма нищо общо с българската свобода !?
Доколкото обаче витаят слухове из София, обратните на нас българите - русофилите, организатори и учатници в Кремъл прайд са искали да отидат днес да пазят паметникът на любимата им червена руска армия, но полицията ги е спряла и ги е върнала, защото другият ГЕЙ прайд месец по - рано е заявл това място за провеждане на своето гей мероприятие, от което Волен и участниците в Кремъл прайд са се почувствали силно ощетени и много огорчени(както се видя през целия ден, от жалният им плач по руската телевизия АЛФ-а), че за поредна година не са могли да направят русоробският си Кремъл-хомо прайд пред сакралният за всеки ляв и обратен на българщината русофил, от РУСКАТА патриотична, рублолюбива партия атАка !
Вчера по ул Л. Каравелов попадам на този афиш - документален филм за "феномена" Вангелия Гущерова. На него, неизвестно като какви, са изписани доста имена. Списъкът започва с владика Йоан Богослов и проф. (?!) Недим Генджев и завършва с трима офицери от запаса. Присъства и неизбежната Нешка Робева. С такова "съзвездие" от ерудити ми е ясно какво произведение ще се получи и по чия поръчка. А днес попаднах на още нещо:
цитирай
8. bdenkov - 7
12.06.2019 20:52
https://voinaimir/2019/06/baba-vanga/
Явно е в ход Операция "Ванга каза". Първо ще научим колко гениално е пророкувала, долато е била жива. А после ще ни уведомят какво е "казала" след смъртта си.
Йото Пацов е български журналист,който като кореспондент на "работническо дело" е бил в съветския съюз,20-сетина дена след аварията, като придружител на художествена група,на която предстояло участие на турне в Украйна...разбирайки,че нещо се случва в Украйна,решава да отиде и да направи репортаж на мястото на аварията в АЕЦ - Ленин(Чернобил) ,като кореспондент на "работническо дело" ...очаквал е някаква сериозна промишлена авария,но уви проблемите са били много по-сериозни...той е от първите журналисти ,заедно с неговия колега, снимали и направили репортаж след аварията... неговите репортажи са отказани за публикуване в слугинската ни съветско-сателитна Родина,или жестоко цензурирани и съкратени,за разлика от европейските медии,които публикуват дословно неговите репортажи...срещнали са се със бесарабски българин,който бил от военно звено създадено за справяне с аварията,той им разказал,че това звено е било съставяно умишлено от малцинствени групи,като една от тях е българската,естествено за руснаците е по-добре да жертват българите и да ги подложат на брутална радиация... Пацов свидетелства,че тези 🚮 (комунягите) са карали,майки с колички с деца,да се разхождат на площадка в околностите покрай централата,за да може той да ги снима и да изглежда,че няма никакъв проблем,той знаейки какво се случва се надявал в количките действително да няма бебета,но ДА имало е... за мен феновете на този строй и на руския народ се самоунижават с любовта си към тях...срамно е да си обладан от русомания и да си комунягофил,даже е равностойно на мазохизъм...живи и здрави,няма надежда за "хора" като вас...
цитирай
9. bdenkov - 8
12.06.2019 21:04
НАШИЯ народ ще страда от бум на ракови заболявания още поне 100 години,това ще са и вашите близки,роднини,деца,майки,бащи...а вие ми говорите за Хирошима и сърбия(прочете за сръбските "православни братски" зверства срещу българите - сръбско-Българска война,Балкански войни,сръбския комунистически терор над българите в "Македония")... ? Обяснявам си това ВАШЕ отношение единствено с омраза и ненавист към българския народ ! НАПРЕД ДРУГАРИ ! ДАВАЙТЕ КЪМ роция,голяма страна е..."богата"...ще има място и блага и за вас !
За Българската история сме виновни ние. Историята е да се знае такава каквато е. Нашата история се пише угоднически на Русия. Това,че има предателства вътрешни борби е нормално и го има навсякъде. Проблема е когато ИСТОРИЯТА ни служи в интерес на руската геополитика и насаждане на русофилията.
Мисля си че "Колкото по тежко е било робството, толкова по дълго ще дължим безплатен секс на "освободителите" си!"
Бих излязъл на улицата,проблемът е че вече нещата трябва да се решават кардинално! С кръв и революция, пълна подмяна на сегашната власт! Вкарване в затвора на абсолютно всеки работил против родината си последните 100 години! А иначе 97ма година, излизах на протести, но ни измамиха! Подмениха ни демокрацията с някъф неин руски вариант! Напълниха власта с тяхни лакей,лижещи за рубли, и така...
пак по разпореждане на ватените създадоха анти-българската русоробска клоака на дс-агента
Пазарът не е свободен. Правителството гарантира монопола на Лукойл и възпрепятства законово вноса на по - евтини горива, както и елиминира малките бензиностанции в полза на веригите.
цитирай
10. bdenkov - 9"Шпагин", а под него стои надпис "...От признателна България"..
12.06.2019 21:10
Цена на суровия петрол преди месец 75 долара за барел - цена на дизела 2,34 лева за литър. Цена в момента 60 долара на барел (Брент, а Уралса е още надолу) - цена на колонка - 2,32 лева. Тоест при 20 процента намаление на суровината никакво намаление на колонката. Няма променен акциз, нито ставка на ДДС.
Това е най-голямото престъпление и пример за гранд корупция на това правителство - тоталното му заиграване с търговците на горива и рафинерията, което открадва от джобовете на хората до милиард лева годишно. И вместо да финансира пътища и безопасност, ни кара да плащаме от джобовете си тол системи.
Това с апартаментите на Цветанов са "семки занимавки" - вдигнете поглед - крадат ви. В този момент. Усещате ли ръката на финансовия министър в джоба си? Отивате на гишето на бензиностанцията и казвате: "Ето ви 30 стотинки на литър за търговците от мен, да почерпят Борисов и Горанов".
Чакам да ме съдят за клевета. Валентин Златев си тръгна, системата остана.
Техниката е същата като при телефонните измамници.
Защо само в този момент? Знаеш ли на колко моменти можеш да разделиш времето от 44г. насам?
Не правителството, а Лукойл определя цените! Те си имат начини! #Кой ги докара в БГ?
Пазарът не е свободен. Правителството гарантира монопола на Лукойл и възпрепятства законово вноса на по - евтини горива, както и елиминира малките бензиностанции в полза на веригите.
ЛЪВА ЩЕ СЕ ПРОБУДИ ,КОГАТО ЛЕВСКИ ЗАЕМЕ МЯСТОТО НА АЛЬОША, А ГЕН. КОЛЕВ на ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ.
Докато си пишем едни и същи заключения ден след ден, хората работят здраво, правейки всичко по силите си тези неща да не се променят. Да се надяваме гневните ни коментари в социалните мрежи да променят нещата някой ден...
ще си позволя малка поправка : не "хората", а "русофилите работят здраво". Прав сте, много сте прав. Думите на Ботев "Пием, пеем буйни песни и зъбим се на тирана, Механите нам са тесни, крещим "Хайде на Балкана"........, са актуални и днес, щом позволяваме в София най-високо да се размахва "Шпагин", а под
цитирай
11. bdenkov - 11българския златен резерв, възлизащ на 23 тона, който през 1958 г. е изнесен уж на временно съхранение в Москва.
12.06.2019 21:14
Абе кви пионерски лагери за руснячета,кви 5 рубли?!?! Няма ли кой да я озапти тая?!?! Да и се обясни,че рашки туроператори прибират приходите от техните си туристи,а за нас остава боклука,който оставят!
Царски офицери при комунизма: България е безпощадно ограбвана от СССР
http://desebg/2011-01-13-09-25-08/3992-2019-06-05-18-00-21
Бившите царски офицери са били обект на преследване от ДС дълги години след 9 септември 1944 г., като репресивният апарат на БКП ги е следял по окръзи. На снимката екипаж на торпеден катер край гр. Бургас по време на втората световна война | Снимка: lostbulgaria.
Дори и 15 години след „победата” на „деветосептемврийската революция” Държавна сигурност е продължава да следи поведението на българските офицери, служили в армията преди 9 септември 1944 г., които режимът на БКП е наричал „царски”.
Това става ясно от архивни документи на ДС, един от които desebg публикува онлайн.
Той представлява строго секретен отчетен доклад за извършената работа на градското отделение по линия на „царски офицери” за времето от 1 януари 1959 г. до 31 декември 1959 г. на Държавна сигурност – Бургас.
