Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2019 11:41 - ДУХЪТ НА АЗИАК И ЕРНЕНЕК...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 1941 Коментари: 6 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                       ДУХЪТ  НА  АЗИАК  И  ЕРНЕНЕК

             Е  ЖИВ  В  НЯКОИ  РЕГИОНИ  НА  БЪЛГАРИЯ!

 

    В предането „Ничия земя” гледах репортаж за едно възрастно семейство помаци от с. Чепинци, до гр. Рудозем, за което веднага ще кажа: Чисти хора! Живеят хората сред природата както библейския животновъд Авел по Божия закон, разсъждават за делата си, които са извършили, осъзнават, че са на края на жизнения си път и вече са близо до мястото, където са отишли всички преди тях. Но пък по земния си път са сторили много, не само за тях. Дядото направил каменен мост над реката през селото, извираща от центланото било на Родопа. Аз съм минавал по този мост, но не съм знаел, че той е построен от този благороден човек. Вече до моста вече има и беседка. Мюсюлманите - и българи и турци са добри строители. Те имат култ към труда, камъка, водата и дървото и не амо към тях.  Когато открият изворче, те строят чешма с водата му, а ако изворчето е надалеч, правят и водопрповод от него до място, покрай което минават хора. Там според възможностите си правят чешма, към която задължително има поилка за животните. Има чешми с беседки до тях, други с нещо по-сериозно, изпълнено от камъни. Само едно семейство знам от с. Копиловци, което цял живот със свои средства  е строило чешми на невероятни места по Западния Балкан, включително и по селата, това са Митка и Илия Попмаркови.

   Да се поострои обаче мост от човек със свои средства, който ще отида специално да снимам и публикувам в блога си, до сега за такъв градеж не знаех. Ще има и армаган за старците, този път обаче над възможностите ми, които са доста скромни. През изминалото лято с армаган една раница брашно и захар зарадвах едни други мноого възрастни помаци, живущи на трудно достъпно място покрай неползван вече римски път от с. Буково за с. Рибново.

   Предаването направо ме разтърси. Какво мъдрост притежават тези хора, живеещи сред природта наистина както Авел Те ми напоомниха за героите на Ханс Рюш от книгата му „Страната на дългите сенки”, семейството ескимоси Азиак и Ерненек. Рюш описва живота на ескимосите - хораата, живеещи при най-суровите природни условия на света. Въпреки това обаче те осъзнават земния си път. В подкрепа на това ще цитирам една висъл на Азиак, доколкото си я спомням. Тя остаря, вече имаше нужда от помощ, не искаше да тежи на близките си и тръгна към смъртта си. Другите ескимоси разбраха намеренията й, изказвайки съжалението си към нея. Тръгна тя в ледената пустина, видя мечка. Това не я уплаши. Каза си, сега мечката ще изяде мен, ще се нахрани, после Ерненек /мъжът й/ ще убие мечката и ще я изяде, така животът ще продължи. Мечката обаче не я изяде, тя се покачи на плаващ леден блок, който се наклони и за първи в живота й път вода докосна тялото й. Отиде при съмртта си. В морето, което я хранеше с тюлените и рибите си. Сега тя ще нахрани тях…

   Точно същите бяха и тези двама възрастни хора от с. Чепинци. Животът им е протекъл по начин, който те считат за смислен, готови са да поемат пътя на Азиак.

   Като контпарункт на обезселването на селата ни, ще подчертая една истина, която много малко хора знаят:

   Ислямът задържа хората в планината!

   По-точно е да се каже, по родните им места. Турци, помаци, където и да ходят на гурбет се завръщат по родните си места и със спечелените пари правят нещо за семейството си, за селото. Това е железен закон за тях и обяснява защо те твърдо остават да живеят в такива отдалечени и труднодосъпни махали като Кьорава, Кръстава и стотици други. Така ги учи ислямът още от мечитите, после в мектебите и медресетата. Този ислям няма нищо общо с идиотите, които правят днес ненормалниците но Западна Европа и с борците за халифат.

