Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2017 17:01 - ВЕЛИКОТО ПРЕСЕЛЕНИЕ....
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 1711 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 27.11.2017 17:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

           ВЕЛИКОТО  ПРЕСЕЛЕНИЕ  НА  ЦИГАНИТЕ  В  БЪЛГАРИЯ

                                       ПРЕМИНА ЗЕНИТА СИ

 

   Две са причините, за да напиша този постинг - извънплановото ми посещение на красоти и свети места около Искърския пролом, моя голяма любов и честите ми пътувания до квартал Люлин, където имаме гараж. Промените в пролома и в този голям квартал на София са очевидни за всички, то те са и свързани. Казах за всички но се абортирам от категоричното си заключение, защото май тези проблеми ги не виждат държавниците ни илии пък се правят, че ги няма. А случващото се е наистина трагично за бъдещето на страната ни . Тя се циганизира не само като процентно увеличаване на този етнос спрямо българския, но успоредно с него върви и още един процес, катализиран от циганите - образованите българи, повечето в трудоспособна или разплодна възраст напускат страната. Това е ужасно, все едно в населено място да се затвори училището поради липса на деца. Началото на края. Образованите българи ще работат и раждат в чужбина, тук остават циганите, които превърнаха раждаемостта в свой поминък. Дали нашите сънародници, работили дълги години в чужбина и размножили се там ще се завърнат обратно в България?  

    На 25. 09. т. г. катастрофа промени туристическите ми планове за пътуване по долините на притоците на р. Върбица, унищожавайки колата ми, която бе моята пътуваща туристически база. Благодааря на Господа, че останах жив и че не бях осакатен след този кошмар. Наложителна бе обаче промяна в туристическите ми изяви, защото аз не мога да ги прекъсна. Промяна настъпи и в разписанието на автобусите, като маршрутки бяха спряни защото няма пътници за тях поради обезселване на софийски села, квартали на София. Най-удобно  ми остана да ползвам влаковете в посока Враца. Така се отправих към един възлюбен от мен регион, този между реките Лесковдолска, Искър и Трескавец. Това е един огромен триъгълник с природни красоти, със свети места, а за мен там има и един символ от царското време. Този символ – горският дом на с. Желен – за мен е паметник на миналото на България и състоянието й днес. Ще се спра след малко на този прекрасен горски дом, изиграл своята роля, днес изоставен и разграбен.

 

 

 

 

    Няма да описвам сега забележителностите на този триъгълник с площ колкото половин Витоша, а само промените в него от 4-5 години насам.

    Две промени са забележими и те са следните:

    Първата от тях е обезселването му. Останалите възрастни хора по селата стават все по-малко, по махалите вече ги няма. В Кюстендилско, от двете страни на Струма, където условията за живот са доста по-трудни, по малките населени места има повече хора отколкото тук от двете страни на Искъра. За десетината ми посещения по Желенско аз видях само двама постоянни жители в многобройните махали над селата Лесков дол, Желен и над Своге. Животът обаче продължава, а също и опиитите за бизнес. Сега е модно да се отглеждат коне, които се изнасят за месо в Италия. Има такива стада. Има стада и от по няколко крави, които са без стпонани, пасят ги и ги пазят обучени за тази цел кучета. Такива кучета пасат и овце в малобройни стада. Доста внимателно трябва да се преминава покрай стадата без стопанин, кучетата трябва да се убедят, че не няма да се доближаваш до животните. Никакво наппежение, никакъв адреналин или ще последва изпохапване.

