Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2017 14:01 - СЪСИПВАНЕТО НА БАНСКО...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 1447 Коментари: 6 Гласове:
3

Последна промяна: 26.08.2017 18:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                              СЪСИПВАНЕТО НА БАНСКО –

      ПО СХЕМАТА НА СЪСИПВАНЕТО НА ЧЕРНОМОРИЕТО

 

      Като човек, познаващ Банско от 1967 г. преценявам неговата промяна до сега като абсолютно неприемлива за красивото му местоположение в близост до дивната планина Пирин. Банско е една от портите към Пирин, а по отношение на красотата – първата. Много бързо изминаха годините, не приемах новия облик на Банско и промяната на природата над него заради лифтовете и скипистите, затова и го посещавах много рядко. Това лято обаче трябваше да го посетя облигатно. Завърнах се с много тъжни мисли не само за Банско, според мен опростачено, осакатено от към красота, приспособено пазарно към новите условя, защото така се се постъпва не само с природата на страната ни, но и със съдбите на хората. Турците имат една поговорка за тези постъпки, „Интереса клати феса”.  Това се търси сега, това се прави. На „Слънчев бряг” пък се търси алкохол, но да е евтин и много.

      През годините 1965/66 аз се запознавах предимно с Рила, но погледът ми към изшилените бели и зеленосиви върхари на Пирин, погледнати от Рила ме привлякоха и започнах да посещавам и тази планина – величествена, дивна, пълна с диви кози и стада с овце. Тогава тя бе съвсем различна, като в нея през лятото имаше туристи, също и доста алпинисти, имаше много овчари, а през зимата – малко скиори. Стадата с овце бяха големи, имаше ги навсякъде, овчарите се окачествяваха и като арнаути, власи, юрюци, но най-много бяха местните, предимно от селата по западната страна на Пирин. Най-голямата концентрация на стада беше по Башмандра, което е заобикалено от Четирите върха – Яловарника, Куклите, Зъба и Голена, много бяха стадата по пасищата на долината на р. Демиркапийска, но стада имаше навсякъде по алпийската част на планината, където имаше рекички, езера. В момента пред очите ми преминават спомени от многобройните стада по Чаирите, от двете страни на седловината Превала, горе по Типиците, по Спаното поле. Днес стадо с овце, малобрройно, може да се срещне само покрй някое шосе, водешо към планината, напр. към х. Вихрен и стадото да пасе някъде край пътя. Не със стопанска цел, а да се покаже на идващите от Западна Европа, че тук гледаме овце. По планината имаше хижи, доста скромно обзаведени, имаше и много туристи на различна възраст. Въъзраастни хора със самоделни салове едно лято почистиха всичките пирински езера от консервени кутии и стъклени бутилко. Преобладаващият поток от туристи обаче беше от ГДР. Голяма част от тях идваха първо на Пирин, след това отиваха на море, но повечето се абортираха да продължат почивката си на море и оставаха през цялото време на Пирин. Германците са родени туристи, но голямата им любов беше Пирин. Идваха на групи, идваха семейно, поединиично, имаше и много туристки, не намерили си приятел, с когото да дойдат и на планина и поради това – сами. Имаше и екскурзинни летувания, това бяха групи от по 20-30 души с водач, които преминааваха по определени маршрути. Имаше и такива маршрути, които бяха извън стандартните, за по-сериозни туристи, за тях се правеше заявка.

     След 1989 г. всичко в Пирин се промени много бързо. Почти всички германци, получили правото да пътуват по планините по света изчезнаха от планината, други се появяваха рядко. Някои и до сега идват с кемпери, които стационират не само по Пириин, но и по другите планини когато зреят малини, ягоди. Купуват си храна от селяните наблизо и от селския магазин. Това е селски туризъм, възлюбен от тях. Такива се появяваат често на Петрохан. Животът се промени след 1989 г, планинаата остана само за тези, които много я обичаха. Посещенията започнаха да се извършват с коли в подножието на планината, където имаше ресторанти, хотели, удобства Стадата с овце започнаха да намаляват и изчезнаха съвсем. Планината опустя, по изоставените пасища се поява пасищният бурен, хвойната, а с нея и дивите свини. Останаха само тези пътеки, които са много популярни, другите изчезват или вече са неоткриваеми. А най-популяните пътеки са тези, които започват напр. от лифта Добринище-Безбог, който е най-натоварен и където потокът от посетители, не ги наричам туристи, е най-плътен. Промяната обаче в мисленето на хората да се променя пребиваването им в планината от туризъм из нея в лежане по хотелите, съчетано с пиячка и кльопачка /тези думи вземам от рекламата на един пловдивски ресторант/ и да се посещават евентуално само местата, достъпни за лифтове или коли стана факт, а с него дойде и идеята на „бизнесмените” да се включат в този бизнес. Този полъх го усетих през 1975 г. при разговор с двама млади хора от Банско, какавиди на днешните мутри, които се бяха класирали да „стопанисват” току що построения заслон „Тевното езеро”. Уасяваши мошеници и рекетьори! Ще отбележа, че Тевното езеро и Каменица срещу него са любимите ми места на Пирин. Аз знаам пътеката по морената под вр. Яловарника на превозващите някога с коне грозде от Мелник до Банско, минаващи през Винарската порта, сега наречена Мозговишка. Запознах се и с пириноведа Никола Миронски, направил най-красивите зимни снимка на Пирин, заплатил със здравето си за това. Едната му ръка премръзна и се паралиизира.