В него е посочено, че офицерите са правили „злостни изказвания против мероприятията на Партията и народната власт”.
„Вражеският контингент” на офицерите в морския град е наброявал по това време 42 души, които ДС е следяла с 11 агенти.
Някои от тях са правели и антисъветски изказвания от сорта на „ние сме безпощадно ограбвани от СССР”, коментирайки търговията.
Друг царски офицер коментирал, че тезисите на Тодор Живков били „само на книга”.
Трети офицер, поставен под наблюдение, е коментирал, че „всичко вече е много тежко, не можем да свържем двата края”.
Усещането на бившите офицери за лошото икономическо състояние на България съвпада с факта, че през 1960 г. управлението на Живков тайно изпада в неплатежоспособност, като не е в състояние да върне дадените му от Москва валутни заеми.
За да си спаси поста Живков тайно и еднолично харизва на Кремъл
цитирай
12. bdenkov - 13
12.06.2019 21:18
Асимилацията на коренното българско население се засилва след Втората световна война. Те нямат право да носят славянските си имена, да говорят своя роден език, да пеят песните си. Боят се да разкриват идентичността си. „Възродителен процес”, който сякаш остава невидим за официалната политика на България.
http://epicenter/article/Lyubka-Rondova-pribra-klyucha-ot-rodnata-si-kashta-60-godini-po-kasno-/86316/6/86?fbclid=IwAR3_dBojsuoCOAjSFZa8YKd4YTguAZ9Xt7fbVWnmEMj4X1DwYvNGrvvcuug
28 хиляди българчета са прогонени от Костурско без родителите си
Любка Рондова прибра ключа от родната си къща 60 години по-късно
78884 | 24 ноем. 2015 | 15:29
Филмът на Максим Караджов и Цветан Томчев „Родена във въздуха“ разкрива репресиите и асимилацията на коренното българско население в Северна Гърция
Твърде непопулярната и дори парлива тема за асимилацията на коренното българско население в Северна Гърция и неизвестният, но систематичен „възродителен процес“ налаган над нашенците от Атина през целия ХХ век, разглежда документалния филм на журналистите Максим Караджов и Цветан Томчев „Родена във въздуха“.

35-минутната им творба им ще бъде представена на 1 декември в Дома на киното в София.
Главна героиня в него е народната певица Любка Рондова. Тя е едно от 28-те хиляди българчета, принудени да напуснат родните си места без родители и близки през Гражданската война в Гърция (1946-1949 г.). Когато бъдещата изпълнителка напуска село Шестево, Костурско тя е едва на 10 години.
Създателите на лентата запечатват емоциите й, когато 60 години по-късно Рондова се завръща в родната си къща и се сблъсква със стена от разруха и страх. Българските села в Костурско са обезлюдени, домът й е оставен да се руши, а малкото останали там нейни връстници са с погърчени имена и не смеят да говорят на български дори шепнешком.
Любка със сълзи на очи прибира от пирона на родната си порта ръждивия ключ, който от десетилетия не отключва нищо.
цитирай
13. bdenkov - 14
12.06.2019 21:20
Авторите на „Родена във въздуха“ са убедени, че ще предизвикат разгорещена дискусия, учудване и дори отпор от някои политически сили и институции. Но за да не допуснат към тях да се прикачи някое „партийно ремарке“, Максим и Цветан изрично подчертават, че са заснели авторски документален проект, с който изразяват гражданската си позиция и от години следят дискриминацията на етническа основа спрямо българите в Гърция и други балкански страни.
Затова авторите са снимали не само в Кастория Лерин, Воден-Едеса, Костур, ами и в Западна Албания, Македония и в София.
Филмът е заснет изцяло с дарения от родолюбиви българи и разпространението му цели набирането на средства за заснемане на нова продукция по темата, за която никой не иска (или не смее) да говори открито.
Асимилацията на коренното българско население се засилва след Втората световна война. Те нямат право да носят славянските си имена, да говорят своя роден език, да пеят песните си. Боят се да разкриват идентичността си. „Възродителен процес”, който сякаш остава невидим за официалната политика на България.
Максим Караджов и Цветан Томчев се надяват зрителите на 1 декември в Дома на киното да бъдат активни и да изразят мнението си, дори то да не съвпада с тяхното.
Гости на премиерата ще бъдат народния певец Илия Луков, журналистката Силвия Трендафилова и историка Спас Ташев.
Надяват се да дойде и Кръстьо Лафазанов, чиито корени също са от Костурско.
В Гърция обаче на нашите сънародници беше поставен въпроса по друг начин-самоопределяне!!! Който се определя като българин си взима багажа и се изселва в Родината, без право на имуществено обещетение.Хората загубиха напълно цялото си недвижимо и движимо имущество! Само с едни дрехи се заселиха в България.
А на останалите сънародници в Гърция им беше забранено да се наричат българи-смениха им имената, в паспортите им пишеше грък, смениха дори имената на надгробните плочи!!!
цитирай
14. bdenkov - 16
12.06.2019 21:26
Затвориха българските училища и църкви, забраниха българските традиции, панаири, забраниха да се говори на български език, даже съм чела, че учителите в училище бодли езиците на децата, за наказание, ако говорят български език....С една дума пълна асимилация!!!
По данни на World Fact Book: 15% - Православни; 15% - Мюсюлмани; 5% - Други и 65% - Атеисти. Това е "православна" Русия...
Една от причините, косвена или пряка, да загине Ботев е, че Стоян Заимов не си свършва работата във Врачанския революционен окръг – не вдига въстанието. Стоян Заимов е русофил, който след т.нар. "Освобождение" заминава за Русия...
На днешната дата 66 години по-късно е осъден на смърт от Българската държава и разстрелян сина на Стоян Заимов – Владимир Заимов, руски агент, кадър на ГРУ.
Цар Борис III умишлено не го помилва.
Посмъртно е обявен за Герой на СССР, а веднага след разстрела му по продължение на целия Източен фронт СССР спира артилерийския огън за една минута – в памет на вярното си куче...
Министерството на икономиката на Русия предлага ограничаване на достъпа до Обединения имотен регистър (ЕГРН), използван за база данни от журналисти и антикорупционни организации с цел осветяване на действията на държавния елит.
В проектозакона, публикуван на сайта на парламента, са включени и глоби от 400 хил. рубли за публикуване, споделяне или продажба на информация от регистъра. Заради широкия публичен отзвук в парламента все пак ще последват дебати
Според критиците на новия закон неговата цел е да ограничи достъпа до информация заради скорошни разкрития за злоупотреби с недекларирани приходи от високопоставени лица в страната, съобщи "Свободна Европа".
Че в България знаем ли кой с какви "зайчарници" разполага?
Тоя "аномален" и "дебилен" народ няма ли да проумее че рашките нито са освободители нито са ни братя. И винаги са играли срещу Българските национални интереси. Тоест срещу Въжделенията на Левски и Ботев.
цитирай
15. bdenkov - 17
12.06.2019 21:27
Поредната тъжна дата за предателство към българските интереси...
31.05.1902 г. – В Санкт Петербург се подписва тайна българо-руска военна конвенция.
Още не е изминала половин година след избиране на правителството на Стоян Данев и то започва да служи на истинския си господар – Русия.
За това събитие не се говори много, но то има поне 3 ЛОШИ ПОСЛЕДИЦИ, съпроводени с унижение и предателство към интересите ни:
ПЪРВАТА - Под маската, че търси от Петербург гаранция за териториалната неприкосновеност на България българските въоръжени сили се поставят под руско оперативно командване.
Според чл. 7-ми руският главен щаб изработва и руският император утвърждава:
- плановете за мобилизация и съсредоточаването на българската армия и частите ѝ;
- плановете за отбрана и настъпление за изпълнение на поставените от Руския главен щаб задачи и цели.
На Българското военно министерство се отрежда ВТОРОСТЕПЕННА РОЛЯ...
Според чл. 8-ми главното командуване на въоръжените сили на България и ръководството на операциите във време на война на българската армии, ...„във всеки случай принадлежи на Руския Главнокомандующ“... Милостиво е позволено на българския княз да ...“запази правата и званието си Главнокомандующ на своята армия и ще я командва лично“... Но ако реши да назначи за това друго лице ...“то, както и Началника на Щаба на армията, трябва предварително да бъдат избрани със съгласието на Руското Военно министерство и с одобрението на Негово Величество Всерусийския Император“...
УНИЗИТЕЛНО...
