Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2018 19:01 - С ПОСВЕЩЕНИЕ НА ДРУТАРЯТ ЖАБЛЯНОВ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 2920 Коментари: 11 Гласове:
9

Последна промяна: 20.02.2018 21:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Хамeриканците на се чак толкова прости и не ни мразят чак толкова,     

      колкото твърдят партиите в България, химнословещи путиН

 

 

           Четох тези дни едно стихотворение на Вазов и проявих интерес защо той оказва такова внимание на американския президент Удроу Уилсън, който е призидент на Щатите докато идиотите в Европа водят ПСВ, останала в историята с името Окопната . Това е войната, която заложи мините по пътя на прогреса на хората, всичките беди на света днес са производни на нея. Уилсън е съзнавал това зло, но не е могъл да  му се противопостави, защото тогава силна е била Англия, тя е определяла кои територии на Германия да минат към Полша, към Чехия, към Франция, на Австрия към Италия, Унгария губи 70% от територията си. Уилсън ни спасява доколкото може, като се противопоставя на Англия, която подкрепя искането на гръцкия премиер Венизелос, да се разкъса Българя на три теритоии и те да бъдат придадени към Гърция, Сърбия и Румъния. Уилсан ни защитава, но все пак от България биват откъснати Беломорска Тракия и Южна Добруджа, а също и Западните покрайнини. Има и още територии, но сега темата е друга.

     Този президент, който е бил такъв от 1913 до 1921 г. поставя въпроса за оставането на България като дъжава като важен и заплашва да напусне конференцията ако откъснат още територии от България. Мотивите, които той изтъква срещу откъсването на територии с крупно етническо население от страните им и придаването им към други /б. м. добрите, победителите във войната или по-точно казано идиотите/ е опасно и ще доведе до нова война за премахване на тези договори е предупреждавал той. Уилсън е доктор по история и професор в Принстънския университет, а не кадър на КГБ и е провидял, че ВСВ е неизбежна след тези договори и че нови милиони хора ще бъдат избити заради „добрите” в ПСВ.

    Гърците са имали претенции за Родопите, сърбите са имали претенции за Западна България, румънците, щом е така са си поискали Северна България. За турците не става въпрос, защото са победени във войната, но ако това се е случило щяха да дойдат с войски поне до Пловдив.

    Едно отклонение:

    След тези „мирни” договори към победената Турция придават от победителката във войната Гърция Източния бряг на Егея. Гърците започват война, нойците са в активен пас, намесва се Русия, защото Ленин вижда в тази война повод да направи Турция съветска република. Гърците почти печелят войната, която продължава 4 години, но започват спор в страната си монархия ли да остане или република и така губят войната с Турция, една спечелена война. Толкоз им е акъла на тези паразити, ако нещо трябва да направят сами. Но искат, южната част на страната ни и България да я няма. Да преработят във фекалии богатствата ни както сега кредитите на ЕС.

   Поетите, както и композиторите са живите барометри на случващото се, точно такъв в случая се оказва и Дядо Вазов, един от духовните ми отци. Публикавам в блога си това негово стихотворение, дано да го прочета някои като Жаблянов, Йончева, Нинова, Каракачанът, генераЛ радеВ, пък и други дето явно ила тайно най-голям джангър срещу хамериканците вдигат. Ако те не бяха ни съхранили като държава, България нямаше да я има. Те това Другарят жабленоВ никога няма да го каже.

     Постингът помества в качеството си на доста запознат с региона Балканите, една чувствителна зона за Европа, вп момента слабо врящ казан, под който Путин и Вучич отново подклаждат огън. С това и ще си останат…

    Ето и стихотварението:

 

 

 

Уилсону

Ce siиcle est а la barre, et je suis son tйmoin
V. Hugo



Кат нов Христос оттатък океана

издигна ти евангелие ново,

отдъхна си земята, с кръв обляна,

пред твоето миротворяще слово.



