Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2016 22:47 - ЗА ИЗЧЕЗНАТИТЕ ГРОБНИ КРЪСТОВЕ ОТ СУКОВСКИЯ МАНАСТИР
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 2398 Коментари: 6 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

КОГА  СРЪБСКИТЕ  МОНАСИ  ОТ   СУКОВСКИЯ  МАНАСТИР

„УСПЕНИЕ  НА  СВЕТА  БОГОРОДИЦА”  ЩЕ  ВЪРНАТ  ПО  МЕСТАТА  СИ  ГРОБНИТЕ  КРЪСТОВЕ  НА  ПОЧИНАЛИТЕ      

БЪЛГАРСКИ  МОНАСИ ОТ ТОЗИ МАНАСТИР  ПРЕДИ 1919 г.?

 

    Вече трета година сръбските монаси, които дойдоха в Суковския манастир и го възстановяват не връщат по местата си гробните кръстове на българските монаси, служили тук от векове. Гробните кръстове са извадени от местата им, а гробовете на починалите монаси до задния вход на църквата са преместени на една площадка над нея. Имената на починалите български монаси, служили в обителта не са написани на новото гробище, не са върнати върху гробовете им и прекарсните каменорезбени кръстове с техните имена. Пред църквата имаше един по-специален кръст тип Кюстендилски, и той е изчезнат от мястото си. Вече няколко пъти при посещенията ми там питам за кръстовете и поисках да ги видя, но ми бе отказано, защото били прибрани.

    Това е линия на сръбската патриаршия, целяща по този начин да заличи българската духовност по тези места и да пропагандира чрез монасите си, че тук винаги са живели сърби. Същата тази линия се провежда войнствено в манастира „Свети Георги” да с. Темщица, в манастира „Свети Свети Кирик и Юлита” над с. Смиловци, където обект на пропагандата станах аз, но пък им разказах играта, в манастира сред  най-живописната местност „Свети Йоан”, извесетен като Погановския. В друг манастир, находящ се между Суковския и Погановския – „Свети Николай”, също бяха извършени промени, в смисъл на обезбългаряването му. Той бе ремонтиран, построено бе луксозно крило за живеене, пригодено за резиденция на сръбския патриарх, с черква към него. Тук се намира вероятно най-старата църква в Царибродско. Този манастир е на труднодостъпно място и туристи не ходят на него, само патриархът с джип и такива като мен. Един от най-посещаваните манастири по Царибордско е Суковският, който е на пътя за Погановския. Той е интересен и предлага различни манастирски стоки – ракия, мед, сирене, кашкавал, сладко и др. Твърде голямото посещение на този мманастир от българи, чиито брой нараства доведе до скриването на кръстовете от сръбските монаси. Така посетителите му, предимно българи не се убеждават лично, че това е стара българска обител. Аз имам забеележка към тези посетители, тях предимно ги интересува какво предлага манастира като стока. А че срещу манастира на хълма над гробището има древен оброк, до който е построен този манастир, няма и кой да каже на хората от автобусите. Тези хора пътуват към две основни дестинации – Погановския и Темския манастир, този манастир им се явява междинна спирка.

   Този проблем трябва да стане достояние и на нашата патриаршия -  българска обител, преминала след 1919 към Сръбската патриаршия, която замита българските следи от нея. Вярващ съм, но считам този ход за нагъл, нищо, че е дирижиран от най-високото място и наглостта му е равна на тази, с която Иван Костов и Ангел Ахрянов откаднаха кръста от гроба на бай Цветко в с. Гинци и го побиха пред мемориала до НДК. Със служителите от църквичката пред НДК съм говорил няколко пъти и сега като ме видят ги втриса, защото съм по-запознат с тази тема от тях, май ще стане същото и със сръбските монаси от Суковския манастир. Добре, че имам снимки на тези кърстове. Имам в едър план снмани и надписите по тях. Нищо чудно да променат имената на кръстовете.

   Мъчи ме ообаче един въпрос:

   Скрити ли са някъде кръстовете от Сукоовския манастир за да не ги виждат идващите там българи или са унищожени, това ме притеснява. Руският патриарх Кирил е придатък на Путин, в Сърбия всичко е по руски тертип. Ето доказателство, че вместо да се занимават с духовния живот на хората тук, първосвещенииците сръбски провеждат политичиска линия, продължение на тази на правителството – обезбългаряване на Западните покрайнини.




Гласувай:
5



1. slavimirgenchev1953 - Това е асимилаторска политика.
24.02.2016 09:57
От сто и повече години. Затова хората са кавали: "Сърбе - на върбе".
цитирай
2. sande - Нечовешко, античовешко, непонятно, антикултурно, антихристиянско ,безбожно!
25.02.2016 18:19
Може ли да изчезнат кръстове на български монаси? И то от християнска черква, от известен манастир? На български монаси!
На 40 км. от София, в Западните Покрайнини!
Какво е това? Какво?
В 21-ви век!

Въпросът трябва да се държи под внимание от българската Патриаршия и българското МВнР, от Посолството в Белград и Генералното консулство в Ниш, от КИЦ в Босилеград.
Достатъчно е, обаче, една от институциите да се захване сериозно.
Една от телевизиите - също. Да не оставя въпроса на мира. Да вдигне глас до Бога!