ВТОРАТА - С това споразумение българската политика нормативно се ограничава от активност по македонския въпрос, което предрешава изхода на въстанията в Македония и обезсмисля пролятата българска кръв.
В чл. 6-ти се регламентира, че при война ...“България ще запази най-строг неутралитет спрямо Турция и крайна предпазливост в сношенията си с нея“..., като дори ...“остави на Балканите за наблюдение на границата и за запазване реда и
цитирай
16. bdenkov - 18
12.06.2019 21:30
ато дори ...“остави на Балканите за наблюдение на границата и за запазване реда и спокойствието в страната само една малка част от своите сили, тя ще съсредоточи армията си на Дунава за действие против Румъния, съгласно плана, който ще се изработи“...
Недопускане на обединението на разпокъсаната българска земя е трайна руска политика. Този курс отговаря на руските стратегически цели за хегемония на Балканите. Това може да бъде осъществено като на всяка цена НЕ СЕ допусне българско въстание в Македония и обединение на България.
Неслучайно Русия реагира най-негативно и ПРЕЧИ на Съединението. През 1900 г. официозът "Новое время" ясно пише - "Русия не иска въстание в Македония."!
Фактите...
1. Когато в 1900 г., ВМОК на Б. Сарафов убива в Румъния турските шпиони К. Фитовски и С. Михайляну това дава удобен повод на руската власт да дирижира и СЪЗДАДЕ мощен фронт срещу страната ни. От една страна, Русия провежда спрямо България най-твърда и активна политика за спиране на революционния подем в Македония. От друга страна, руската дипломация работи за подобен курс на великите сили и за обединяване в антибългарски съюз на Румъния, Сърбия, Турция и Австро-Унгария. "Аферата Михайляну" става повод както през 1901 г. Русия да нанесе удар по ВМОРО и ВМОК, така и да се подпише конвенцията от 1902 год.
2. Руският посланик в Цариград Иван Зиновиев дава указания на консулите и агентите си в Македония да толерират правителствения терор над българите и сръбската пропаганда. Същият посланик лично агитира султана и Портата за разправата там с комитетите и българската интелигенция. Роденият в Македония митрополит Методи Кусев, пише: ... "руския тогава посланик в Цариград, подбуди турското правителство, да вземе мерки за унищожаване на тия български комитети. ...той даде картбланш на турците да употребят всичките си усилия и средства за удушването на всяко движение за придобиване на политически права на Македония. Турците не закъсняха да използват това желание на руската дипломация..."
цитирай
17. bdenkov - 19
12.06.2019 21:31
Политиката на руските дипломати дава своите плодове... Властта в Цариград започва жестоко да преследва революционните кадри и организира масови арести.
В началото на 1901 г. целият ЦК на ВМОРО е арестуван и 84 видни българи и водачи на ВМОРО са заточени.
3. После под натиск от Русия българското русофилско правителство организира втори удар в София. На 23/24.03.1901 г. са арестувани и членовете на ВМОК.
4. Логично, само две седмици след подписване на конвенцията, благодарение на руския натиск, България търпи поражение в една продължила пет години борба ... - т.н. „Фирмилианова афера“. На 15 юни 1902 г., сръбският владика Фирмилиан става скопски митрополит.
Какво се случва?
През 1897 г. в населената с българска мнозинство Скопска епархия е изпратен като протосингел на гръцкия митрополит Амвросий сръбският владика Фирмилиан. Това улеснява Сърбия в пропагандата си, насочена срещу българското народностно единство в Македония. В подкрепа на целта на Сърбия за създаване на сръбска зона в Македония застава с цялата си мощ руската балканска дипломация. Всички руски консули в Македония са поставени в услуга на сръбската пропаганда и борба за ръкополагане на Фирмилиан в Скопие.
Така през 1902 г. русофилско правителство на Стоян Данев с подкрепата на Русия ПРЕДАВА БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ. То увенчава сръбската пропаганда да постигне голям успех по Фирмилиановия въпрос. В Скопие е назначен Фирмилиан. Така с помощта на Русия Сърбия създава своя зона на влияние в Македония...
5. После, през септ. 1902 г. избухва Горноджумайското въстание. То е ОБРЕЧЕНО... След потушаването му Великите сили отново припомнят на Високата порта задълженията ѝ по Берлинския договор за провеждане на реформи в Македония и Одринско. По този въпрос правителството на Данев отново напълно сътрудничи на руската дипломация. Вместо решителни действия на султана е връчена само една реформаторска програма, която изобщо не е приложена.
цитирай
18. bdenkov - 20
12.06.2019 21:33
6. Руската дипломация знае за подготовката на Илинденско-Преображенското въстание и съобразно своята политика настоява пред правителство на Данев предотвратяването му. Кабинетът обрича и него на неуспех. То не може открито да подкрепи въстанието, но и не организира качествено подготовката му. Така този пореден вопъл за свобода, избухва на 20.07. 1903 г., но НЕ води до освобождаването българското население в Македония и Одринско и носи само поредните му страдания...
ТРЕТАТА – После последствията от това БЪЛГАРСКО УНИЖЕНИЕ следват...
1. През 1907 г. срещу парламента е открит официално паметникът на Александър II. Така ставаме единствената държава в Европа, в столицата на която директно срещу сградата на официалната власт се издига символът на НЕОФИЦИАЛНАТА. Царят на кон неслучайно гледа строго към Народното ни събрание...
2. После, през 1908 г. отново с Русия подписваме друга, ОТНОВО ТАЙНА конвенция...
3. После, през 1910 г. България и Русия водят продължителни преговори за потвърждаване и допълване на конвенцията. Те са за предвижданата подялба на Османската империя, но са безрезултатни. Защото Русия не желае:
- Да насърчи българско нападение срещу османците;
- Да приеме българските претенции за присъединяване на Одринско към България;
- Да пречи на сръбското териториално разширение в Македония и за самостоятелно командване там.
4. После, в края на 1912 г. когато след избухването на Балканската война Румъния настоява да получи Южна Добруджа като компенсация за българските завоевания в Тракия, руското външно министерство уведомява българските власти, че не могат да разчитат повече на конвенцията от 1902 г. Руският император упорито бяга от ролята си на арбитър за спорните територии, което е една от причините за започването на втория етап от Балканската война, наречен Междусъюзническа...
цитирай
19. bdenkov - 21
12.06.2019 21:36
5. После, през лятото на 1913 г. Русия не ограничава румънската намеса в Междусъюзническата война. Обратно - дава понтонните мостове на румънската армия да премине Дунав и руският император става почетен патрон на първия преминал полк. Това отваря пътя на румънския поход към София и предрешава ЗАГУБАТА НА България и отнемането на нейна територия после...
А тази конвенция остава ТАЙНА... Следващата, от 1908 г. също... За да останат такива е съвсем логично най-важните български външнополитически документи да бъдат изнесени от страната ни. И това става с голяма част от тях, през 1918 г. За това свидетелства ген. Рачо Петров пред Симеон Радев. А после отново БЪЛГАРСКИЯТ АРХИВ Е ОТКРАДНАТ Съветските служби след 9 септ. 1944 г. прибират ценните документи за българската история и не ни ги връщат до днес... Строго ги пазят в своя т.н. „Особый архив“ в Москва, за да не знаем СВОЕТО МИНАЛО и причината за НЕРАДОСТНОТО СИ НАСТОЯЩЕ.
оя "аномален" и "дебилен" народ няма ли да проумее че рашките нито са освободители нито са ни братя. И винаги са играли срещу Българските национални интереси. Тоест срещу Въжделенията на Левски и Ботев.
БНР трябва отдавна да се закрие. Ясла за криптокомунисти и тежка комунистическа номенклатура. Болна Русофилия. Само, като се сетя, че там е Волгин. Слушам им сутрешните блокове. Някакъв ужас. Дават думата на откровени де би л и. Като им чуя и кореспондентите от провинцията. Закривайте го тоя комунистически мастодонт БНР!
Трябва да допълним само това, че БНТ и БНР като "обществени медии" носят основната вина за нашето "престижно" 111-то място от 180 страни по свобода на словото. Когато, при предишното класиране, бяхме на 106-то, мислех че до по-дълбоко дъно няма как да стигнем. Обаче, успяхме! Благодаря ти, БНР!
По-голямата част от руските ,,граждани" мизерията ги устройва,стига да се пъчат с паради и ,,мъй пабедим"!?
цитирай
20. bdenkov - 27
12.06.2019 21:38
Руски формирования в състава на третия райх :
Добровольческий полк СС «Варяг».