   Няколоко думи да с. Чепинци ии природата окло него:

   Селото е разположено на рид, отделящ се от централното било север/юг на Родопа, съвсем до него е. В селото, което е доста дълго се събират две реки. Отвъд рида са рудниците на Ерма река, не знам дали и те са закрити. В Изворната област на река Ерма има едни махали, наречени Мързянски. В тозии регион живеят помаци, помаци са и тези, които днес са в Гърция. Там са двуезични, говорят и гръцки.

На изток билото на Родопа слиза ниско, на запад се вдига. На запад от с. Чепинци има едни махали, наричани Елховски, южно от които е царството на мечките. Тук билото на Родопа прави невероятни чупки и достига височина към 1600 м. н. в. На север текат десетки малки и големи реки към р. Арда. По билото минава път, който на времето ползваха граничарате.  След гр. Сивино започва изворният басеин на р. Арда, с най-високи села Горна Арда и Черешките, където са били летните конаци на Агушевците. Река Арда извира от месността Ардашлъ /Смърчова гора/ над с. Горна Арда.

   Да се предприемат днес излети по тези места е много рисковано, а да се отклонява човек от пътя и да ходи през гората, както аз някога, сега е опсано, защото тук концентрацията на мечки е най-голяма в страната. За това има поставени предупредителни табели и указания какво да правиш, ако те срещне мечка. Да отиде някой в гората да бере рижики или мечи гъби /манатарки/, това вече не е възможно. Огромни черни /румънски/ мечка са новите обитатели там. Те пресичат със самочувствие пътя от с. Могилица до с. Арда. Същите тези мечки завзеха и региона със Смолянските водопади….

   Добре е, ако някой пътува към Рудозем, където направиха ррекрасен хотел, да посети с. Чепинци и да окаже внимание на стареца, построил каменен мост за хората от селото си.

 

  





Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sande - https://www.facebook.com/2366730623367151/videos/574215219720692/?t=11
12.02.2019 12:33
https://www.facebook/2366730623367151/videos/574215219720692/?t=11
цитирай
2. vesever - Имам една позната от Рудозем, която ...
12.02.2019 13:57
Имам една позната от Рудозем, която живее в Търново.
И аз се възхищавам на такива хора, които живеят скромно и с много труд в природата, далеч от цивилизацията, където наистина е много трудно. Но те оцеляват и запазват и старите ценности в себе си, което е най-важното.
Поздрави, Коста!
цитирай
3. planinitenabulgaria - Пожелавам ти едноседмична почивка с приятелката ти от Рудозем в нейния край.
12.02.2019 14:53
vesever написа:
Имам една позната от Рудозем, която живее в Търново.
И аз се възхищавам на такива хора, които живеят скромно и с много труд в природата, далеч от цивилизацията, където наистина е много трудно. Но те оцеляват и запазват и старите ценности в себе си, което е най-важното.
Поздрави, Коста!


Ако това някога стане възможно, ще Ви предложа поне 10 маршрута, уникални за страната, там е фантастично. Ще Ви предложа и един препоръчителен маршрут над с. Могилица, но за него трябва да носите питка и бурканче с мед.
Такава опция съществува за това лято под с. Безводно...

цитирай
4. rosiela - Чуден пътепис, Коста.
12.02.2019 17:48
Върна ме в спомените. И в Мадан, и в Рудозем, и в Чепинци съм била, и моста съм го минавала преди години, ама кой да ти разкаже такива подробности? Е, как кой? Коста, разбира се.
цитирай
5. germantiger - +
12.02.2019 18:27
Прочетох и гласувах ЗА постинга ти, Коста!

Но в случая аз далеч НЕ се прехласвам пред природата и хората живеещи със и сред нея.

Виждал съм хора зверове и зверска природа, виждал съм и колко примитивни, смешни и жестоко хитри често са такива.

Цивилизацията е велико "нещо" - но тази, която подмениха!
цитирай
6. planinitenabulgaria - Предлагам ти още по-емоционално място -
12.02.2019 22:29
rosiela написа:
Върна ме в спомените. И в Мадан, и в Рудозем, и в Чепинци съм била, и моста съм го минавала преди години, ама кой да ти разкаже такива подробности? Е, как кой? Коста, разбира се.


над с. Горна Арда, в смърчовата гора, от която извира р. Арда. Ако не си виждала черни мечки...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180762
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031