И поздрави светът зората ясна

на любовта. И поздрави той века,

че край полага на враждата бясна

и че човек ще вижда брат в човека.



И ний, за правда дето ляхме кърви,

казахме си: „Тоз глас висок не лъже.

Изгря денят на правдата!“ – и първи

сложихме си победното оръжье.



И правда чакахме – дойде насилье,

любов ожидахме – срещна ни злоба

безжалостна – каквато не таил е

и самий пъкъл своята утроба!



Видяхме – късно! – че на слаб чест няма,

ръце без меч – ръце са за верига...

Разбрахме – късно! – че реч блага е измама,

че писан договор „парче е книга!“*



О, Уилсоне благи! Чуйш ли? Де си?

Надви нощта на факел благороден.

И твоя глас и пустиня се разнесе,

и твоя зов за мир оста безплоден!



Звучеше в твоя зов речта Христова,

но той кат нея бе осмян... забравен –

не бил готов светът за таз обнова,

не бил узрял духът за подвиг славен.



Празнува пак неправда и коварство,

венец от лаври носи пак лъжата!

Ликува злото: божието царство

не иде – то е още в небесата!



И гледам пак море от мъки люти,

и плач, и стон из родните предели,

гнезда напуснати, тегла нечути

на братя, слънчице едвам видели!



А стид? А свян? А съвест человешка –

нима са те потребни на юмрука?

И тоз мир безподобен? Гавра тежка

над разпнатий страдалец тука!



Ужасна бе войната, без пример е

в исторьята; но на кръвта й петното

не е дотолкоз черно, както чер е

тоз срам, навека лепнат по челото.