    Промените течаха. Все повече „туристи” търсеха хотели и ресторанти по Банско, нуждата от такива заведения растеше. На Запад хората караха ски, един от най-скъпите спортове, даващ възможност на нашите сноби и необогаташи да се изяват и да демонстрират благосъстоянието си. За целта от Шилегарника са направи писта и лифт към вр. Тодорка, после още писти, още лифтове. До Шилегарника се изгради и кабинков лифт с много голяма възможност да изкачва нагоре скиори със ските им.  Това привлече доста „туристи”, което пък отключи възможността да се започне в Банско едно просташко като архитектура и обем и строителство. В него имаше много пари, защото и снобите на глава от населението растяха. Сноби се сбираха някога на Цигов чарк, после на махала Врата /до Белиннташ/, Банско стана поредният им прицел, за Слънчев брят вече споменах. Сгради мастодонти, абсолютен кич, затвориха погледа на хората към планината, нови сгради плъпнаха нагоре по скатовете на планината, без да има изградена инфраструктура за тях. От центъра на града километри нагоре над реката няма мостове, пътищата са насипани с чакъл, жилищните сгради са огромни. Реката когато придойде отнася пътя и достига блоците. Търговията с жилищата тръгна, като един апартамент се продаваше на снобите за по около 1000 евро/кв. м. Строителните мафии се развъртяха на максимални обороти, банките – също. Дребни мафиоти от Русия си купуваха тук апартаменти, за да изнесат окраденото от Русия, да не им го национализира бащицата. Така те получаваха и някакъв статут да посещават мразения от тях ЕС.

    Други мафиоти, предполагам тези, които ограбиха банките по време на Любен Беров и другите като него и изнесоха парите в чужбина, сега май ги връщат и строят с тях  хотели с различна категоря на лукс. Има страхотни като големиина хотели, но и като лукс. Пълни ли са те през зимата, имат ли мутросбоствениците им печалба от тези мастодонти, не знам, но че собствениците на най-скъпите хотели имат съм сигурен, защото те целогодишно са пълни. „Туристи” днес посещават Пирин защото в Банско има луксозни хотели, някои от които предлагат дори маймунско кафе, ще обясня кякво е туй нещо, дето струва по 30 лв. чашчето.

     Голяма „яма” за банките и строиителите бе т. н. строителен бум, бомбата, която избухнаха планиращите делата на организираната престъпност и коята се превърна във втори банков грабеж. Страничният ефект от този банков грабеж бе кончината на красивото планинско градче Банско, което бе превърнато в една грозотия. Строителният бум получи кодовото наименование „Втори банков грабеж”. Пропагандата бе, инвестирайте в жилища, те ще поскъпват. Това се случи и в Щатите, които с дълговете си завлякоха целия свят с т. н. банкова криза. За по-наблюдателните е ясно, че ние с Америка имаме доста общи черти, посочвам за пример президентите ни, които си избрахме.  В цял свят хората инвестират в средства за производство, в нови технологии, първата от тези страни е Германия, тук инвестират в непотребвни жилища. Това нещо в Щатите наричат заключване на пари. В Русия, в КНДР и Иран пък инвестират в оръжия…Снобите си купиха апартаменти по Банско, моя позната, женена за син на трънски партизанин си купи два. Границата обаче, която мнозинане  разбрах, че е премината позволи да се построят още жилища, които няма как да се продадат, защото раздутият балон Банско се беше вече спукал. Пълно е в момента с такива блоци, на вид изглеждат страхотно, но да се доближиш до тях е опасно, защото падат каменните им облицовки. Още преди да бъдат продади, населени. И започна ообратният процес. Руските мафиоти вместо да плащат данъци и подръжка на закупените апартаменти сега ги продават, като слагат надписи „Вторичка” или „Продается”. Обещаваха им светли инвестиции, ще си ги купят евтино, но имотите ще поскъпват. Сега снобите, купили си апартаменти за по 50000 евро ги продават за по 10000.  Мафията, която построи тези имоти, няма да цитирам съставките й, бие тревога и вижда спасението си в разширяването пистите и лифтовете в Банско, което да привлече още туристи, с надеждата и те да започнат да „инвестират” в непродадените жилища. Толкова гори изсякоха, толкова лифтове направиха, сега мафията иска нова разруха на природата нна Пирин и вижда спасението си в строежа на втори кабиинков лифт, който да отвежда скиорите до нов разпределетилен ски пункт от типа на Шилегарника, да съсипе и там красотата и природата на Пирин, но пък снобите отново да се ловнат на спукания вече балон „Банско”, пак да тръгне алъшверишът с тия построени и непродадени жилища. Аз считам, че нищо от тези мастодонти няма да се продааде при конкуренцията на хиляди вторички /на съветски език/, само ще се съсипе още един регион на Пирин, има се предвид точно кой, този в дясно по скатовете на Кутела и Бански Суходол. Съсипването на природата стана част от интересите на строителната и другите мафии, връщаме се във времето, когато е застроявана Сицилия. По телевизията говори един недоправен, Каролев, който защити банскалии. Само че това не е изискване на банскалии, а на тези, към които и той принадлежи. Надписът „Банско иска втори кабинков лифт” при влизането вграда говори за съешването на престъпниците, имащи интерес да рушат природата с държавата. Защо кметът на града не свали тази простотия?