1-я русская национальная бригада СС «Дружина».
15-й казачий кавалерийский корпус СС.
29-я гренадерская дивизия СС «РОНА» (1-я русская).
30-я гренадерская дивизия СС (2-я русская).
36-я гренадерская дивизия СС «Дирлевангер».
КОРПУСА ВОЙСК СС ГЛАВНОГО ОПЕРАТИВНОГО УПРАВЛЕНИЯ СС ФХА-СС
1-й Казачий русский корпус войск СС ФХА-СС- 3 дивизии,16 полков.
СС ФХА-СС (ВОЙСКА-СС)
29-я Русская ФХА-СС — 6 полков.
30-я Русская ФХА-СС, 1-го формирования 1944г., — 5 полков.
БРИГАДЫ ГЛАВНОГО УПРАВЛЕНИЯ ИМПЕРСКОЙ БЕЗОПАСНОСТИ СС РСХА-СС
1-я Русская национальная бригада СС «Дружина» — 3 полка, 12 батальонов.
1-я Гвардейская бригада РОА «Зондеркоманда Љ113? СД — 1 батальон, 2 роты.
Бригада СС»Центра противобольшевистской борьбы» (ЦПББ) — 3 батальона.
Разведовательно-диверсионное соединение Главной Команды «Россия — Центр» зондерштаба «Цеппелин» РСХА- СС — 4 отряда спецназначения.
ОСНОВНЫЕ КОЛЛАБОРАЦИОННЫЕ ФОРМИРОВАНИЯ. ВООРУЖЁННЫЕ СИЛЫ «СОЮЗНОГО ГОСУДАРСТВА»
Вооруженные силы Конгресса Освобождения Народов России (КОНР) (1 армия, 4 корпуса, 8 дивизий, 8 бригад).
Русская Освободительная Армия Конгресса Освобождения Народов России (3 дивизии, 2 бригады).
«АРМИИ» ВЕРМАХТА
Русская Освободительная Армия Вермахта — 12 охранных корпусов, 13 дивизий, 30 бригад.
Русская Освободительная Народная Армия — 5 полков, 18 батальонов.
Русская Национальная Народная Армия — 3 полка, 12 батальонов.
Русская Национальная Армия — 2 полка, 12 батальонов.
КОРПУС АВИАЦИОННЫЙ
Военно-Воздушные Силы КОНР (Авиационный корпус КОНР) — 87 самолётов, 1авиагруппа,1 полк.
ОХРАННЫЕ КОРПУСА АРМЕЙСКИХ ТЫЛОВЫХ РАЙОНОВ ВЕРМАХТА
582-й охранный (русский) корпус Вермахта — 11 батальонов.
583-й охранный ( эстонско-русский) корпус Вермахта — 10 батальонов.
584-й охранный (русский) корпус Вермахта — 6 батальонов.
590-й охранный казачий (русский) корпус Вермахта — 1 полк, 4 батальона.
580-й охранный казачий (русский) корпус
цитирай
21. bdenkov - 28
12.06.2019 21:42
580-й охранный казачий (русский) корпус Вермахта — 1 полк , 9 батальонов.
532-й охранный (русский) корпус Вермахта — 13 батальонов.
559-й охранный ( русский) корпус Вермахта — 7 батальонов.
ВОСТОЧНЫЕ ЛЕГИОНЫ ВЕРМАХТА
Русский легион «Белый Крест» Вермахта — 4 батальона.
ДИВИЗИИ АБВЕРА
«Особая дивизия «Россия»» генерала Смысловского — 1 полк, 12 батальонов.
БРИГАДЫ АБВЕРА
Бригада «Граукопф» — «РННА» генерала Иванова — 1 полк, 5 батальонов.
ДИВИЗИИ ВЕРМАХТА ОСОБОГО НАЗНАЧЕНИЯ
442-я Особого назначения — 2 полка РОА.
136-я Особого назначения — 2 полка РОА.
210-я Особого назначения стационарная пехотная (береговой обороны) — 1 полк, 2 отдельных батальона РОА.
«ТУЗЕМНЫЕ» ОХРАННЫЕ КОРПУСА И САМООБОРОНА
Русский охранный корпус Вермахта в Сербии — 1 бригада, 5 полков.
Русская «Народная стража» генерального комиссариата «Москва» (Тылового района группы армий «Центр») — 13 батальонов, 1 кавалерийский дивизион.
(РУССКО-ХОРВАТСКИЕ)
15-й Горнострелковый корпус особого назначения 2-й танковой армии:
русских — 1 охранный корпус, 5 полков, хорватских — 2 дивизии, 6 полков.
69-й Корпус особого назначения 2-й танковой армии: русских — 1 дивизия , 8 полков, хорватских — 1 дивизия, 3 полка.
Москва, самый мусульманский город Европы, недалеко от метро Отрадное.
Дълго време съм се чудил защо Джамбазки никога не говори за Русия. Вече взех да схващам - чуства се конфортно и поласкан да го интервюра 100% руска комунистическа медия, като "Комсомольская Правда"
https://www.facebook/george.vasilev.3705/videos/320707468829466/
цитирай
22. bdenkov - 40
12.06.2019 21:43
Днес 4 юни се навършват 30 години от клането на площада Тянанмън. С тъга и гняв си спомняме за съдбата на героичното протестно движение на китайските студенти, което бе брутално премазано с танкове по разпореждане на ръководството на Китайската комунистическа партия.
Движението започва в средата на април 1989 г. с внезапната смърт на считания за прореформаторски комунистически лидер Ху Яобан, отстранен в 1987 г. Хората на площадите искаха демократични реформи, свобода на словото, човешки права, край на корупцията и свобода на събиранията. Формите на протест бяха шествия, митинги, гладни и седящи стачки, палаткови лагери, гражданско неподчинение. В пиков момент на площада се събираха 1 милион души. Протести имаше и в стотици други градове.
Дън Сяопин (мрачно петно в биографията на този реформатор след Мао) и другите комунистически лидери, уплашени за рухването на комунизма, мобилизираха армия от 300 000 войника, нахлуха на площада и избиха неизвестен брой (между 400 и 2600) души, раниха, арестуваха и пратиха в изгнание хиляди и изгониха от страната всички чуждестранни журналисти. Интересно, че това се случи 20 дни след посещението на Горбачов в Пекин, първото от 30 години.
Във връзка с клането САЩ и ЕС наложиха оръжейно ембарго, валидно и до днес. Но помогнаха на Китай с технологии и инвестиции да стане „работилницата на света“ и изнесоха огромната част от производството си на стоки в комунистическата страна с държавно-партиен капитализъм.
Самото събитие днес е покрито със забрава и цензурирано в Китай (наричат го инцидент, бъркотия), а и по целия свят - нали комунистическата страна с пожизнен диктатор вече е пример и знаме за левичарите по цял свят. Интернет търсачките в Китай цензурират събитието и всичко свързано с него. Властите никога не направиха разследване на клането, не наказаха виновните за използването на сила и не се извиниха на роднините на загиналите.
цитирай
23. bdenkov - За ДСБ и сектата Костов е това, което за болшевиките е Ленин. Събират пожертвования за мавзолей. Кой колко даде
12.06.2019 21:47
За ДСБ и сектата Костов е това, което за болшевиките е Ленин. Събират пожертвования за мавзолей. Кой колко даде
НА СНИМКАТА НАГРАЖДАВАНЕ НА ВОЙНИЦИ ОТ 8-МИ ПЕХОТЕН ПРИМОРСКИ ПОЛК НА Н.Ц.В. КНЯГИНЯ МАРИЯ-ЛУИЗА ! ЩАБА НА ТОЗИ ПОЛК Е ВЪВ ВАРНА,А ТОЙ Е УЧАСТВАЛ В АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ВОЙНИ - 5 ВОЙНИ НА БЪЛГАРИЯ ЗА НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ ! ЕДИН ОТ НАЙ-СВИРЕПИТЕ И ПРЕНЕБРЕЖИТЕЛНИ КЪМ СМЪРТТА ПОЛКОВЕ,В ПОВЕЧЕТО ОТ ВОЙНИТЕ Е ЧАСТ ОТ ТЕГАВАТА 4-ТА ПЕХОТНА ПРЕСЛАВСКА ДИВИЗИЯ ! КОМАНДИРИ НА ПОЛКА СА БИЛИ - СТЕФАН ТОШЕВ,ПАНТЕЛЕЙ КИСЕЛОВ,КЛИМЕНТ БОЯДЖИЕВ,СТЕФАН НЕРЕЗОВ,СТЕФАН НОЙКОВ,ПАНАЙОТ МИНКОВ,НИКОЛА СВЕЩАРОВ! ПРЕЗ ПСВ ПОЛКА Е ОТ ОСВОБОДИТЕЛИТЕ НА ДОБРИЧ,ПОД КОМАНДВАНЕТО НА ГЕНЕРАЛ ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ,КАТО ЧАСТ ОТ т.нар ВАРНЕНСКИ УКРЕПЕН ПУНКТ ! МАЛКО ОТ ГЕРОИЗМА НА ПОЛКА В ДОБРИЧКАТА ЕПОПЕЯ : Източно от 3-та армия са разположени войските на Варненския укрепен пункт, под командването на генерал-майор Тодор Кантарджиев. Тяхната задача е да не допускат вражеското настъпление от Добрич, както и защитата на морския бряг край Варна.В първите дни разузнавателните им отряди освобождават редица села и се установяват на 10 км от Добрич.
