Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2016 22:44 - ЯЗОВИР "БОРОВИЦА"
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 2192 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 29.10.2016 10:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

             На турците от региона на Безводно и на пазачите на яз. „Боровица” - за поучение:

 

                  КОИ  РЕКИ  СА  ЗАУСТЕНИ  В  ЯЗ. „БОРОВИЦА” ?

 

     Привърших едни много тежки работи на вилата, бОрих се със зЕмля. Завърших програмата си с един ден закъснение, защото съпругата ми ме зарази с грип. Нея я заразяват учениците й, тя мен. Тя лежа в къщи три дни и два бе полуболна, при мен този период завърши за един ден. Вчера лежах в къщи, но се оказа, че съм набрал такива сили, че днес борбата с пръстта ми спореше както преди десетки години.

    Когато имам тежки работи ме връхлитат красиви картини от живота ми, които за мен не са малко. Днес си спомних, че обещах чрез блога си на пазачите на язовира да напиша постинг за язовира, в който да опиша реките, чиито води той завирява. Сега сторвам това. Този язовир е направен за да осигури питейна вода на градовете Кърджали и Момчилград, както и на много села, но се оказва, че най-печеливши от него са циганите от кв. Боровица в Кърджали. Освен, че не плащат за вода, те са отмъкнали и предали като отпадъци цялото оборудване на изоставената помпена станция под с. Ненково, на стойност като меден и железен скрап милиони левове.

    А сега ето и описанието ми на реките в този регион, които са завирени в язовира и които го заобикалят. Язовирът има обем около 35 млн. куб. м. и средногодишно подаване на вода около 4 куб. м/сек.

    Мислено съм горе, високо, в изселената вече махала Явор. Тя е на рида, който разделя реката Хамбардере и Карамандере. Това се двете основни реки, които някога се събираха долу под мястото на новоизградения яз. „Боровица”, на дъното на който лежи. с. Кадънка, един от зичните конаци на Емин Ага Балталъ. След  дъжд или при силно снеготопене образуваната от тях река Боровица /Чамдере/ причиняваше ужасии до вливането си в яз. Кържали. Още две такива буйни реки има в Източни Родопи, р. Върбица и р. Крумовица. Причината е липсата на достатъчно гори и почви, които да акумулират водата след дъжд. Така тя се изтича надолу и всяко дере става непреодолима река. Бил съм пленник на такава река няколко часа при светилището Илкая до с. Воденичарско.

    Ридът, на който е с. Явор започва още от вр. Кокез, който разделя реките Хамбардере и Карамандере. Този рид се пресича от пътя за с. Безводно точно където са пазачите на язовира. Те и това не знаят. Страхотен римски път започва днес от чащата на язовиира до рида и продължава чак до местността Инкая, където се влива в основната римска магистрала от с. Тополово за Смолян. По-голямата водосборна площ от двете реки е на реката Хамбардере, която извира изпод с. Загражден. Тази река приема доста къси притоци, а махалите покрай нея започват още при извориите й, където беше махалата Хамбардере, населена с помаци в чисто турски регион. По течението на реката в ляво има цял архипелаг от махали, днес превърнати в обиталище на мечки, които се препитават от плодовете на дърветата по дворовете на турците. Някои зимуват в долния етаж на къщите, където са били обориите на животните. Покрай тази река попаднах на спящ мечок. Тази е основната река, завирена в язовира. В язовира обаче се влива още една река, Сусусдере, която извира горе изпод махалата на с. Безводно, наречена Бозова. В нея се влива още една река, извираща от карстовия извор Леканя, където турците имат теке. Това са реките, които се вливат в яз. Боровица. На твърденията на пазачите на язовира, че само едно дере изпод махала Долна Мурга не било завирено в язовира обяснявам, че реката Карамандере има два доста големи притока, единият от които идва от с. Узуново, а другият от с. Паничково, в който се влива и реката под махала Долна Мурга.  Освен това има още доста по-малки, напр. тази от долината под скалата Уланкая, където също се е заселила мечка.  Две особености за долината не незавирената в язовира река – тук гъстотата на тракийските светилища и на мечки по непресъхващите долини на реките е особоно голяма.

     Аз оставах мои визитни картички на пазачите на язовира, които ще ги предадат на децата си да следят за моя отговор, защото те се считат за прави. Дано да отворят блога ми. И когато дойде турист при тях да се не опитват да го заблуждават. Където има мечки знаят хората и предупреждават, защото са ловци, но ако някой се довери на информацията им няма да намери това, което търси. И вместо скалата с нишите, която търси, ще попадне на нещо много страшно и много по-силно от него…
  
  Послепис: 
  Сетих се ккогато говорех с пазача на язовира, че ми предложи постолета си, макар и да не е редно, както каза той, защото сигурно ще срещна мечка. Отказах му, макар да се безпокоих много от такава среща. Тази среща се състоя, мечокът спеше на един пясък, не ме усети и се върнах. Но ми промени плановете. Щях да се изкача на поляната по дивната скала Саръкая. Точно долу на завоя на реката под скалата кафявият мечок си е харесал мястото за своя територия . Малко е нахален, но и той има право на място под слънцето. Не го издадох къде живее, защото ловците ще го гръмнат. В това отношение мечокът е много лесен, защото обитава докато е жив само едно място, което си е харесъл. И където може да бъде намерен и гръмнат от бракониери. Докато женската мечка скита из планината с малките си в търсене на храна и място за зимен сън. 




Гласувай:
6



1. rosiela - ПОЗДРАВИ!
28.10.2016 23:00
Винаги сте много интересен. Имам се за турист, а много неща научавам оттук.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Замислил съм много дълга серия от постинги
28.10.2016 23:38
rosiela написа:
Винаги сте много интересен. Имам се за турист, а много неща научавам оттук.


за светите места по Източните Родопи, ще бъде интересно. Интересно ми е обаче кои планини в България обичате.
цитирай
3. sande - Дадена дума - хвърлен камък! Добре си удържал на дадената дума, Коста.
30.10.2016 17:06
" Когато имам тежки работи ме връхлитат красиви картини от живота ми, които за мен не са малко. Днес си спомних, че обещах чрез блога си на пазачите на язовира да напиша постинг за язовира, в който да опиша реките, чиито води той завирява."

***

А един приятел, Кирил Назъров, се шегува: Дадена дума - отбито задължение!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185622
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031