Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2017 17:39 - ЦАРИБРОД ТРЯБВА ДА ПОЛУЧИ СТАТУТ НА СВОБОДНА ТЪРГОВСКА ЗОНА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 727 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                ЦАРИБРОД ТРЯБВА ДА ПОЛУЧИ СТАТУТ

                       НА СВОБОДНА ТЪРГОВСКА ЗОНА

 

    Цариборд и без да има такъв статут се превърна в търговска зона.  Колкото и скромен да съм, изтъквам, че в този процес аз също имам принос. Причините да има този статус града и региона около него са две. Първата е, че там живеят българи, хора от нашата кръв,  превърнати в заточеници в собствените си имоти съгласно Ньойския договор преди почти 100 години. Тези българи са част от нашето етническо богатство, защото отделени от страната си, те са запазили традициите си и ценностната си система от времето на България от преди век. Поради това българите в регионите, наречени Западни покрайнини не лъжат и не крадат. Те са добри, вярващи, трудолюбиви, каквито сме били и ние преди да бъде унищожена основата на страната ни – селото - в резултат на сталинската колективизация. Сталинската колективизация е най-страшното нещо, сполетяло страната ни в нейната хилядолетна история, защото тя унищожи ценностната ни система, прекъсна живителните връзки на хората със земята и стоката, направи хората неверници - зли, мързеливии, крадливи и уродливи, голяма част остават заразеени до днес с брадата спирохета на Маркс.  Това е коренът на злото, неизтръгваем, прораствал в душите на хората, който ни дърпа назад, влече ни към държавите-прпимати и ни пречи да поемем по нормалния път на развитие, по който вървят страните, непострадали от колхолризации и фалшиви идеологии.

    Незасегнати от разрушителните сили на колективизацията, макар и сто години извън страната, българите в Царибродския регион живеят с традициите и ценностите си от преди век. Тук има и много български паметници на културата, характерни за Западна България – един възлюбен от мен регион. Тези причина са достатъчни, за да прояват културните хора от България интерес към този регион, в който живеят българи сега може да се посещава свободно. Много културни и природни паметници съм описал в блога си от тези места. Посещението ми в Цариброд и Пирот не ми достигна, те бяха началото, след което изминах над 4000 км. по планините и селата на Босилеградско и Пиротско за десетина години и сега твърдя, че ги познавам по-добре от хората, които живеят там.

   Втората причиина да бъде посещавано Царибордско са екологичните стоки, които се предлагат там и възможностите да се посещават техните кръчми и ресторанти, които са много евтини, а хранаата е от най-високо качество. За да продължа обаче трябва да поясня нещо много важно:

   В момента Сърбия е в много тежко икономическо положение, защото хората там са в смъртната хватка, приложена им от Путин и дъртите сърби, бивши членове на СЮК и УДБА. В резултат на това Сърбия не търси път към съседите си от Европа или от Балканите, които са в ЕС, а само Македония, която сърбо-путинският комунизъм вече доведе до колапс. Откакто има блог пиша, че това което сполетява сега Македония идва. Нещо повече – Сърбия пердоставя на Путин военни бази, намесва се по приказ на Путин в съседнитте държави, напр. Черта гора. Таки Путин ползва Сърбия да създава напрежение на Балканите, които са чувствителна зона и да руши ЕС. Отбелязвам, че той след падането на правителството на г/н Борисов за същата цел – да цепи и руши  ЕС – вече ползва и България.

      Сърбите не са лоши хора. Те са като нас, но много по-трудолюбиви. При първия контакт с тях изводът е, че са много бедни. Там престъпността за широката публика е непозната, но вече престъпници „пробиват” и там. Най-първите им мафиоти обаче са на много високи постове и какво вършат остава неизвестно на хората. Те дори гръмнаха министър-председателя си, за малко да отстрелят и сегашния. У пък нас неизвестно за хората остава какво правят прокурорите с престъпниците. Това, което у нас наричаме битова престъпност, в Сърбия не съществува. Полицията пипа яко.

       С рухванеето на социализма, при който сърбите бяха богопомазани в Югодлавия сред останалите етноси, икономичеката криза доведе до рухване на промишлеността им.Така единственият сектор, който продължи да работи остана селското стопанство. В Сърбия сталинска колективизация нямаше, противопоставящият й се Тито се опази от Сталин да не го убие и така сталиинска колективизация в Югославия не се проведе. Това доведе до един особен процес, характерен само за Югославия – претежавайки имотите си, сърбите работеха по чужбина и се връщаха със спечелините пари, които влагаха в имотите си – за машини, сгради и др. но почти всичко свързано със селското стопандсво. Това умение да се работи със земята спасява днес сърбите от пълен икономически крах. Всеки си произвежда по нещо за храна, но не е само това – необходими са пари за нафта за тракторите, за разни стоки, за здраве. Тези пари единствено могат да бъдат набавении чрез реализациятаа на серскостопанските стоки на хората, които те ппроизвеждат. Това добре, но всички си произвеждат такива стоки и те не търсят. Необходими са външни пазари, но над сърбите тегне смъртната хватка на Путин - кому да ги продадат, след като не желаят съюз с Европа. И всяко сръбско семейство се спасява само. Учуден съм на трудолюбието на сърбите, от упоритостта им да направят нещо, за да релизират стоката си. Този процес в още по-голяма степен важи за българите в Западните покрайнини, където с изключение на Цариброд и Пирот има нормални природни условия за отглеждане на селскостопански стоки, инфраструктура и възможности за реализация на стоките им на пазари, в които пазаруват гости от България.