16 октомври 1919





Гласувай:
9



1. lulchev - Благородни усилия на Уилсън...
21.02.2018 20:05
...но нали по време на неговото президенстство САЩ влизат във войната и може би обръщат хода й. Аз не знам доколко е имал правомощията да се противопостави на влизането във войната, но все пак той е бил на най-високия пост. И става едно такова - първо реално способства А. и Ф. да победят, с което добиват възможността да свършат безбразията си, а после: "Ама недейте така, господа, не е хубаво така да се постъпва!" Но наистина трябва да се признае, че все пак е сред по-добрите измежду победителите.
цитирай
2. bdenkov - Москва дирижира изцяло т.нар. Народен съд
24.02.2018 21:39
https://breaking/analizi/%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%B6%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D1%86%D1%8F%D0%BB%D0%BE-%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D1%80-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D1%81/
https://chitanka/text/2020-bylgarskata-gilotina-tajnite-mehanizmi-n
http://kultura/web/%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82/
цитирай
3. bdenkov - щеше да е по-почтено, след както се ...
24.02.2018 21:41
щеше да е по-почтено, след както се обръщате към мен, да бяхте ме тагнали, както аз направих. Не Ви чета страницата денонощно. И много моля да цитирате ТОЧНО и дословно тезите ми, а не да ги преразказвате.
Уточнете също що е фашизъм, национал-социализъм и комунизъм, защото това са три тоталитарни идеологии и практики, които имат точно определени характеристики. А не да използвате с лекота пропагандни понятия на комунистическото индоктриниране.1. Пишете: "За мен истината е, че в България е съществувал фашизъм ..."В България фашизъм до 1944 няма. За да има фашизъм, трябваше да има:
- еднопартийна система с един вожд (фюрер) начело
- вместо парламент да има корпоративно управление
- ликвидиране на опозицията
- срастване на държавния апарат с партийния
- култ към властващата фашистка партия и нейния вожд(фюрер, генералисимус)
- милитаризъм, външна експанзия, месианство, завоевателни стремежи
-вътрешен геноцид (целенасочено унищожаване на цели слоеве от населението, било по етнически, било по класов или идеен признак)
В България до 1944 няма нито една от тези характеристики на фашизма. Има работещ парламент, има опозиция, няма фашистка партия на власт. Няма и никакви стремежи към насилствена военна ревизия на скандално несправедливите мирни договори, а само искане за мирна ревизия ( каквато е Крайовската спогодба и връщането на Добруджа ). България не води нападателни бойни действия срещу никого чак до есента на 1944, когато българската армия е пратена да воюва срещу Германия като пушечно месо за завоевателните стремежи на Сталин. А да твърдите с лека ръка по извадени извън контекста на епохата отделни, удобни ви за тезата факти, добре смесени с клюки, лъжи и полуистини, което е пак лъжа (неслучайно не посочвате източниците!) и с лека ръка да слагате клеймо "фашизъм" ( с днешния негов смисъл) на български националистически организации и на отделни български личности е абсурдно.
цитирай
4. bdenkov - А да твърдите с лека ръка по извадени ...
24.02.2018 21:42
А да твърдите с лека ръка по извадени извън контекста на епохата отделни, удобни ви за тезата факти, добре смесени с клюки, лъжи и полуистини, което е пак лъжа (неслучайно не посочвате източниците!) и с лека ръка да слагате клеймо "фашизъм" ( с днешния негов смисъл) на български националистически организации и на отделни български личности е абсурдно. Точно толкова абсурдно, колкото да твърдите, че Чърчил е фашист. Все пак нека да не забравяме, че Чърчил държи една реч в Рим и не само хвали Мусолини, но и заявява, че ако бил италианец, непременно щял да се влее в неговото фашистко движение.Та ето какво декларира в своя реч Чърчил, хвалейки Мусолини в Рим на 20 януари 1927 година:"Ако аз бях италианец, сигурен съм че с цялото си сърце щях да бъда с вас от началото до края във вашата победна борба срещу животинските инстинкти и мераци на ленинизма."Е?Фашист ли е Чърчил? Не, разбира се.Така че може да спекулирате пред незнаеща публика, но преди да пишете по тези теми, трябва да сте изчели една камара книги и да сте ги осмислили.
цитирай
5. bdenkov - КОИ И КАКВИ СИЛИ СЕ КРИЯТ ЗАД „ЛУКОВМАРШ”?
24.02.2018 21:45