Бързите успехи на българската армия , особено при Кочмар и Карапелит, обезкуражават румънския гарнизон в града, който го напуска още вечерта на 3-ти септември. Отстъпилата от Добрич 19-та пехотна румънска дивизия е предадена в подчинение на 47-и руски корпус, под командването на генерал Андрей Зайончковский.Позицията, която малобройните български войници трябва да заемат, се намира на 2-4 км северно от града. Отбранителната линия е във формата на дъга, като изпъкнатата част е насочена към противника.
През нощта на 4 срещу 5 септември, войниците заемат стрелковите окопи, като цяла нощ се занимават с тяхното укрепване.На следващия ден, около 6 часа, противникът открива артилерийски огън по българските части, които все още се окопават. Високо над позицията се виждат сиви кълба от експлозии.
цитирай
24. bdenkov - 44
12.06.2019 21:53
Завързва се пушечен и картечен двубой. Румънските войски, с неколкократно числено превъзходство, настъпват срещу окопите. Срещу тях се намират едва 9 роти, както и 2 скорострелни батареи, които още не са пристигнали на позицията. Скоро в града започват да се връщат много ранени войници.
„МНОГО СА! ПОВЕЧЕ ОТ НАС СА! ПАПЛЯЧ! НО МОМЧЕТАТА НЕ ИСКАТ ДА ЗНАЯТ! ВСЕ НА МЕСО БИЯТ. ПОЛЕТО ПОКРИХМЕ С ЛЕШ. ЩЕ ГИ ИЗБИЕМ ВСИЧКИ“-неизвестен войник от 8-ми Приморски полк! В най-големия разгар на боя, всред пушечния и картечен огън, изведнъж прозвучава сигналът на настъпващата руска кавалерия. На левия фланг на позицията се появява 3-ти Смоленски улански полк, в състав от шест ескадрона, който скоро се понася в атака. В окопите на българските войски цари тишина. Единствено се долавят отделните команди на офицерите: „ Здраво по местата си, момчета! Мерник 1000, в гърдите на коня, залпове, огън по конницата!“
По настъпващите кавалеристи е открит пушечен и картечен огън. След няколко залпа, строят на противника е разреден, а почти половината от конниците са убити или ранени. Два ескадрона отстъпват назад. На земята са повалени много, а други са все още влачени от конете си, които препускат объркани в различни посоки. Няколко по-буйни, които не могат да бъдат удържани в устрема си, прескачат българските окопи, повличайки ездачите със себе си. В същото време по шосето се движат батареите на майор Илиев, препускащи за позицията. Един от атакуващите ескадрони, начело с полковник Калмиков, се понася към артилерийското отделение. Забелязал това, командирът на батареите разгръща оръдията и открива огън. Почти целият ескадрон е унищожен. Няколко конници, все още влачени от конете си, достигат позицията на оръдията, където са убити от артилеристите. Оцелелите от атаката са покосявани от единична стрелба. Полковник Калмиков пада, тежко ранен в хълбоците, зад един от стрелковите окопи.Впоследствие руският офицер е откаран в болница във Варна, където умира от раните си.
цитирай
25. bdenkov - тези предатели и крадци..
12.06.2019 21:58
Забавянето на батареите, както и атаката на руската кавалерия, дава възможност на румънската пехота да се приближи до българските позиции. След интензивна стрелба, цялата верига скача от окопите си и с вик „ура“ се хвърля на нож.
„Ротата, като даде няколко залпа по противника, започна да настъпва пълзешком. В това време, противникът откри убийствен артилерийски и картечен огън по нас. Поручикът, с револвер в ръка, вървеше пред ротата, но, ето, че няколко куршума го повалиха на земята! При падането ни каза: „Напред юнаци! На нож!“.
Разколебани, румънските войници се обръщат и отстъпват, оставяйки много ранени и убити. Само пред сектора на 8-ма рота от 8-ми Приморски полк има около 400 трупа.Сутринта на 6 септември показва покъртителна картина пред фронта на позицията. Полето е покрито с телата на убити вражески войници и коне. Между тях лежат в агония все още живи, но тежко ранени. От посоката на настъплението се виждат следи от локви кръв, а по цялата шир са разхвърляни откъснати човешки тела, крайници и раздробени черепи. Миризмата на отминалата касапница се разпространява и в скоро време привлича гарвани, които кръжат над бойното поле.ИСТИНСКА КАСАПНИЦА И МЕСОМЕЛАЧКА,РАНЕНИЯ ВОЙНИК ОТ 8-МИ ПЕХОТЕН ПРИМОРСКИ ПОЛК Е БИЛ ПРАВ,ИЗБИЛИ СА ВРАГА ДО КРАК,И СА ПОКРИЛИ ПОЛЕТО С ЛЕШ ! С помоща на Кръстьо Кръстев !
Имаше едно списание Космос по соца,там се бяхме нагледали на велики съветски постижения(разбирай на мужиците)......които се материализираха единствено в едни скапани москвичи.....сега след 50 години са си същите и на йота не са мръднали.......а междувременно гордостта М ...просто фалира...
зная им аналозите когато купих жигулито беше с незавити болтове на скоростната кутия това им е майстърлука на руснаците
Ами те по принцип руските ,,автомобили",нямат аналог.
Песен изпълнена в православен храм от която разбираме , че пияните психопати са готови за три рубли да затрият живота на земята .
Трябва да сме си вечни раби на руските интереси! Това очакват тези предатели
цитирай
26. bdenkov - 78
12.06.2019 22:02
Що е това „Апартаментгейт“? Как бяха заграбени 500 луксозни държавни апартамента?
https://tribune/bg/mrezhata/shto-e-tova-apartamentgeyt-kak-byaha-zagrabeni-500-luksozni-darzhavni-apartamenta/#.XPLf00WijEa.facebook
Кой може да им потърси сметка......та те управляват държавата чрез службите.....но не е лошо поне да знаем кои са " поборниците "Червените ВИНАГИ са били ВРЕДНИ за държавата , лошото е , че няма КОЙ да им потърси сметка........
И така – до началото на Прехода и правителството на Луканов. С решение № 103 от 10 май 1990 г. Луканов щедро харизва 108 апартамента от фонда на БОДК на избрани по списък другари. Списъкът бил изготвен още на 11 май и спуснат за изпълнение от тогавашния външен министър Бойко Димитров.
След бързия крах на Лукановия кабинет идва правителството на Димитър Попов и една от неговите първи задачи е била да извади от фонда на БОДК още 485 луксозни апартамента и отново да ги раздаде по списък. /В този списък премиерът Попов не пропуснал да сложи и себе си/.
Нещо повече – освен дадени под наем на именити другари от върхушката тези близо 500 луксозни държавни апартамента – вече били предложени и за продаване на хората от двата списъка. Без картотекиране, без комисии, без всякакви формалности, с които е бил обрамчен обикновеният българин при придобиването на заветно жилище.
Другарите толкова са бързали с продажбите на луксозните жилища като преди края на света, че на ден са били издавани повече от 20 разрешения за закупуване на имот от БОДК. И как да не бързат комунистите – то си е било истински КОМУНИЗЪМ – според нормативните разпоредби на БОДК те не са плащали нито парно, нито топла вода, нито асансьор, нито общи сметки, а само телефон и ток!? И това – за близо 500 луксозни апартамента, харизани на комунистическата номенклатура!
Само за миг си представете – какво би станало, ако това се случи през 2019 година?