     В това отношение географски най-добре е гр. Цариброд. Той е на самата граница, а наблизо е най-големият град на България, София, само на 60 км. Границатаа се преминава свободно  чудесна предпоставка да се посещава пазарът в Цариброд в петък, където се предлагат евтини и екологични стоки. В събота и неделя пък могат да се посещават разни исторически места, но предпочитаните за посещения обекти са ресторантите икъщите, къето се предлагат разни видове хрании от изключително качество и на много ниски цени. На връщане хората минават по главната улица, където магазините за храни работят непрестанно и се пазарува от българите яко. Най-купуваните стоки са месните проиизведения, но се купуват и много млчени призведения, яйца, особено се набляга на ракията. То крушовица, дреновиица, сливова, лозова, кайсивева. Ако бях пиянище щях да се чудя каква да си взема. Няма рекламация от натровило се пиянище, всички хвалят ракията.

   След отварянето на границата какво се случи на  Цалибродско през последните години? Само добри неща. Тръгна алъшвериша, хората реализират продукцията си, имат пари за нафта, за препарати, за лекарства, да си поправят къщите. Но и нещо друго трябва да отбележа – не от алъшвериша  спечелиха хората, осноовната причина е техният труд. Аз съм виждал един микробус натоварен с чували изчистени орехи. Ядките са доста по-евтини отколкото у нас, на знае ли някой как се брулят орехи, как се събират, чистят? Един микробус с ядки, товаа чмовеек не може да го изчисти за една година. Трудолючието на хората тук определя и външния им вид – не съм виждал тук мъж, наподобяващ по размери лайновоз или жена, мязаща на китоловка.

   Цариброд стана привлекателен център за предлагане на стоки суперкачество на един доста голям регион, който достига цак до градовте Лесковац, Бабушница, Пирот, а това означава, че тук идват и сърби.  В сегашния си сатут функциониранетоо на този пазар зависи от отношенията България-Сърбия и от мафиите в България, кооито имат интерес от този пазар да го има или не. Не е необходима да си специалист, за да прецениш как върви тълговията на есро и кой я въртят. Давам пример от преди 4-5 година с яйцата за Великен, когато яйченаата мафия скри яйцата и ги направи ужасно скъпи. Същата тази мафия разпореди на митничарите да проверяват да не се внасят яйца от Царирлод и изземаха яйцаата на хората, ако някой бееше купил такива.

    Въвежането на статут на Цариброд като свободна търговска зона ще помогне на българите по Царибродко да заживеят още по-добре, защото те ще имат законово уредена реализазия на трудолюбието си, която няма да зависи от интереса на мутрите.

 

    Този метод може да се приложи и за още дтри региона, днес намиращи се в много тежко положение поради оставянето им съзнателно в снежен капан след откъсването им от България през 1919 г.които след откъс Първият е този по долината на река Височица. Пазарът на този регион е бил в гр. Годеч, в сряда, но ГКПП при Смолча така и не се прави, което е срам за България, която не се грижи за българите извън България.

   Вторият регион е този на Трънските Одровци – селата по р. Ерма след Трън, в който влизат и селата по долините на реките Звонска и Кусовранска. Пазарът някога за тези хора е бил в Трън. И тук нищо не се прави. Път има от Трън до с. Петачинци, което реката дели в две държави. Един мост трябва да се напарави, да се открие ГКПП. От страната на Западните покрайнини пътят е готов, а за това, че от нашата страна нищо не се прави се сещам за реакцията на Иван Николов при една среща в Белград. Той казал на Българската делегация:

-Ако сърбите решат да ни върнат към България, вие сигурно няма да ни искате!

   С Бослеградско – третият регон - положението е много по-лошо, защото Босилеград е доста отделечен от България. Първо, хората там са малко, второ, кюстендилци не са опряли до пазара в Босилеград. Пазарът в Босилеград е бил снабдяван преди Ньойския договор от Кюстендил, а той е обслужвал селата по планините Бясна кобила и Милевска планина. Босилеградско след откъсването му от България е край, който се обезлюдява по експонента. Грехът за това тежи на ньойскте идиоти. Там върви процес на обезлюдяване като този в Източните Родопи. След малко години няма да останат хора в Босилеградско и никой няма да отиде да живее повече там. Защото той отзад е затворен с планина тип подкова, висока към 2000 м. а отпред долината към България е затворена с граница. Да не се промени положенето на хората там вече сто години аз считам за геноцид.

   

    Ще завърша постинга си минорно. На Балканите има един фактор, който трови отношенията между държавите, противопоставя ги, организира в някои от тях преврати, опити за убийства на дръжавници - това е политииката на Путин. Тази политика подготви умирането на изкуствената държава Македония, тази политика пречи на Сърбия, на Черна гора. Тази политика се провежда и в половината от държавата Босна и Херцеговина, и тя – държава менте, подобно на путиннските Осетия, Абхазия, Приднестровие, Крим, ДонецкатаНР, Луг. НР и още много такива държави-идиоти в  Северан Кавказ, които държат на нокти света.

   Тази политика на Путин застрашава все по-сериозно и България, която може да се изправи пред алтернативата:

    Сами ли да напуснем ЕС или да ни изгонят от него……..

 

 

 

    




Гласувай:
4



1. rosiela - Много си прав
09.03.2017 18:27
за всичко!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185476
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031