Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2017 22:07 - РАЗЛИКАТА МЕЖДУ СЕЛАТА СТАКЕВЦИ И ЧУПРЕНЕ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 1489 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 31.08.2017 22:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

РАЗЛИКАТА  МЕЖДУ  СЕЛАТА  СТАКЕВЦИ  И ЧУПРЕНЕ –

            СЪЩАТА, КАКВАТО  Е  РАЗЛИКАТА  МЕЖДУ

  СОФИЙСКИТЕ  КВАРТАЛИ  „МЛАДОСТ”  И  „ЛЮЛИН”

 

   Едва ли някой е чувал за тези две села в Западния Балкан, едни от най-красивите в частта му, оставена към България съгласно „мирния” Ньойски договор. Само близкото село Репляна, на входа на резервата Чупрене има по-красива природа от тях.

   Чупрене е било важно село в миналото. По римския път от днешния град Кална в Сърбия през Светиниколккия проход до с. Чупрене и после до Дунавската равнина се е преминавало през Балкана някога, не както днес, през прохода Петрохан. Пояснявам, че преминаването на Балкана през Петрохан се е наложило след затварянето на Светиниколския проход от идиотите, така наричам „великите сили”, които откъснаха части от България. От едната страна на с. Чупрене е ридът Ветровник, от другата страна се спуска рид от вр. Хайдушки камък. Снимката на ника ми – силуетът ми – е върху една от скалите на Хайдушкия камък. Който не е погледнал от него към Белоградчик, към долините на реките Стакевска, Чупренска и река Лом, нищо не знае за красотите български. Изключително красив е и Светиниколския проход, част от Светиниколската планина, към която принадлежат и Белоградчишките скали, започващи от с. Граничак и завършващи при с. Фалковец.

    Хубаво беше това село, но от Видинско в него напридойдоха много ромове, повече от хората в селото. Явно тук им хареса, заприиждаха още, още и още. Няма да е пресилено да кажа, те превзеха селото. Сутрин до часовниковата кула стоят само ромове, които ядат и разфъргват останки от храната, напр. кофички от кисело мляко, мъжете пият бира от двулитрови бутилки, като ги свършат купуват още. Празните, разбира се, разфъргват в малката градинка до часовниковата кула. Няма сила в селото, в състояние да изчисти толкова боклуци. По някое време идват бусове и камиони, лидерите разпращат част от ромовете на дело из района. Останалите прекарват през летния сезон почти цялото време на площада и по институците на местната власт. Дават молби за помощи в общината, разправят се със служителите, защото междувременно са се родили още ромчета, за които трябва да се дават детски, спорове възникват с общината когато има нужда от сезонни работници и от общината искат да ги наемат. Тогава обаче ромовете изчезват. Помощите им са твърди, те ги следват където и да се самозаселят, от тях живеят, защо да са хАбят за още малко пари.     

     Бедите, които сторват те на хората в селото са много. Ще посоча само една от тях – вечер пускат конете си да пасат по градините на хората. Резултатът – хората изоставиха градините си. И още нещо ще отбележа – по двете долини, които се събират в селото в някогашните градини има много орехови дървета. Ромовете обират орехите на хората, но така, както тук казват, все едно с магнит. Аз събирам орехи и ги разсаждам, но когато търсих под ореховите дървета орехи за семена, не намерих нито едно плодче.

   Някога си оставях колата по шосето за местността Ветровник. Предупредиха ме хората от селото - не само там, но и никъде другаде да не я оставям. Във въздуха се усеща, че тук има престъпност и ще кажа защо за себе си съм убеден в това. Горе при хижа „Горски рай” има много ромета към 12 годищна възраст, които щъкат там, дори карат и разни скапани коли, Москвичи напр. Убеден съм, че те са участници в трансгранично престъпление и биват ползвани да вършат нещо, защото са малолетни и не знаят какво правят, поради което не подлежат на наказание. От другата страна на границаата в Сърбия ме предупредиха, че има престъпен канал с България, да не се мяркам много-много около Острата чука, защото от там минават престъпниците. Хората знаеха и организатора на канала в Сърбия, не е местен човек, а идващ тук на дело. А полицията го не търси, оплакаха се те.

    Хората /б. м. българите/ напускат това прекрасно село, което имаше бъдеще на туристически център от типа на с. Видима. Циганиизирането на това населено място сложи точка на съществуването му като село с красива природа, което би имало бъдеще ако се бе инвестирало в тази насока. За жалост тук протече същият процес като този над извора Клептуза във Велинград, където проблемът получи кодовото наименование гето Анезица. В региона на Чупрене остана само мутробарока горе в резерватаа на някакъв собственик на фабрика за бои, струващ много милини. Той сега се борел да получи концесия върху лова в резервата /Чупрене/.

 

     Доста различна е съдбата на съседното село, Стакевци. То бе възлюбено от президната Гошо Ловеца, който идваше редовно тук, придружен от ловна свита и жрици на любовта. Това село също е с красива околност, но не толкова, колкото с. Чупрене. Горе планината завива на 90 градуса при вр. Хайдушки камък, след около 1 км. завива още веднаж на 90 градуса при вр. Орлов камък и в тази гънка се намира с. Стакевци. И тук има римски път през планината, който преминава през с. Алдинац, но има и стар път от с. Стакевци до с. Чупрене през долната част на рида, спускащ се от вр. Хайдушки камък. В това село обаче кметсвото не допуска да се засели никакъв ром, поради което то изглежда съвсем различно. Разхъргани планини от боклуци до смесения му магазин няма, няма и кражби по градините и къщите на хората тук. И хората не напускат селото си за да избягат от ромовата напаст.