    Друга промяна е изчезването на пътеките между махалите, защото те вече не се ползват. Останали са само пътищата, които осигуряват достъп до населени места, а също и тези, които се подържат от ловците и дърварските мутри. Римските пътиища от Северна към Южна България високо над Искъра и тези, строени от трудоваците след Освобождението, също вече са трудно откриваеми, част от тях стават все по-трудни за ползване. Не ми остават много години да ходя по планините на България, но пътеките, които ползвам, след мен може и да ги няма…

   Друга промяна в планината е това, че вече никъде не се срещат ромбригади. Тези ромбригади изтръгнаха всичките железни предмети и части на конструкциите на къщи за да ги предаадат на Отпъдаци, което при много от тях причини срутването им веднага или през зимата. Аз съм писал, че тези ромбригади минаха на два транша, унищожавайки труда на местнитее хора тук. Пред очите ми се появяват две картини с „разузнвачки”, таака хората наричаха циганите, които ходеха по планината, набелязваха обекти за грабеж и го организираха: такава кола, толкова хора, там се намира обектът.  И за една нощ една или няколко къщи биваха обричани на погибел. Първата картина е от една махала на с. Церецел, Краве село. От Своге през планината Косматица към Томпсън се спускаше отряд от две „разузнавачки”, два млади цигана с качулки, виждаха се само очите и носа им. Правя се, че не ги виждам, поздравявам ги, все едно нищо. Инстинкт за самосъхранение. Втората картина е от Луковско, където разузнавачки слизаха към долната част на селото. Видях и делата им по-нагоре – отвързали мрежи от огради, навили ги на рола и ги приготвили краай пътя за товарене и придаване за скрап в пункта ЕТ”Мариан” при свогенския квартал Тунел №8. Аз обаче изтъркалях тези, които можах дъблоко в дерето.

    Днес кьорав циганин да си бЕре джелезо или джици по къщите от махалите и обезселените села не се вижда. Причината е ясна, вече нищо зе бЕрене не е останало. Остават обаче делата им. В несрутилите се още къщи покъщнината е натрупана във вид на конус в средата на стаите, търсеели са ценности. До преди 4-5 години върху тези конуси имаше и съдове, напр. чугунени тенджери, порцеланови цинии и чаши, днес и тях ги няма. Значи процесът на търсене и прибиране на това, което става за оборудване на гетата продължава. Хората обаче, все още останали по плранината са по-спокойни относно опастността да бъдат нападнати и ограбени. Напомням за циганите заселници от Годечко в с. Желен под чадъра на кмета на Своге Емил Иванов от ДПС, които той заселваше по Свогенско за електорат на ДПС. Известни са кражбите, които те осъществяваха от база Желен, известно е как селяни от Лесков дол съсякоха с брадви циганин крадец на животни ии го изхвърлиха в реката. Цигани в Желен вече няма, ще поясня къде отидоха, като сега само въвееждам таг, девети микрорайон Люлин.

 

     Отливът на циганите от техни „дела” в планината доведе до прилива им в градовете, където тече процес на гетовизаця. Преминавааки през обезлюдените села, започвайки от тези по Видинско, после през другите села с напуснати къщи, те сега се усремяват ъм градовете. А можеха да останат по селата, където те живееха самонастанени по чуждите домове, без да имат нужда от работни места, защото са на държавнии помощи като безработни, многодетни, социално слаби, необразовани. Един банкомат според мен им е необходим да си теглят помощите и един магазин да пазаруват. Допълнително получаваха и пари за децата си. Градовете обаче привлякоха не само хората от малките населени места, които не предлагат работни места, но и циганите със своите прелести – безплатна вода за тях, безплатен градски транспорт за тях да развозват по него отпадъците от кофите за боклук, някой парк или гора наблизо за дърва за огрев, никакви данъци /б. м. отново за тях, вместо това - помощи/. От това преселение най-засегната е София, но то важи и за другите големи градове. Пловдив има своята гордост -  Столипиново, Сливен – Надежда, Видин – Нов път, Своге – Тунел №8, Велинград – Анезица, София – Факултето с ж. п. линията през него, която вече се оказва преминаваща през центъра му. Най-циганизиращия се квартал на София без всякакво съмнение е Люлин, не говоря за циганизираните вече Малашевци, Жак-Дюкло, Димитър Миленков и др. Вече 3-4 години ползвам автобуси 309, 82 и 108 от спирка Филиповско шосе към центъра на града. Пътуващите дават пъстра карина на процесите, които протичат в този регион на столицата, но те важат за целия град и за градовете в страната, които се гетовизират или където има процесни или подлежащи на събаряне поради предстоящ строеж на блоци или по други причини напуснати имоти, напр. изселили се в ЕС и тук всичко изоставили. Идват цигани в тях, пускат си вода, включват се към енергомпежата. Разбра се, сррещу този процес се води борба, но от собствениците на имотите, не от местната власт, силовите структури или държавата. Хората идват по имотите си, събарят сградите и правят неохраняеми паркинги. Така прогонват самонастанилите се по иматите им. Давам пример с църкватаа Св. Св. Кирил и Методий” в Соия до пазара. Дворът бе ужасяващ циганарник, сега е заграден с четириметрова метална ограда с веенец от бодлива тел горе по металните платна. В затвора не е така стабилна оградата, но в двора на църкават от построяването  на стената  до сега един циганси не е влязъл да си изхвърли боклуците или да се отекскреминтира.  Подобна стена наапрпавиха и на едноименното училище до църквата и така защитиха задницата на училището към пазара.