     Не само апартаменти се продавват в класа вторички, на цена 20% от тази, при която са купени, продават се и хотели, ресторанти. Други такива, както и недостроени блокове, завършването на които не прави вече смисъл, стърчат с носещата си конструкция със страшана сила. Такава съдба вероятно ще има и София, защото има одобрени от Общината небостъргачи в подножието на Витоша. Тия, дето окрадоха банките, трябва някъде да си вложат парите. МОЛ-овете вече станаха доста, сега са на мода небостъргачните многофункционални мутробаррокови сгради.

    Огромното строителство в Банско няма как да промени широчината на улиците, а има и случаи, когато улици са затваряни, за да може някой много фърст да си направи хотела на място, дето му е аресАло. Бил е вероятно напр. трънски или местен сорт партизанин народен отмъстител, нека да е от рибарника над с. Добринище.  Никаква логиика няма да се премине от един квартал в друг, въртиш се из разните улички и някогашните сокаци като обран евреин и споменаваш разни майки, докато улучиш желаната улица, преминавайки през бивш сокак, в който днес стоят кофите за боклук.

    Промяната на функцията на гр. Банско промени и поминъка на хората тук, като основната им задача е да работят като ообслужващ персонал. Улициите са пълни с магизини за кичове, които хората разчитат да продадат и да спечелят нещо. На времето имаше хора с животни, по нивите работеха едни високи слаби жени с черни дрехи и забрадки срещу слънцето. Красивитее банскалийки днес не ги виждам. Виждам по града вечер момчета с дебели дупета, насядали по заведенията, но по планиината ги не виждам.

     Аз бях в хотел в Банско, не особено претенциозен, но обстановката ми бе крайно неприятна. Сутрин предлагаха закуска, на която дебелаци пълнеха по няколко чинии, опитваха дали ще им допадне, връщаха яденето на мивката, отиваха отново на гишетата за храната и се връщаха с нова серия чинии. Това за мен е увредено мислене – обида  към хората, които са се трудили да произведат хази храна, други да им я сготвят, а те я изфъргват, не им е вкусна. Имаше „туристи” от Полша, видях такова семейство, едвам се събираха на масата, мязаха на реклами на гумите „Мишелин”. От Македоония имаше, и те като тях, дебели до експлоадирване. Но имаше и други, семейства от Западна Европа, с по една прекрасна  българка и деца, а с тях един изрод, от Америка или Европа. Те всичките бяха с дълги бради, такава сега е модата, а като станеха се движеха като да са меки костите и ставите им и като всеки момент да се разглобят. Новите пирински туристи?

    Не приемам този начин на живот, който не само се наложи, но и изродите, които го водят го пропагандират и считат неводещите такъв живот за тъпи. Подобно сторват и педерасите по време на гейпарадите си – те пропагандиран ненормалностите си. Нека си се изшибват колкото си искат, но защо трябва това да се пропагандира!

    Ще завърша с два случая:

    Едно еврейско семейство с 6 деца дойде една сутрин на закуска. Нещо много отвратително – момчетата с ямаки, момичетата с кърпи, вързани по специален начин, като нещо меко да виси в задната част на кърпата над врата им, не уточнявам какво. Насвиниха масата, после всички извадиха чанти и торби и започнаха да ги пълнят с храна от тази, която дават за закуска. Отврат е малко да се каже, да се нарекат свини членовете на това семейство пъ ще да е комплимент. На следващата сутрин служителите проверяваха влизащите да се хранят, предполагам евреите изнесоха храната от гишетата.

