Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2016 22:31 - ПОДРОБНОСТИ ЗА ЕДНО ЗАБРАВЕНО СЕЛО...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 2140 Коментари: 3 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image                                  

     МАЛКО  ИНФОРМАЦИЯ  ЗА  СЕЛО  ГОРНА  ГОРНОВИЦА

     Напук на тези, които работят за интересите на чужди страни /Русия/ в България срещу заплащане – казус, решен още на Първия конгрес на Коминтерна през 1895 г, на тези, които отидоха по Америка и са настроени шовинистично към страната си, на тези, които отидоха по Европа и придобиха самочувствие като да ги  е еб..  Бойко Борисов сАмия, на допусналите да промият мозъците им  и на още много такиви, аз пиша за България. Затова в постингите ми има описани региони, вече забравени от хората, но пък част от историята ни. Сега ще се спра на един от тях:

    Винаги, бил в това село дъхът ми е замирал пред неизбежния въпрос: Как тези хора са живяли тук при такива ужасно трудни природни условия? Надморската височина е около 1100 м, но това не са Родопите, а Балканът - климатичната граница между континенталния и умерено континенталния климат. Бурите натискат от едната или от другата страна на билото му, зимата тук е 6 месеца. Да се достигне през зимата долу до населено място е невъзможно. Кой се разболял сериозно – умрял, кой се хванал за зелено – сигурна му е още една година. А   добиитъкът трябва да е жив и здрав, защото ако той се разболее или остане без храна, храна няма да има и за стопаните му, умират и те след добитъка.

   Рекичката не преминава през селото, да се донесе вода до къщата е работа тежка. През зимата, когато кравата не може да отиде и да пие ледената вода трябва да й се донесе 50 литра. Над селото е гол балкан, от който слизат вълци, но пък в страни от селото има ридове, които го пазят в някаква степен от бурите. Около селото пък има много пещери, които приютяват мечките от планината за зимния им сън.

    Да бъде основано селото тук основната причина е едно Т-образно кръстовище на два римски пътя. Единият излиза от реката, което означава, че той е осигурявал достъпа на селото до водата, другият, по-важният възлиза от долината на с. Добравица, качва се на един рид и по него излиза горе на огромните пасища на Понор планина. По този път съ възлизали на високите пасища овцете на селото.

    Селото преди много векове е било от източната страна на реката, а сградите му са строени с камъните на старо християнско светилище на името на Пророк Свети Илия. Днес там има оброчище. Мястото е в една гора, не е удобно за село, поради което селото е било преместено през вековете от другата страна на реката в една котловина, от процепа на която изтича рекичката, минаваща в страни от селото. Имайки опит в тази област преценявам, че къщите в новата част на селото са строени преди 200-300 години, а къщите на изоставеното село са много стари, защото са изградеени по типа суха зидария с огромни оформени като правоъгълници камъни, вероятно от строителите на манастира. Колкото по-красиво е едно място в планината, толкова по-труден е животът там, това го е казъл в стиховете си Вазов.

    Историята на селото свършва след сталинската колективизация. Всичките хора, които са били около 50 души го напускат, точно както и съдедите им от село Меча поляна, което се обезлюдява в същия ден. Понякога хората от тези села се връщат и преглеждат къщите си, но вече нещата са съвсем упущени – всичко там се руши…

    Както казах, селото е достъпно по два римски пътя, които се събират тук. Като туристическа отправна точка то обаче предлага палитра от маршрути:

1.     В ляво се тръгва за с. Добравица, като се преминава покрай древно християнско светилище, от което са останали оградата и аязмото и за което напомня оброчен кръст. Следва красивият водопад Добравишка Скакля, след това крепоста Градище или Орлова скала. Все  прекрасности. От село Добравица може да се стигне до вр. Лупова глава, като се минава покрай оброк и после покрай камъни с фигури по тях от морски животни – черупки, кости.

2.     Направо по римския път се отива на билото на Понора. В ляво се тръгва към Луповата глава и в дясно към Булата - прекрасни маршрути.

3.     Десният път води за Мечата поляна, от която римски път слиза в с. Добърчин, а нагоре прхвърля Каишовия превал и слиза в с. Заселе, а после покрай водопада Скакля спуска в Бов. В това село кръстовката от римски пътища е пълноценна, не Т-образна, а наподобява кръст.

Туристите, разполагащи с джип могат да си наппавят тук лагер. За седмица те няма да могат да обходят планината над с. Горна Горновица.

    Една забележка обаче – ако се ходи по Понора, времето трябва да е стабилно, да няма мъгла.  Иначе ако не се намери път и се заслиза на някъде е опасно - има пропасти, скални отвеси и слепи долини.




image

    Тези снимки са направени от западния рид над селото.

image



image



image



image



image

              Следват снимки към планината, заграждаще селото от север.

image



image


image



image

               Започва селото, квартал Новата махала

image



image



image



image



image



image



image

                                                Единият от римските пътища

image

                Следват снимки на къщи от Старата махала на селото.

image



image


image

                  Това е поляната с кладенеца на селото и оброка "Свети Илия"

image

                                                  Оброчният кръст

image


                        Поглед от оброчището към новата махала на селото




Гласувай:
8



1. rumyeah - Страхотни снимки :)
05.04.2016 11:45
Било е село, вече е пустош - но в момента цъфналите дръвчета му придават празничен вид! И един поздрав от мен - http://rumyeah.blog/turizam/2016/04/05/tyrjestvoto-na-rannata-prolet-v-balkana.1442053
цитирай
2. sande - Неизвестното, изчезнало селце с дивата си, благословена природа!
08.04.2016 11:45
То е вече в мрежата.

И е познато от Япония до Канада.

Неизвестното селце с международна известност!

Благодарение на Коста Иванов.
цитирай
3. sande - Хем Горновица, хем Горна!
08.04.2016 12:11
Да се знае, че селото е Горе!

Красива метафора!

А хората ги няма, нито в Горна, нито в Долна!

Те са у София.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12187501
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031