Най-видните червени фамилии – Най-лакоми за апартаменти
Дайте списък на облагодетелстваните, иначе само си пишем...
цитирай
27. bdenkov - 79 Днешните са достойни техни наследници!
12.06.2019 22:05
Списака ще е много дълъг. А да не говорим за раздадените апартаменти на децата на активните борци. Аз познавампоне 3 ма от моѝто обкражение преди.!!!!
Ето и част от ненаситните червени фамилии: Стоян Жулев се врежда с 2 апартамента за себе си плюс още 4 жилища за потомците си: Александър, Виктор, Димитър и Александра Жулеви.
Тано Цолов се сдобива с жилище от 326 кв. м за сумата от 59 хиляди лева, тоест за 180 лева кв. метър жилищна площ. Иван Пръмов – 320 кв. м – за 43 000 лева, Кръстьо Тричков – жилище от 326 кв. м за 56 000 лева, Стоян Гюров – жилище от 320 кв. м за 43 000 лева, Нинко Стефанов – също апартамент от 320 кв. м за същата сума, Георги Григоров Стоичков – жилище от 180 кв. м за 51 хиляди лева, Бойчо Щерянов – 177 кв. м за 32 хиляди лева, Любен Гоцев – 173 кв. м за 47 хиляди лева, Ирина Любенова Гоцева – жилище от 116 кв. м за 32 хиляди лева и т.н.
В апартаменти на БОДК се настаняват и висши кадри на МВР – екссекретарите полк. Цвятко Цветков и полк. Параскев Параскевов, ген. Петко Ангелов, ген. Петко Барбалов.
Не липсват и някои имена от тогавашната опозиция – Мария Миланова Дренчева, Любомир Собаджиев, Димитър Луджев, Ценко Барев…
Сред обитателите на луксозни жилища са и някои тогавашни /и вече бивши/ шефове на БОДК като Димитър Желязов и Петър Драшков. Първият /Желязов/ дава под наем на БОДК собствена двустайна панелка, а си взема жилище от 200 кв. м и му прави луксозен ремонт от 500 000 лева / при курс на долара тогава 1 долар за 25 лева/. Вторият /Драшков/ си взема два апартамента на един и същи етаж от дипломатически блок на БОДК.
Да, Ценко Барев и Милан Дрѣнчев .. От БЗНС-Никола Петков. Обяснява защо подписаха̨ конституцията.
А Бойко има много причини да си МЪЛЧИ. И това ли трябва да е оправданието - ОНИЯ СА КРАЛИ, КАКВО ПЪК ТОЛКОВА, ЧЕ И НИЕ КРАДЕМ? От 30 години след промените Бойко Борисов е 18 - ОСЕМНАДЕСЕТ ГОДИНИ във върховната власт и не може да има никакво оправдание с каквото и да било преди НЕГО! Тази партия е закърмена с кражби. Днешните
цитирай
28. bdenkov - 80
12.06.2019 22:06
Мълчанието На Агнетата На днешния ден е извършен благоприятния за БЪЛГАРИЯ ДЕВЕТОЮНСКИ ПРЕВРАТ ! БЛАГОДАРЯ НА ТЕЗИ ДВАМА МЪЖЕ(ЦАР БОРИС 3-ТИ И АЛЕКСАНДЪР ЦАНКОВ),ЧЕ СЕ ОПЪЛЧИХА СРЕЩУ ПРЕДАТЕЛСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА СЪРБОМАНЧЕТО (СЪС БОЛШЕВИШКИ ОТЕНЪК) - александър стамболийски ! Ето малко инфо за сърбомано-болшевишкия предател : Републиканец и пацифист по убеждения, Стамболийски остро се противопоставя на промените в Търновската конституция през 1911 година и на участието на България в Първата световна война. Когато Австро-Унгария обявява война на Сърбия през 1914 г., той изразява в Народното събрание надеждата си за победа на сърбите. На виковете, че е сърбоман и предател, Стамболийски заявява: „В момент, като настоящия, когато са застрашени наши братя южни славяни, аз не съм нито сърбин нито българин, аз съм южен славянин“. Да наричаш братя сръбските врагове,които ни нападнаха в гръб след Съединението,и които ни заграбиха "Македония" след Междусъюзническата война,репресираха и избиваха българи и дейци на ВМОРО и ВМРО си е живо ПРЕДАТЕЛСТВО И ПРЕСТЪПЛЕНИЕ КЪМ РОДИНАТА ! ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ТОВА ПРЕДАТЕЛСКО ПРАВИТЕЛСТВО УЧАСТА И В ДЕКЛОЗИЕРОВАТА АФЕРА,КОЯТО Е ОПИТ НА АНТАНТАТА,ЧРЕЗ ПРЕДАТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ - БЗНС-АРИ И САМИЯ СТАМБОЛИЙСКИ ,ДА ИЗКУПЯТ ЗЪРНОТО НА СТРАНАТА И ДА НИ ДОКАРАТ ДО ЗЪРНЕН КОЛАБС,ЗА ДА НЕ УСПЕЕМ ДА СЕ ВКЛЮЧИМ ВЪВ ПСВ ! След свалянето на предателското правителство,се организира контра Юнско въстание,но то е твърде неуспешно,защото бкп не го подкрепят,но след смъмряне от господарския коминтерн и включително от сталин,георги димитров и васил коларов решават да вдигнат нов предателски,болшевишко-комунистически бунт с русофилски и леко земеделски отенък,наречен Септемврийско въстание...Водачите на въстанието Георги Димитров и Васил Коларов избират за действие Северозападна България – район, по-близо до границата с Югославия.
цитирай
29. bdenkov - 81
12.06.2019 22:10
до границата с Югославия.Планът е въстанието да бъде масово вдигнато във Врачански окръг, след което да се сформира въстаническа армия, която да превземе София. ВЪСТАНИЕТО ОБАЧЕ Е СМАЗАНО КАТО НИЩОЖЕСТВО,МАКАР И НЕОДУШЕВЕНО,СМАЗАНО Е ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА АЛЕКСАНДЪР ЦАНКОВ И ВМРО,НА ЧЕЛО НА КОЕТО ТОГАВА Е ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ ! ЗА ДА СЪЗДАМ ОЩЕ ПО ДОБРО ОПИСАНИЕ НА ТАЗИ ЦВЕТНА КАРТИНА ЩЕ ДОБАВЯ,ЧЕ СЛЕД ПРЕКЪРШВАНЕТО НА БУНТА ЛИДЕРИТЕ МУ БЯГАТ В "братска" югославия ! ЧАО сърбоманчета и НАПРЕД ДРУГАРИ,да сте "ЖИВИ И ЗДРАВИ",ПОЗДРАВИ ОТ ЦАРЯ И ЦАНКОВ !!!
¨...Болгария, при всём нежелании подчиняться Белграду, согласилась на объединение: 1 августа 1947 г. Тито и Димитров подписали договор о начале объединения...¨
- едно, ПО ЩАСТЛИВА СЛУЧАЙНОСТ НЕРЕАЛИЗИРАНО ДОКРАЙ, НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО на комунистите, планирано от БРАТУШКАТА сталин
https://zen.yandex/media/id/5c2bb5cbea039800abdc8fd6/tito-i-stalin-5ce860a044f2e000b49f4d7c
Три слънца в небето грѣя̨т,
три звѣзди в едно живѣя̨т,
Сталин Тито Димитров!
Да живѣя̨т, да живѣя̨т!
Тъй че влизането на България в югославската федерация вече е било възпѣ̋то от комунистическитѣ поети.
Колко богата е българската литература!
Колко изразителен е българския̌т език!
Авторът! Авторът!
Добре, че Сталин после н**ап*ър*дя грънците с Тито, иначе сега...
цитирай
30. bdenkov - 82
12.06.2019 22:12
„Как е? Как е кооперацията, по-добре ли сте?” С тези думи зам.-министърът на земеделието Титко Черноколев и член на Политбюро на БКП се обръща към селяните село Горна Гращица, Кюстендилско, през 1949 г. Как те му отговарят разбираме днес от доклада на ДС за обиколката на високопоставения комунистически функционер: „...Едни започнаха да плачат, други да се карат, трети да псуват и да задават най-различни въпроси: Взехте ни нивите, оставихте ни да гладуваме, умираме и други подобни”. Това е посочено в рапорта на оперативния работник Георги Стоименов от 2-ра охранителна група, 2-ро отделение при 5-ти отдел на Дирекция Държавна сигурност, който desebg публикува онлайн.
http://desebg/2011-01-13-09-25-08/3994-2019-06-07-13-51-04
Докараха селяните в градовете - нито станаха граждани, нито свестни работници. Всички бяха недоволни. И сега плащаме за "партийната линия" на малоумната им партийка!