   Какво става ако пътувам с автобус 309 от спирката на ул. Филипоовско шосе до пазара? Автобусът идва пълен с цигани, но на самата спирка се качват още много. Често качвщи се цигани питат къде е Кауфланд, след колко спирки е Орион и др. подобни, което означава, че това са новопредставени в София, които си рЕдат заселване тук.  На спирка Западен парк обаче какво нещо наизскачва от гетото покрай реката! Насвяткват автобуса, викат и говорят високо по телефоните си,  ритат по стените му, винаги обаче са в задната му част. Ако се качи контрольор, той не ги закача въобще – нищо няма да се получи както изисква законът -  подминава ги, хората не си дават билетите и картите, защото циганите не е проверил циганите. При случай на опит за провверка на тези български граждани в задната част на автобуса става жесток джангър. Те са на помощи, не могат да плащат за билети, нямат и документи за самоличност, българите са длъжни да тосят такива.

    Това положение не е само в кв. Люлин. По цяла София е така. Сигурно някои имат непосредствено впечатление ако са пътували с автобуси 111, 79, 1 и още по десетки линии, а може би и по всичките. За защо да не включа тук и трамвай №10?

 

    Та ето къде са дошли вероятно циганите от Годечко, преминали през с. Желен, в квартала Люлин. Те вече жвеят в сградата на старата полиция, като хората наричат това ново гето, до което има и данъчно, квартал Девеето районно. И защо не, щом може да има квартал Тунил №8, Асфалтова база в Своге, Асфалтова база във Велинград, Автогарата във Варна. Има обаче и цигани със сериозен близнес, които никога няма да се преместят от родните си места, където те обитават скъпи ромбарооци. Такива са ромовете от с. Ветово, от гр. Левски и от гр. Горна Оряховица. Защо ли са толкоз богати, защо ли не искат да се местят по големите градове, не мога да си обясня…

 

     На фона на този процес, от който държавата е абдикирала, ето делата на две зам. министърки, които явиха по телевизята. Аз съм изключитеелно възпитан и няма да ги нарека простачки или с каквато и да била обидна дума, наричам ги само наглецки. Едната се изказа, че цената на водата в София трябва да се повиши, заащото тенденцията била София да расте, а с това и разходите за В и К съоръженията в столицата, притегателен център за ромовете. Наглецката не казва, че циганите не заплащат за вода, че крановете на чешмите им са отвореени цяла зима да не замръзнат, а през латото – за да стУдят бира. Не казва нищо и за загубите на вода от концесионерите, която е 70% в резултат на неотчетените количества потребявана вода в гетата и по др. места, че концесионерите вземат заплати над 200000 лв./ двеста хиряди лв. на месец!/, а подготвя психологически хората, които плащат водата и на незаплащащите консумацията си за ново повиение на цената й по начин да внуши на хората, че този процес е неизбежен и необходим.