 

     Подбно е положението в най-големите квартали на София „Младост” и „Люлин”. Люлин се циганизира с бързи темпове, като циганите вече дават облика на квартала, те са преобладаващи и като пътници по автобусите. Тези цигани дойдоха не само от Видинско, но и и от други краища на страната. След опоскването на селата, ромовете трайно усядат в големите градове, предимно в гета около тях. По „Люлин” те се установиха се от двете страни на бул. „Европа”, някои още помним фургоните им при отклонението за Банкя. Сега се самонастаняват в разните къщи, които бяха продадени на строители по време на т. н. строителен бум, но не се стигна до тях, други са процесни. Циганете се самонастаняват, после идват при тях други. Копаят в двора в търсене на тръбата за вода, правят наводнения, на тротоарите има каруци и коне, кворовете са като миазми. В опит да се отърват от тези цигани хората събярат къщите си, които и без това не ползват и ги превръщат в площи за свободно паркиране. Само и само да изчезнат циганите от къщата им. През лятото по цял ден на масите в тези къщи се пие бира, играят се карти, вика се, чува се циганска музика. Въвеждам таг, помощите.

    Налага ми се да ползвам често автобус до спирка Филиповско шосе. Там хората наричат автобус 309 Циганския рейс, но мисля, че това важи и за 82 и 108. Люлински ромове превърнаха в гето дори изоставеното старо РУ на МВР. А какво нещо има над Люлин, гетото Филиповци, какво нещо иима под Люлин, гетото Факултето. А какво нещо наизскачва от горичката срещу входа на Западен парк и се качва с крясъци в автобусите и тролеите? Билет? Има такова нещо. През 1986 г. контрола е хванала в автобус № 79 пътник с редовен билет. Значи, напредък има.

 

    Не е така в „Младост”, там в квартала ромовете ги недопускат. Но пък те го атакяват по фланговете, давам пример с гетата тук и там, напр. в Студентския град, покрай Околовръстното и на други места. Подгонват ги, но вечерта ромовете отново са по гетаата си и ги възстановяват.

   Не точно около Младост, но наблизо също има много ромове. Автобус 1 е наречен Циганският рейс, макар същото да важи за номера 3 и 4. С тези автобуси циганите от гетата Пречиствателна станция, Бента, наричан още квартал Мечта или Дебелите цигани и нововъзникналите още 4 гета пътуват до градинката на Горубляне, където мъжете пият бира, а жените стоят на сянка с рометата си. Следобед ромовете отново качват един рейс и отиват на плаж в Панчарево. Привечер всичките тия с пълни мрежи с храна и бира се качват отново на Цитанския рейс и слизат на спирка Германско шосе, водещо до двете основни гета там.

    Ще приведа един пример:

    Преди години докараха там един фургон с младо циганско семейство. Веднаж на всеки 18 месеца въъв фургона се ражда цигане. След раждането на шестото дойде бригада и откара петте циганета в Ботевград и кв. Лозевец, оставиха само бебето.

   Питам се, кой плаща тези хора да не работят, а да получат издръжка от държавата, да се държат нагло в автобусите и да не си перфорират билети, заплашвайки контлольорите, да не плащат за вода, за ток, данъци и само да искат. Напомням, че осъдиха държавата и електромерите им отново са свалени, отново се краде ток. И какво ще стане, ако това продължава. Счита се, че в момента в Българя има общо над 1,5 млн. цигани, от които само 20% са пълнолетни. Те започват да раждат още от 14 години, защото за това се дават детски.

    И последният въпрос, който си задавам, ако така продължи, как ли ще изглежда парламентът ни, да кажем през 2040 година?   

image


ПРОДЪЛЖЕНИЕ:
Дъщеря ни си купи гараж в Люлин, защото там струват по 4-5000 евро, а в Младост струват по 10-15000 евро. С около 40% по-евтини са апартаментите в Люлин, толкова и повече по-евтини са наемите там. Дали някой може да се досети защото това е така?

 




Гласувай:
6



1. starforlife - Въпросът ти риторичен ли е?
31.08.2017 23:57
в края на постинга, planinitenabulgaria, задавайки въпрос написа:
Дали някой може да се досети защото това е така?

Защото, ако не е - то явно не си наясно, че обяснението е просто.
цитирай
2. rosiela - Много си интересен и точен
01.09.2017 00:01
в описанието.
Ама не само в този постинг снимките ти ми липсват. Защо ги спря?
цитирай
3. nadzambunata - Чупренье ли?
01.09.2017 00:13
Оооооо, това е със сигурност най-красивото место по целата Земя! А най ми харесва РеплянУ! Гледките по шосето до Чипровци са уникални! Минах края на май, РАЙ! А какви са/беха хората там - горди, груби, но добри Балканджии!
Чипровци и Чупрене се казват еднакво, но понеже нема свестни източници не може да се разбере каква е връзката. За Чипровци е ясно, че е заради големото количество полезни изкопаеми, но дали това означава, че и в Чупрене има такива големи залежи на кво ли не?
А за циганьора просто е повече от ясно, че е окупация...
Очерците ти са много приятни за четене! Благодаря ти искрено! Пътувай и ни разказвай!
цитирай
4. planinitenabulgaria - Имам подготвени нови хиляди снимки,
01.09.2017 09:50
rosiela написа:
в описанието.
Ама не само в този постинг снимките ти ми липсват. Защо ги спря?


още много хиляди чакат да ги публикувам. Натиснаха ме трудности от различен характер и нямам още дух да се върна към тази си изява.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12186728
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031