Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2019 11:59 - НАКОЛНИ ЖИЛИЩА В ЛОС АНЖЕЛЕС
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 2404 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 16.02.2019 12:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
                 НАКОЛНИ  ЖИЛИЩА  В  ЛОС  АНЖЕЛЕС

                    И  МУТРОБАРОЦИ  В  БЪЛГАРИЯ

 

   Наколни жилища са били ползвани в древността, защото те в някакав степен са обезпечавали сигурността на обитаващите ги. Водата е затруднявала достъпа до жилищата за зверове, злонамерени себеподобни.

   Днес отново се строят такива жилища благодарение на високите технологии, но не върху водни площи с плитки води, а върху силно наклонени скатове, някои с наклон под 30 грозусаа спрямо вертикалата. Да се ходи по такъв наклон е невъзможно, човек трябва да е вързан с въже. В гъстонаселените градове, където трудно се намимарт терени с разрешение  за строеж на къщи или тези терени са много скъпи, къщи се строят върху наклонените терени, където преди не много години да се извърши такова нещо е било немислимо. С навлизане на новите технологии в строителството, при които строителната техника придоби големи възмогности – напр. строителство на небостъргачи - това вече е възможно. Понятието СТРОИТЕЛСТВО обаче придобива нов смисъл, по-точно е да се кажее монтаж. Както небостъргачите се монтират – те не се строят – от отделни изработени в заводи елементи, по подобен начин се изпълняват и тези наколни къщи. Детайлите за къщата се произвеждат според плана на архитекта в специализирани заводи. Инженери след геодезическо проучване пък проектират строителството на носещата част на наколнотоо жилище – фусовете и носещите метални части, които да доста сложни като конструкция.

    При пътуване от квартал Долината на Лос Анжелес към квартал Беверли Хилс се прехвърля един рид, по единия бряг на който има такива чудновати постройки. Те наподобявват паралелопипед, като всяка сграда е изпълнен по различен наачин, много красиво. Единият ръб на този паралелопипед опира в ската, зад този ръб е входа на жилището, където има малка изравнена площ за паркинг, пред която минава път. Къщата се крепи на метални тръби-стълбове с различни диаметри, които се закрепват на някакви фусове, а конструкцията на тръбите е чудновата – те се преплитата, всичките са свързани, наклоните за мен, като инженер по професия са необясними. Те имат опция ако се наложи къщата да бъде допълнително хоризонтиирана, да се извърш и това. Тръбите осигуряват и хоризонталната стабилизация на къщата - никакив бури не могат да я помръднат, никакви земетръси, които тук са характерни не мотаг да я изтръгнат от носеата я метална конструкция. Възхищавйки се на направеното не можах да си обясня защо най-високите колове не слизат вертикално надолу, а отиват малко под къщата. Така се получава усилия да бъде тя откъсна от ръба, чрез който е закрепена за ската и се питам – какво ли чудо има и там, вкарано успоредно в сърцевинаата на ската.

    Къщата се поръчва, проектира, според проекта се правят фусове, на които се закрепва носещата метална конструкция. Изработена в някой завод, къщата пристига на части и се монтира чрез специално техника, съвсем различна от тази, при която се монтират къщите на хоризонтална площ. Ползвам думата МОНТИРАТ, защото това което се извършва не влиза в порятието стротелство, за него съм писал в лога си предишните години. Сега само ще кажа, че технологите на „строителството” са невъобразимо сложни. Монтирането на къща на скат, с наклон примерно 30 градуса спрямо вртикалата е задача нелека. Със специализиирана техника работниците, вързани на въжета правят фусове за носещиите колони на предписаните от строителния инженер места, свързват ги помежду им с метални греди, поръчани в някой завод за тази цел. Не е леесно да се напълнят с бетоон тези дупки, и тук трябва спецциализирана техника. Специален кран спуска после носещите елементи, които биват монтирани от работници-алпинисти.

    Къщите върху тези метални конструции са едноегажни, всиичките иимат балкони над най-висока част над земята. Те са иизпълнени по различен начин – едни приричат на космически кораби, други на определен тип дворци, напр. венециански. Тук проблемът е изолацията срещу топлина и тя е изпълнена по най-високите стандарти. Къщите имат слънчеви панели. Водоснабдяването им и каналиизацията също са изпилнени доста различно. Тук ще повторя, че канализаццията на Лос  Анжелес е едно оот най-сложнитее съоръжения на града. В града живеят около 20 000 души, като той е по брега на океана, в ниското, но и по хълмове на разстояние колкото от Софиия до Стара Загора. Помпените станци за каналаната вода се вероятно хиляди, а пречистватеелниите станции за тази вода са на нивото на океана и наподобяват огромни заводи. Никаква миризма, дим или шум не се чува около тях, те са близо до плажовете.