Де да беше партийка.... Беше си мастодонт със 700 хиляди члена! Активното половин вековно зомбиране в стил - "От теб нищо не зависи - за теб мислят много отговорни другари!" доведе да настоящето ментално състояние на гражданите! Чакащите някой нещо да направи за да се оправим са многобройни, както и търкащите билетчета. Готови са да повярват на всеки, който обещава лесен и бърз начин, което си е чиста простотия и дивотия. След поредния "спасител" започва плюенето по него и блестящия извод, че всички са маскари...
позволявам си да продължа заглавието -"....трети псуват", А ЧЕТИРИ ОКОЛИИ - Видинска, Ломска, Кулска и Белоградчишка, СЕ БУНТУВАТ. От ноември 1950 година да края на април 1951 година, тези четири околии на Северозападна България се вдигнаха на бунт (т.н. "Кулски събития" и "Ябланишки събития") и в тях беше обявено военно положение: комендантски час от залез слънце до изгрев, на улиците военни въоръжени патрули, на вход-изходите на селищата, ж.п.гари, пристанищата на Дунав ( във Видин и Лом)- въоръжени войници, милиционери и цивилни проверяваха
цитирай
31. bdenkov - 83
12.06.2019 22:13
въоръжени войници, милиционери и цивилни проверяваха "кой влиза или излиза от селището и къде отива". През нощта след 24 часа, три-четири семейства ( от Видин), бяха събуждани и превозени до ж.п.гарата - към пътническия влак бяха прикачени товарни вагони и тези семейства бяха превозвани безплатно до Лудогорието, до Странджа-Сакар. Аз бях на 7 години и заедно с другите апаши от махалата ( не циганската ) се въртяхме около войничетата - униформи, автомати ППШ, По-късно научихме какво е ставало с родителите ни. ,И през 1953 година бяха ликвидирани "горяните" и в София бе издигнат Паметника на съветската армия.- най-грандиозния паметник в столицата на България. "от Признателна България".и ни водеха да полагаме цветя.
цитирай
32. bdenkov - 91
12.06.2019 22:15
Става ли се мъж в казармата. Абсурдът, наречен казарма. Изборът между Казарма и Джендър
Днешните младежи не са застрашени от онзи глупав абсурд, наречен казарма, но периодично рaзни чичковци и дядовци, предимно с лява политическа ориентация и размити неясни спомени, надигат глас за връщането й, което ме провокира да драсна и аз няколко реда по темата. Мога да разказвам до безкрай чудновати и странни истории, но ще опитам да избера най-важното.
Липсата на задължителна казарма е признак за демокрация. Най-добрият пример е САЩ. Само професионалисти, чието семейство е осигурено до живот, т.е. дори да бъдеш убит, най-близките ти няма да останат на улицата и да се чудят с какво да купят хляб. По този начин съвсем естествено стимулират съвестното изпълнение на задълженията. Не както е при комунистическите държави – налагат принудително, след което започва голямото надлъгване и нямаш никакъв стимул да бъдеш образцов войник, защото в крайна сметка не получаваш друго освен потупване по рамото. А в замяна си заложил живота си!
Благодарение на старата ни военна слава преди 1944г, след идването на комунистите армията се пълни с комплексирани мъжленца, за които пагонът е единственият начин да добият самочувствие. Традицията продължава чак до 1989г. Това е обяснението защо сред офицерите е пълно със страхливи мишоци, незабележими в цивилния свят, но ставащи истински зверове щом прекрачат портала на поделението .
Малко хора си дават сметка за описаното в предния абзац, тъй като всеки има по някой приятел с пагон и отказва да признае недостатъците му. Опитах да го обясня на моя колежка, а тя се обиди. По късно разбрах защо: била омъжена за военен и живеела в блок на военни. Много ясно, че няма да признае фактите. Всъщност невъзможно е да ги види, понеже офицерите са по-тихи от водата в цивилния свят, а показват животинското у себе си само там, където им е дадена власт – в поделението.
цитирай
33. bdenkov - 92
12.06.2019 22:17
Знаете приказката “Отиваш в казарма за да станеш мъж”. Как по-точно – чрез мачкане на човешкото достойнство? Това е пълна глупост. Можеш да станеш мъж в реална обстановка, т.е. на война. Hо не и в мирно време, където губиш цяла година или повече в безцелно обикаляне по лавки и караули, пазейки празни складове или такива с бракувана техника, към която и циганин-вехтошар не проявява интерес. Нали помните как теглиха самолет по шосе за автомобили, тъй като не можеше да полети? Цялата ни техника е такава.
При това положение съвсем естествено идва скуката, а тя е предпоставка за безбройните гаври с новобранци. Видях как иначе свестни момчета се изкушиха да тормозят новопристигналите. Писал съм вече за скрития звяр. В моята рота единствено аз не се изкуших, защото съм такъв и в реалния живот – мразя мачкането на други хора. Cещате ли се колко пъти и на колко места се е случвало за половин век комунизъм?
В затвореното пространство няма къде да избягаш. Аз от самото начало започнах да правя наопаки, за което понесох последствията – месеци наред без отпуска и постоянен наряд. Още в учебния център лежах в ареста, което е уникално за новобранец – по принцип се случва чак в бойното поделение. Причината: на втория караул ме хванаха да спя на поста. Така и не се примирх с безсмисленото бичене на стойки.
По-късно в бойното поделение старите войници по традиция пробвахa да ми тежкареят, но само с мен не излязоха на глава, поради което за всеки гаф ме изкарваха виновен и ротният, естествено, им вярваше. Или поне се правеше, че им вярва. Последствията: нови месеци без отпуска и постоянен наряд. Моят отговор: например ОВС по време на наряд – напуснах поделението, докато бях дежурен по рота. Hе за друго, а за да колим прасе в едно близко село. За отклонение от военна служба в по-строги времена се е полагал дисцип – военният затвор, който по нищо не се различава от истинския.
цитирай
34. bdenkov - 93
12.06.2019 22:20
Ето го поредният абсурд: пращайки те там, за нищо и никакво провинение могат да те превърнат в истински престъпник. А една малка презоградска отпуска не е като да ограбиш или убиеш човек, нали? Само че получаваш същото наказание. На мен ми се размина, защото служих, когато казармата беше на доизживяване и не спазваха строго правилника.
Интелигентният човек няма как да приеме казармата, защото всеки божи ден си припомня, че губи ценно време, което би могъл да оползотвори по много по-добър начин. Аз съм живял сред умни образовани хора, пътувал съм, наслаждавал съм се на света – още преди казармата. В един момент искат да ме заковат на мръсно място, с мръсни дрехи и, о, Боже, баня само веднъж в седмицата/!!!/. Последното направо ме шокира. Аз, който съм свикнал от малък, че банята е задължителна всеки ден, да не мога да го направя! Помня колко пъти, въпреки забраната, съм ставал посред нощ и съм се къпал със студена вода, защото нямаше топла. А в бойното поделение изобщо не пускаха вода – само по един час сутрин и вечер.
Няма елементарни условия, а искат да прекарaш в поделението година или повече. Що за абсурд?!
Въпреки това трябва да ви кажа, че има хора, за които казармата в този й вид беше като хотел. Сериозно говоря! Видях го с очите си. Ако едно момче е живяло на полето сред овце, то скача от радост като му дадат шинел и кубинки. Пък и храна в стола, и легло ... Един такъв ов**чар от Мездра разправяше “На втори пост всяко храстче ми вика тати”, т.е. лъс**кал ч**ек*ии, докато е наряд. Сещате се, на този лай**на да му сервираш, пак ще е доволен, защото не плаща.
Същият тип хора искат връщане на задължителната казарма. Bъпросът е ти дали би искал да контактуваш с такива в твоята рота? Едва ли ще ти хареса, но трябва да се примириш, понеже както казах, интелигетните хора не одобряват казармата.
Задължителната служба даваше възможности за измами, връзкарство и какво ли още не.