    Една от модерните тази година изява на снобите бе да пият в хотел „Кемпински” маймунско кафе. Това е кафе, зърната на които определена маймуна изяжда, но в стомаха й зърната остават цели. Ако се промие акото на маймуната, за да се съберат зърната от него, те са поели ароматии от маймунския тракт и кафето става много ароматно. Има такива ферми, в коите се гледат този тип маймуни, дава им се кафе, фекалиите им се промиват, зърната се събират и така се получава най-скъпото и търсено /от идиоти?/ кафе на света. Една малка чащчица от това кафе струва 30 лв, като към нея има добавка специално минишоколадче, не по-голяма от 5 грама. Нищо чудно да има в него частица маймунско какао, или друг специфичен маймунски трактен аромат.

    Може да е вкусно туй нещо, но не бих го опитал. Ако обаче ми предложат кафе, чиито зърн са преминали през тракта на един наш много известен политик и бизнесмен, който наричат Търбуха, няма да уточнявам кой точно, бих изпил едно, ако ще да е  по 100 лв. чашчето, а защо не и две. И ще пусна нетово съобщение, та всички, които ме познават, да се гордеят с мен. Вместо да споменават ника ми, ще казват:

-         Оня с кафето!

     На всички с прогресивни виждания, които посещават Пирин заради хотелите в Банско пожелавам прийтно прекарване там и всеки ден – по едно маймунско кафе. Като не посетят красотата на Пирина, да има с какво друго да се похвалят.

     




Гласувай:
3



1. syrmaepon - "...., с по една прекрасна българка и деца, а с тях един изрод, от Америка или Европа."
26.08.2017 14:44
Попрекалил си с краските....)))))
В един американски сериал показаха как "профилактично" вадят всички зъби и поставят протези /няма разваляне доживот/. Предполагам с това се променят и вкусовите рецептири и каквато и плява да им поднесат да ядат едва ли правят разлика.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Ако бях видял един неизрод, нямаше да ползвам тези думи.
26.08.2017 15:19
Пред погледа ми е едно семейство от една страхотна българка, висока като кобилка, руса, с две деца, а до нея се движеше съпругът й, за когото добих усещането, че като се придвижва костите му се огъват. Имаше и брада като тези на джихадистите, сега такава е модата. Майката на младата жена, и тя красива като дъщеря си ги изпращаше на автогарата в Банско. Друг един видях също с красива жена, българка, носеше върху корема си детето им. Такова огромно нещо, мисля си, като си тръгнат за Европа или Америка, два битета трябва да заплати. А жена му красива, стройна. През ума мина: Дано не я приплеска, дано не я настъпи, свършена е...
В Лос Анжелес пък виждах огромни момичета, наричаха ги китоловки. Напълняването е проблем, който става все по-сериозен.
цитирай
3. sande - "Ще пеем, когато работим, но радостни песни, които славят Човека !"
27.08.2017 15:51
Горе-долу е позннал Вапцара, но сега е :

Ще пеем когато пием, но радостни песни които прославят човеко.И бизнесмена.
цитирай
4. chris - :-)
28.08.2017 12:23
Вкусовите рецептори са по езика, не по зъбите. :-)

syrmaepon написа:
Попрекалил си с краските....)))))
В един американски сериал показаха как "профилактично" вадят всички зъби и поставят протези /няма разваляне доживот/. Предполагам с това се променят и вкусовите рецептири и каквато и плява да им поднесат да ядат едва ли правят разлика.

цитирай
5. planinitenabulgaria - Някога - изходен пункт към долините на реките Бъндерица и Дамяница,
28.08.2017 17:43
sande написа:
Горе-долу е позннал Вапцара, но сега е :

Ще пеем когато пием, но радостни песни които прославят човеко.И бизнесмена.


днес място, дето сноби се сбират през лятото да пият маймунско кафе...
За мен Банско си остава туй от миналото, както го виздях, запомних и обикнах. Туй днес не само го неприемем, но и се възмущавам. Не туристи срещам по улиците на града, а ностоящи лайновози, някои достойни съперници по обем на най-популярния в тази категория, наричан Търбуха.
цитирай
6. planinitenabulgaria - Как отлично работят вкусовите им рецептори и колко са прецизни.
28.08.2017 17:46
chris написа:
Вкусовите рецептори са по езика, не по зъбите. :-)

syrmaepon написа:
Попрекалил си с краските....)))))
В един американски сериал показаха как "профилактично" вадят всички зъби и поставят протези /няма разваляне доживот/. Предполагам с това се променят и вкусовите рецептири и каквато и плява да им поднесат да ядат едва ли правят разлика.



Опиитват всичко, каквото има на хранилката пред тях и тогава се сезирват върху определена храна. Плява за такива върви колкото пластмасов телефон да дадеш на дете вместо истински.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12183283
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031