   Ще нааправя едно сравнение със столицата на страната, където живеят най-щастливите хора на света. Тя също е към 20 000, но канализация почти няма, там на ход са говновозите, които изсмукват септичните ями. В това има голяма доза хумор – пътуващи говновози по столичните проспекти понясога се експлоадирват поради наличие на метан в суровината, което води до мнооо комични ситуации – нацръкване на суровина от тях в пътуващите през прозорците в пътуващите в ъседтво на пътя с говновоза коли. Местата за освобождаване на говновозите от суровинатаа са секретни, но те се усещат от далеч. В момента хората от малките нтаселени места около тази столица протестират срещу превръщане на окрестностите им в депо на суровиниите, докарвани с КАМАЗите говновози.

 

     Ако в Америка е модно да се строят сглобяеми къщи като нелбостъргачи, наколни жилища и д., то и ние даваме на света нещо с нашите  мутробароци. Част от тоова изкуство са напр. костинбродските роммбароци. Мутробароци у нас се строят все по-усилено и вече се появяват на невероятни места. Минеш на разходка някъде по софийските села в посока на Сърбия, пръкнал се сред нивиите огромен мутробарок. Минеш след година-две, до него – още един. Вероятно някой е напсувал първия мутробарок, съсипал нивата и той се ее размножил, друго обяснение нямам. В момента хит за строеж на мутробаароци е с. Войнеговци. А сега конкретно за няколко мутробарока около новопредставния пред София неин нов квартаал Бяла Черква.

    Дойде там едно момче между 20 и 25 години, със свръхлуксозен автомобил, на което казваха футболистчето. Доведе то строителна бригада, започаха работа, но на метър или по-малко дълбочина излезе монолитна скала. Или проектът трябвааше да се промени или скалата да се разбие. Избраха втоия вариант, дойде чукбагер. Мисля, че тарифата на чукбагера е 80 лв./час. Месец и повече треска чукбагерът, дойде и още едни, до есента дупката в скалата бе готова – за подземието на къщата – и се започна строителство. Междувременно още едно момче като това дойде и започна сащата работа в съседния парцел. Там обаче не излезе скала и работите изпревариха първия строеж. Първият строеж обаче е фантастичен като достижение. Една супермодерна красива къща с по две метра еркери, тераси, двор с градини и паваж, огради от камък и ковано желязо. Вторият строеж бе подобен, но къщата не бе толкова красива. Направиха къщите, съседъът ми каза, че са обявени зда продажба по 380000 евро. Появиха се обаче мнного купувачи, цената е била вдигната и се твърди, че по-хубаватаа къща – дворец, но стилен, красив - е продадена за 500000 евро.  Влизат сега там някаакви с коли, не се вижда какви са хората в колите. Тази зима в едни сравнтително топъл ден обаче видяхме една жена в красиивата къща, която пушеше на терасата. Искра Фидосова причила на клонче в сравнение с нея. Тя представляваше една висната лоена топка към 55, с тъмен цвят на кожата. Чистачка ли е, собственичка ли, това не представлява интерес. Строителството на тези къщии  показва, чее хората в България вече са богати и на крехка възраст – 20-25 те вече разполагат с милиони. Имаме класически случай с Успелия на 33, който ще покажа на снимка в рая на постинга ми. Тия двамата са успели още по на 20.

   След тези два мутробарока за кратко време се появиха още три, но са в страни от пътя и не знам кои ги строят. Друг се пръкна на един много стръмен скат, достъпеен от долу. Направиха лифт за изкачванее на строителните материали. И там месеци също тракаше чукбагер. Ако отпред мутробапокъът е четириетажен, три от егажите от зааднатаа му страна опират в ска/ла/та.  Вместо фусове и колони, върху които да се закрепи къщата, за нея бе вкопано място в скалата.

   Интереесно влагане на парите, или пък педпазването им от възможността банките да ги откраднат от спечелите ги се извършва – чрез строителство на мутробароци. В Америка хората си влагат парите в акции а строителство на заводи, за развитие на високите технологии, тук парите биваат „инвестирани” в мутробароци, в които я отиде някой веднаж в месеца, я нито веднаж в годината. Но пък парите са превърнати в нещо, няма как да му ги откраднат от новопредставения сред успелите в крехка възраст.  И той стрОи, защото за строителство документ за произхода на парите не се изисква. А е малко чудно – как така на 20-25 вече си станал милионеер. Гледах една такаава къща на най-известната крадла по Европа, наша циганка, арестувана във Виена. И нещо ми просветна – не точно по същите способи, но по подобни вероятноо е придобито това богатство. Друга опция е да стои някой на заден план, напр. член на Задкулисието и да поръчва на бушони това и онова…

  image

   Измежду тези 240 кой ли ще да е Успелият на 33 ?

     



Гласувай:
6



1. rosiela - Поздравления , Коста.
16.02.2019 16:56
Много интересен материал.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188793
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031