цитирай
35. bdenkov - 94
12.06.2019 22:22
Тъй като постоянно бях наказан, единствените начини да изляза легална отпуска преди полагаемата бяха връзки или плащанe. Или двете накуп. С двустранна бронхопневмония и официално направление от лечебницата ротният три пъти/!!!/ отказа да ме пусне до ВМА – трябвали му хора. Tова е сериозно нарушение от негова страна, но кой ти гледа - нали е капитан с три висши образования /когото аз научих къде се пъха картата на Булфон – язък за трите висши
Точно тогава чух, че мой съученик по същия начин е имал здравословни проблеми. Hе са го пуснали до болницата, поради което е стигнал до хемодиализа – по вина на военните/!!!/. Това ми подпали фитилите и вдигнах такава врява, че още на следващата сутрин бях във ВМА. Там ме гледаха в ръцете - дали подавам пари. Hе искаха да ме приемат, въпреки че петната на дробовете ми бяха толкова големи, чак аз ги виждах на рентгеновата снимка без да съм медицинско лице. Трябваше вечерта да съм в поделението, но нарочно не отидох. Hа следващия ден зет ми откри негова приятелка, която познавала шефа на една от клиниките. Най-после ме приеха за седмица, а после 20 дни с контролен преглед. Hа контролния платих 100 марки за още 20 с контролен. Лекарят сам си каза, че може още два пъти по толкова да ми даде срещу съответното заплащане, но аз нямах нужда, защото дойде време за полагаемата отпуска.
трува ви се много? Защото не знаете за други случаи. Най-големият връзкар си плати и го уволниха още в учебния център. Друг само пристигна в бойното поделение, откъдето роднините го взеха и повече не се върна. Трети изкара службата като на работа – куриер във ВМА от 8 до 17 часа, а през останалото време вкъщи.
При нас беше и синът на някакъв бизнесмен - може би мутра, но не съм сигурен, защото упорито криеше с тайнствена усмивка. Баща му идваше по време на вечерна проверка, говореше нещо на оперативния и взимаше войника от строя. Така беше и с отпуските – веднъж, два, три пъти и ..... шах, синът сам отказа да излиза. Tака и не разбрахме подробности.
цитирай
36. bdenkov - 95
12.06.2019 22:24
Tака и не разбрахме подробности. Hе знам какво са му правили в ротата старите войници, но синът изведнъж спря отпуските и по желание се пишеше наряд. Всеки сам да го тълкува според фантазията си
наете, че с достатъчно пари и връзки всеки можеше да се освободи от казарма. Hа негово място поставяха хора, които имат здравословна причина да не влизат. Така при нас се озова човек с цироза – забранено, ама факт. Имаше хипертоник, който на едно ФП /Физическа подготовка/ падна в тревата и не можеше въздух да поеме. После разказа “Мислех, че умирам”. Aбсолютният връх – в моята рота имаше олигофрен/!!!/. Изпускаше звуци подобни на тези от Чюбака и малко приличаше на него в муцуната. Знаете ли какво е да дадат на такъв автомат с 60 патрона и ти да го сменяш в 2 часа през нощта, знаейки че до преди минути е спал и в момента се чуди къде е? Слава Богу, нито веднъж не е стрелял!
Мога да разказвам още много, но ще остане за друг път. Смятам, разбрахте че от казармата полза няма, но пък вредата е огромна.
При социализма България беше Руска губерния и воиниците бяха Пушечно месо на съветската комунистическа идеология!Вас кат ва гледам коментиращите мижитурки, все сте се били за родината, първи ще се скриете като мишки..... Да, казармата е затвор и недоразумение, безобразие и абсолютна безумщина и място на което си избиваха комлексите безмозъчни човечета.......хубаво, е че повече няма да тормози 18 годишните повече...аре Амин.Казармата е най- голямата простотия в Бг историята. Верно си е. Който е служил и не е излязъл еднакво тъп с останалите (според поговорката- различно умни влизат, еднакво тъпи излизат) -знае отлично това. И не знам, защо нямаше осъдени за всички престъпления правени там от офицери и подофицери. За извращенията няма да говорим. Елхово-Грудово-Звездец са достатъчни. Само мал**оу*мен т**ъ*п гов**ед**ар може да защитава бг казармата, а както виждаме, коментиращите повече са такива-ма**ло**ум*ници.
цитирай
37. bdenkov - 96
12.06.2019 22:25
Явно те не са виждали пръснати човешки мозъци, след самоубийство на караулен. Момче на 20 години... Едва ли се е самоубил от щастие там... Но мал**оу*мн****икът ще каже- този не е станал мъж... На чужд гръб и сто тояги са малко... На ку**ха кр**ату*на,доказателства не и трябват.Аз съм служил в Болярово 27 месеца, Грудово му викахме пансион за девици. Който е бил в Болярово знае за какво говоря. Извра**щен*ия бо**ища само**убий**ства, и безкрайни военни маневри из полетата, такава казарма аз видях.По- скоро бих казал, че в казармата влизаха ТЕ**Л**ЕТ*А и след две години излизаха ГО**ВЕ**Д*А и В**ОЛ**ОВ*Е. Излизаха роб**че*та, които викаха "слушам" на началството и нямаха никаква инициатива, никакво самостоятелно мислене, никакво желание да направят нещо по своя идея. Излизаха м**ага**ре*та, които само знаят как да кръшкат и да се измъкват, да се оправдават, да пробутват на някой друг работата, която трябва да се свърши. Вършиха всичко от страх, някой да не ги накаже. Един от основните "лозунги" на войниците беше: "Проспаното време в казармата не е изгубено!"
Истински мъж е този който решава сам, действа, носи отговорност за това което върши, който не чака някой да му нареди, някой да му заповяда. Който не вика "слушам" и "тъй вярно" а казва "аз мога" и "аз ще направя".При съвременната неокомплектовка на армията с професионални войници, чудя се, къде сте всички тези безаргументни ругателчета на автора и хвалители на казармата? Или сте същите, които са готови и дец*ата си да из*яд*ат, само да сте си добре и на спокойничко, защото нито род, нито родина могат да ви развълнуват!?! Само п****сти са ви в главите, защото нивото е такова...Драги ******, хвалителите на казармата са вече на почтена възраст и за жалост, не стават за казарма. А тези, които биха станали за казарма, НЕ СТА*В*АТ ЗА НИ*ЩО.Г-жо *******, родете си син, възпитайте си го да става за нещо и го изпратете после в казармата, та верне нищо да не стане!
цитирай
38. bdenkov - 97
12.06.2019 22:28
Ако хвалителите са само фосили, да си приберат фосилните мнения и да гледат внуци! Или вие изпращате в казарма само чуждите деца, точно като комунистите тогава!?! Е, моите двама сина няма да ходят казарма - лично и категорично ще се погрижа, именно защото аз съм ходил и знам какъв е смисълът от нея!!! Но диктатурата фалира, а с нея и казармените изстъп**ления - сори мрако**бе**сници! Научете се да издържате професионална армия, вместо да издевателствате над чуждите деца!В статията има много истини! След 90-та година вече не беше казарма, а м*ъка! Някои хора бъркат израстването и възмажаването с ма*зох**изма и идиот**щ**ината! Абсолютно съм съгласен със статията- ми*зерия, изв**ращения, уни*жения, потъпк*ване на човешкото до*стойнство, не*прик*р*ита к*ору**пци**я на всички нива, всякакви м*ал**оум**ници и по**лугр**амо**тни ин**ди**види, признати за "Годен за военна служба"
редовно пи**я**ни ста*ршини, комп**ле**кс***ирани оф*ицери,
които ла*зят пр*ез жените си, но като сложат паг*оните и влязат в поде*лението изведнъж стават много важни;
Какво ми давате за пример Швейцария?? Знаете ли какво представлява швейцарската казарма? СТО ПРОЦЕНТА от времето тактически занятия и бойни стрелби, няма караули през ден, няма и*ди**отс**ко наб*иване на крак по плаца по цял ден (строева подготовка), няма работни групи в столовата и където се сетиш- по ст***рое**жите на ви**ли на нач**ални*ци, изобщо всяка несвойствена работа е изключена априори, за екипировката, снаряжението и битовите условия няма смисъл за говорим- швейцарският военен бюджет е ДЕСЕТ пъти по-голям от българския, затова нашите ш**апк**ар*и плачат за казармата- няма кой вече да им работи на ан*гар*ия, трябва да се плаща.
намерил кой да ми казва, виж себе си = то само май на Бог се разчита, както се вижда по събитията, от тази година. Да, именно тези физзарядки победиха НАТО, вкараха Турция и Гърция във Варшавския договор и доведоха до масовата свръхграмотност- когато в някое заглавие можеш
прочетеш "физарядка".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12183107
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031