    Същата по „разработка” зам. министърка, но от друго министерство пък изтъква къренно противопложни мотиви спрямо тези на първата наглецка, но и тя тръби пред хората – повишаването на цената на водата е неизбежно! Тая пък иска въвеждане на такса Солидарност, с което да повиши водата в София за да оставали средства за В и К мрежите в малките населени места в страната.
   Тези разсъждения на двете безпросветнички спрямо хората са същите като на дядо поп, който заключил нещо в църквата и независимо заключеното мъжко ли е или женско, последствиятя щяла да бъдат едини същи...

   Боже, опази ни от необразованички на висок пост. Те едва ли знаят къде е клитора им – дали умеят да го ползват дори не наеректирвам въпрос - но пък са готови да поучават народа. Пази Боже, сляпо да прогледа…

   Ще завърша постинга си с един израз, който обяснява гетовицацията и наличието на скъпи ромбароци в някии населени места като напр. Ветово:

  Каквато държавата, такива и циганите в нея. И давам пример с изтъпанването по медиите на тия две функционално неграмтони зам. министърки. Сещам се за една поговрока но малко я променям:

    Фани едната, удари другата.

    В оригинала от с. Требич се позват понятията единио и другио.

 

    Има останки от един Горски дом над с. Желен, строен по времето на н. в. Цар Борис ІІІ. Политиката на царя е била производство на селскостопански стоки и износа им за Европа. Произвоството на тези стоки е било толкова голямо у нас, че ние сме можели да иизхранваме 10 пъти по-голямата Германия. Ще изтъкна само еедин факт. По онова време селото е било пренаселено и хората са се биели за земи, пренаселена е била и планината. За да помага на този процес царя стимулира строежа на ивфраструктура по планините – пътища, водоснабдяване, училища вече е имало, сега се строят и пощи. Строят се и двее даковиилки до Оряхово и Юндола.

    Грижата за гората също е била важна, строят се горски домове, където през лятото раотят хора. Едни прореждат или секат определени гори, други ги засаждат. Един бисер в това отношение е горският дом над с. Желен, една величествена сграда сред красива букова гора. Този горски дом има историческо значение, защото след Деветото от него тръгваха работниците, които изсякоха буковите гори в региона и ги подмениха с борови. Това промени климата, осуши изворите, много махали останаха без вода и бяха напуснати.

   Горският дом е импозантна подстройка, заобиколена със секвои, а до него има изкуствено езеро, съхранено до днес. За съжаление горският дом е напуснат и ограбен, чешмите до него не работят, вероятно тръбите дса откраднати за скрап, част от секвоите са отрязани. От буковата гора до него нищо не е останало, засадени са бели брези. Оставеени без  подръжка те са се сгъстили и са почупени от снеговете. Гледката сега е трагична в сравнение с тази, каквато беше докато се ползваше този горски дом. В него спяха и говедари. Сега сградата наподобява обрасъл с хвойна изоставен гроб…

    Тук спирам винаги да си почина, край езерото е вълшебно. И си мисля. Какъвто  бил горският дом по времето на царя, такава е била и страната ни тогава. Какъвто е сега горскят дом с отсечените секвои около него, обграден с една почупена от снеговетее неподържана гора, не грозна, а страшна, такава е сега и страната ни. Този горски дом, докато не откраднат и керемидите й тухлите му, ще блъде за мен символ на някогашната България, по времеето на царя и на сегашната, докарана до това състояние след окупацията ни от СССР от 1944 до 1989 г, която унищожи основата на страната ни, селото и интелигенцията ни по градовете…

 

    Това пътуване извърших без фотоапарат, снимки няма да има..

             




Гласувай:
8



1. rosiela - А между Филиповци и Люлин
27.11.2017 18:38
миризливото гето, пардон - квартал, знаеш ли го? Леле-мале!
цитирай
2. sande - Каквато държавата, такива и циганите ....
27.11.2017 19:53
Каквито циганите, такава и държавага.
"Нема вече цигани, нема бъгарри! Ние станахме като вас , и вие станахте ... като нас." циганите отИ хтиман

Преди промените едно село се грижеше за един циганин /семейство/. Сега един циганин се грижи за едно село.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184932
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031