КОИ И КАКВИ СИЛИ СЕ КРИЯТ ЗАД „ЛУКОВМАРШ”?*** Препратките към нацизма и комунизма са отровна смесИ тази година, както и предишната, забраниха "Луковмарш". Е, и какво от това?Проведе се както винаги. (имало е негово прекратяване, но непровеждане - никога)Защо е този създаден и непресекващ скандал?Защо медиите му отделиха толкова внимание – на едни 300 души манифестиращи?Ами единственото по-лошо нещо от това да те плюят е да не говорят въобще за теб. Тогава дори няма да те знаят.Т.е. на практика медиите свършиха услуга на организацията, популяризирайки я сред обществото.Същата идиотска услуга на „луковистите” оказаха и еврейски организации, както и американското посолство у нас.Затова въобще не се включих в скандала. Но той продължава по разни предавания и сутрешни блокове по основните телевизии. А това вече заслужава внимание.Защото става дума за организирана много мащабна кампания за популяризиране - събитийният повод се изразходи, би трябвало да не е тема на деня, но е!А сега да видим фактите! *******************1. Митологията и лъжата на пропагандата у нас.Забраната на кметицата Фандъкова не е от сега, а от лятото на миналата година и съответно е обжалвана в съда, където е отменена. За мен такива забрани са фиктивни, защото се формулират фиктивно. Ето как:
------------------------------------
Откъс от Р Е Ш Е Н И Е № 5423/гр. София, 19.09.2017 г а Софийски администтратитен съд
Като мотиви на обжалваната заповед са цитирани две писма, приложени към административната преписка на Началник НСО и Становище на Директор СДВР. Вписмото на Началник НСО, категорично е посочено, че провеждането на 17.02.2018 год. на факелно шествие в центъра на столицата, в района на стратегически обекти от значение за националната сигурност, охранявани от НСО – сградата на МС, сградата на Народното събрание, сградата – седалище на Президента и неговата администрация, създава предпоставки за застрашаване или нарушаване на обществения ред в този район.
цитирай
6. bdenkov - 2
24.02.2018 21:48
Hещо повече, обърнато е внимание и на предстоящото председателство на Съвета на ЕС, което ще се проведе в периода 01.01. – 30.06.2018 год....
В писмото – становище на Директор СДВР, е посочено че основните срещи от Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 год. ще се провеждат на места в централна градска част, както и че маршрутите на придвижване на делегациите пресичат или съвпадат със заявения маршрут, а хотелите, в които ще бъдат настанени, са в близост до същите. Коментирана е международната обстановка, в следствие на притока на мигранти, терористичните атаки и случилото се при
провеждане на предходното шествие на 17.02.2017 год.
-----------------------------------
При такива „мотиви” естествено съдът ще отмени забраната.
Но забраната и отмяната й от съда е показателна за така наречената държава България. Винаги мотивите за забрана са опасност за смущаване на спокойствието и никога - дори намек за някаква пронацистка проява.
В резюме – с едната си ръка властта забранява проявата, с другата си под претекста на формално „независимия” административен съд и чрез мотивите си за забрана фактически я разрешава. ************************* 2. Отговорът „защо” го прави Ами защото във властта – законодателна и изпълнителна, в парламента и правителството участват симпатизанти на Българския национален съюз, който организира проявата. Запитайте се защо дори критиците й, дори антилуковистите и антифашистите грижливо избягват да споменават това обстоятелство."Генерал Луков е български национален герой, затова той трябва да бъде почитан и уважаван — дали с марш или с цветя няма значение. Страшно нелепо е да се правят връзки с нацизма..."Това е изказване на български евродепутат.
На Ангел Джамбазки, който е и заместника на вицепремиера Каракачанов в ръководството на партия ВМРО.Апропо, навремето ВМРО е било сред сподвижниците на Луковмарш, сега е в парламентарното мнозинство и в правителството.
цитирай
7. bdenkov - 3
24.02.2018 21:53
********************************3. „Крайно дясно”движение или напротив – ляво?Има още една митология – не само у нас, но и по Европа и света.
Редица пронацистки организации и свръх, върлонационалистически движения се обявяват за принадлежащи към крайно десния спектър на политиката.Нищо подобно!Това е мит, лъжа!Те са леви движения!