Манастирите са крепости на Духа и там е недопустима каквато и да е политизация, немърливост, непочтеност, безчовечност и вандалщина!

Бог вижда всичко!
цитирай
3. planinitenabulgaria - Аз съм описал в постинги срещата ми с един агент на УДБА,
25.02.2016 20:45
sande написа:
Може ли да изчезнат кръстове на български монаси? И то от християнска черква, от известен манастир? На български монаси!
На 40 км. от София, в Западните Покрайнини!
Какво е това? Какво?
В 21-ви век!

Въпросът трябва да се държи под внимание от българската Патриаршия и българското МВнР, от Посолството в Белград и Генералното консулство в Ниш, от КИЦ в Босилеград.
Достатъчно е, обаче, една от институциите да се захване сериозно.
Една от телевизиите - също. Да не оставя въпроса на мира. Да вдигне глас до Бога!

Манастирите са крепости на Духа и там е недопустима каквато и да е немърливост, непочтеност, безчовечност и вандалщина!

Бог вижда всичко!


който ме заплаши в момент, когато оставях колата си под с. Равно буче. Заплаши ме с това, че ще ми прати полиция, защото отивах на вр. Хайдушки камък и втори път, че за такива като мен място в Сърбия няма, защото сме с американците. Аз обаче посъбрах информация за него, а на всичкото отгоре помня като склон.
След две години го виждаме в манастира Св. Георги при с. Темщица, той посреща богомолците в цървата и им говори глупости. Засякох го с въпроси кога е пристроявана църквата, той каза, че не пристрояван. Запитах го от къде са каменирезбените кръстове зад църквата, той каза, че са правени в с. Темщица. Обясних на приятелите ми как са работите, показах им църквата, кръстовете. При напускане на манастира предешеният като Божий служител агент иска да го возим до Пирот. Посбихме се за да се съберем, взехме го. И като почна една пропаганда срущу нас. А той - имал 1000 ево пенсия, защото бил партиен секретар много години в завода за гуми Тигер. Сега бил запален ловец, имал най-добрите снайперски пуцала. На нашите сънародници от Западните покрайнини дават пенсии около 100 евро, на агента - 1000.
Сваляме го пред дома му в Пирот, тук и изненедата за него- Попитах го дали си спомня срещата ни при с. Равно буче. Чак тогава се сети, че ме е виждал и заплашвал. А сега - агент в църквата. Мръсник!
цитирай
4. planinitenabulgaria - Здравей, Санде,
25.02.2016 20:54
Дали ще се оправят нашите работи извън границите ни говори следния факт:
Един българин и той от най-активните в сайта е влизал в блога ми за една минута и е турнал минус на този мой постинг. От тези хора ние искаме да оправят работите в страната, че и извън нея. Дали са в състояние да направят нещо. Веднага се коргирам: Да!!!
Кой замисли и проведе ювелирно-филигранната операция с кражбата на кръста от гроба на бай Цветко? Та, в състояние са, но май не за каквото трябва...
цитирай
5. sande - Подходът - внимателен, културен, послледоветелен, принципен, на съответното ниво
26.02.2016 18:37
Например: Посолството в Белгарад или Генералното консулство в Ниш да поиска информация от надлежните власти.

Добре е една от телевизиите да направи кратък филм по темата и разговор в Студиото.

Важното е да не се изпуска от внимание на официално ниво въпроса.

Нещата с гробовете имат и рециррочна страна и Сърбия е заинтересована от кооперативност.
цитирай
6. planinitenabulgaria - Още един пример с кръст на оброк от с. Височка Ржана:
26.02.2016 20:48
sande написа:
Например: Посолството в Белгарад или Генералното консулство в Ниш да поиска информация от надлежните власти.

Добре е една от телевизиите да направи кратък филм по темата и разговор в Студиото.

Важното е да не се изпуска от внимание на официално ниво въпроса.

Нещата с гробовете имат и рециррочна страна и Сърбия е заинтересована от кооперативност.


След като селото се освободило от германските и бугарските фашисти, управлявали го от 1941 до 1944 г, тук дошли титови партизани и...строшили кръста на оброка от дясната страна на реката по течението й. В това село има доста оброци - един от лявата страна на реката се вижда от километри, Делян Пеевски не е толкова едър. Но така станало, че след години дошли децата на партизанина, питали как е изглеждал кръстът, поръчали някъде да го изработят, докарали го, побили го на същото място, довели свещеници да го осветят. Едва ли са стороли това без причина, застигнало ги е някакво проклятие. И на този кръст имам снимка в блога си.
Блогът ми има много интересни теми за допродължаване, но така и не можах да намеря място сред най-стопроцентовите, които и една дума да напишат, тургат ги на Първа страница. Случаят е аналогичен както да попиташ младежите какво знаят за Кондю и за Бах. За единия със сигурност ще знаят много повече.
Това са резултатите от провежданата от 1944 г. до сега приматизация по линията на образованието. Тя вече дава и плодове - в цели региони на Западна/ла/ България скоро няма да има български етнос. Кой ще мисли за тези неща, които описвам в блога си, ако българите от там заминат в чужбина или се преселят в София? Сега пиша за един такъв, със славно минало...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182881
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031