Леви са, защото прокламират тоталитарни идеи за контрол на обществото от държавата.Леви са, защото искат държавен контрол над капитала и частната собственост за стоки и услуги.Леви са, защото искат държавен контрол и собственост върху медиите и културно-образователните процеси.В тази връзка ще отбележа, че фашизмът е ляво движение. Не случайно се нарича националсоциализъм. Има един и същ инструментариум с комунизма, разликата е само в широтата и дълбочината на приложението му. Осъществява държавен контрол върху капитала и индустрията. И т.н., и т.н. ____________Kaкъв е Българският национален съюз? Десен или ляв? Чисто ляв.Съдим по откъсите от програмата му на неговия сайт под надслова „Какво искаме”. *** България е страна на Българския народ, следователно правото да ръководи държавата и да определя нейните закони принадлежи на този народ. Недопустимо е хора, които нямат българско самосъзнание да участват в управлението на страната. (А кой ще определя това самосъзнание? – Ами държавните органи).*** Премахване на социалния паразитизъм. Държавата няма да толерира тези, които преднамерено живеят на чужд гръб. Ликвидиране на безработицата, основно право и задължение на всеки човек е да извършва физически или умствен труд. (опаа – сещате ли се за комунистическото „който не работи – не трябва да яде”.) *** Трудът и капиталът трябва да бъдат партньори в постигането на една обща цел – възраждането на Българската икономика. Икономиката трябва да служи на хората, а не обратното. Поради тази причина, ние сме против този модел на глобализация, които превръща отделния човек в роб на капитала. (какво "дясно" има в този ляв антикапиталистически рефрен)
цитирай
8. bdenkov - 4
24.02.2018 21:56
*** Държавата трябва да упражнява контрол над големите корпорации. (я виж ти - и това ли е "дясно"?!) *** Участие на работниците при разпределяне на печалбите в големите предприятия. (това е своебразна частична национализация)*** Стратегическите отрасли от икономиката и обществения живот трябва да са държавни (!!! – стратегическият обществен „отрасъл” според тази терминология обхваща например културата, образованието, медиите, средствата за информация и комуникация и т.н. )*** Земята, предприятията и стопанствата могат да бъдат собственост само на Български граждани или фирми с преобладаващо Българско участие. (е това вече е етническа селекция)
*** Забрана на партии и организации, които работят против националните интереси или рушат морала на Българина. (хм, а кой ще определя „рушенето на морала” – управляващата партия, правителството?)*** Неучастие в неизгодни военни блокове и недопускане на чужди военни бази на Българска територия. (дясно ли е това ляво "Долу НАТО!")
*** Прекратяване на Българската зависимост от международни финансови и военни организации.*** Развитие на ядрената енергетика, като най-сигурна, рентабилна и екологично чиста.*** Ние сме за свобода на вероизповеданията, ако те не застрашават държавата и не са в разрез с моралните принципи на Българския народ. (с др. думи за селекция на вероизповеданията на необходими и вредни) Това е лява тоталитарна програма.Апропо, почти изцяло тя е преписана от програмата на легионерите в царско време. И затова цар Борис е забранил дейността на организацията.Във външнополитически аспект под мотото „национален интерес” тя обслужва един чуждестранен – онзи, който ни натресе „Белене”, който иска да ни извади от ЕС и т.н. 4. Има ли неонацизъм в луковистите и«неолуковистите»? Няма доказателство, че ген. Луков като ръководител на «Съюза на Българските национални легиони» е защищавал публично нацистки възгледи и практики.Има обаче доказателства, че самата организация ги е защищавала.
цитирай
9. bdenkov - 5
24.02.2018 21:58
Това се вижда дори по значките й от онова време (давам снимка на такава значка), вижда се и по изданията й.Има течение на вестника им «Народен водач» в Народната библиотека. Всеки може да прочете статиите в него и да си направи изводите. Ще са недвусмислени.Именно заради фашистката насоченост на организацията ген. Луков е бил награден с фашисткия «Железен кръст». Възможно е да е държан на къс повод от Берлин, понеже нацистите са пипнали негови банкови сметки от комисиони от армейски доставки в холандска банка при превземането на Холандия. В името на истината ще уточня, че фактът се подмята из историята, но не е проверен и е възможно да е лъжа.Но не е лъжа ръководството на компанията «Петрол», която е имала стабилни външнотърговски отношения с Германия.Апропо – един неизвестен факт. Ген. Луков никога не е бил избиран в състава на ръководството на «Съюза на българските легиони». Той е бил кооптиран в него.От кого?От почетния председател на организацията ген. Никола Жеков – истинският фактор в Съюза. Ген. Жеков е имал лични връзки с Хитлер, неколкократно е бил негов личен гост. Това е цитат от него: „... национализма като обединителна идеология и жизнена енергия, която се въздига в култ, за да премахне злотворното влияние на семитизма, марксизма и комунизма (болшевизма)...все плод на еврейския космополитизъм и интернационализъм, който е убийствен за националното ни битие”.
Е, този български генерал е почетен гражданин на Кюстендил, има улица, кръстена на него в София ( кв. Надежда), погребан е във Военния мавзолей-костница в София и т.н., и т.н. Не зная например видни немски генерали от Третия райх да са удостоени с почетни гражданства и названия на улици и забележителности в днешна Германия. Колабориционистът маршал Петен е имал големи заслуги към Франция, национален герой е от битката при Вердюн в Първата световна война, но това не е попречило да лежи доживот за сътрудничеството му с нацистите в крепостта на малкия френски остров Île d'Yeu, където умира.
цитирай
10. bdenkov - 6
24.02.2018 22:02
И няколко думи за убийството на ген Луков от бойните групи на БКП.
(из спомените на политика Мушанов):„Там заварих генерал Жеков, бившия министър Спас Ганев и още други. Жеков ми също съобщи, че Луков му говорил преди да го убият, преди два-три дни, че ЩЕЛИ ДА ГО ИНТЕРНИРАТ и бил ходил при военния министър Михов да разбере що става, но след ходенето му не бил го срещал."Непосредствената последица от това убийство са протестни демонстрации на легионери (организацията има 85 000 членове) и техни симпатизанти срещу властта и правителството. Първоначално то е подозирано за разстрела.Де го чукаш, де се пука! Мисля, че именно това е било целта на убийството. За връзките на нашите „неолегионери” с разни мътни подобни движения по Европа , наплодили се като рояк в последните години, също може много да се разкаже, но сега ще си го спестя. А накратко – след провала на „патриотите”, които загубиха обществената си популярност, сега стартира нов подобен проект, но маскиран като още „по-автентично” национално движение.Несекващият скандал от години около „Луковмарш”, а сега ептем разгорял се, е стъпка в дългосрочния сценарий – първи крачки да се популяризират "новите патриоти", да се знае, че има такава организация.Апропо, скандалът около марша трябва да даде пропагандни аргументи и на подобни образования в Италия преди предстоящите парламентарни избори в началото март там.Когато истините не се знаят и вместо фактите има митология, не е за чудене, че неинформираните бързо се хващат в поставените им капани. Без дори да се усетят.Въобще "совите не са онова, което са", да използвам репликата от сериала "Туин Пийкс". значката на легионерите от онова време: с нацисткия символ На въпросите защо не споменавам за подвига му, дето с няколко овчаря и практически сам с оръдията спрял сърбите.
Не споменавам, защото вероятно става аналог за роден образ на Рамбо. Защото за тази легенда няма документални потвърждения. И защото с 4 оръдия – дори с професионални воински разчети в пълен състав е
цитирай
11. bdenkov - 7 В арство България е имало фашизъм, защото 1942 год се въвежда жителствотоЦ
24.02.2018 22:03
На въпросите защо не споменавам за подвига му, дето с няколко овчаря и практически сам с оръдията спрял сърбите.
Не споменавам, защото вероятно става аналог за роден образ на Рамбо. Защото за тази легенда няма документални потвърждения. И защото с 4 оръдия – дори с професионални воински разчети в пълен състав е невъзможно да се спре атаката на цял полк и конна бригада.
И защото на тези позиции и наоколо са Шеста артилерийска бригада с командващ полк. Христо Вълчев в състав 2 артилерийски полк (командир подпол. Трифон Пеев), 12 артилерийски полк (командир подп. Димитър Райчев, 3 видински тежък артилерийско полк (командир полк. Павел Павлов)
И защото има мемоари, в които се сочи, че на съответния ден Луков е бил далеч от Кюстендил и от тези позиции - бил е в състава на 11 дивизионен артилерийски полк. И защото в многотомната история на Първата световна война (1938 г.) този подвиг не е описан.
И защото битката според легендата е на 28 септември 1918 между Царев връх и Калин камък. Апропо, Царев врв (Султан тепе) е на македонска територия (сръбска по онова време). И е доста далеч от Кюстендил. (давам го на картата) – по права линия на 26 и нещо километра.
И защото самият Луков е бил командир в онези дни на 1-о планинско гаубично отделение (отделение, а не батарея!) от 27 артилерийски полк, а според данните от енциклопедията за Първата световна война този полк е бил на по-различно място.
И се замислете поне за очевадното - как българските овчари, които се втурват да помагат на офицер Луков при оръдията, са си пасли овцете в район на бойни действия, без да им мигне окото от летящи куршуми и снаряди.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12149385
Постинги: 4532
Коментари: 10746
Гласове: 18291
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031